Co zrobić jak po złej zmianie romu??

• 18 Odpowiedzi
  • 3403 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kowad

• 14
Co zrobić jak po złej zmianie romu??
« dnia: Sierpień 04, 2007, 22:27:57 »
Pytanie czysto teoretyczne, ale czy po wgraniu złego romu można odratować telefon?? Robiąc upgrate w taki sposób jak jest to podane w wątku "upgrate MDAPro" stosują jednak inne romy. Czyli czy da się wtedy wejść do boot loadera, w jaki sposób można uszkodzić boot loadera? Więc tak, załóżmy, że wgrałem jakiś rom, ale okazało się, że nie jest z nim wszystko ok (lub jest do innego modelu) i telefon nie wstał, to czy wtedy da się ponownie wgrać inny rom?

Przy okazji, czy ma ktoś może oznaczenie kości RAM z MDA Pro?? Chciałem sobie wlutować kolejną kość. Nie chcę za często rozbierać telefonu ze względu na możliwość uszkodzenia obudowy, więc jak ktoś ma pod ręką, to będę wdzięczny za info.

*

damist

Odp: Co zrobić jak po złej zmianie romu??
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 04, 2007, 22:35:13 »
Universala nazywasz telefonem :worried:  dziwne.
Jesli powiem Ci ze mam w laptopie modul gsm na pcmcia to tez powiesz na laptopa ze to telefon?
Jak zepsujesz universala po przez wgranie zlego romu , zawsze mozesz wlaczyc bootloader-a przez kombinacje klawiszy. Ale dam Tobie rade , jak sie na tym nieznasz to nie rob tego.  B)
Przy wgraniu zlego romu mozesz go naprawic po przez wgranie dobrego romu.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 04, 2007, 22:39:12 wysłana przez damist »

*

Offline kowad

• 14
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 04, 2007, 22:53:55 »
hmmm... ad pierwszego to wydaje mi się, że troszkę się czepiasz słówek. ad drugiego to rom już zmieniałem, jednak są rzeczy, które lepiej wiedzieć, się upewnić. Ciekaw jestem tylko, czy Ty od początku się znałeś na zmianie romu w telefonie i od pierwszego dotknięcia od razu wiedziałeś co można i jak się co robi. Lepiej wiedzieć wcześniej nawet zadając dla jednych głupie pytania, niż żałować później. Jak by mi tak kiedyś mówili o kompach "jak się na tym nie znasz, to lepiej nie ruszaj" to teraz nie pracował bym przy nich na co dzień. Wydaje mi się, że fora tego typu są, żeby pomagać w poznawaniu nowych rzeczy, a nie mówieniu "nie ruszaj, bo zepsujesz". A wracając do tematu, to w takim razie w jaki sposób można uszkodzić UNIWERSALA (żeby nie napisać telefon ani palmtop bo ktoś inny będzie zbulwersowany)?? Czy to uszkodzenie tak naprawdę powoduje brak możliwości odratowania go w jaikolwiek domowy sposób?

*

damist

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 04, 2007, 23:41:17 »
czy Ty od początku się znałeś na zmianie romu w telefonie i od pierwszego dotknięcia od razu wiedziałeś co można
Teleony  maja soft a nie rom  B)
Gdy pierwszy raz zmienialem soft w telefonie komorkowym to nie mialem nawet internetu i nie mialem kogo spytac ani prosic kogos o pomoc. Dostalem plytke z softami i sam sie uczylem. Doszedlem do tego ze teraz zajmuje sie tym zawodowo.
Czy to uszkodzenie tak naprawdę powoduje brak możliwości odratowania go w jaikolwiek domowy sposób?
I to pyta znawca komputerow.
Jak bedziesz uwaznie czytal i bedziesz bral romy z normalnego pochodzenia czyli np. pdaclub lub xda dev to raczej nie uwalisz pda a nawet jak juz to latwo naprawisz.
A czemu sie czepiam i pisze ze jak sie nie znasz to sie za to nie zabieraj? Bo ostatnio mialem na swoim forum podobny post , tez koles pytal , wytlumaczylem mu co i jak a na nastepny dzien mialem zawalone gg glupimi pytaniami . Skonczylo sie na tym ze ppc wyladowal u mnie i musialem mu go zrobic. (pisal ze sie zna)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 09:07:30 wysłana przez damist »

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 04, 2007, 23:47:43 »
Uszkodzenie bootloadera zawsze doprowadza do braku możliwości odratowania.Zazwyczaj wtedy urządzenie jest zupełnie martwe i nie działa nic.
A wracająć do pytania w pierwszym wątku zazwyczaj udaje się odratować sprzet o ile uda się wejść do bootloadera ( ale wyjątki również potwierdzają regułę). W szczególności uszkodzenie RadioROM-u skutkuje brakiem możliwości wgrania Radia ale są to dość sporadyczne przypadki. Skuteczną metodą jest formatowanie DoC a następnie wgranie prawidłowego ROM-u.  
potrzebna zgoda

