Czasami nie widzi karty SIM

• 10 Odpowiedzi
  • 4265 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline zbisul

• *
  • 123
  • Jak się nudzę to grzebie - w swoim PDA |LY|&+LY
  • Sprzęt: HTC EVO 3D, LG P920 3D, SG Note
Czasami nie widzi karty SIM
« dnia: Grudzień 20, 2008, 16:17:05 »
Proszę o pomoc.
Ostatnio nabyłem drugiego Uni do testów z instalacją kości GPS ( patrz :http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=117391.0;topicseen) i przed rozpoczęciem zachciało mi się żeby był w pełni sprawny. Postawiłem go więc na nogi (wymiana klawiatury i gniazda USB) i wydawało mi się że wszystko gra. Niestety, co jakiś czas wywala mi błąd karty SIM. Nie ma zasady, pochodzi godzine lub tydzień, co jakiś czas musi się wywrucić. Później jest złośliwy i pomimo resetów i innych prób nie chce zaskoczyć. Dopiero jak mu się odwidzi bez problemu rozpoznaje sieć. Z całą pewnością nie jest to uszkodzenie sprzętowe.
Ma ktoś jakiś pomysł!
Jestem... a jak by mnie nie było. Żona każe wybierać: "albo ja albo telefon..." Odpowiadam jej : "nie każ mi wybierać bo możesz żałować"

*

Offline grb

• Ekspert UMPC
  • 347
    • My tunes
  • Sprzęt: Samsung i600, MSI Wind, Wibrain B1
Odp: Czasami nie widzi karty SIM
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 20, 2008, 18:10:34 »
Jeśli to nie uszkodzenie sprzętowe to na początek hard reset i najlepiej zmiana ROMu. Tu się kończą moje pomysły:)

*

Offline zbisul

• *
  • 123
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2008, 19:37:43 »
Nidyrydy.
Rom to ja mu zmieniałem kilka razy. Co ciekawe za każdym razem po hard reset odpala karte sim odrazu. Po jakimś czasie znowu ją odrzuca.
Napisane: Grudzień 20, 2008, 19:35:39
By oczywiście ją znowu przyjąć. Mam taką koncepcje że to jakaś pozostałość po ściąganiu sim locka. Ale prubowałem mu ponownie go ściągnąć i nie dało to żadnych rezultatów.
Jestem... a jak by mnie nie było. Żona każe wybierać: "albo ja albo telefon..." Odpowiadam jej : "nie każ mi wybierać bo możesz żałować"

*

Offline pSTANLEY

• **
  • 177
  • Sprzęt: HTC Universal
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2008, 20:14:35 »
A próbowałeś inną kartę sim? Sprawdź styki :)

*

Offline Nowy1994

• 15
  • Sprzęt: MDA COMPACT
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 20, 2008, 20:16:51 »
Może Coś nie dociska....Ja tak miałem... :O

*

Offline zbisul

• *
  • 123
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 20, 2008, 20:48:40 »
Inne karty próbowałem (te krajowe i jedną z Niemiec) Uni jest z orange tylko nie wiem którego, Tak jak pisałem wcześniej to nie wina sprzętu.

*

Offline b@rti™

• 296
  • Sprzęt: HTC SENSATION XL / HD2 / Nokia e52
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 20, 2008, 23:15:05 »
A próbowałeś zmienić samo radio ??
HTC...

*

Offline zbisul

• *
  • 123
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 21, 2008, 00:00:49 »
Ujmę to tak - nie. Tylko czy to ma jakieś znaczenie. Razem z resztą wymieniłem kilka radi i efekt ten sam. Chciaż przy niektórych zawiesza się żadziej a innych częściej.

*

Offline malys

• 959
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 21, 2008, 09:54:44 »
Może masz jakiś problem z samą kartą, albo z tym czytnikiem, niekiedy karta równie nie dociska do pinów które z niej czytają. Dlatego np. po potrząsnieciu telefonu może taki napis wyskoczyć.

*

Offline zbisul

• *
  • 123
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 21, 2008, 11:28:18 »
Karty wymieniałem, slot karty wyczyszczony i napylony grafitem (lepsza przewodność). Mam jeden pomysł, jak się sprawdzi to dam znać.

*

Offline Artur Z

• *
  • 91
    • Eclipse Airways
  • Sprzęt: Nokia E61, HTC Universal, MIO 168, SE P910i
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 22, 2008, 10:00:38 »
Hehe, ale u mnie jest to samo... Probowalem wszystkiego... Z reszta jest o tym watek...
Z moich obserwacji wynika jedno: keidy jest podlaczony do pradu (nie wazne czy USB czy sieciówka), i cos na nim robie, zawsze wywala karte albo rozlącza polaczenie...
czest jest tak, ze jak jest wlaczony do USB i lezy obok monitora to co minute monitor "faluje"... Kiedy jest odlaczony z pradu smiga slicznie... ale, kiedy niose go w kieszeni, i wyjme z kieszeni ( w spodniach) zawsze mam SIM Card missed...
Co lepsze nie pomaga reset, trzeba wyjac karte...
Rozebralem parcha, i po ponownym zlozeniu, wsio dzialalo, do momentu, az sie poluzowaly srobki...
I znow problem sie ponawial, znow podokrecalem srobki i na razie hula...

Nie wiem w czym lezy istota problemu, ale wymierne efekty dalo podokrecanie srobek...
A, nadmienie ze podkladanie papierow pod i nad baterie nie dalo rezultatu...
REGULAMIN !!!!!!!