Kiedy warto zamienić Qtek 9100 na Qtek 9000?

• 27 Odpowiedzi
  • 3543 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline barek74

• 384
  • Sprzęt: różnie to bywało, obecnieBB BOLD9900 i Galaxy SIII
« dnia: Lipiec 08, 2006, 08:34:11 »
Witam!

Przesiadłem się z SE P800 na Qteka 9100 i jestem bardzo zadowolony, aczkolwiek praca zmusiła mnie niestety, do użytkowania dwóch numerów/aparatów komórkowych- ma to swoje dobre strony także- prosty aparat tel. Nokia 6822 jest świetna i szybsza w rozmowach i sms-ach, natomiast Wizard robi za rezerwowy tel. a pozatym organizer, no i zbiera całą mase podręcznych info z internetu via GPRS, plus GG podgląd poczty, od biedy www no i jeszcze rozrywka, plus podgląd dokumentów biurowych, nawigacja GPS.

Zastanawiam się w związku z tym nad przesiadką na coś co ma większy ekran, żeby wygodnie się korzystało, klawiatura też potrzebna, jedynym czego ciągle by było brak to host usb....

Warto pomyśleć w takich przypadkach o przesiadce na Qtek 9000?
barek ;-)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2006, 08:45:52 »
Przesiadka będzie ok wtedy gdy:
-musisz mieć większy ekran 3,6"
-musisz mieć szybszą transmisję (UMTS)
-muszisz pisać więcej tekstów
Dla moich oczu ekran Universala jest tym minimum :D
potrzebna zgoda

*

Offline barek74

• 384
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2006, 09:12:36 »
No właśnie o wielkość ekranu mi chodzi i o to, że używany by był więcej biurowo i www- w 80% przypadków nie musiałbym ciągać ze sobą laptopa- bo zazwyczaj niepotrzebny, a jeśli coś wypadnie to z małym bólem można to i na takowym pokecie- nawet na Wizardzie- zrobić- ale właśnie przydałby się większy ekran, tak samo w GPS i rozrywce.... ;-)
Jednak ciągle bym chciał aby to był pocket z wbudowanym modułem GSM, bo właściwa komórka jest od czego innego niż robienie za modem... a i jednak dość często z tego drugiego numeru jednak dzwonie.
Tylko czy będzie on szybszy i sprawniejszy w pracy od Wizarda?
barek ;-)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2006, 09:43:03 »
wg mnie pomysł bezsensu. Tak masz dwie jasne alternatywy - Wizard jako małe podręczne urządzenie, na którym możesz w sumie wiele zrobić, ale już n. do pracy w exelu się nie nadaje + laptopa, od którego - sorry ale się nie uwolinisz. To, że q9000 zastąpi ci lapa to fikcja. I tak będziesz go targał + jeszcze cegłę w kieszeni. Moim zdaniem połączenie lap + Wizz jest super - sam takiego używam, laptopy bardzo teraz schudły i nie jest to już taki dramat.

*

• 7793
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2006, 09:46:29 »
Też jestem zmuszony do posiadania dwóch numerów telefonicznych, posiadam dwa zaawansowane telefony , w nokii 9500 -Niuńce - komunikatorze mam fantastyczny ekran , super bazę danych kontaktów - oraz ewentualny dostęp do netu przez EDGE ( i jedyną możliwość dostępu do konta w PEKAO SA-Pekao24), jednocześnie mam możliwość wysyłania i odbierania faksów w polu.
Universal - to AutoMapa - niezbędna w mojej pracy - nieruchomości - jedyna nawigacja z rzutem budynków oraz możliwością zgrubnych pomiarów na działkach , mozliwość szybkiego łączenia z netem UMTS. Można określić iż prawie zastępuje laptopa.
Jednak prawie robi wielką różnicę .
Myślę o malym tablecie ze zwykłym windowsem - czyli polaczenie funkcjonalności PDA z kompem - np dostęp do urzędowych  baz danych jak np warszawska ortofotomapa -  http://mapa.warszawa.um.gov.pl/mapa.php
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2006, 10:30:30 »
majac do wyboru zakup 9100 i 9000 bez zastanowienia polecam 9000. ale... jak juz masz 9100.. to glowne pytanie, czy czesto przebywasz w zasiegu umts. bo jesli nie to pamietaj o tym ze 9000 nie ma edge. wiec zostanie tylko gprs. ja tez uzywam 2 sprzetow. qutek 9000 i nokia 6230i. i takie polaczenie jest ok. w quteku mam karte do transmisji danych a nokia sluzy do gadania. i jest ok. i jesli masz zasieg umts, a gadasz i tak przez nokie, to wielkosc 9000 i 9100 nie robi wielkiej roznicy... bo ani jednego ani drugiego nie da sie nosic w kieszeni koszuli...

*

Offline barek74

• 384
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2006, 12:03:03 »
One praktycznie obydwa; 9100 i 9000 mają podobną funkcjonalność poza tym, że
9100 jest;
- mniejszy
-i chyba dłużej starcza baterii,
9000 ma;
- VGA,
-UMTS- który niezbyt i tak się na razie przydaje,
- większy ekran

Pytanie do tych, którzy mogli korzystać z jednego i drugiego;
Czy 9000 jest szybszy i sprawnieszy w typowych aplikacjach; biuro, poczta itp? oraz multimadia, nawigacja- chociaż i-GO Europa działa rewelacyjnie i na Wizardzie
Czy da się tym jakoś odbierać/wysyłać fax-y?
Czy nie miewa takich problemów z zamałą ilością pamięci zarówno RAM jak i ROM?

Dlaczego ważny jest dla mnie jak najmniejszy substytut laptopa? Bo ja potrzebuje masą prostych info pod ręką i ze względu na specyfikę i dynamikę pracy- wole coś extremalnie dużego w kieszeni, niż kolejny tobołek/torbę na ramieniu...

Ach, żeby toto ciągnęło jeszcze via host USB  dane z małego dysku 1,8 cala lub pendriv'a, czy  czytnika kart/klucza... to bym prawie nie miał już dylematu....

Co ja musze w pracy, a uważam, że nie musze do tego zawsze mieć laptopa, albo czekać aż się odpali i szukać dość miejsca, żeby go położyć a nie trzymać w ręku?;

Jestem ogrodnikiem, poza tym sortuje, pakuje i sprzedaje owoce po całej Europie;
-nawigacja w codziennym życiu skraca czas...
-masa krótkich notek z różnymi parametrami itp, które nonstop musze mieć pod ręką,
-bardzo rozbudowane kontakty,
-nonstop aktualizowane dokładne serwisy pogodowe,
-możliwośc szybkiego odbioru/wysłania zdjęć via e-mail- po to przydałby się host USB, bo mam dość duży zbiór zdjęć a pozatym, nie wszystkie karty pamięci mogą być włożone do pocketa
-szybki dostęp do poczty i możliwość reakcji na email, a nie tylko przeglądania
-możliwość odczytywania dokumentów typu doc rtf i exel i czasem drobne retusze i odsyłanie...
-GG i Skype nawet jeśli tylko w trybie txt- ale zawsze umożliwia reakcje jakąś.
barek ;-)

*

Offline max77

• *
  • 58
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 08, 2006, 21:23:00 »
Tak się składa że używam spv m3000 i XDA Exec-a. Generalnie na sofcie z orange spv jest mocno zawodny w codziennym użytkowaniu przy dużej liczbie połączeń, korzystaniu z www zdarzało mi się go resetować kilka razy w ciągu dnia :mysli: . Po zmianie na QTEK9100_ERA_customize_WWE_2.24_Aku2.3_A2DP nocid_RUU_update i podkręceniu procka jest znacznie lepiej prawie jak w Execu. Co do wymiarów to po pracy w luźniejszym odzieniu wygodniej jest z Spv, jednak mimo to wolę  Execa, bo jest czarny ;) , ma piękny wyświetlacz  (spv wyświetla jak zabawka) :D  fajnie się z niego piszę jest wystarczająco szybki, bateria dłużej trzyma, ma lepszą jakość rozmów i zasięg , a poza tym zawsze chciałem go mieć.

