HTC Touch Pro godny nastepca Universala?

• 19 Odpowiedzi
  • 1032 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HTC Touch Pro godny nastepca Universala?
« dnia: Styczeń 01, 2009, 18:46:08 »
Witam,

Universala mam juz ponad dwa lata i powiem szczerze, ze na tomalu sprzecik chodzi super. Od jakiegos czasu zaczalem szukac godnego nastepcy naszego minilaptopa i chyba znalazlem. Co myslicie o HTC Touch Pro? Czy ktos z Was zrobil przesiadke z Universala na HTCTP? podzielcie sie wrazeniami, jak dziala klawiatura, wyswietlacz ogolnie, jak z szybkoscia tego nowego HTC?

Jak dla mnie przemawia zdecydowanie za nim wielkosc, wbudowany gps czy nawet niezly aparat i radio

prosze o opinie i ewentualnie podanie innego godnego nastepcy

pozdrawiam
hug

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
Odp: HTC Touch Pro godny nastepca Universala?
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 01, 2009, 19:22:31 »
IMHO nie ma w tej chwili godnego następcy Universala:
HTC Touch Pro ma np. tylko 2,8" wyświetlacz (http://www.pdadb.net/index.php?m=specs&id=1306)
HTC Touch HD jest większy, ale np. nie ma klawiatury
Zostaje ewent. Athena czy Shift (chyba najbardziej zasługują na miano następcy Universala), ale wielkość i cena nieco odstraszają (choć np. cena MDA Ameo jest już czasami dość przystępna)
Musisz się zdecydować i wybrać, co dla Ciebie jest najważniejsze...
(o Raphaelu się nie wypowiadam, bo za krótko miałem go w ręku...)
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 01, 2009, 21:09:53 »
a Raphael to nie to samo co HTC touch pro??

*

Offline Wiit

• **
  • 130
  • Sprzęt: Ericsson T65 -> HTC Universal -> XDA Flame
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 01, 2009, 22:03:07 »
Ja z Uni przesiadłem się na XDA FLAME i mogę powiedzieć że oprócz braku kalwy(w sumie to nie problem) jest on godnym następcą Universala. Być może jak kiedyś wyjdzie HTC Omni...

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 01, 2009, 22:24:41 »
Raphael to Touch Pro - a ponieważ miałem go za krótko w rękach, więc się nie wypowiadam.
Możesz przejrzeć wątki jemu poświęcone, to dowiesz się pewnie więcej o zaletach i wadach itp.
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 01, 2009, 23:10:17 »
ta wielkosc wyswietlacza w Raphaelu to straszny bol jak dla mnie, musze to dobrze przemyslec, czy tak trudno jest zmniejszyc gabarytowo universala dodac mu gps, pamiec i kilka drobiazgow?

ehh

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2009, 10:43:24 »
TP jest nastepca tytna II, a czy moze byc nastepca uniego... no to zalezy ") na pewno odczujesz spadek wydajnosci i mniejszy ekran, ale sprzet z innej epoki zupelnie, choc do mnie nie przemawia, tak jak inne nowe HTC :(

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2009, 14:23:53 »
co masz na mysli mowiac o spadku wydajnosci? procesor jest tam porownywalny a RAMu znacznie wiecej niz w Universalu.

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2009, 15:08:12 »
mowiac o spadku wydajnosci mam na mysli, ze urzadzenie bedzie mniej wydajne :D
RAM zapewni ci mozliwosc otwarcia wiekszej ilosci aplikacji itp. a procesor nie jest porownywalny z tym w uni:)

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 02, 2009, 15:44:35 »
moze jakis link do benchmarkow albo jakies rozwiniecie? gry beda skakac? ;)

*

Offline re_

• 4165
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 02, 2009, 16:05:48 »
nie wiem czy beda skakac. ale jednostki qualcomma sa znacznie mniej wydajne od jednostek intel xscale.

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 02, 2009, 18:00:12 »
gdzie o tym moge poczytac cos wiecej? moze byc po ang.
thx

PS
a jakie zdanie maja Universalowcy o XPERii ?

