Jak uzyskac max wolnego RAMu po starcie?

• 20 Odpowiedzi
  • 2036 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Mr Groch

• 347
  • Sprzęt: Galaxy S (I9000)
Jak uzyskac max wolnego RAMu po starcie?
« dnia: Kwiecień 01, 2007, 20:46:22 »
Jakie zasoby sa ladowane na starcie WM6 (WM5)? Czy usuniecie jakichs dzwiekow,
graficzek, itd pomoze w uzyskaniu wiekszej ilosci RAMu? Czy to nie ma znaczenia, a zasoby te
sa ladowane dopiero gdy maja zostac uzyte? To samo jesli chodzi o iknki w menu start - czy
zaraz po starcie urzadzenia jest wplyw ile mamy ikonek "gdzies gleboko" w menu?

Lub ogolnie - jak mozna system "odchudzic" by zyskac jak najwieksza ilosc wolnego RAMu zaraz
po starcie urzadzenia?

Juz zmniejszylem file cache na 64KB, font glyph na 4096KB (moze jeszcze mniej?), wylaczylem animacje,
wylaczylem IP multicasting, zredukowalem ilosc paneli SIP do 1. Powywalalem wszystko z autostartu
(zarowno z poziomu rejestru) oprocz standartowych uslug windowsa i sddeamon.exe. Cos jeszcze moge zrobic?

Z gory dzieki - wielkie dzieki :)

PS. Maksymalna ilosc wolnego RAMu nie musi sie utzrymywac caly czas - najwazniejsze by uzyskac zaraz po starcie
jakies 30MB wolnego - potem w miare uzytkownaia moze juz spasc nawet do 15 :P
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 20:49:53 wysłana przez Mr Groch »

*

mobi_one

Odp: Jak uzyskac max wolnego RAMu po starcie?
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 01, 2007, 20:54:09 »
Juz zmniejszylem file cache na 64KB, font glyph na 4096KB (moze jeszcze mniej?),
mozesz zejsc do 2000

Cos jeszcze moge zrobic?
psychiatra? ;)
bierzesz udzial w jakims turnieju?

pamieci bedziesz miec max, ale wydajnosc spadnie
pobaw sie jeszcze tym z punktow 5-7
http://mobione.pl/twaeks.html#2
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 20:59:42 wysłana przez mobi_one »

*

Offline Baronik21

• 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:00:18 »
Prawdę mówiąc to każdy z nas ma ten problem
ja u siebie wywaliłem wszystko z My Documents (łącznie z tymi ukrytymi), wywaliłem wszystkie Helpy,
wywaliłem wszystko z Start up, oraz wszystko czego nie używam z Start menu (szczególnie z Programs - strasznie z żera pamięć przy przyciśnięciu na start/programs)
zauważyłem że strasznie z żera pamięć Explorer, ale niewiem jak nad tym zapanować
"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

*

mobi_one

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:03:32 »
nie zgodze sie z Toba, od kiedy mam WM6, zupelnie przestalo mnie to interesowac. Pod WM5 SKTools bylo uzywane co chwila, zeby zwolnic pamiec, teraz raz na tydzien albo i rzadziej :)

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:04:41 »
Możesz przeedytować OS aby zmniejszyć "pagging pool" z obecnych 4 MB na 2MB zwolni to szybkošć działania o około 10% ale będziesz miał na starcie 2MB więcej. O zwiększaniu tego parametru pisałem w pošcie pošwięconym hx4700 i WM5.0. Lokalizacja w OS powinna być taka sama.
potrzebna zgoda

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:05:44 »
mobi_one
aha, ale w xda exec zapewne jest trochę inaczej z pamięcią niż w wizardzie  ;)
wycieki pamięci z exec'a to niestety norma

*

mobi_one

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:09:34 »
w wizardzie tysz, pod WM5 uciekalo, jak by od spodu byla dziura w obudowie :)
a tak z ciekawosci o jakich wartosciach piszemy? ile po SR? i jaka strata po jednym dniu?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 21:11:35 wysłana przez mobi_one »

*

nothin

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:11:50 »
słowo nooba:

z zmniejszaniem glyphcache dałbym spokój..bo to w BAJTACH wartośc a daje kopa jednak lepszego, niżcała masa innych tweaków, za wiele RAMu nie stracisz...

