WLAN się nie włącza

• 8 Odpowiedzi
  • 766 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
WLAN się nie włącza
« dnia: Maj 18, 2008, 17:33:07 »
Witam!
Niedawno kupiłem Uni - jestem bardzo zadowolony, ALE...   :(
Wszystko wydawało mi się OK, ale nie sprawdziłem od razu WiFi (przez moment nie miałem takiej możliwości, a nie chciało mi się czekać - wiadomo... :)
I tu zrobiłem błąd, bo od razu spróbowałem wgrać inny ROM (żeby nie później nie stracić jakichś danych...) i zobaczyłem, że nie działa WLAN - po prostu ok. 10 sekund się "miętoli",  żeby się włączyć... i nic...
Pomyślałem, że to błądny Rom, więc sprawdziłem kilka innych ROMów (różne WM5 i WM6) i kilka wersji radia - wszystko się instaluje pięknie, ale ...WLAN wciąż nie działa!
Nawet nie probuje się łączyć z żadną siecią (to na pewno nie jest kwestia ustawień zewn. - m.in. mam tzw. "dynamiczne" IP) - po prostu nie może się WŁĄCZYĆ! Niezależnie ile razy bym próbował, zawsze podaje: WLAN -OFF!

Czy to raczej kwestia sprzętowa (hardware) czy jednak programowa?
Mogę jeszcze próbować samemu coś zmieniać czy kłócić się ze sprzedawcą albo od razu odsyłać do sklepu (jest jeszcze 2 miesiące gwarancji)?
Macie jakiś pomysł? Bo mi się już skończyły...

(od razu zastrzegam się: sieć działa OK, np. inny palmtop działa...)
A sprzęt jest super!
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

mafo1

Odp: WLAN się nie włącza
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 18, 2008, 18:08:45 »
Hm.... mam uni ale nie mam żadnych problemów z wifi.
Aby sprawdzić, czy wina leży po stronie uni (jednoznacznie) proponuję udać się w miejsce, gdzie na pewno jest dobra sieć.

Np. restauracja m-cdonalds mają hotspoty ery.
Co prawda korzystanie z nich jest odpłatne (tak mi się wydaje), ale łączyło mnie w stronami ery.

To taka moja myśl na twój problem... może pomoże....

W samym romie nic nie trzeba robić - po włączeniu powinien znaleźć sieć.

*

Offline jareklie

• 260
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 18, 2008, 18:19:43 »
Mam dobrą sieć - bo własną w pokoju! (od kiedy zacząłem używać palmtopów, router wifi stał się konieczny) ;)
To NIE jest problem SZUKANIA, ale WŁĄCZANIA!
Po prostu nie włącza funkcji WLANu - ciągle (po ok. 10 sekundach "mulenia") podaje zawsze OFF  :mad:

Znalazłem gdzieś na form xda, że to już komuś się zdarzało...
Podejrzewam jednak, że to wada sprzętowa...
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2008, 18:27:59 wysłana przez jareklie »
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 18, 2008, 19:31:09 »
Skoro masz na gwarancji to korzystaj ( wgraj tylko oryginalny ROM przed odesłaniem)
potrzebna zgoda

*

Offline jareklie

• 260
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 18, 2008, 20:51:52 »
Problem w tym, że to był ROM z nakładką spolszczającą (które zawsze wywalam; w żadnym palmtopie jej nie używam), a nigdzie nie mogę tego teraz znaleźć (linki w wątku: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=42425.0  już nie działają)
Może ktoś ma jeszcze jakieś działające "namiary" albo może udostępnić ten plik?

Gwarancja nie jest od producenta, tylko ze sklepu EGSM PL (który handluje używkami). Zobaczymy... Jutro będę dzwonił...
Czyli raczej sprzętowy problem?
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2008, 20:53:24 wysłana przez jareklie »

*

Offline Degenerado

• **
  • 163
  • Sprzęt: Exec O2 + TYTN II
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 18, 2008, 22:41:03 »
ja ostatnio przemielilem kilka najnowszych romow i wifi na kazdym inaczej sie zachowuje, na jednym wogole sie nie laczy, na innym laczy sie i wszystko jest jak powinno (t-mobile), na ranju 7.4 burak od razu, na ranju 7.6 rozlacza sie po jakims czasie

sprawdz kilka romow i kilka wersji radia po prostu

*

Offline jareklie

• 260
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2008, 22:44:59 »
Sprawdzałem - na żadnym sie nie włączało.
Sprzedawca przed chwilą się przyznał, że miał z tym już jakieś problemy (ale w opisie nic o tym nie napisał! stan "bardzo dobry"). Napisał tak:
Wifi na 100% działa. U mnie działało.  Tak jak napisłem, że czasem się nie włączy, ale na podstawie informacji z netu, że inni w tym modelu coś takiego też mieli. Wynika z tego, że to może być problem sterowników. U mnie zdarzyło się dwa razy. Raz wyciągnąłem baterie i zrestartowałem i działało, a raz zwykłe trzy restarty pomogły.
Popróbuje jeszcze, ale zaproponowałem mu już wstępnie zamianę "zwrotną"... Szkoda, bo sprzęt mi się bardzo podoba...
T-Mobile też już próbowałem...

*

Offline simon.jg

• Ekspert FS z GSM
  • 416
  • Miasto: Ruda Śląska
  • Sprzęt: Motorola MOTOLUXE XT615
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 19, 2008, 18:42:12 »
W moim Exec'u WiFi tez czasem nie chcialo sie wlaczyc ale znalazlem na to sposob;

Uruchom Wireless Manager'a i...
1. Wlacz Bluetooth
2. Wlacz WLAN
3. Wylacz Bluetooth

Mam nadzieje, ze u ciebie rowniez zadziala :)
Nokia N-GAGE, O2 XDA Exec, FSC Pocket LOOX T830, HP iPAQ 914c

*

Offline jareklie

• 260
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 20, 2008, 10:40:50 »
Niestety! Nie zadziałało!
ale dzięki za dobre chęci...
Dzwoniłem do serwisów - mówią, że to raczej wada sprzętowa (ale może chcą zarobić? ;)
Zastanawiam się, czy próbować naprawiać (ale czas i pieniądze...) czy wystawić na Allegro (ze stratą, ale może szybciej?... oczywiście ostrzegając o wadzie sprzętu!) - może komuś WiFi nie będzie aż tak potrzebne?