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 04, 2009, 21:00:59 »
Obecnie mam Universala i TP. Muszę przyznać, że chyba się starzeje bo TP podbił moje serce i zamierzam sprzedać Uniego. Co prawda ciężko  było mi się przyzwyczaić do mniejszej klawiatury i ekranu, ale jest to do przeskoczenia :)  Na następce Uniego raczej się nie nadaje, ale ja tam jestem zadowolony.

*

Offline cataractyt

• 269
  • Fillucas
  • Sprzęt: Lumia 930, iPhone 4s, Meizu MX4
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 04, 2009, 21:10:53 »
Oj dobrze by było, jakby to Omni wypuscili...
Mi sie podoba moj Uni, ale tez patrze ostatnio na pare nowych urzadzen. No w koncu nasz Uni jest troche 'wiekowy'

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 04, 2009, 21:57:09 »
Oj dobrze by było, jakby to Omni wypuscili...
Mi sie podoba moj Uni, ale tez patrze ostatnio na pare nowych urzadzen. No w koncu nasz Uni jest troche 'wiekowy'

Ano jest, ale co zrobić skoro nie ma następcy :(
Smutne to, ale nie zapowiada się, żeby miało wyjść urządzenie chociażby podobne do Uniego.

*

Offline laryzbyszko

• 13
  • Sprzęt: HTC Universal
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 05, 2009, 17:27:07 »
Uni jest wiekowy ale następcy to ja nie widzę. Bawiłem się Touch Pro i w żadnym wypadku nie umywa się do Uni (moje prywatne zdanie) - za mały ekran. Z kolei athena jest dla mnie za duża trochę. Pozostaje Tośka g920, ale ekran też tylko 3''

*

slotwik

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 05, 2009, 17:50:16 »
MIalem uni jakies dwa latka, potem kupilem asusa p535 a teraz mam htc touch pro. Jak na poczatku podjaralem sie tym asusem (bo malutki, gps itd) to po jakims miesiacu juz grzebalem w szafie za uni. Teraz raphael prawie mi go zastepuje ale to nie to. Niestety oddalem go pochopnie siostrze (zaluje) a asusa zonie (nie zaluje ani troche) Duzo chyba zalezy od sentymentu do tego telefonu. Jakie benczmarki by nie czytac to powoli uni zostaje w tyle ale szczerze mowiac mam gleboko w d... czy na tcmpm ma on przykladowo 181% a inny 225% dopoki moge spokojnie ogladac film i poczytac ksiazki. Jak sie go trzymalo w reku to bylo "bezcenne". Sory ale chyba sie rozklejam  :(. Musze sie napic :)

*

Offline cataractyt

• 269
  • Fillucas
  • Sprzęt: Lumia 930, iPhone 4s, Meizu MX4
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 05, 2009, 22:01:59 »
Jakie benczmarki by nie czytac to powoli uni zostaje w tyle ale szczerze mowiac mam gleboko w d... czy na tcmpm ma on przykladowo 181% a inny 225% dopoki moge spokojnie ogladac film i poczytac ksiazki. Jak sie go trzymalo w reku to bylo "bezcenne".

Zgadzam się w 100% :)

Dzisiaj 2 filmy obejrzałem na Unim - Hell.Ride i Eagle eye - normalnie super. Jedyne mnie wkurza- brak polskiej czcionki w  moim TCPMP

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 05, 2009, 22:33:32 »
Uni jest wiekowy ale następcy to ja nie widzę. Bawiłem się Touch Pro i w żadnym wypadku nie umywa się do Uni (moje prywatne zdanie) - za mały ekran. Z kolei athena jest dla mnie za duża trochę. Pozostaje Tośka g920, ale ekran też tylko 3''

Za tośkę to ja podziękuję. Miałem g910 i to była porażka na maxa. W sumie miała potencjał, ale po pierwsze bateria trzymała niemiłosiernie krótko. Po drugie system strasznie mulił (Uni to przy Tośce rakieta), a po trzecie: kompletny brak wsparcia nie tylko ze strony producenta, ale i użytkowników. 

« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 07, 2009, 00:41:02 »
Temat sie fajnie rozwinal za co dziekuje wszystkim grupowiczom :ok:

przekopalem internet, czytalem recenzje opinie i jednak zostane przy UNI na kolejne kilka(nascie) miesiecy.

pozdrawiam