HTC UNIVERSAL / Qtek 9000 / SPV 5000 -- wady i zalety (zainteresowany kupnem)

• 49 Odpowiedzi
  • 4677 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wic1234

• 268
  • Sprzęt: Nokia N97
Witam!

Obecnie jestem szczęśliwym posiadaczem XDA 2 (himalaya). Jest on fajny, ale nie posiada wifi, wbudowanej klawiatury etc.

Dlatego też jestem zainteresowany kupnem takowego Universala i mam do tego parę pytań, które umożliwiły by mi podjęcie wyboru.

Niebawem wybieram się do Japonii dlatego też jestem zainteresowany czymś co obsługuje sieci 3G (w Japonii nie ma GSM'u), Wifi (net jest drogi a hotpot'ów jest sporo), ma klawiaturę i kamerkę internetową.

Co mnie generalnie interesuje..
- wifi- czy ktoś wie jak tam się mają sprawy z zasięgiem i kompatybilnością z hotspotami (generalnie sieciami radiowymi), albo jak ktoś wie, to czy nie będzie problemów z częstotliwościami Japońskich sieci wifi.
- klawiatura qwerty- czy da się na tym szybko pisać itd. a jak nie bardzo to czy zmontowanie klawiatury zewnętrznej było by problemem?
- żywotność baterii (realna.. wszyscy wiemy jak to jest na prawdę :P)
- trwałość - upadki, zawilgocenie... itd
- obsługa 3G - (umts i takie tam) - czy ktoś już sprawdzał jego możliwości w tym zakresie?

Hmm tymczasowo nie przychodzi mi nic nowego do głowy :p

Pytam bo XDA 2 (qtek 2020) nie posiada 3G i wifi... klawiatura zewnętrzna jest świetna do szybkiego pisania i notowania na uczelni :]  ale bardzo krucha... a konkretnie chodzi mi o coś co ma to wszystko w jednym.

Zgrabność pisania, dobra komunikacja, wyraźny ekran, bateria... kamera?

Proszę o wymienienie wad i zalet tego sprzętu..

Pozdrawiam

Treo 600  ->  XDA1> XDA 2> Nokia E90 > Nokia 6300 / N97

*

Offline serek

• 474
  • Sprzęt: SG Note + EEE 1215N
Odp: HTC UNIVERSAL / Qtek 9000 / SPV 5000 -- wady i zalety (zainteresowany kupn
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 20, 2008, 12:29:54 »
mam od niedawna execa i napiszę co najbardziej przykuło moją uwagę:
- WiFi to jest standard. Nie ma czegoś takiego jak "japońskie wifi". Jeśli jako wifi rozumiemy standardy 802.11a/b/g to wszędzie są one takie same.
- co do klawiatury- na pewno szybciej sie pisze na niej niz na ekranowej (zakladajac brak obycia w obu metodach)
- czas pracy na baterii milo mnie zaskoczyl. Nie jest to to samo co w wizardzie, ale spokojnie wytrzymuje mi caly dzien przy normlanym uzytkowaniu. Jednak musisz zwrocic na czesto poruszany problem dotyczacy samoistnego wylaczania sie universali gdy bateria jest ponizej polowy stanu naladowania. Niestety sam tego problemu dosyc czesto doswiadczam i jest to dosyc irytujace.
- trwalosc? tak jak w kazdym sprzecie tego typu, tyle ze tutaj masz dodatkowy element ktory moze sie popsuc- zawiasy ekranu. Jak na razie dla mnie nie stanowi to problemu. Konserwacja zawiasu z reguły polega na ostrożnym korzystaniu z niego, oraz z dokręcania jednej śrubki raz na jakiś czas (rok?)
- umts dziala. Gorzej z wideorozmowami w WM6, ale to kwestia czasu.
- ekran jest super, tylko wg mnie mógłby być niewiele większy. Mam jeszcze x50v i mimo, że w nim ekran jest nieporównywalnie gorszej jakości, to nadrabia rozmiarem. poza tym patrząc na powierzchnię, gdzie znajduje się ekran prawdę mówiąc mnie irytuje mnóstwo zmarnowanej przestrzeni. Nad ekranem (patrząc w trybie portrait) spokojnie zmieściłyby się 2, nawet 4 klawisze.
- aparat beznadzieja w obu przypadkach (aparat i kamera do wideorozmów). Miałem wcześniej p990i i przepaść między nimi jest kolosalna, głównie za sprawą braku autofocusa w universalu. Z kamera do wideorozmow jest taki problem, ze wymaga bardzo dobrego oświetlenia by było widać przez nią cokolwiek.
- gabaryty... jako telefon jest bardzo duży i ciężki. Skoro miałeś himalaya, to na pewno poczujesz różnicę w grubości i wadze urządzenia. Polecam od razu zaopatrzenie się w pokrowiec i najlepiej słuchawkę BT.

