Jak uzupełnić BT w Universalu?

• 10 Odpowiedzi
  • 949 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Jak uzupełnić BT w Universalu?
« dnia: Wrzesień 08, 2007, 22:29:23 »
No właśnie. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem tego cudeńka (z sieci O2). Prawie wszystko już  zwalczyłem - oprócz modułu BT. Umie on np. wykryć różne urządzenia, ale widzi usług przez nie udostępnianych. Nigdzie nie umie wykryć usługi "File transfer", choć inne moje urządzenia BT wykrywają to bez trudu.
Próbowałem upgrade'u za pomocą patcha zamieszczonego w naszym dziale Download. Instaluje się to bez trudu, w managerze BT widać teraz usługę "File Transfer", ale nie można przenieść żadnego pliku, pokazuje się okienko "Connecting" i jest na ekranie do chwili, gdy się go nie zamknie z Settins/Memory/Running Programs. W dodatku ów upgrade wycisza moduł dźwiękowy w sposób ostateczny. Dopiero odinstalowanie tego upgrade'u przywraca komputerkowi głos.
Można coś z tym upiornym BT zrobić?
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
Odp: Jak uzupełnić BT w Universalu?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2007, 11:18:03 »
Jaki masz rom? Generalnie WM nie wykrywa uslugi FT defaultowo i jest to normalne. Czysty WM nie ma obslugi takiego protokolu (ani jako serwer ani jako klient) wiec nic dziwnego ze, uslugi takie nie sa wykrywane. W nowszysch romach jest natomiast Bluetooth Explorer (ktory pewnie mozna sobie dograc do romow w ktorych go nie ma - cab powinien byc na xda-dev) ktory sluzy to dostepu do zasobow innych urzadzen wlasnie za pomoca protokolu FT. Oczywiscie w ustawieniach bluetooth nadal FT nie bedzie wykrywany ale wystarczy wejsc poprzez zwykly explorer plikow lub wlasnie Bluetooth Explorer aby zasoby innego urzadzenia byly widoczne jak dodatkowy naped wymienny. U mnie dziala bez problemow.

*

Offline Degenerado

• **
  • 163
  • Sprzęt: Exec O2 + TYTN II
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2007, 12:43:13 »
bt explorer w nowych romach romach dziala ale jemu chyba chodzi o ten ladnie graficznie opracowany manager ktory akurat ma wszystkie mozliwe opcje konfiguracji lacznie z klawiaturami, padami itd ale akurat na nowych romach nie dziala

moze ktos cos wie o jakiejs nowszej wersji albo co ??? 
Napisane: Wrzesień 09, 2007, 12:39:54
http://pc-mobile.ovh.org/uni.CAB

o tym mowie

*

Offline vladymir

• 610
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2007, 23:02:35 »
Nie chcę jakichś wymyślnych bajerów, tylko sprawnie działającej transmisji plików po BT
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline Degenerado

• **
  • 163
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 10, 2007, 00:12:38 »
to transfer plikow masz w bt explorerze w nowych romach, chodzi o to ze ten konfigurator, gdyby dzialal w 100% to bylby zajebisty a on z jednymi urzadzeniami dziala, z innymi niem, nie ma reguly

*

Offline vladymir

• 610
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 18, 2007, 15:13:07 »
I dalej nic. Mam ten BT Explorer i nie widzi on żadnej usługi na moim MMV-100, choć samo urządzenia wykrywa poprawnie. Przejrzałem wszystko co na ten temat znalazł Google; nie ja jeden mam ten problem, ale nigdzie nie znalazłem rozwiązania. Najpewniej jest tak, że Universal nie widzi usługi "OBEX File Transfer". Co ciekawe, z komputerem stacjonarnym działa poprawnie, choć widzi tylko "Serial Port". No i co z tym zrobić?

*

Offline vladymir

• 610
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2007, 17:53:27 »
Dobra, po sprawie! Kolega Degenerado zamieścił tu link do czegoś, co po zainstalowaniu okazuje się managerem Widcomm'a pracującym z chipem BT zastosowanym w Universalu. Jest ten nieszczęsny transfer, i to całkiem sprawnie! Żeby nie było nikomu za dobrze, teraz z kolei nie działa przekazywanie rozmowy do słuchawki BT - ale tej funkcji nie używam. Dzięki, Degenerado!

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2007, 19:21:36 »
Dobra, po sprawie! Kolega Degenerado zamieścił tu link do czegoś, co po zainstalowaniu okazuje się managerem Widcomm'a pracującym z chipem BT zastosowanym w Universalu. Jest ten nieszczęsny transfer, i to całkiem sprawnie! Żeby nie było nikomu za dobrze, teraz z kolei nie działa przekazywanie rozmowy do słuchawki BT - ale tej funkcji nie używam. Dzięki, Degenerado!

U mnie tez nie dziala sluchawka BT za to stereo po BT smiga az milo.

*

Offline Degenerado

• **
  • 163
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 20, 2007, 00:53:44 »
to badz madry i pisz wiersze , u mnie rozmowy dzialaja a nie dziala stereo

*

Offline vladymir

• 610
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 25, 2007, 16:08:15 »
Śmieszne to, bo u mnie Universal rozpoznaje poprawnie zarówno słuchawkę, jak i jej usługę, wyświetla ikonkę, gdy się telefonuje, to w słuchawce słychać jakiś szum, ale dźwięk nadal jest z Universala a  nie ze słuchawki...

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 02, 2007, 17:14:00 »
To witaj w klubie, 2 razy naciąłem się na to. Czy ktoś wie jak toto zdeinstalować ?
Po zainstalowaniu nowego Laurentiusa, zainstalowaniu i zdeinstalowaniu tego Helmi Windcoma, BT przestał działać - zgłaszany jest błąd sprzętowy BT.
Po zainstalowaniu miałem szum i nie przekazywał mi rozmów na słuchawkę (SonyEricsson).