biały ekran. nie reaguje na połączenie z PC, ładowarką, komputer nie wykrywa

• 11 Odpowiedzi
  • 2079 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RzepA

• *
  • 59
Pomocy!

Postanowiłem zmieniś spalsh screena w Uni.
Postępowałem w/g instrukcji uzytkownika @modziarkru

Gdy spróbowałem pierwszy raz- zmienił się tylko kawałek obrazku
Drugi raz-  ok 3/4 obrazku wgranego, 1/4 O2
Trzeci raz- cały czas biały ekran

HardReset nie pomaga, nie mam zielonego pojęcia co robić, bo nie łączy sie z komputerem(nie wykrywa), nie świeci się żadna dioda- nic tylko non stop biały ekran

Pomocy!

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
a w BL mozesz wejść?

*

Offline malys

• 959
Jak ma biały ekran to do bl nie wejdzie...
Całkiem prawdopodobnie masz po płycie głównej, ew może odratujesz ją JTAGiem, na xda-dev jest podany pinout: http://wiki.xda-developers.com/index.php?pagename=Universal_JTAG tylko jak sam widzisz sprawa nie jest łatwa, bo układy trzeba wylutować i postawić na nowo, plus nie wiem gdzie jest program do zmiany, np. dla hermesa jest udostępniony, dla uni może jest albo na xda-dev albo http://pinouts.ru/.
Wbrew pozorom wgrywając splashscreen całkiem łatwo jest sobie zepsuć sprzęt.

*

Offline modziarkru

• *
  • 93
  • HTC TOUCH DIAMOND
Wygląda na to że jakaś blokada operatorska,słyszałem że było coś podobnego przy zmianie dialpada także zmieniał się obrazek ale logo zawsze zostawało.Ja mam WM 5.0 tego co w podpisie 08.2007 zdaje się z tematu na forum o tej nazwie,zmieniałem splasha parę razy i za każdym razem nie było żadnego problemu *(fabryczne logo było z t-mobile na białym tle z małymi kwadratami).Sprawdziłem i połączenie po restarcie startuje już na splashu po ok 2 sekundach potem jeszcze z 2 sekundy się czeka i przeskakuje na logo windowsa na zielonym tle(już mam połączenie z syncem),a potem już wpisuje pin.Jeszcze zanim na splashu pojawią się cyferki z nazwą romu da się wejść do bootloadera czyli praktycznie od razu po odpaleniu sprzętu (przycisk włączenia+reset z tyłu+i przycisk lampki obok głośnika wszystko trzeba nacisnąć razem)
Spróbuj parę razy pamiętaj że nie musi cię połączyć z active syncem może wykryć ci sprzęt pod inną nazwą.Jak wprowadziłem w bootloader przy zmianie roomu to właśnie coś takiego było(o ile się nie mylę) i przez to może nie synchronizować.A z resztą sprawdzę.Tak (Nieznane Urządzenie-USB DEVICE) i nie synchronizuje a daje to możliwość wgrania nowego systemu.(I jeśli się znowu nie mylę to BL jest niezależny od romu więc powinno się dać tam wejść-jeśli ci się uda to będzie ledwo widoczne na wyświetlaczu Serial na górze i wersja na dole).Na koniec szczere wyrazu współczucia,liczę,jestem przekonany że wrócisz do szczęśliwego grona posiadaczy uni po przeczytaniu tego.
Wcześniej - HP IPAQ RX4240,Blue Angel,Spv c600.Spv e650,htc tytn2