Warto mieć oxios memory, ale to banał.

Mozna wyłączyć sd card cache, wszystke niepotrzebne dźwięki, wywalić faktycznie to i owo z startupu, usunąc usługę windows live,wyłączyć raportowanie błędów, podejrzewam, ze możnaby się pokusić o wyłaczenie innych usług także.. ale to dosyć płynna kwestia, wywalić głosowe wybieranie rozmówcy... ograniczyć ilośc aktywnych wtyk today, launcher z softkeya zamiast ikon..ograniczyć ilośc pozycji w startmenu, wywalić z rejestry zbędne wpisy nt. pozycji z settings...
..
Ideowo, ale nie sprawdziłem tego jeszcze, możnaby wywalić wszystkie klawiaturki, poza jedną, można też ustawić jednokolorowy theme today(bez obrazków), wywalenie smartdiala(czy jakby się on nie nazywał) też ma swój udział w temacie, żadnych zewnętrznych skinów dialpada...
innym pomysłem jest też USUNIĘCIE standardowych wtyk today z systemu z rejestru.

Pomysłów jest wiele... mnie aktualnie nurtują usługi windowsa właśnie...

btw. Jeśli mamy coś w ext ROMie, warto po HR, przy komunikacie o ładowaniu CABów z exROMu zrobić SR, sys nie instaluje tej całej masy programów, które lubią się doklejać tu i ówdzie..więc na fabrycznym ROMie można mieć czysty system(o tyle, o ile..).

Na wizie da się bez duzego problemu uzyskać 32-33 mb mem free, osobliwy rekord jak na razie to ponad 34 MB przy pełnej funkcjonalności sprzętu...choć nie pamiętam, jak mi się to udało...:(
Generalnie, nawet z masą pierdół na today, tłem w 320x320, po dniu zostaje 32 mb free.

ogólnie jest o co walczyć... przy czym to wymaga testów...nic naraz.

pagepool poniżej 4096 to raczej pomyłka...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 21:16:11 wysłana przez nothin »

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:12:14 »
marcinl ;)
choć mobi_one ma troszkę racji - wycieki w 6 są już mniejsze

ale powrócę do pierwotnego pytania - co zrobić (usunąć) aby tej pamięci było jak najwięcej

*

• 7793
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:15:38 »
Wycieki pamięci były normą w WM5 ale WM6 ma znacznie lepiej zoorganizowaną jej obsługę a w szczególnošci zwalnianie dla zamkniętych programów. Musisz teraz pooekspeymentować - zwłaszcza iż wszyscy dotąd szukali możliwošci przyšpieszania pracy a nie lošci wolnego RAM-u :
Szkoda iż nikomu nie udała się sztuczka z dolutowaniem košci pamięci. 8)
potrzebna zgoda

*

nothin

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:16:43 »
Wycieki pamięci były normą w WM5 ale WM6 ma znacznie lepiej zoorganizowaną jej obsługę a w szczególnošci zwalnianie dla zamkniętych programów. Musisz teraz pooekspeymentować - zwłaszcza iż wszyscy dotąd szukali możliwošci przyšpieszania pracy a nie lošci wolnego RAM-u :
Szkoda iż nikomu nie udała się sztuczka z dolutowaniem košci pamięci. 8)

a ktoś próbował?
vide adresowanie na dany model...

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 01, 2007, 21:18:39 »
no to nothin nieźle żeś tego na wypisywał - tylko prawdę mówiąc nie wszystko wiem jak po usuwać (może tak dla potomnych rozwinąć ten wątek tak nieco dokładniej:?: )

*

nothin

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 01, 2007, 22:37:51 »
erm..pisałem to z punktu widzenia osoby, której niestraszny HR co chwila... mógłbym opisać tylko pewne i stabilne metody...może niebawem.