*

Offline barek74

• 384
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 09, 2006, 14:46:03 »
Maxx no to chyba mnie przekonałeś, jesli dobrze rozumiem, to poza wielkością, 9000 ma same przewagi nad 9100? A nawet właśnie wielkość wyświetlacza jest jedną z przewag?
barek ;-)

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 09, 2006, 15:10:26 »
Przeczytaj sobie ten test: http://pdaclub.pl/view.php?news_id=11376
To tez powinno troche Tobie wyjasnic i moze pomoc w wyborze

*

Offline barek74

• 384
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 09, 2006, 17:01:53 »
Hmmm, opis raczej niby zniechęcający-usterki, aczkolwiek jednak wydaje się to być alternatywą lepszą od Wizarda- jako drugi tel. będący namiastką laptopa....
Poszukam na allegro i sam potestuje, ewentualnie odsprzedam z małą stratą lub nie... ;-)
Tak jak zrobiłem z Wizardem- kupiłem coby się pobawić i tak już się zostało, wyjeżdzam na wakacje zaniedługo i niechce mi się ciągać z sobą laptopa, a cośtam czasem trzeba jednak zrobić...
Qrcze, że akurat plus niezbyt szanuje klientów... i praktycznie nie ma nic takiego w ofercie...
barek ;-)

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 09, 2006, 17:25:55 »
Jako namiastka notebooka, jest lepsza alternatywa niz Wizard. Musialbys sie przeniesc do ery  ;)

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 09, 2006, 18:02:35 »
Ja mam Qteka 9100 i jestem z niego bardzo zadowolony. Jakis czas temu kupilem Q9000 na probe ale szybko doszedlem do wniosku, ze ten sprzet nie jest dla mnie i po krotkim czasie sie go pozbylem. Owszem - szybki proc i ekran VGA to niewatpliwe zalety tego sprzetu ale nie bylem w stanie zaakceptowac wielkosci. Poza tym dla mnie klawiatura wysuwana jest poreczniejsza od otwieranej.

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 09, 2006, 18:26:03 »
Universal może w wielu wypadkach całkowicie zastąpić laptopa. Akurat zakup Universala u naszych operatorów nie jest żadną okazją - już lepiej kupić na Allegro , wgrać dobry rom i mieć operatorów w nosie - w szczególności za ich zobowiązania. Patrząc się na ofertę np  Heyah/Simplusa   zaczynam powoli analizować czy przypadkiem nie będzie to super rozwiązanie w szczególności dla firmy z punktu widzenia kosztów.
potrzebna zgoda

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 02, 2006, 16:59:11 »
Cytat: "barek74"
Maxx no to chyba mnie przekonałeś, jesli dobrze rozumiem, to poza wielkością, 9000 ma same przewagi nad 9100? A nawet właśnie wielkość wyświetlacza jest jedną z przewag?

myśle, że moja wypowiedź też się przyda, a więc Qtek 9100 ma lepszą kartę WiFi - standart 802.11g (54 mb/s), a nie b (11mb/s) jak ma Qtek 9000. 9100 posiada Edge, a 9000 UMTS - wiadomo, że szybsze jest UMTS, ale jak z zasięgiem :?:

Teraz ja zadam parę pytań  :)) :

1. Skype wg. producenta potrzebuje procesora ok. 350 mHz. Czy Qtek 9100 po zmianie romu na ten stabilniejszy i podkręceniu procesora do 251 mHz będzie działał prawidłowo, ze skype :?:
2. Dalej chodzi o procesor - czy da rade ruszyć z aplikacjami do nawigacji - AM, TT :?:
3. Można go nosić w kieszeni spodni - czy nie rozleje się wyświetlacz :?: Wiem, że napewno raz można go przenieść :D

pozdrawiam 12nala34
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline OleYek

• [Pyrlandia] [GMzP]
  • 18341
    • http://www.oleyek.com
  • Sprzęt: iPhone 16 Pro, iPad Pro, Apple Watch
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 02, 2006, 18:05:07 »
co do odpowiedzi to:

1. Tak jak najbardziej
2. Wszystko dziala bez problemu bez podkrecania
3. tak pod warunkiem ze go nie stluczesz zapalniczka kluczami czy czyms innym co masz w tej kieszeni.
Linux is like a wigwam. No gates, no windows and apache inside.

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 02, 2006, 18:28:36 »
nie spodziewałem się tak pozytywnych odpowiedzi  :D   bardzo mnie ucieszyłeś. Czy do skype trzeba podkręcania :?: A zresztą wypróbuje sam jak go w końcu kupie. Teraz mam c500 - on w porównaniu z m3000 będzie mi "przeszkadzał" tylko na szerokość... :)

A co do kieszeni to jestem niepalący, a klucze mogę nosić w 2-giej kieszeni - po to ona jest :)
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline horde

• 2638
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 02, 2006, 19:04:05 »
Ja nosze Wizarda w kieszeni od dluzszego czasu i nie ma zadnego problemu, tylko co oczywiste mam naklejona folie na ekran i w tej kieszeni jest ona sam bez zadnych kluczy itp  :)
Skype ruszy bez podkrecenia spokojnie.

*

lucass

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 02, 2006, 19:48:47 »
mozna w rejestrze kodek za audio odpowiedzialny zmienic i bedzie skype lepiej dzialac :P :P

*

Offline MrHagen

• **
  • 168
  • Sprzęt: HTC Diamond, HTC HD2 oraz rower Wigry III ;)
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 04, 2006, 00:26:37 »
Ja uzywalem m3000 od stycznia i byl to moj najlepszy, wrecz fenomenalny palmtop.
Dlaczego?
- ma edge,
- jest maly, w miare,
- ma swietna klawiature,
- dobrze sie z niego dzwoni.

Do czego go uzywam? Duzo jezdze wiec edge w orange przydaje sie i dobrze chodzi. Uzywam excella. Dzwonie duzo. Przegladam internet, gg. kalendarz, sporo notatek.

Jednak zmienilem na mda pro z Ery i tez jest ciekawy.
Co mi sie podoba w mda pro?
- ekran vga! przegladanie netu nabralo nowego wymiaru.
- 3G ale tylko w zasiegu.
- ogolna uzytecznosc sprzetu.
- predkosc dzialania!
- skype po 3G.

Wady:
- Wielkosc, to nie to co Wizard, nie da sie go tak latwo i "bezbolesnie" nosic.
- brak edge, jesli mieszkasz i uzywasz telefonu w miejscu gdzie jest tylko edge to moze Ci brakowac predkosci.
- reszta jest ogolnie lepsza niz w Wizardzie, jednak jesli nie potrzebowalbym vga i umts to bym go nie zamienil na mda pro z powodu wielkosci, wygody uzytkowania Wizarda.
Mam nadzieje, ze cos rozjasnilem.
Pozdrawiam!

*

Offline mariozapasnik

« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 05, 2006, 01:33:27 »
a oto moje połączenie
Wizard + 13" Aristo Slim 330 na "Pentium Core Duo" + GPS BT-359 z SiRF Star III v2. + Motorolla HS820 + Benq Radio maus

dla mnie mobilność to podstawa

mam wszystko co potrzebne
modem GSM
spory 13" wyświetlacz :)
pożyteczna klawiaturę (Wizard)
GPS z SiRF Star III v2
niezły telefon
przyzwoita nawigacja (AM - wizard)
wielkogabarytowa nawigacja (AM na Laptopie)
moc obliczeniowa (Core Duo)
mysz radiowa
słuchawka BT

czego chcieć więcej ?

*

Offline barek74

• 384
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 28, 2006, 09:51:52 »
To ja z zestawu;
Wizard+ GPS Pretec DataLogger + Nokia 6822a + Acer TM4600 15,6'
myśle o przejściu na zestaw;
Nokia 6822a+ F-S 560 + jakiś fajny telefonik może Symbian + Acer TM4600 15,6'

a najlepiej to bym F-S 560 zastąpił UMPC Samsung Q1
barek ;-)

« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 28, 2006, 17:17:53 »
@mariozapasnik

wiecej chciec ??
ja bym wolal miej ot z tych 2kg  do jakiegos 1kg
no i Aristo to tez niezbyt firma
klawiatura sie potem sypie obudowa cienkie materialy wiem bo duzo mi przez rece tego przeszlo
choc pewnie te nowsze modele lepiej robia wkoncu trzeba sie rozwijac
ale aristo to aristo a nie ibm czy dell :(
dobrze ze przynajmniej pod macha ma cos porzadnego core duo

powiec jeszcze jak tam mobilnosc wypada na bateri ?? 3h ???