*

Offline RzepA

• *
  • 59
wróciłem jeszcze przed przeczytaniem;)

był kłopot, bo bateria była rozładowana i dziad nie chciał przejść w BL (jakieś sterowanie klawiszy, czy coś... nie wiem... po prostu cały czas Uni to była tylko latarka)
przez USB nie chciał nic robić.
Dopiero, po podłączeniu do ładowarki, wyjęciu bateri coś sie zmieniło! zaświeciła się czerwona dioda! Więc procek czuje, ze nie ma baterii, że jest podczepiony itp. 3li być moze ładuje! poczekałem, przeszedł do BL, potem kombinowałem przez mtty, pomógł tylko format DoC, wgranie nowego ROMu i wszystko śmiga! Ale... mam wrażenie, że włącza sie dłużej( trwa jakieś 10sek. aż pokaże wersje romu) a spalsh screena po prostu nie ma- czarno, czasem dziwne paski

dzięki za odpowiedzi;)

*

Offline modziarkru

• *
  • 93
  • HTC TOUCH DIAMOND
Yes yes yes....Ja mam tego i jestem w stu procentach zadowolony
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=80387.0

Działa SDHC zero zwieszek szybko stabilnie i na temat, opóźnienie przy odbieraniu mniejsze niż na ranju 7.7 6.1WM.A splasha wgrywam jak chcę i nic takiego nie ma miejsca :-).Mam execa z loaderem v2,01.Aha i bateria faktycznie trzyma dłużej w czuwaniu niż na 6.1.Poza tym na 6stce miałem problemy z irdą tu działa bez problemu.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2008, 11:44:55 wysłana przez modziarkru »

*

Offline cataractyt

• 269
  • Fillucas
  • Sprzęt: Lumia 930, iPhone 4s, Meizu MX4
A ja mam dzisiaj pierogi ruskie na obiad.

Kurna, coś chyba Ci się stary rąbnęło ;)

@Rzepa
No to gratz :)

*

Offline malys

• 959
Zmieniales splashscreen na slabej baterii? :D

*

Offline RzepA

• *
  • 59

zmieniłem na ~60%, ale jak świeciło latarką, to tak się grzał, ze w 5min. spadło poniżej 20%... a wiemy, ze poniżej 20% jest ciężko odpalić:D

a co do ROMu, to na razie śmigam na V11 by rDosti... ale chyba zmienię, bo czasem łapie zwiechy... ale RAMu powyżej 30mb zawsze jest!
i pozwala na dynamiczną zmianę taktowania!
zrobiłem test:
-na włączonym non stop ekranie, baterii 100% nic nie dotykając ROM Ranju 7.1 3ma 8h
- -,,- 3ma 11h
więc ~30% dłużej! Lecz jak odpalamy coś szybko, to trwa to dłużej, bo proc sie musi "rozpędzić":/

*

Offline modziarkru

• *
  • 93
  • HTC TOUCH DIAMOND
i pozwala na dynamiczną zmianę taktowania!

Chodzi o podkręcanie do 624mhz? Jeśli tak to czy jest to bezpieczne na dłuższą metę ? Zdaje sie że już miałem kiedyś taki program który potrafił zrobił z 520mhz 300 ale wszystko sie sypało gdy ktoś na przykład dzwonił.W ranju był wbudowany program do podkręcania ale mi nie działał,raz nawet wyłączył mi się pda po zabawach z nim i od tego czasu postanowiłem nie ryzykować.

Odp dla Malys:
Splash chyba to nie to samo co zmiana romu więc wydaje mi się że nie trzeba mieć stu na baterii zwłaszcza że cały proces trwa zaledwie parę sekund

*

Offline RzepA

• *
  • 59
Odp: biały ekran. nie reaguje na połączenie z PC, ładowarką, komputer nie wykryw
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 08, 2008, 19:17:04 »

Chodzi o podkręcanie do 624mhz? Jeśli tak to czy jest to bezpieczne na dłuższą metę ? Zdaje sie że już miałem kiedyś taki program który potrafił zrobił z 520mhz 300

chodzi o to, że jak nic nie robisz, to pracuje ńa 50mhz, jak coś małego robicz to 300-400, jak powazniejszego to 520 leci
chyba nic w tym niebezpiecznego...

a w Ranju było takie coś, ale nic nie dawało

*

Offline malys

• 959
Można uwalic sprzet przy zmianie splasha... tak wiec bateria naladowana musi być.