Na Twoim miejscu zapoznałbym też się z TyTnem. Ma prawie wszystko to co universal, ale
- TyTn jest mniejszy i lżejszy
- ma ekran QVGA
Sam polowałem na ten telefon, ale bezskutecznie. Nadarzyła się okazja wymiany na universala, więc z niej skorzystałem, jako że są to pod wieloma względami podobne urządzenia (przede wszystkim nie chciałem rezygnować z qwerty i 3G).

Nie jestem też pewien, czy UMTS jest na tyle kompatybilny z WCDMA byś mógł z niego korzystać w Japonii. Jeśli chcesz korzystać z telefonu komórkowego w Japonii chyba lepiej będzie się wyposażyć w jakiś telefon prepaid na miejscu.

itterashai ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 12:39:25 wysłana przez serek »
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: HTC UNIVERSAL / Qtek 9000 / SPV 5000 -- wady i zalety (zainteresowany kupnem)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 20, 2008, 12:41:43 »
WCMDA to UMTS
( Universal bez problemu działa w Japonii)
WiFi jest wyłącznie w standardzie b.
Co do czasu działania - jeśli nie musisz używać UMTS-u i go wyłączysz to działać będzie długo - mówimy o Polsce gdzie ilość BTS-ów i pokrycie ( nawet w najwiękdzych miastach powoduje ciągłe poszukiwania najsilniejszego sygnału przez układ odbiorczy Universala a przez toolbrzymie zużycie wnergii.
Problem wyłączania przy 50% naładowania to problem najczęściej związany zakumulatorem a nie Universalem.
Jakość klawiatury można określić następująco - nie ma w chwili obecnej żadnego innego urządzenia o tak dobrej klawiaturze ( lepsze były w legendarnych Psionach.
Ekran - jest też jednym z najlepszych jakie były w urządzeniach PPE - to VGA i 3.6 cala.
potrzebna zgoda

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2008, 13:09:33 »
Dzięki za konkrety..

Więc teraz proszę o podsumowanie :)

Jakość klawiatury- czyli da się pisać na tym szybko, np tak jak na palmie? Czy też będzie to kosztowało amputację dłoni? ;)

Wifi- tzn w Japonii jest tylko 'b'?        Generalnie czytałem o tym, że w Japonii standard wifi został zmodyfikowany o częstotliwości, a przynajmniej zostały one ostro sprecyzowane i podzielone te użyteczne i bezużyteczne.
Dlatego też pytałem o 'Japońskie wifi' :)

Zwygły GSM w Japonii przestał istnieć dlatego też pytałem o 3G. UMTS to tylko przykład, ale będąc za granicą raczej nie będę tam opłacać internetu mobilnego :)

Obecnie mój XDA 2 nie ma wifi, 3G a i klawiatura zewnętrzna jest średnio trwała pod względem podróżowania z nią
dlatego też pytam. Ale generalnie taka fajna klawiaturka do notowania etc jest jak najbardziej cacy.
----------->   http://www.mobilpriser.dk/images/cnet/89D44A32-4090-4E69-8405-D9105C638350.jpg

HTC TYTN wygląda obiecująca.. wifi, kamerki itd.. tylko, że miałem nadzieję, że klawiatura w takim to universalu spełniała by wymagania takie jak ta powyższa. Tzny dało by się na niej swobodnie, normalnie pisać a nie tylko kciukami.

Poza tym ekran Tytanka ma tylko 2.6 cala   a universal ma 3.6   różnica jest ;)

*

• 7793
Odp: HTC UNIVERSAL / Qtek 9000 / SPV 5000 -- wady i zalety (zainteresowany kupnem)
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2008, 13:20:30 »
Nie ma lepszej klawiatury niż w universalu ( ale pamiętaj nie ma klawiatur do pisania metodą bezwzrokową wszystkimi palcami w palmtoach)- oczywiście jak chcesz mieć dużą bo są również duże do połączenia przez BT ( ale jakość i szybkość pisania będzie niewiele większa niż na ten Universala)  ale nie uzyskasz na nich PL znaczków.
Generalnie z WiFi nie będziesz miał problemu w miejscach publicznych ale w wielu indywidualnych (firmowych) hotspoty mogą działać wyłącznie w standardzie g a wtedy nici z połączenia. Nie chodzi o częstotliwości ale tryb(szybkość)
Generalnie polecam WM5 jeśli chcesz aby wszystko poprawnie działało - łącznie z videotelefonią bo WM6 ma z tym problemy( z drugiej strony wyłacznie w WM6 masz możliwość użycia kart SDHC i powiększonego RAM-u).
potrzebna zgoda

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
  • Sprzęt: Samsung i600, MSI Wind, Wibrain B1
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2008, 14:07:09 »
To ja też się dołączę do tematu bo sam miałem taki założyć. Mam aktualnie Blue Angela, bardzo krótko, od grudnia. Ogólnie sprzęt jest ekstra ale brakuje mi pary rzeczy, które ma właśnie Universal. A po sprzedaży BA będę musiał dopłacić jakieś 200-300zł więc dla mnie ok.
Moje pytania:
1. W pockecie priorytetem jest dla mnie korzystanie z internetu, a Universal ma VGA i UMTS. Jak się ma różnica między GPRS a UMTS, czy internet jest zauważalnie szybszy? (mieszkam w Łodzi więc z zasięgiem UMTS nie jest źle)
2. Czy 64MB RAMu wystarczy do internetu, słuchania muzyki, filmów, emulatora SNES? Oczywiście nie jednocześnie :)
3. Przez telefon rozmawiam sporadycznie ale czasem się zdarzy. Czy da się używać w tym celu Universala bez słuchawki bluetooth?
4. Czy WM6 na Universalu ma jakieś niezałatane dotąd dziury? Typu bluetooth lub włączanie WiFi w Blue Angel?
To chyba wszystko, z góry dziękuję za odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 14:16:19 wysłana przez grb »

*

• 7793
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 20, 2008, 14:23:15 »
UMTS jest około 8 krotnie szybszy niż GPRS i widać różnicę bardzo.
Z brakiem pamięci nie ma wielkiego problemu - z zasady nie brakuje do niczego - problem jest wtedy gdy na raz uruchomisz zbyt dużo aplikacji.
Jedyna dziura w WM6 to brak poprawnej obsługi videocall.
potrzebna zgoda

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 20, 2008, 14:29:25 »
No to bajka :D Jak dozbieram trochę kaski to wymieniam mojego BA na Universala. A jak to jest z tymi rozmowami telefonicznymi bez zestawu słuchawkowego?

*

• 7793
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2008, 14:48:43 »
Bez problemu przecież Universal złożony jest wielkości BA - nieważne czy z ekranem na zewnątrz czy do środka.
Czy w BA używasz słuchawek BT - podejrzewam że nie - to i tu niebędziesz używał ( no chyba że w samochodzie - bo to obowiązek )
potrzebna zgoda

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 20, 2008, 15:03:03 »
Myślałem, że jest sporo większy. Ale teraz już wszystko wiem, dziękuję za odpowiedzi

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 20, 2008, 22:24:28 »
Hehe :P

No to teraz tylko pytanie...

Czy Qtek 9000?
Czy HTC TyTn?

.... ;P

Klawiatura i ekran, kontra większa funkcjonalność i lepszy aparat ;P

*

• 7793
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 20, 2008, 22:38:57 »
Takie rzeczy to tylko w Erze - wybór należy do Ciebie ....
potrzebna zgoda

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 20, 2008, 23:20:36 »
UMTS to nie jest W-CDMA. To tak jakbyś porównywał samochód do silnika i mówił że to to samo. UMTS wykorzystuje W-CDMA jako interfejs, ale infrastruktura jest zbudowana tak jak GSM. W Japonii nie ma UMTS, jest FOMA. Na szczęście z tego co doczytałem jest kompatybilny z UMTS.

"japońskie wi-fi" tylko się różni od europejskiego tylko ilością dostępnych kanałów: w Japonii jest jeden więcej, ale to jest nieodczuwalne w żaden sposób
.
"WiFi jest wyłącznie w standardzie b."
Gdzie jest wyłącznie? Jeśli piszesz o Universalu to prawda, ale nie wiem na co ty odpowiadałeś w tym miejscu. Poza tym z reguły urządzenia nadawcze 802.11g umożliwiają połączenie się klientów z urządzeniami 802.11b.

Wracając do uni ;) Wg mnie klawiatura w nim wciąż jest kciukowa. Moja siostra ma tablet pc z o wiele większą klawiaturą, która prawdę mówiąc wciąż jest zdecydowanie za mała, by wygodnie na niej pisać a co dopiero w uni, gdzie jeszcze dochodzi mały skok klawiszy. Nie wydaje mi się, by klawiatura w uni była jakoś znacząco lepsza niż w Tytnie. Śmiem twierdzić, że nawet pod jednym względem jest gorsza :] Miałem wizarda i uważam, że wysuwana klawiatura jest o wiele lepszym pomysłem niż otwierana tak jak w uni. Umożliwia to szybszy dostęp no i jest solidniej połączona z resztą urządzenia (ekranem). Z jednej strony nie ochronisz ekranu w TyTnie, gdzie w uni możesz to zrobić obracając ekran w stronę klawiatury. Z drugiej jednak strony robiąc tak utrudniasz dostęp do ekranu w momencie gdy np ktoś do Ciebie dzwoni. W momencie, gdy zdecydujesz się mieć ekran na wierzchu, to z kolei by napisać coś na klawiaturze musisz go obrócić...

Videocall podobno działa w najnowszym romie ivana. Do niedawna był też jakiś problem z WiFi, ale też jest już rozwiązany. Nie ma problemu z dzwonieniem bez zestawu słuchawkowego. Nie prawdą jest, że tylko w WM6 jest obsługa SDHC. Na uni wyszła łatka do WM5 umożliwiająca obsługę SDHC. Jeszcze co do normalnego dzwonienia, to jak dla mnie trochę irytujący jest brak ekranu zewnętrznego. W ten sposób gdy zamknięty uni dzwoni musisz go otworzyć jeśli chcesz zobaczyć kto dzwoni i albo zamknąć z powrotem rozmawiając poprzez zamkniętego, albo obrócić ekran... w tym momencie z kolei obraca się ekran w tryb portrait, co powoduje kolejne pare sekund opóźnienia przed odebraniem telefonu. Generalnie TyTn jest lepszy jako telefon, natomiast uni o wiele lepiej spisuje pod względem PDA.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2008, 23:35:49 wysłana przez serek »
MDA III->SPV M3000->Dell Axim x50v->SE P990i->O2 Exec->HTC Kaiser->HTC Diamond->HTC Leo->Samsung Galaxy Note

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 20, 2008, 23:59:12 »
Pisząc z PDA używam skrótów myślowych - ale dziekujemy za wykład.
W każdym razie bez problemu w Japonii działa  Universal a tego dotyczyło pytanie i odpowiedź .
Co do porównań klawiatur - porównywałem je sam organoleptycznie ( a miałem wszystkie te urzadzenia przez kilkanascie miesiecy dlatego wypowiadam się z pozycji praktyka) , kalwiatura w Universlau jest najlepsza w PDA i to podkreślam. Nie piszę bezwzrokowo i użyam raptem kilka palców do pisania - a pisanie na Universalu było dla mnie duzo bardziej wygodne niż na Wizardzie czy Hermesie - którychh klawiaturka jest wyłacznie kciukowa - i napisanie czegoś więcej niż kilkunastu sms-ów dziennie jest masakrą.

W Universlau WiFI  może działać wyłacznie w standardzie b i to że w większości miejsc publicznych skorzystasz bez problemu chyba też przeczytałeś. Wizardzik miał łatkę pozwalającą na pracę w sieciach  o standardzie g niestety Universal nie daje rady w nich pracować .  W korporacjach ( tam gdzie miałem okazję być nie udało mi się wykorzystać polaczeń ponieważ  sieci pracowały wyłacznie w trybie g )
Nie dla wszystkich brak ekranu zewnętrznego  jest irytujący - wystarczy skorzystać z zakupu słuchawek z wyświetlaczem - polecałem swego czasu tanie Siemensy  - ostatnio dostepne na Alledrogo po około 50 zł

potrzebna zgoda

*

Offline serek

• 474
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 21, 2008, 09:54:13 »
Dobrze, że zdajesz sobie z tego sprawę, ale ja poszedłbym dalej i walczył z tego typu nawykami i unikał owych skrótów myślowych, jeśli wiążą się z mówieniem (pisaniem) bzdur.

Żeby korzystać z klawiatury uni inaczej niż jako kciukowa potrzebne jest jakieś podłoże, poza tym jest to wciąż jest telefon. Jeśli miałbym cokolwiek więcej napisać niż SMS, notatkę czy wypełnić parę pozycji w Excelu użyłbym laptopa, a tym bardziej skoro jestem już zmuszony usiąść przy biurku czy coś w tym stylu. Na razie dla mnie klawiatura w EXECU jest tylko największa. Czy najlepsza? Jeszcze muszę jej poużywać, ale to co mogę już w tej chwili powiedzieć, że należy do grona najlepszych razem z wizardo-podobnymi.

Nie dla wszystkich brak zewn. ekranu jest irytujący, z tym mogę się zgodzić. Mimo wszystko, nie wolałbyś mieć ten ekran zamiast być zmuszonym dokupować słuchawki podczas gdy niekoniecznie są Ci potrzebne? Kolejny wydatek, rzecz do noszenia i ładowania.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 21, 2008, 10:00:09 wysłana przez serek »

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 24, 2008, 15:53:08 »
Ja nosze Uni do szkoły i z powodzeniem notuje na nim lekcje, kiedy tel leży na biurku  :ok:
Fakt że nie pisze się bezwzrokowo, tylko 4 palcami, ale i tak nadążam z tymi co piszą "ręcznie"

Co do zewnętrznego ekranu, to gdyby był taki jak w Tośce G910, było by ok.
Jeszcze host USB, wygodniejszy kursor i nic więcej nam do życia nie potrzeba!
Nienawidzę Androida!

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 09, 2008, 03:16:52 »
Więc sprawa wygląda dość interesująco..  :O~

A czy pamiętacie takiego palmika jak Jornada 720?
W razie co zdjęcie:

Zastanawiałem się właśnie czy na Uni nie da się pisać jakoś szybciej, bo mam kumpla który ma powyższy sprzęt i jemu pisanie na wykładach idzie dość zgrabnie :)
Co prawda uni ma 13 cm szerokości, co daje jakieś 11.5 cm klawiatury ;(
A jornada ma 18 cm i klawiaturkę właśnie niemal 17.80 cm :)

Ale tak szczerze to po prostu chciałbym sprawdzić jak to jest samemu.. nie wiecie czy np w warszawie jest gdzieś salon, komis, sklep w którym udało by mi się to sprawdzić?

Obecnie mam coś takiego.. dokładnie ten sam sprzęt i klawiaturę..

A pisze się tak..:)

Do notowania jest po prostu boski ;]
No ale są i wady... owy XDA 2 nie ma wifi, no i UMTS'u... (sieci zgodnej z 3G).
A te mi się przydadzą niebawem...

Ciekawe czy do Uni da się niedrogo zmontować jakąś zewnętrzną klawiaturkę :)
Ale pewnie to nie problem na BT czy coś :P

*

Offline Paveu69

• 1174
Tylko BT, bo "czy coś" nie wchodzi w grę.

Hosta USB nie ma, a IR nie widzi...  :-?
Nienawidzę Androida!

*

Offline Belzebiusz

• 36
To teraz trochę mi zamieszaliście, byłem już zdecydowany na Tytn'a a tu nagle taki universal wyskoczył. Najbardziej kuszące jest wygodniejsze przeglądanie www, powiedzcie jak duża jest różnica w przeglądaniu na VGA(uni) i XVGA(tytn), bardzo męczące jest przeglądanie www na Tytn? Jak się mają procesory dźwięku w obu urządzeniach, nie ukrywam, że będe w PDA słuchał sporo mp3, który jest lepszy?

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
Różnica jest TOTALNA.

Co do dźwięku to się nie wypowiadam.

*

Offline Paveu69

• 1174
Co do ekranu to VGA jest o niebo lepsza!! Poza tym w Uni jest większy.

A co do muzyki, to Uni + oryginalny zestaw słuchawkowy daje naprawdę porządny efekt! Ciężko znaleźć lepszą mp3. Podpięty do wzmacniacza też jest ok. Nie wiem jak to się ma do TYTN'a, ale w zupełności wystarczy :)
Jak już się czepiać, to mogło by być trochę głośniej, ale dobrze ustawiony SRS WOW HD rekompensuje  :ok:
Nienawidzę Androida!

*

Offline Belzebiusz

• 36
Sprawdziłem, w nocie technicznej oba urządzenia mają taki sam procesor dźwięku, więc z dźwiękiem są identyczne, tyle, że Tytn ma extUSB a Universal jack(?), do tego uni ma głośniczki i mikrofon stereo.

*

Offline Paveu69

• 1174
Sprawdziłem, w nocie technicznej oba urządzenia mają taki sam procesor dźwięku, więc z dźwiękiem są identyczne, tyle, że Tytn ma extUSB a Universal jack(?), do tego uni ma głośniczki i mikrofon stereo.

Universal ma standardowy mini Jack 3,5mm i głośniczki stereo, ale mikrofon jest 1 (mono :P)
Nienawidzę Androida!

*

Offline wic1234

• 268
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 26, 2008, 18:15:47 »
A widział ktoś jeszcze na oczy tę klawiaturę Stowaway?

Jest naprawdę malutka... cieniutka etc.

A gdyby tak ktoś zrobił palma z wbudowaną klawiaturą tego typu?
Rzecz wręcz genialna i nie był by znacznie grubszy od Universal'a, o ile w ogóle był by grubszy.

A po rozłożeniu była by pełnowymiarowa klawiatura. No.. +- 4 cm różnicy od standardowej komputerowej, a funkcje i możliwości... no no.. wszystkie  ;)

Jest tu na forum ktoś kto projektuje takie rzeczy? :)
Może mu się podsunie myśl ;]

*

Offline Czaplik

• *
  • 56
  • Sprzęt: Omnia, Universal
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 04, 2008, 14:54:38 »
Może i ja zabiorę głos.
Mam Universala od praktycznie roku.

Jedyne czego mu brakuje to EDGE (niestety) oraz GPS'a (ponoć jest, tylko nie ... włączony).
Reszta jest nieoceniona.
Sam prowadzę wszystkie wykłady na tym sprzęcie, bez problemów piszę tak jak ktoś mówi.
Ile raz dostęp do internetu pomógł na wykładach, egzaminach ... nie będę wspominał :)
Pracuję z kartą 4GB - bez problemów.
Ekran - po prostu wspaniały, kontrast, jakość ... i wielkość jest odpowiednia.
Czas pracy - całkowicie wystarcza na 8-10 godzin ciągłej pracy (cały dzień wykładów).
Muzyka - który palm posiada głośniki stereo? Czas słuchania mp3 bez podświetlania ekranu, przekracza 10h ... całonocna impreza z palma podłączonego do amplitunera ;)
Filmy - bez problemów można oglądać, czytając napisy ...
WiFi - nie ukrywajmy, po 3-4h ... zaczyna bakteria siadać ... ale trudno o większe wymagania.

Raczej nie przewiduję zmian w sprzęcie, po prostu nic lepszego w tej cenie się nie dostanie!

Pozdrawiam
Paweł

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 04, 2008, 17:46:35 »
Szczera prawda  :ok:
Nienawidzę Androida!

*

Offline cataractyt

• 269
  • Fillucas
  • Sprzęt: Lumia 930, iPhone 4s, Meizu MX4
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 04, 2008, 20:45:33 »
A ja mam pytanko :)
Bo o ile dobrze doczytałem (w innym temacie) jest jakaś łatka, która umożliwia łączenie się z standardem "g".
Rzeczywiście działa ? :)

*

• 7793
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 04, 2008, 21:04:56 »
Do Universala nie ma takiej łatki .
potrzebna zgoda

*

Offline Czaplik

• *
  • 56
  • Sprzęt: Omnia, Universal
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 17, 2008, 11:02:42 »
Jeszcze jedna WIELKA zaleta tego palma.
Po wielu poszukiwaniach kupiłem w końcu GPS'a (HOLUX M-1200).
Po odpaleniu map ... cóż, więcej nie trzeba ... ekran jest nieporównywalnie lepszy od pozostałych palmów.
Na mapie widać wszystko i to dokładnie, po prostu piękna jakość.

W samochodzie nie trzeba mieć palma przed oczami, aby widzieć dokładnie szczegóły mapy.

*

Offline studentk

• 505
  • Sprzęt: Motorola Defy, Samsung SGS, iPad
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 17, 2008, 11:24:23 »
A ja mam pytanko :)
Bo o ile dobrze doczytałem (w innym temacie) jest jakaś łatka, która umożliwia łączenie się z standardem "g".
Rzeczywiście działa ? :)

Ale akurat standard "g" w WiFi wymaga większej  mocy sprzętu i obawiam się iż Universal by tego nie udźwignął. Wystarczy popatrzeć na szybkość wyświetlania stron w 3G czy po kablu - nie można wymagać za dużo od jednego małego procesorka.