*

damist

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 04, 2007, 23:50:28 »
Czy test point jest mozliwy w ppc z modolem gsm?  Jesli tak to mozna by bylo kazdego trupa postawic , nawet bez buta

*

Offline kowad

• 14
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 04, 2007, 23:57:29 »
Ja swojego unicersala mam od ok 2 tygodni, więc jak na razie działam trochę po omacku... Z tym co kto i kiedy robił to możemy się długo wymieniać zdaniami, jednak chyba nie o to w tym chodzi. Staram się znaleźć jaką analogię do komputerów, komórek. Z tego co się domyślam to wygląda tak: boot loader to coś jak BIOS w kompie?? można robić jego upgrate, jednak w razie niepowodzenia jest z duży problem, żeby z powrotem skłonić go do wstania? ROM to dla niego jak OS w PC?? Co do softu w komórkach to ciężko mi znaleźć analogię, ponieważ tam jak nawet całość źle się flashowało, to flash na nowo i można było nawet całkiem czystą nagrać on nowa i śmigało.

Jeżeli dobrze zrozumiałem całość to nawet po złym wgraniu ROMu, czyli np przez pomyłkę od Wizarda, to boot loader mi wstanie i mogę na nowa wgrać prawidłowy ROM.

*

• 7793
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 05, 2007, 00:01:26 »
JTAG dla Universala jest już rozpracowany :)  Na zdjęciu masz punkty podpięcia. ( thx xda-developers)
potrzebna zgoda

*

damist

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 05, 2007, 00:03:00 »
w komorce jak sie "calosc" zle sflashowalo to byl trup i pozostawalo jedynie spiecie pinow badz test point.
Jak wgrasz zly rom to powinien wstac po wgraniu odpowiedniego romu ale nie koniecznie. Jak wgrasz zly rom to pda normalnie sie wlacza tylko ze stoi na splash screenie.

O jak ladnie powyzje kolega dal przydatne zdjecie. Czyli jak uwalisz buta to jest szansa na jego naprawe :wink:
« Ostatnia zmiana: Sierpień 05, 2007, 00:04:34 wysłana przez damist »

*

Offline kowad

• 14
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 05, 2007, 00:12:58 »
Ok... To ostanie pytanie na dzisiaj.
W jakich przypadkach może PDA nie wstać po złym wgraniu POM-u i ponownym prawidłowym jego wgraniu??

*

• 7793
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 05, 2007, 00:27:41 »
To są rzadkie przypadki ale się zdarzają - wtedy gdy nastąpi uszkodzenie DoC  czyli części ROM-u nie pozwalające na jego sformatowanie - po wgraniu nowego ROM-u może nie wstać .Wtedy pozostaje wymiana płyty głównej .
potrzebna zgoda

*

damist

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 05, 2007, 00:49:58 »
lub jakiegos romu co pomoze :wink: Mi tak kiedys kolega naprawial , wgral rom z innego ppc zeby moc zrobic hr i wgral prawidlowy rom  B)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 07, 2007, 09:10:36 wysłana przez damist »

*

• 7793
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 05, 2007, 01:29:16 »
W przypadku universala wgranie nieprawidłowego ROM-u - od innego urządzenia - może spowodować totalny pad
potrzebna zgoda

*

Offline kowad

• 14
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 05, 2007, 19:36:01 »
ok. a wie ktoś z tym RAM-em?? Jakie jest oznaczenie kości?

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 05, 2007, 21:36:09 »
Pamietajmy ze Jtag Dla uniwersala to raczkujaca Metoda naprawy jeszcze nie mozna tanio dostac programatorow itp ;]  A do czego ci oznaczenie kosci ?? Chcesz wlutowac nowa kosc?

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...

*

Offline kowad

• 14
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 06, 2007, 07:31:08 »
powiedział bym bardziej drugą. W miejsce gdzie ono jest na płycie.

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 06, 2007, 08:27:30 »
Robi to jeden czlowiek... Niedlugo bede wiedzial wiecej Jasplik udzieli mi informacji :) Gd wszystko bedzie dzialalo skorzystam z uslug tego czlowieka :) wkoncu to bedzie mial 128 ramu :D

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...

*

Offline kowad

• 14
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 06, 2007, 09:10:40 »
Tak jak bym miał deja vu z gg...

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 08, 2007, 09:30:26 »
Informacje dotyczące upgradu RAM-u w Universlu, jako nie mające związku z tematem, zostały wydzielone do wątku:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=76651.msg492468#msg492468