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 01, 2007, 23:21:02 »
a ktoś próbował?
vide adresowanie na dany model...
Niejeden chciał  : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=286861&highlight=RAM+upgrade+soldering
Prawie każdy model PDA ma mozliwość - czasami nawet miejsce na wlutowanie większej kości pamięci . W kilku modelach się udało wraz ze zmianami w sterowaniu - ale cena upgradu powala na kolana 125USD  tu :  http://www.palm-center.com/ lub http://www.pocketpctechs.com
Najbliżej i najtaniej : http://www.xda-service.ru/ ( ale oni też w Universalu nie potrafią)

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 23:29:41 wysłana przez jas_pik »
potrzebna zgoda

*

Offline Mr Groch

• 347
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 01, 2007, 23:27:10 »
Dzieki, wiekszosc podanych tutaj rozwiazan juz zaaplikowalem oprocz dwoch: zaawansowanych
porad nothina (bylbym wdzieczny za mini poradniczek :) ) oraz:

HKLM\System\StorageManager\FATFS\EnableCache = 0

Tego jeszcze nie mialema a dalo mi duzo, bo jakies 200KB

A co do tych dzwiekow i ikonek - czyli jednak warto je wywalic? Sa cachowane od razu przy starcie,
czy ladowane dopiero w razie potrzeby?

A co do tego na co to wszystko - w sumie mam tylko jeden powod - THPS2 :D
Zakochalem sie w tej gierce - sterowanie na klawiaturze jest nieziemskie - wsyztskie
klawisze zmapowalem sobie bardzo wygodnie, bezproblemowo wale combosy po 20 000 pkt :)

Denerwuje mnie, ze zaraz po soft resecie musze pare razy na przemian probowac odpalac THPS2
i Oxios Memory (po n razach wreszcie cos sie ruszy w systemie i uda sie odpalic - potrzebuje ok.
29100KB wolnego, mam na styk po odpaleniu - dlatego nawet zwolnienie pamieci o 500KB przy starcie
sprawi mi ogromna radosc i ulatwi zycie....

*

nothin

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 01, 2007, 23:31:27 »
z ciekawości.. jaki masz ROm...Mr Groch, mało tego RAMu trochę...
testnąłem thps chodzi sporo wolniej, niż na 400 mhz xscale...ale to zrozumiałe.
problem tylko w tym, że nijak nie mogę obrocić ekranu o 180 stopni...klawiatura jest na górze...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 23:46:54 wysłana przez nothin »

*

Offline Mr Groch

• 347
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 01, 2007, 23:46:48 »
DarkForce 2.10.02 (oczywiscie WM6), bez extromu (tzn pusty)... Po hard resecie bylo prawie dokladnie 28MB wolnego...
Po wsyztskich moich zabawach z glyph, ip multicasting, wywalenie bzdur z autosratu, usuniecie wsyztskich SIP (wylaczenbie tego daje
ok 1 mb), file cache, itd uzyskuje po soft resecie 29 400 KB zaraz po zapodaniu oxios hibernate... Juz calkiem niezle, dzieki Wam, ale
warto chyba miec jakis zapas :) Przyda sie ten poradniczek jednak nothin ;) Ta wartosc 29 400 jest jednak bardzo niestabilna... Jesli
po soft rescie zaraz po zapodaniu Oxios nie odpale THPS2 to juz po kilku sekundach spada ponziej 29000KB :/

Troche boli, ze zostalem zmuszony do rezygnacji ze wszytskich udogodnien jakie dawal Wisbar, wtyczki launcherow na Today, itd...
(PS. Swoja droga - moze ktos zna jakis maly programik zmieniajacy standartwoe start menu na kaskadowe? Probowalem SmallMenu,
ale on nietsetuy na starcie cachuje WSZYSTKIE ikonki z menu start i w zwiazku z tym sie nie nadaje)

