słowo nooba:
z zmniejszaniem glyphcache dałbym spokój..bo to w BAJTACH wartośc a daje kopa jednak lepszego, niżcała masa innych tweaków, za wiele RAMu nie stracisz...
Warto mieć oxios memory, ale to banał.
Mozna wyłączyć sd card cache, wszystke niepotrzebne dźwięki, wywalić faktycznie to i owo z startupu, usunąc usługę windows live,wyłączyć raportowanie błędów, podejrzewam, ze możnaby się pokusić o wyłaczenie innych usług także.. ale to dosyć płynna kwestia, wywalić głosowe wybieranie rozmówcy... ograniczyć ilośc aktywnych wtyk today, launcher z softkeya zamiast ikon..ograniczyć ilośc pozycji w startmenu, wywalić z rejestry zbędne wpisy nt. pozycji z settings...
..
Ideowo, ale nie sprawdziłem tego jeszcze, możnaby wywalić wszystkie klawiaturki, poza jedną, można też ustawić jednokolorowy theme today(bez obrazków), wywalenie smartdiala(czy jakby się on nie nazywał) też ma swój udział w temacie, żadnych zewnętrznych skinów dialpada...
innym pomysłem jest też USUNIĘCIE standardowych wtyk today z systemu z rejestru.
Pomysłów jest wiele... mnie aktualnie nurtują usługi windowsa właśnie...
btw. Jeśli mamy coś w ext ROMie, warto po HR, przy komunikacie o ładowaniu CABów z exROMu zrobić SR, sys nie instaluje tej całej masy programów, które lubią się doklejać tu i ówdzie..więc na fabrycznym ROMie można mieć czysty system(o tyle, o ile..).
Na wizie da się bez duzego problemu uzyskać 32-33 mb mem free, osobliwy rekord jak na razie to ponad 34 MB przy pełnej funkcjonalności sprzętu...choć nie pamiętam, jak mi się to udało...

Generalnie, nawet z masą pierdół na today, tłem w 320x320, po dniu zostaje 32 mb free.
ogólnie jest o co walczyć... przy czym to wymaga testów...nic naraz.
pagepool poniżej 4096 to raczej pomyłka...