Linux na Universalu - czyli jak się uwolnić od MS

• 292 Odpowiedzi
  • 65223 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wit^

• 326
  • Ten co pakuje linux'a wszedzie
  • Sprzęt: Xperia Arc S
Odp: Linux na Universalu - czyli jak się uwolnić od MS
« Odpowiedź #210 dnia: Styczeń 17, 2009, 18:40:20 »
no z tym cieciem to troszke przesadzasz.... ciac sie tnie wiadomo to nie jest system przystosowany do normalnej pracy tylko czy do jakiejs powaznej pracy(wiesz taka wersja demo co exec potrafi poprostu), watpie zebys uzyskal lepsze osiagi z fluxboxem. Trzeba by bylo jeszcze cos lzejszego znalesc (ale ??). Swoja droga niewiem co moze byc lzejszego :P
We're off to see the Wizzard
The Wonderful Wizard of Htc
We hear he is a Whizz of a Wiz...

« Odpowiedź #211 dnia: Styczeń 17, 2009, 18:54:06 »
no z fluxboxem to troche przesadzilem, ale dwm powinien byc idealny, o ile wogole skompiluje sie pod arm. Tego debiano-podobnego wybryku natury nawet nie bede probowal przerabiac, ale skompilowany kernel zawsze sie przyda :P Mysle raczej nad czyms slackwarowatym, uni kupilem jako maszynke do neta via play online, nawet na pc wiekszosc czasu spedzam pod konsola. Pokombinuje jeszcze i dam znac jak cos z tego wyjdzie

*

Offline fusse

• **
  • 164
  • smd & bga
  • Sprzęt: htc wizard & blue angel & Omnia
« Odpowiedź #212 dnia: Styczeń 19, 2009, 22:19:41 »
i jak tam udalo sie cos zrobic z tym linuxem? Pytanie i do KernelPanica i do vespera...
a36>>c35>>s55>>NEC 200>>e398>>mpx200>>Wizard>>Universal>>Kaiser>>Blueangel>>Omnia

« Odpowiedź #213 dnia: Styczeń 20, 2009, 08:11:53 »
jak na razie udaje, jestem na etapie kompilowania podstawowych pakietow(file, bash itp). Za jakis tydzien powinien wyjsc ztego pseudo-system kosolowy. Napisze jak skoncze, mam srednie doswiadczenie z stawianiem X'ow, ale pod linksem neta przeglowac sie nie da.

*

Kordus

« Odpowiedź #214 dnia: Styczeń 20, 2009, 16:56:45 »
Chwilowo musze odpuscic... za duzo lekcji itp. lfs idze mi jak krew z nosa, dopiero wczoraj skonczylem pc'towa wersje. Co do gobo linuxa, wystarczy skopiowac kernel z titchy i powinien dzialac, jak znajde czas to przetestuje

« Odpowiedź #215 dnia: Styczeń 22, 2009, 20:54:58 »
da rade zainstalowac jakos titchy'ego z poziomu windy? jakos niechce mi sie spacjalnie instalowac linuxa na kompa i konfigurowac zeby potem instalowac na komie

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #216 dnia: Styczeń 22, 2009, 21:28:52 »
A)Nie da się spod win
B)Po co instalować linuxa? Od tego są LiveCD
C)Jakiej komie? Palmtopie...

« Odpowiedź #217 dnia: Styczeń 22, 2009, 21:52:45 »
A) da sie: http://www.handhelds.org/moin/moin.cgi/UniversalHowtoInstallLinux ( ajjj sry! to dystrybucje typu angstorm'a ;|)
B) zupelnie zapowmnialem
C) kwestia przyzwyczajenia xD
« Ostatnia zmiana: Styczeń 22, 2009, 21:58:38 wysłana przez Kuroshigami »

*

Offline ReiLord

• **
  • 110
  • Sprzęt: HTC Universal
« Odpowiedź #218 dnia: Luty 03, 2009, 11:03:21 »
A co z Ubuntu MOBILE for MID?

*

Offline ReiLord

• **
  • 110
« Odpowiedź #219 dnia: Luty 20, 2009, 13:45:50 »
Oba pobrane pliki wrzucamy do folderu głównego karty pamięci universala i odpalamy (na UNI) plik Qtopia-htcuniversal.exe. Po 5-6 minutach system odpali (za pierwszym razem robi to się tak długo bo haret tworzy obraz partycji - qtopia.linux.img - i rozpakowuje na niego rootfs). That's all

Czy utrace wszystko na karcie sd?

*

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
« Odpowiedź #220 dnia: Luty 20, 2009, 14:27:23 »
Robiąc zgodnie z opisami z pierwszego posta nic nie tracisz na karcie SD (za wyjątkiem miejsca ;-) )

*

Offline ReiLord

• **
  • 110
« Odpowiedź #221 dnia: Luty 20, 2009, 14:59:24 »
To super, bo zgrywam z karty (backup) juz godzine, ale 2 GB zgrac to makabrycznie trwa, a nie mam czytnika :/

No zainstalowalem tego Qtopia i:
1) nie reaguje na dotyk
2) jakis straszny LAG
3) co oni porobili? Tzn. skoro nic nie dzialalo poza przyskiem power to zaczalem wszystko naciskac i z opoznieniem okazalo sie, ze wybiera mi numer w stylu 123456789 (losowy ciag) i polaczylo mnie z ... Powiatowa Komenda Policji  :O Co to mialo byc? Szybko zresetowalem. (bo troche glupio poiwedziec "Sorry, pomylka"  :P
4) jak go znow wlaczyc i przede wszystkim obslugiwac?

Wlaczylem go tym samym exe. Numer to byl 11234567.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 15:53:40 wysłana przez ReiLord »

*

• 6211
« Odpowiedź #222 dnia: Luty 20, 2009, 16:49:00 »
Nie wiem co porobili. Bardziej interesujący jest debian o którym w zasadzie cały wątek jest.

*

Offline ReiLord

• **
  • 110
« Odpowiedź #223 dnia: Luty 20, 2009, 17:11:08 »
Pewnie tak, tylko z debianej muj bedzie wiecej roboty, ale moze w marcu sie pobawie.
Jesli kogos to bedzie interesowalo, to brak reakcji na touchscreen to:

Remember, if you are having wifi enabled when booting linux then your touchscreen wouldnt work in linux. So be sure to have wifi disabled when booting linux.

*

nothin

« Odpowiedź #224 dnia: Luty 20, 2009, 17:15:54 »
wybiera mi numer w stylu 123456789 (losowy ciag) i polaczylo mnie z ... Powiatowa Komenda Policji

LOL. trochę głupia sytuacja.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2009, 17:17:33 wysłana przez nothin »

*

Offline ReiLord

• **
  • 110
« Odpowiedź #225 dnia: Luty 20, 2009, 17:22:24 »
No... jestem ciekaw czy ktos inny z ery moglby sprobowac? Albo z innych sieci rowniez :D

*

Offline kub11

• **
  • 169
  • Sprzęt: SPV C600 > XDA Exec > XDA Flame > Nokia N900
« Odpowiedź #226 dnia: Kwiecień 21, 2009, 18:26:15 »
Wgrałem sobie titchiego, ale przy bootowaniu pojawia się następujący problem: najpierw montuje się karta SD, potem wyskakuje napis, że nie znalezione poprzedniego systemu plików roota, potem FAIL FAIL FAIL FAIL i plik tar systemu plików roota nie znaleziony. Potem przerzuca mnie do shella z komunikatem /bin/sh: can't access tty: job control off. Z tego co czytałem, to jest to popularny błąd w starszych wersjach Ubuntu, ja mimo, że używam desktopowego Debiana sida x64 od końca grudnia takiego błędu nie doświadczyłem. Kolejny błąd to to, że nie działają znaki alternatywne na literach (te do których wyświetlenia trzeba nacisnąć Fn, ale ne cyfrach działają), wskutek czego  nie mogę nawet wcisnąć / co jest chyba podstawą.

*

Offline Wit^

• 326
« Odpowiedź #227 dnia: Kwiecień 24, 2009, 13:16:59 »
zrob wszystko od poczatku tak jak na opisie, sprawdz punkt montowania karty

*

Offline kub11

• **
  • 169
  • Sprzęt: SPV C600 > XDA Exec > XDA Flame > Nokia N900
« Odpowiedź #228 dnia: Maj 02, 2009, 15:56:57 »
Długo nie pisałem, jakoś zapomniałem o całej sprawie  :-| W każdym razie zrobiłem wszystko od początku tak samo. Rzeczywiście, punkt montowania karty u mnie to /media/disk, ale w komendach pozamieniałem card na disk. W każdym razie wgrywałem później Angstroma i występuje ten sam błąd.

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #229 dnia: Czerwiec 09, 2009, 16:46:03 »
Nie czytałem wątku, biję się w pierś, ale podrzucam: działające obrazy Opie, OpenMoko i Qtopia:

http://www.linuxtogo.org/~htcpxa/htcuniversal/images/Opie/
http://www.linuxtogo.org/~htcpxa/htcuniversal/images/Qtopia/
http://www.linuxtogo.org/~htcpxa/htcuniversal/images/OpenMoko/

aplikacja telefonu z Opie, która działa dobrze, podstawiona rónież ponoć do obrazu Qtopii.

*

Offline Wit^

• 326
« Odpowiedź #230 dnia: Czerwiec 10, 2009, 15:10:01 »
heh bylo ale warto te linki miec w tym temacie :)

*

Offline utak3r

• Ekspert WM
  • 1516
    • Wirtualne Zacisze utak3ra
  • Sprzęt: Samsung Ace, Raphael, Hermes, Universal i inne
« Odpowiedź #231 dnia: Czerwiec 10, 2009, 23:11:51 »
hm, po pierwszych testach:

Qtopia: w sumie jakieś problemy z interfejsem, wygląda, jakby był zablokowany ekran, ale wciskanie guzika "unlock" nic nie daje. Jedynie po wciśnięciu sprzętowej "1", "0" itp. pojawia się aplikacja telefonu.
 :-?

Openmoko: na samym końcu procesu wstawania resetuje mi się  :S

ech... jak z tym Titchym? Da się np. używać przeglądarki i używać poczty?

*

• 6211
« Odpowiedź #232 dnia: Czerwiec 11, 2009, 00:25:50 »
Tak, jest okrojony firefox, choć radził bym minimo poszukać. Kadu działa bez zarzutu.

*

Kordus

« Odpowiedź #233 dnia: Czerwiec 16, 2009, 16:57:04 »
Witam ponownie, nieoficjalnie(rozdanie swiadectw jest dopiero 19) mam juz wakacje, wiec nareszcie bede mial trche czasu zeby wyjac uni z szuflady i ruszyc troche temat. Na poczatek podam kilka przydatnych linkow a reszte jezeli znajde czas dopisze wieczorem

http://www.microwindows.org/   - nanox calkiem ciekawie zapowiadajaca sie alternatywa(hmhmhm) dla x11

http://jakilinux.org/aplikacje/menedzery-okien/raj-dla-konsoli-w-laptopie-konfiguracja-dwm/   - jak juz x11 to dwm powinien byc najlzejszy i najwygodniejszy w obsludzie, obecnie na lapku kozystam z awesome wm i zarzadzanie oknami przy pomocy skrotow klawiszowych jest bardzo wygodne

http://linuxnews.pl/multitouch-natywnie-w-linuksie/   - nie jestem pewnien czy uni sprzetowo jest w stanie zrealizowac mt, ale podac link nie zaszkodzi

*

• 6211
« Odpowiedź #234 dnia: Czerwiec 16, 2009, 17:04:04 »
Ciekawe jak, przecież to nie te czasy... nie ten dotyk.