bo wlasnie szukam czegos ale na pierwszym miejscu stawiam na mobilnosc :) wiec pewnie wezme pentium ULV jakis 1,2 i z mozliwoscia rozszezenia bateri na jakas wiekszo albo z mozliwoscia zalozenia drugiej
najlepiej dwie duze :D no i zeby nie wazylo ponad 2

niestety na wizardzie nie da sie wszystkiego zrobic :( szkoda :( bo to super sprzet :D

« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 28, 2006, 18:30:35 »
Widzę że tu bardziej o laptopach :) więc pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze :)
Kiedyś przewinoł mi się lapciaczek i żałuję że go sprzedałem ale do rzeczy.
Był to FujitsuSiemens Lifebook B nie pamiętam dokładnie który
Malutki beznapędowiec z procesorem PIII 600, 256 ram, 4mb grafa, 10,4" matryca dotykowa, waga 1.2 kg !!! Jak z bateriami tego nie wiem bo miałem egzemplarz w którym bateria umarła zanim trafił w moje ręce. Zamontowany miałem na nim XP PRO, PCMCIA wi-wfi Sinusa 54g, dongiel bluetooth. Wszystko stało stabilnie, jak na 256 ram :P. Przez jego gabaryty był moim nierozłącznym towarzyszem, nosiłem go w plecaku.
Jak mówiłem żałuję, a że niema ich zbyt wiele to jakoś nie mogę trafić na interesującą aukcję gdzie mógłbym odwrócić proces pozbycia się starego ale jak że wygodnego sprzętu.
Jest jeszcze malutki Sony Vio (wio) nie pamiętam jak to się piszę ale jego cena .....
Pozdrawiam
Tu można obglądnąć młodszego brata :) http://reviews.cnet.com/Fujitsu_LifeBook_B_3010D_Pentium_M_1_GHz_10_4_TFT/4505-3121_7-30636725.html

*

Offline copymaker

• 1253
  • PW to nie helpdesk :)
  • Sprzęt: HTC Desire
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 07, 2006, 10:19:01 »
Odświeżę troszkę temat.....
Jak jest z szybkością pracy uniwresala w porównaniu do wizarda....

Chodzi mi o normalne codzienne użytkowanie...
Czy jest zauważalna różnica w porównaniu Q9000 do wizarda na podkręconym procku?
SPV M3000-->Loox N560-->MDA Vario II-->HTC TyTN II-->HTC TouchDual-->TyTNII-->Touch Pro-->Samsung Omnia 8GB-->Touch HD-->G1-->SPVM5000-->SGH i780->Iphone 3G 16 GB->HTC Hero--> HTC Touch HD->Iphone 3GS->Vario IV->G2->HD2->BB9700->IP3Gs 32GB->Desire

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 07, 2006, 16:08:11 »
Cytat: "copymaker"
Odświeżę troszkę temat.....
Jak jest z szybkością pracy uniwresala w porównaniu do wizarda....

Chodzi mi o normalne codzienne użytkowanie...
Czy jest zauważalna różnica w porównaniu Q9000 do wizarda na podkręconym procku?

z tego co mi powiedzial sprzedawca wizarda mowil ze uzywal wczesniej uniwersala i dla niego wizard chodzil szybciej :)
pewnie przez VGA

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 07, 2006, 17:14:45 »
Uniwersala używam na co dzień, a Wizarda okazjonalnie u kolegi i musze przyznać, że dla mnie Wiz działa szybciej – oczywiście mam na myśli otwieranie się aplikacji, okien systemu itp. Np. chwilę trwa na 9000 obrócenie ekranu do ladnscape i zanim wszystkie pluginy się „ułożą” Wizard z podobnymi wtyczkami już dawno jest gotowy do pracy. Czyli dotykamy tu zapewne kwestii ekranu VGA, który potrzebuje trochę mocy.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 08, 2006, 19:10:47 »
jako bylu posiadacz MDA Pro i obecny Wizarda musze potwierdzic subiektywne odczucia iż Wizard jakby szybciej na wszystko reagowal
SDTV team