Z tego co sie orientowalem, nowe ROMy z WM6 wolna pamiecia nie grzesza (starszych nie hce wgrywac, bo jednak taki DarkForce sporo
uklepszyl od czasu Helmi_c 1.1). Ale jak ktos o czyms wie, to chetnie zaryzykuje :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 23:49:38 wysłana przez Mr Groch »

*

nothin

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 01, 2007, 23:48:54 »
new menu for wm5 do zamiany softkeya na własne menu, zamiast gornego menu mamy dolne bez ikon. co ciekawe mozna tworzyc samemu nawet kaskadowe...malo ramu to zajmuje..
z ciekawości, czemu wybrałes darkforce?
ja powoli dojrzewam nerwowo do poprawionego romu xplore...o niebo lepszy od farii imo byl juz pierwszy release...ale podobno cosik autor tam poprawł...flashowanie to denerwująca zabawa...
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 01, 2007, 23:52:34 wysłana przez nothin »

*

Offline Mr Groch

• 347
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 02, 2007, 00:05:42 »
Dlaczego DarkForce? Po pierwsze szukalem jak najnowszego releasa (zwykle jesli pochodzi ze sprawdzonego zrodla to
im nowsze, tym wiecej poprawione), a po drugie - to chyba jedyny znany mi ROM z WM6 ktory nie jest cooked ROMem
z Helmi Kitchen... Wszytskie inne - Jwrightmcps, PDA Viet, Laurentius26, arifqur, sa to tylko modyfikacja tego samego zrodla...
No i DarkForce jako jedyny chyba zapowiedzial, ze w przyszlej wersji beda juz dzialajace Video rozmowy...

PS. Znalazlem post o zmienie page pool - ale nie do konca zrozumialem - jaki plik trzeba wyedytywac hex editorem?
Z tego co pamietam DarkForce ma 6MB page pool - chetnie zmienie na 4MB, jelsi da mi to 2MB wolnej pamieci,
a szybkos jak teraz jest to i tak dla mnie za szybko :)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2007, 00:35:52 wysłana przez Mr Groch »

*

nothin

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 02, 2007, 17:50:00 »
Dlaczego DarkForce? Po pierwsze szukalem jak najnowszego releasa (zwykle jesli pochodzi ze sprawdzonego zrodla to
im nowsze, tym wiecej poprawione), a po drugie - to chyba jedyny znany mi ROM z WM6 ktory nie jest cooked ROMem
z Helmi Kitchen... Wszytskie inne - Jwrightmcps, PDA Viet, Laurentius26, arifqur, sa to tylko modyfikacja tego samego zrodla...
No i DarkForce jako jedyny chyba zapowiedzial, ze w przyszlej wersji beda juz dzialajace Video rozmowy...

PS. Znalazlem post o zmienie page pool - ale nie do konca zrozumialem - jaki plik trzeba wyedytywac hex editorem?
Z tego co pamietam DarkForce ma 6MB page pool - chetnie zmienie na 4MB, jelsi da mi to 2MB wolnej pamieci,
a szybkos jak teraz jest to i tak dla mnie za szybko :)

szczerze mówiąc, w tym pomóc nie mogę, też się zastanawiałem nad edycją, wydaje sie to łatwe...ale się po prostu boję.

btw, na 1.1 x-plore wyciagam bez trudu 34 mb mem free...cobym nie robił i tak jest 32 mb minimum.

*

• 7793
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 02, 2007, 18:26:46 »
Jak dokładnie ugotować swój ROM masz opisane w wątku: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=298077
Łacznie ze zmianą paging pool ;D
Aktualna wartość to 4,8 MB , minimalna do pracy to 2MB można szukać rozwiązania w tym zakresie.
Jesli dla Ciebie krytyczne jest de facto kilkaset kB to ustaw w zakresie 3 - 4 MB
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2007, 19:27:39 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda