mam od niedawna execa i napiszę co najbardziej przykuło moją uwagę:
- WiFi to jest standard. Nie ma czegoś takiego jak "japońskie wifi". Jeśli jako wifi rozumiemy standardy 802.11a/b/g to wszędzie są one takie same.
- co do klawiatury- na pewno szybciej sie pisze na niej niz na ekranowej (zakladajac brak obycia w obu metodach)
- czas pracy na baterii milo mnie zaskoczyl. Nie jest to to samo co w wizardzie, ale spokojnie wytrzymuje mi caly dzien przy normlanym uzytkowaniu. Jednak musisz zwrocic na czesto poruszany problem dotyczacy samoistnego wylaczania sie universali gdy bateria jest ponizej polowy stanu naladowania. Niestety sam tego problemu dosyc czesto doswiadczam i jest to dosyc irytujace.
- trwalosc? tak jak w kazdym sprzecie tego typu, tyle ze tutaj masz dodatkowy element ktory moze sie popsuc- zawiasy ekranu. Jak na razie dla mnie nie stanowi to problemu. Konserwacja zawiasu z reguły polega na ostrożnym korzystaniu z niego, oraz z dokręcania jednej śrubki raz na jakiś czas (rok?)
- umts dziala. Gorzej z wideorozmowami w WM6, ale to kwestia czasu.
- ekran jest super, tylko wg mnie mógłby być niewiele większy. Mam jeszcze x50v i mimo, że w nim ekran jest nieporównywalnie gorszej jakości, to nadrabia rozmiarem. poza tym patrząc na powierzchnię, gdzie znajduje się ekran prawdę mówiąc mnie irytuje mnóstwo zmarnowanej przestrzeni. Nad ekranem (patrząc w trybie portrait) spokojnie zmieściłyby się 2, nawet 4 klawisze.
- aparat beznadzieja w obu przypadkach (aparat i kamera do wideorozmów). Miałem wcześniej p990i i przepaść między nimi jest kolosalna, głównie za sprawą braku autofocusa w universalu. Z kamera do wideorozmow jest taki problem, ze wymaga bardzo dobrego oświetlenia by było widać przez nią cokolwiek.
- gabaryty... jako telefon jest bardzo duży i ciężki. Skoro miałeś himalaya, to na pewno poczujesz różnicę w grubości i wadze urządzenia. Polecam od razu zaopatrzenie się w pokrowiec i najlepiej słuchawkę BT.
Na Twoim miejscu zapoznałbym też się z TyTnem. Ma prawie wszystko to co universal, ale
- TyTn jest mniejszy i lżejszy
- ma ekran QVGA
Sam polowałem na ten telefon, ale bezskutecznie. Nadarzyła się okazja wymiany na universala, więc z niej skorzystałem, jako że są to pod wieloma względami podobne urządzenia (przede wszystkim nie chciałem rezygnować z qwerty i 3G).
Nie jestem też pewien, czy UMTS jest na tyle kompatybilny z WCDMA byś mógł z niego korzystać w Japonii. Jeśli chcesz korzystać z telefonu komórkowego w Japonii chyba lepiej będzie się wyposażyć w jakiś telefon prepaid na miejscu.
itterashai