Jak szybko "zamula się" Universal?

• 7 Odpowiedzi
  • 1087 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
Jak szybko "zamula się" Universal?
« dnia: Listopad 18, 2007, 20:23:49 »
Universala mam trzeci miesiąc. Jest używany dosyć intensywnie, ale w stałej konfiguracji, czyli nie dodaję nowych aplikacji. Ostatnio coraz częściej komputerek się "muli", np, PIE znajduje jakąś stronę, ale jej nie otwiera, albo Total Commander coraz dłużej otwiera większe foldery. Pomaga soft reset, czasem kilkakrotny. Co to może być. A może to tak ma być? ROM jest 5.2.1413 (Windows Mobile 6.0 Professional) + kilka dodatków w rodzaju HTC Homeplug
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline Padi

• 904
    • To co lubię...
  • Sprzęt: HTC HD2 Leo
Odp: Jak szybko "zamula się" Universal?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 18, 2007, 20:52:34 »
Universala mam trzeci miesiąc. Jest używany dosyć intensywnie, ale w stałej konfiguracji, czyli nie dodaję nowych aplikacji. Ostatnio coraz częściej komputerek się "muli", np, PIE znajduje jakąś stronę, ale jej nie otwiera, albo Total Commander coraz dłużej otwiera większe foldery. Pomaga soft reset, czasem kilkakrotny. Co to może być. A może to tak ma być? ROM jest 5.2.1413 (Windows Mobile 6.0 Professional) + kilka dodatków w rodzaju HTC Homeplug

Poczytaj post o upgrade RAM...    zainwestuj w pamięć wgraj nowy rom z wątku i zapomnij o problemach   :-)
Historia PDA... BlueAngel, Wizard, Universal, Ameo, Kaiser, Touch Pro, Blackstone, Leo... co dalej czas pokaże.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 18, 2007, 21:11:14 »
PIE znajduje jakąś stronę
na VGA tylko Opera, że wtrącę
chyba każdy PPC co jakiś czas wymaga soft resetu, z czasem się zamula i coraz bardziej pamięć ucieka

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 18, 2007, 21:32:57 »
Jeśli używasz PIE to nejlepiej codziennie wywalaj pliki tymczasowe lub ustaw je na kartę pamięci to one tak zawalają mulą system że nawet SR nie pomaga ,posłuchaj Marcina dobrze prawi Opera jest lepsza :)
potrzebna zgoda

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 19, 2007, 19:51:02 »
Jeśli używasz PIE to nejlepiej codziennie wywalaj pliki tymczasowe lub ustaw je na kartę pamięci to one tak zawalają mulą system że nawet SR nie pomaga
Rzeczywiście, pomogło! I co dziwniejsze, tuż po "zagotowaniu" Univerasala pod moje potrzeby, czyli u początków jego służby u mnie ustawiłem w Rejestrze cache PIE na karcie, a tu w folderze \Windows\Temporary Internet Files dalej pełno śmiecia. Nie tyle co we wpisanym w Rejestr \Storage Card\PIE Cache - ale jednak.
Co do Opery: myślałem nad nią, ale pozostałem przy Operze Mini. A to dlatego, że transmituje ona minimalną ilość danych, średnio 20 - 30& tego, co PIE. Cenne to, gdy się korzysta z GPRS, w którym liczony jest każdy bajt. Z PIE korzystam tylko via domowy AP lub darmowe hotspoty.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 19, 2007, 19:54:07 »
Z PIE korzystam tylko via domowy AP lub darmowe hotspoty.
i choćby dlatego warto potestować Operę i zobaczyć jak pięknie wygląda w trybie desktop i fit to screen!  :ok:
sprawdź nie pożałujesz  :O~

*

Offline set

• 26
  • Sprzęt: Trinity
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 18, 2008, 11:47:59 »
w którym miejscu w rejestrze ustawiamy ścieżkę na pliki tymczasowe PIE??
a może z innej strony: czy mogę tak zmodyfikować rejestr by PIE w ogóle nie działał?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 18, 2008, 11:55:05 wysłana przez set »

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 05, 2008, 08:54:28 »
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=59261.0

link jak to ustawic

pomoglo i to bardziej niz myslalem okazalo sie ze opera pomimo wlasnego cache na sd, zapelnia cache PIE.

znalazlem dodatkowy katalog w ktorym tworzą sie pliki tmp przy ogladaniu youtube przez opere nadomiar zlego podwojnie raz jako *.tmp w katalogu \application data\volatile\ i drugi cache PIE ale juz jako flv (ktory pieknie sie otwiera pod TCPMP)

w rejestrze \HKLM\System\filesys\tempPath zmienilem analogicznie na \storage card\ietemp\volatile

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB