HTC Universal i rom Ery

• 39 Odpowiedzi
  • 4194 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC Universal i rom Ery
« dnia: Kwiecień 10, 2006, 19:29:44 »
Witam szanowne zbiegowisko,
szukam bezskutecznie zrzutu romu Ery dla HTC Universal (ERA MDA PRO). Qrcze, dla czarodzieja wszystko, a dla qtec 9000 ... reszta, czyli niewiele.
Wiele wątków zapoczynają userzy Universala, a i tak po kilku postach wątek zmienia się na Wizarda.
BTW, za nic nie mogę dociec po co dają w komplecie z device'm dwa CD, a szczególnie ten z nalepką licencyjną M$.
Pozdrawiam
Zdzich

*

Offline Fatso

• 35
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2006, 19:46:59 »
niestety sam nie znalazlem, aktulanie mam rom Qtek'a, chociaz juz mialem orange, t-mobile i vodafone. Nie ma tam jednak nic ciekawego, a pamieci nigdy za wiele.

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:30:42 »
najwyrażniej za kilka dni będe "szczęśliwym posiadaczem" MDA pro z T-mobile, mam pytanie do żąglerów romami, czy trzeba jakieś czare mary, patchowanie roma. Czy poprtostu wystarczy  wziąść dowolny rom  i wgrać go do "niemieckiego"  qteka ?
SDTV team

*

Offline qsqa

• 2086
    • KLIKNIJ JEŻELI CHCESZ ŻEBY POWSTAWAŁY NOWE ROMY PL
  • Sprzęt: HD2, Touch Pro 2, Iphone 3G 8GB,
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 10, 2006, 20:42:00 »
Generalnie wiekszych problemow nie ma ale tez nie jest tak ze klikasz na exe i juz. Na poczatek przeczytaj ten watek z XDA Dev:

http://forum.xda-developers.com/viewtopic.php?t=45874

BTW czy warto zrobic HOWTO po polsku do MDA Pro czy tez nie edzie zainteresowania?

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 10, 2006, 21:16:45 »
warto, sam sie przekonałem  ilu chetnych mam na gg z prosbami  opisu i pomocy flashowania MDA II. Ludziki mają dziwną nature albo źle pojmują idee forum,  z pierdolami   piszą sto tysięcy postów, ale jak przyjdzie o fundamentalne pytania, od których zależy być albo nie być ich  PDA to milczą public bo po co wyjść na lamera....

Ja się pisze na małe readmie odnosnie Universala, pewnie po tygodniu człowiek będzie miał to w małym palcu jak przy każdym PPC, ale po co mieć uwalonego PPC bez miłej lektury?:)

bartula
SDTV team

*

Offline qsqa

• 2086
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 10, 2006, 21:22:45 »
No to po swietach wrzuce  na forum 2 pierwsze tematy:

1. Jak zrobic upgrade ROM
2. Jak odblokowac ExtROM

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 10, 2006, 21:27:51 »
hehe, zabrzmialo jak zajawka  next epizodu "Lost"  
nie da rady wcześniej?
SDTV team

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 11, 2006, 05:51:44 »
Wrócę jednak do pytania z mojego postu otwierającego ten wątek:
czy ktoś wie gdzie leży jakiś rom ery do universala, lub może go zrzucić i umieścić np na xda-developers? Urządzenie szwankuje, i nie jest to sprawa softu, a kolega boi się, że era nie uzna mu gwarancji z romem z imate, a nie zrzucił przed instalką nowego romu tego z ery.

Pozdrawiam
Zdzich

*

Offline qsqa

• 2086
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 11, 2006, 09:37:43 »
Cytat: "bartula"
hehe, zabrzmialo jak zajawka  next epizodu "Lost"  
nie da rady wcześniej?

Moze da rade pod warunkiem, ze zona nie zagoni mnie do porzadkow  :D

marchewa9 - o ile wiem nikt nie zrzucil jeszcze romu ery wiec jest kicha  :(

Jezeli ktos z Warszawy nie bal sie oddac mi swojego MDAPro na 3 godziny to no problem moge zdumpowac ....

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 11, 2006, 10:51:00 »
Ta naklejka z numerem na opakowaniu jednego z CD to nr licencyjny do Microsoft Outlooka właśnie z tej płyty.

Niestety rozpędzony zmianami Romu w MDA III nie poczyniłem żadnych kroków na wypadek właśnie wizyty w serwisie z MDA Pro, i nie mam też obrazu oryginalnego ROMu, a szkoda.
Myślę, że jednak Era wyda nowszy ROM zmieniający chociaż wersję Radio, a  wtedy będzie po kłopocie :-). Lecz to mogą być tylko moje pobożne życzenie ;-)

Właśnie przejrzałem gwarancję i jest tam napisane:
Gwarancją nie są objęte:
f)   wad powstałych na skutek oprogramowania dostarczonego przez kogoś innego niż gwaranta lub Serwis.

Czyli wg. mnie serwis mógłby odmówić naprawy tylko jeżeli rzeczywiście konkretna wada wynikała by jednoznacznie z właśnie zainstalowanego innego oprogramowania.
Ciekaw jestem komu pierwszemu przyjdzie to zweryfikować – nikomu tego nie życzę.

To jak już powstaje taka społeczne inicjatywa na manuale (PL) do HTC Universala to może ja zrobię opis jak podłączyć go jako modem GPRS-u do komputera PC? Jeżeli jest takie zapotrzebowanie.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 11, 2006, 13:08:08 »
MARCHEWA9 - Ja od ponad miesiąca bezskutecznie szukam kogos kto może mi udostepnic romik z ERY - ale nikogo takowego nie znalazłem. Pytałem nawet tych co sprzedają na Allegro. Miaęłm tylko oferte kupna polskiej instrukcji do Qteka 9000 - za 50,00 zl. na fakture heheh.... ale nie skorzystałem. Głupi nie jestem :lol:

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 11, 2006, 13:12:56 »
najwyrażniej za kilka dni będe "szczęśliwym posiadaczem" MDA pro z T-mobile, mam pytanie do żąglerów romami, czy trzeba jakieś czare mary, patchowanie roma. Czy poprtostu wystarczy  wziąść dowolny rom  i wgrać go do "niemieckiego"  qteka ?

Ja własnie tak zrobiłem. Mam Qteka 9000 ktory mial zaaplikowany ROM niemiecki. Wgrałem mu najnowszy rom JasJar'a, poprzez spatchowany programik, o ktorym mowa w tym watku. I hula jak ta lala. Przymierzam się teraz do instalacji oryginalnego najnowaszego romu Qtek'a

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 11, 2006, 15:33:26 »
może by tak administracja  przykleiła topic jakis Faq-owski ;)
Ownerów przybywa...
SDTV team

*

Offline qsqa

• 2086
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 11, 2006, 15:39:50 »
może by tak administracja  przykleiła topic jakis Faq-owski ;)
Ownerów przybywa...

Napiecie rosnie ... dzisiaj wieczorem wrzuce pierwszy post "Jak zrobic upgrade MDAPro" tylko musze znalezc jakis serwer na wrzucenie paru plikow (szkoda ze na tym forum nie mozna doklejac malych plikow - znakomicie by ulatwilo sprawe )

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 11, 2006, 16:40:50 »
jeśli  nie są monstrualnie duże moge udostępnić klika mega.
moje gg 1877429
SDTV team

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 11, 2006, 18:28:35 »
Witam ponownie,
wykonałem dziś eksperyment: wykonałem telefon do CRC Polska w Jankach koło Warszawy i na infolinię Ery z identycznym pytaniem: czy samodzielne wgranie orginalnego romu z HTC (czyli producenta ERA MDA PRO) powoduje utratę gwarancji wg cytowanego wyżej punktu karty gwarancyjnej. Era ma jutro oddzwonić, bo pani nie miała już (koło godz. 18) z kim tego konsultować. Ciekawsze stanowisko zaprezentowała pani z CRC: jeśli wgranie oprogramowania innego niż rom Ery, który jej zdaniem oni (CRC) wgrywają do wszystkich MDA dla Ery, spowoduje "uszkodzenie hardware'owe" to nie jest to objęte gwarancją. Na moje pytanie, czy dobrze interpretuję, że CRC podejrzewa producenta (HTC) o opublikowanie romu, który może uszkodzić ich własne urządzenia, czyli dywersja, pani jak magnetofon powtórzyła jak o hardware'owym uszkodzeniu, przy czym dodała, że to, czy ten nowy rom uszkodził sprzęt, czy nie kwalifikuje ich specjalista, nikt inny. Tak więc by egzekwować gwarancję od Ery trzeba przed zafleszowaniem dumpnąć erowski rom. Może znajdzie się jakaś litościwa dusza i wystawi ten dump w sieci...

Pozdrawiam
Zdzich

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 11, 2006, 19:37:59 »
Cytat: "marchewa9"
Witam ponownie,
wykonałem dziś eksperyment: wykonałem telefon do CRC Polska ...

Rozwijając wnioski z twojego telefonu do CRC można by uznać, że w przypadku kiedy wgrywamy ROM inny niż Ery i coś pójdzie nie tak (Universal wyzionie ducha) to serwis raczej odmówi naprawy gwarancyjnej. Jednak w przypadki kiedy cały proces zmiany ROMu na inny pójdzie dobrze i aparat zadziała, a przy zupełnie innej okazji coś się popsuje w sprzęcie to fakt posiadanie innej wersji oprogramowania nie powinien mieć wpływu na decyzję o naprawie w ramach udzielonej gwarancji. Innymi słowy serwis nie powinien wnikać czy wgrany jest ROM Ery, T-mobila, Qteka, I-mata czy jaki tam jeszcze inny.
Jasne też jest, że ROM dla HTC Universala nie jest groźny sam w sobie i nie spowoduje uszkodzeń aparatu, raczej tu chodzi o ewentualny wypadek „przy pracy” czyli w trakcie wykonywania tej operacji.
Jednak ta nieprecyzyjność zapisów w gwarancji jak i nie rozwiewająca naszych wątpliwości wypowiedź Pani z CRC służy właśnie temu, że to serwis czy sama Era ma ostatnie decydujące zdanie – hehe.
Już wiemy, że nic się nie dowiemy :-)

Nadziej tylko w nowym posiadaczu MDA PRO prosto z salonu, który zrobi obraz ROMu. No i ja liczę na ruch ze strony Ery, która udostępni poprawioną wersję  oryginalnego systemu.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 11, 2006, 20:09:53 »
To niedokładnie tak. Jeśli wgrasz inny rom niż Ery i przy innej okazji coś Ci się uwali, to TYLKO serwis decyduje czy przyczyną było używanie innego romu czy nie. Zgadnij jaka będzie "ekspertyza". Ponadto era i tak przekazuje reklamowany sprzęt do CRC a nie decyduje sama.
Z CRC miałem w przeszłości złe doświadczenia. Miałem Nokię 9210 i zaczął szwankować duży wyświetlacz. Pojechałem do nich, skasowali mnie na kilkadziesiąt PLN za ekspertyzę, orzekli, że jest uszkodzona folia łącząca obe "połówki" telefonu. Ponieważ nie mieli takiej folii w magazynie zapisali mnie do kolejki oczekujących na folię. Po kilku tygodniach zadzwonili. Pojechałem, po około 2h młody człowiek oznajmił, że to jednak nie folia a płytka z górnej pokrywy i w tym momencie nie mają takiej, więc znów trzeba czekać. Zażądałem zwrotu kwoty za błędną ekspertyzę i rezygnuję z dalszych usługi. Zwrotu nie otrzymałem, a naprawa w serwisie na Kijowskiej kosztowała mnie 25 PLN - nie wymieniano żadnych części bo wszystko było sprawne a serwisant szybko znalazł niekontakt. Kilkanaście miesięcy pożniej byłem u nich z Era mda II - nawet pozwolono mi pogadać z serwisantem, ale gostek jedno co umiał to zagrać rom ery, bo inne przypadki wg jego oświadczenia odsyłają gdzieś za granicę.
Te doświadczenia umacniają mnie w przekonaniu, że diagnoza eksperta przy innym romie niż ery będzie jednoznaczna: instalacja nieerowskiego romu  uszkodziła sprzęt. Cóż, "a to Polska właśnie..."

Pozdrawiam
Zdzich

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 12, 2006, 13:07:34 »
Witam !
W dalszym ciągu czekamy na pierwszego odważnego z ERA MDA Pro, który odważy się zgrać zawartość ROMU zwojego cudenka :).

*

Offline qsqa

• 2086
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 12, 2006, 14:34:34 »
Dwie dobre wiadomosci:

1. HOWTO zrobilem jednak wczesniej wiec zachecam do korzystania

2. Kolega po swietach odbiera MDAPro z Ery wiec bede mogl sie nim troche pobawic (czytaj zrzucic ROM jezeli sie da  :D )

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 15, 2006, 17:55:02 »
Witam ponownie
nowe wieści z fronu reklamacja w Erze. Pani z Ery oddzwoniła i poprosiła o podanie adresu skąd brałem rom HTC. Podałem adres myqtec i potwierdziła mi (również poźniej SMSem), że nie tracę gwarancji. Wgrałem ten nowy rom, ale tak jak podejrzewałem problemy nie ustąpiły, musi coś jednak hardware'owego. Pojechałem więc do Ery, gdzie powołując się na info od pani (wspomnianego SMS) już po dwóch telefonach do jakiś konsultantów supermanów od universala przyjęto mi reklamację. Jak tylko mi zwrócą device'a i będzie on miał rom Ery zrobię zrzut i podeślę na xda-developers.
Nie chcę otwierać nowego wątku, ale może ktoś spotkał się z problemem. Po instalacji tomtoma na romie UNI_QTEK_13077_176_10900_WWE_Ship.exe mam wtyczkę tomtoma w today, ale próba uruchomienia tt poprzez ten plugin kończy się tylko dingiem błędu. Na poprzednim romie od imate tego zjawiska nie było. Szukałem na xda-developers, ale znalazłem tylko kilka pytań o ten problem i żadnej odpowiedzi z rozwiązaniem. Może ktoś tu coś podpowie...