*

Kordus

« Odpowiedź #235 dnia: Czerwiec 16, 2009, 17:37:52 »
wiem ze ten mt nie przechodzi nawet przez x'y tylko idzie odrazu do compza ale myslalem ze w najblizszym czasie cos sie posunie w tym kierunku, projekt jest open source wiec mozna go zmodyfikowac zeby przekazywal po dbus informacje np. do dwm i przelaczal ekrany czy uklad za pomoca gestow, w koncu dwa palce wygladaja fajniej niz jeden;p

W przyszlym tyg zabiore sie za skladanie linuxa, zastanawiam sie co do niego wpakowac, planuje:

grafika:
- nanox
- dwm
- jwm
- awesome 2.x(nie wiem czy luo nie jest za ciezkie)
dzwiek:
- alsa
- moc

net:
- hmm dillo?
- links
- konsolowe programy do obslugi wifi/bt
- ekg/fnich
narzedzia:
- pcmanfm
- mc
powloka:
- bash
- zsh(za chwile zaczne testowac)

odrobine pogrupowalem programy, czesc z nich to poprostu alternatywy trzeba sprawdzic w praktyce z czym bedzie mozna wmiare wygodnie pracowac

hmm moze ktos z was sprawdzic ile ramu jest zajete po starcie titchy bez x'ow? zgubilem karte sd z nim, zastanawiam sie czy przy ilosci plikow ladowanych z karty nie oplacalo by sie czesci z nich wrzucic do ramdysku np 5mb, start bedzie trwal troche dluzej ale szybkosc systemu moze zauwazalnie wzrosnac. Orietujecie sie czy zrobili juz cos w sprawie ladowania linuxa z romu?
Pingwinek widzi wogole rom?

pzdr
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 23:09:57 wysłana przez Vesper™ »

*

Offline Wit^

• 326
« Odpowiedź #236 dnia: Czerwiec 16, 2009, 23:01:42 »
prawdopodobnie za jakiś miesiąc wrócę do universala wiec myślę ze roszę troszkę ten temat...
dobrym i z czego mi sie wydaje lekkim środowiskiem graficznym byłby matchbox ( http://matchbox-project.org/). Znalazł juz swoje zastosowanie na ipaqu i z czego co słyszałem i bawiłem się na lapku chodzi naprawde dobrze i jest dość dobrze przystosowany do pda.
Poza tym można by bylo wpakować jakiś lżejszy emulator konsoli, niestety nie pamiętam nazwy ale to by chociaż troszke przyspieszyło działanie(w sesie takim ze z samej konsoli można odpłać wszytkie programy).
Sam na swoim fujitsu ma naprawde lekkiego linucha, ktory lafuje sie caly do ramu, mysle ze tutaj tez pomogło by to znacznie, jeżeli wszytko co potrzeba do obsługi było pakowane do ramu ( w lapku mam 256 ramu i zajęte mam jakieś 50 mb)

*

Kordus

« Odpowiedź #237 dnia: Czerwiec 16, 2009, 23:15:09 »
ja mam w lapku 2gb i jeszcze nigdy nie przekroczylem 600mb(kompilacja - gentoo + kilka zakladek w operze 10 + film we flashu) jutro sprawdze ten wm, mozesz podac jakies linki do tego lekkiego linuxa?
http://distrowatch.com/table.php?distribution=tinycore - posprawdzam zaleznosci, ale 11mb za wpelni dzialajacy system to naprawde niezly wynik

pzdr
edit:

http://www.youtube.com/watch?v=sKKMj37Psd8
wyglada calkiem przyjemnie, jak wyglada kwestia zurzycia ram/cpu?
co do emulatora konsoli, hmm xterm do wiekszosci zastosowan wystarczy, nie znam nic na tyle lekkiego ale minimalizacja i otwieranie na skrot klawiszowy sa bardzo przydatne
hmm przydalaby sie modularnosc taka jak w slax'ie w koncu nie zawsze kozystamy ze wszystkich zainstalowanych prog
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2009, 23:26:24 wysłana przez Vesper™ »

*

Offline Wit^

• 326
« Odpowiedź #238 dnia: Czerwiec 16, 2009, 23:22:43 »
ten lekki linux to puppy linux, dodam jescze ze xpud (wczesna alfa) jest dosci ciekawa dystrybucja, jak narazie zapowiada sie ciekawie zobaczymy co pomyslodawca xpuda wymysli jeszcze

*

• 6211
« Odpowiedź #239 dnia: Czerwiec 16, 2009, 23:27:56 »
Matchbox to raczej środowisko dla QVGA.