HTC Universal i rom Ery

• 39 Odpowiedzi
  • 4183 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #30 dnia: Kwiecień 25, 2006, 22:15:40 »
No to ja odnoszę wrażenie, ze mój Mda Pro słabiutko widzu UMTS – jestem też z Wawy i literki ”U” nie widywałem za często – dlatego wyłączyłem w network zupełnie UMTS właśnie celem oszczędzania energii. A właśnie z powodu braku drugiego sprzętu z 3G nie mogłem sprawdzić czy to tylko mój tak ma czy w danym rejonie tak jest?!

Chyba w Centrum miasta też nie było lepiej – muszę to sobie jeszcze sprawdzić.

Serwis po tekście marchewy9 powinien wyjechać na dłuuugggiii weekend i nie wracać prędko bo już widzę jak userzy walą oknami i drzwiami. No ale cóż, CRC bierze kasę (m.in. od Ery) to niech robi tak co by dobrze było ;-)
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #31 dnia: Kwiecień 26, 2006, 09:50:24 »
Witam,
wystawiłem rom ery zrobiony przez bartula tutaj :
http://duch.mimuw.edu.pl/~marchewa/era_pl.rar

Pozdrowienia
Zdzich

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #32 dnia: Kwiecień 26, 2006, 15:18:44 »
Trochę poza wątkiem głównym ale trudno.

Kurcze marchewa9 wszystko przez Ciebie – oczywiście żartuję.

Zacząłem analizować zachowanie UMTS-a w MDA Pro i dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak. Po wpisaniu PIN-u szybko znajduję sieć i pojawia się literka „G” po ok. 20 sekundach zamiast „G” pojawia się „U” na ok. 5 sek. i zanika, a sprzęt znowu szuka sieci, którą zresztą znajduje nawet szybko i ponownie literka  „G” i tak w kółko. – brrrrr
Gdy jestem na GPRS-ie to właśnie w chwili po zgaśnięciu „U” zrywa mi połączenie, a i trudniej się do mnie dodzwonić bo jak szuka sieci to chwilowo jestem niedostępny, a że szuka co ok. minutę to trochę mnie nie ma - brrrr

W Phone > Opcje > Band  mam ustawione:
Select your network: Auto
GSM Band: EGSM +DCS1800
UMTS Band: UMTS 2100

Przełączenie na
Select your network: WCDMA
GSM Band: ’nieaktywne’
UMTS Band: UMTS 2100
Nie znajduje sieci i chyba słusznie.

Oczywiście sprawdzałem w centrum miasta z Syrenką w herbie.
Coś przegapiłem?

P.S.
Dopiero czytając
wystawiłem rom ery zrobiony przez bartula tutaj
doczytałem, że to ‘bartula’ a nie jak wcześniej czytałem ‘brutala’ – hehe sorrki.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #33 dnia: Kwiecień 28, 2006, 18:09:23 »
Czy ktoś instalował ROM udostępniony przez bartula?
Jeśli tak to może chociaż jakiś krótki opis jego możliwości.

Przydałby się również opis jak zainstalować ów ROM.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #34 dnia: Kwiecień 28, 2006, 18:38:12 »
Cytat: "icemont"
Zacząłem analizować zachowanie UMTS-a w MDA Pro i dochodzę do wniosku, że coś jest nie tak. Po wpisaniu PIN-u szybko znajduję sieć i pojawia się literka „G” po ok. 20 sekundach zamiast „G” pojawia się „U” na ok. 5 sek. i zanika, a sprzęt znowu szuka sieci, którą zresztą znajduje nawet szybko i ponownie literka  „G” i tak w kółko. – brrrrr
Gdy jestem na GPRS-ie to właśnie w chwili po zgaśnięciu „U” zrywa mi połączenie, a i trudniej się do mnie dodzwonić bo jak szuka sieci to chwilowo jestem niedostępny, a że szuka co ok. minutę to trochę mnie nie ma - brrrr.

Już to przeżyłem - w Erze - błąd rejestracji karty w systemie ERY - USIM nie jest zarejestrowany w systemie  - to powoduje właśnie takie zachowanie telefonu gdy włączony jest w telefonie UMTS . Konieczna wizyta w salonie firmowym z serwisem - tam gdzie są fachowcy - nie udalo mi się zalatwić ani przez telefon z obslugą klienta , ani w w sklepie Ery
potrzebna zgoda

*

Offline Lutek

• 677
  • Sprzęt: MDA Pro
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #35 dnia: Kwiecień 28, 2006, 18:41:04 »
jas_pik

O ile się nie mylę to również ściągałeś ROM udostępniony przez bartula, zainstalowałeś go? Może podzielisz się informacją i przepisem na instalację?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #36 dnia: Kwiecień 28, 2006, 18:53:00 »
Ściągnąć  to rzeczywiście ściągnąłem ale nie wiem jak go wgrać - jedyne co wykorzystalem to kilka cabów z Extended Romu. Te pliki ROMU są z rzzszerzeniem *.nba. W tym przypadku program ładujący nie widzi tych plików. :shock:
potrzebna zgoda

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #37 dnia: Kwiecień 29, 2006, 11:48:26 »
Witam,
Pytanie do Bartula: jaką metodą zrzucałeś rom z Universala. Mnie niestety nie działa d2s a pakietu itsutils nie umiem użyć - boję się coś zepsuć.
BTW, ale dałem plamę. Z huraoptymizmem ściągnąłem programik z buzzdevnet, odpaliłem, napisałem buzzowi, że nie działa, po czym ... przeczytałem do czego on jest i jak użyć. Qrcze, a zawsze powtarzam, że wszelkie  ruchy przy nowym sofcie czy sprzęcie należy zacząć od RTFM...
A na unnetlocka przyjdzie jeszcze poczekać.

Pozdrawiam
Zdzich

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #38 dnia: Kwiecień 29, 2006, 11:56:25 »
to nie jest mój zrzut, znalazłem go kiedys na xda-develop...
Potem go z tamtąd usunięto. Szczerze mówiąc to podejrzewam iż jest to w postaci do "ugotowania" Romu.
SDTV team

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #39 dnia: Kwiecień 29, 2006, 13:50:27 »
Witam,
no to niestety nie znalazłem toola do zrzutu rom ery. Metoda buzza nie działa  :(  Poczekam jeszcze trochę, może ktoś coś podpowie, bo zamierzam wymienić rom na qtecowski, więc potem nie będzie co zrzucać.

Pozdrowienia
Zdzich