Pozdrawiam i Wesołych, mokrych Świąt
Zdzich

*

Offline andy_bez_wandy

• 4056
HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 15, 2006, 23:54:46 »
Cytat: "Andrzej_Ch"
Witam !
W dalszym ciągu czekamy na pierwszego odważnego z ERA MDA Pro, który odważy się zgrać zawartość ROMU zwojego cudenka :).

tylko dlaczego akurat odwaznego ? przeciez zrzucanie ROMu nie jest chyba klopotliwe ;-)) zakaldajac ze ktos wie jak to sie robi .....

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 18, 2006, 09:06:42 »
Ja tam się nie boje. Przeprogramowywałem ROM już kilkanaście razy :)

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 18, 2006, 18:42:43 »
mam zródełko z tym Rom'em, tylko  gdzie wystawic ?:)
SDTV team

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 18, 2006, 18:48:18 »
Cześć,
xda-developers.com to zły pomysł?

Pozdrawiam
Zdzich

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 22, 2006, 07:09:18 »
SDTV team

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 25, 2006, 18:38:06 »
Witam,
odebrałem dziś z ERY reklamowany MDA PRO. Przypomnę, że oddałem go z wgranym romem z myqtec. Reklamację uznano - wymienili mi uwaloną płytę główną, baterię, no i oczywiście rom. Rano zabiorę się do zrzutu romu i podrzucę na xda-developers. Gdyby się komu zdarzyły przygody reklamacyjne z erą na temat niewłaściwej wersi romu - proszę o kontakt na priva - precedens już jest!
Wymienili płytę, co za tem i numer IMEI, więc czeka mnie rejestracja od nowa komercyjnego zielska...

Pozdrawiam
Zdzich

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 25, 2006, 18:58:07 »
marchewa9 tak z ciekawości co było nie tak z Twoim MDA ?
SDTV team

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 25, 2006, 19:22:09 »
Witam,
na początku, po hardresecie palm ustawiał się w tryb auto w opcjach telefon/network. Ponieważ jestem z Warszawy, to dziad widział śladowo UMTS i cały czas próbował pracować w tej techologi. No i ciągle był na granicy zasięgu, toteż bateria po około 5-6h była rozładowana. Przestawiłem na gsm. Pomogło. Do tego były samoistne restarty, takie same z siebie. O dwóch urządzeniach BT w jednym czasie mogłem zapomnieć - albo słuchaweczka albo GPS. Do tego którejś nocy zauważyłem, że mimo zamknięcia palma ekran nadal świeci, co raczej baterii nie pomagało. Ponieważ mam również Qteca 9000, to poeksperymentowałem i próbowałem różnych romów, a to o2, a to imate.
Przy tym z myqtec ustąpiły problemy z BT, ale tylko tyle. Resztę historii znacie z moich postów z tego wątku. Jak pisałem, wymienili w CRC płytę główną i baterię. Według mnie baterię załatwiła niewłaściwa praca palma, ale gdzie była kontrola i w HTC (u producenta) i w firmie brandującej (czy to tak się pisze?) dla ery, bo palm szwankował od pierwszej chwili.
Nie jestem pewien ilu userów nie zauważywadliwej pracy palma, ja miałem ten komfort, że mogłem porównać do pracy qteca 9000. Podejrzewam, że wielu ludków będzie przeświadczonych w podobnej do mojej sytuacjach, że to oni coś sp...li przy doinstalowywaniu dodatkowego zielska. BTW ten rom z myqtec jest naprawdę barrrrrdzo stabilny, zero kłopotów. Zobaczę, jak będzie się zachowywał na pda z ery.
Zobaczę jak to teraz będzie działać, ale to trochę pracy...

Pozdrawiam
Zdzich

HTC Universal i rom Ery
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 25, 2006, 19:26:13 »
Cytat: "marchewa9"
1
Nie jestem pewien ilu userów nie zauważywadliwej pracy palma, ja miałem ten komfort, że mogłem porównać do pracy qteca 9000. Podejrzewam, że wielu ludków będzie przeświadczonych w podobnej do mojej sytuacjach, że to oni coś sp...li przy doinstalowywaniu dodatkowego zielska.
Zdzich

dokładnie. własnie dlatego zadałem  to pytanie
SDTV team