bateria i wersja radio

• 21 Odpowiedzi
  • 1672 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ksnar

• 9
  • Sprzęt: HTC Universal
bateria i wersja radio
« dnia: Wrzesień 02, 2007, 21:52:03 »
Czesc.
Od kilku tygodni mam uzywanego universala w wersji Orange UK.
Przy resecie oraz w ustawieniach pokazuje mi wersje radio: 0.0.0.0. A telefon dziala znakomicie, zarowno glos jak i GPRS i UMTS. Ciekawostka, co nie? Zreszta i tak niedlugo zmieniam rom, mam tylko nadzieje, ze sobie nie pogorsze.

Druga sprawa (walkowana na forum xda-developers, niestety bez wnioskow stuprocentowych). Mianowicie
przy spadku poziomu baterii do 53% nastepuje blackout. Pomaga jedynie podlaczenie do zasilania. Autonomicznosc urzadzenia dramatycznie sie obnizyla, do poziomu kiepskiego laptopa.
Na xda-developers doszli do tego:
1. Nie jest to sprawa romu. Wgrywanie nowych nic nie daje.
2. Rozruszanie baterii (proby rozmaite glebokiego rozladowania i w druga strone) komus podobno pomoglo, ale z tego co sie w forum wgryzalem jedynie pomyslodawcy.
3. Pomaga jedynie wymiana baterii na nowa, ale
a) sa modele baterii, ktore caly czas pokazuja 100%, potem zdychaja
b) dobre opinie maja powiekszone baterie (3200 mAh)
c) w ogole panowala opinia, ze tylko te wyprodukowane przez Dynapack sie sprawdzaja

Pytam sie uzytkownikow tego cuda techniki pytanie, czy taki blackout tez ich spotyka  i jak sobie z tym problemem poradzili. Moze Polak potrafi...
Aha, jeszcze jedno pytanie - czy mozna poswiecic klawisz np. ten z lewej strony spacji, zeby miec ctrl? I jak?
pozdrawiam
P.S. Wlasnie jestem na zeslaniu za granica, jedyny kontakt ze swiatem mam przez universala (internet via wifi). Sprawdza sie rewelacyjnie  - filmy, www, gg, skype, pocket ufo (jest wersja 1.26, jakby ktos nie wiedzial), mp3, ebooki... Jak dla mnie, to urzadzenie prawie idealne. Prawie, bo teraz muli strasznie, ale zmienie na rom Kamala wm5 ultimate edition. Co o wyborze sadzicie?
pozdrawiam
Krzysztof
PSION Revo, ERICSSON MC218, HP 4150, HP rx1950, HTC UNIVERSAL - oto krotka historia ewolucji

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: bateria i wersja radio
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2007, 22:34:41 »
Radio: Ta wersja radia jest używana wyłącznie do ściągania SIMLocka . Zmień  ( ja obecnie wrzucilem 1.18) poprawi Ci się jakość rozmów, szybkość wchodzenia na UMTS, czułość.
Akumulator: To wylaczanie się przy zmniejszeniu stopnia naładowania zależy od konkretnego egzempplarza akumulatora, nie ma żadnej prawidłowości , Jeśli chcesz aby dłużej działał akumulator to wyłącz UMTS . Możesz sprawdzić jakość akumulatora przy użyciu dwóch niezłych programików acbPower lub Powerdetect ( oba dostępne na xda-developers). Polecam wyłącznie od Dynapac - - nie są aż tak dużo droższe niż inne ale najlepsze.
CTRL : do tego masz specjalną aplikację PQZ http://www.nicque.com/PQz/
ROM: Włąśnie wrzuciłem WM6 PRO Business V7 VIDEOCALL i jestem zadowolony http://vidmes.com/Uni/ROMs/L26%20WM6%20PRO%20Business%20V7%20Videocall%202.rar

potrzebna zgoda

*

Offline murek

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:28:39 »
Możesz sprawdzić jakość akumulatora przy użyciu dwóch niezłych programików acbPower lub Powerdetect ( oba dostępne na xda-developers). 

Witam

mógłbys przybliżyć, gdzie znaleźć te programy?? szukam i szukam i... nic :(

dzięki i pzdr
murek

*

• 7793
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 03, 2007, 14:48:01 »
potrzebna zgoda

*

Offline murek

• 25
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2007, 15:09:54 »
A wyszukiwarka ( nawet ta nasza klubowa - ułomna ) znajduje (...)

Dzięki...

korzystałem z, jak widać ułomniejszej, wyszukiwarki zwanej google... czy jakoś tak? :)\
nie poradziła sobie

pzdr
murek

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2007, 17:24:41 »
Witam
Ja swojego exec'a kupilem juz z ta wersja romu:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=325466

mam dokladnie ten sam problem z bateria, nie sprawdzalem dokladnie przy ilu procentach ale to gdzies tak wlasnie mniej wiecej w polowie, jak temu zaradzic ?
Poza tym wiesza mi sie radio, wlasnie jak bateria jest juz troche wyczerpana, czy wgranie tego romu cos zmieni ??
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=312519

Prosze pomozcie, bo to wieszanie radia mnie dobija juz :( potem dziala tylko reset a jak nie mam w poblizu ladowarki to ciezko wogole wlaczyc telefon, bo radio wywala niedlugo po wpisaniu pinu i tak w kolko, padaczka jest :(
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2007, 17:27:24 wysłana przez dRvECtoR »
don't be afraid of darkness, be afraid of what it hides

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 04, 2007, 20:58:22 »
Zacznij od wymiany baterii, wiem bo przerabiałem to i Universal potrafił po włączeniu WiFi wyłączyć się całkowicie już przy ok. 80% stanu baterii. Oczywiście ponowne włączenie graniczyło z cudem, wyjecie karty SD i wyłączenie podświetlania zaraz po ekranie powitalnym windowsa czasem pozwalało na włączenie sprzętu ale i tak tylko na chwilę.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 04, 2007, 23:59:01 »
no z wifi raczej nie korzystam, ale duzo czesciej z gprs'u i jak troche posiedze na gg to faktycznie, czasem zdaza sie nawet i przy 80%.
Czyli zmiana wersji romu czy radia nic nie pomoze ??
To moze powiedzcie mi na ktora z dostepnych teraz baterii na Allegro mam wymienic swoja ?? nie chce kupic czegos w ciemno zeby dzialalo mi tak samo jak teraz, wole Was sie tutaj poradzic dokladnie na ktora baterke ewentualnie wymienic swoja.
Wogole nie wiem czy tez tak macie ale u mnie jak odpalam telefon po resecie i nie mam go podlaczonego do zasilania to mi wyskakuje blad tego typu (dokladnie nie pamietam co tam jest napisane) "PC card detected ble ble ble i czy chce odpalic pocketa bo moze mu braknac pradu" i do wyboru "yes" i "no". a jak podlacze do pradu to nic takiego nie wyskakuje po resecie. Strasznie drazniacy to jest problem, nie mozna uzywac gprs'u a i przy zwyklym dzwonieniu i czestym wysylaniu smsow wywala radio i to wszystko przez baterie spowodowane jest ??

*

• 7793
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 05, 2007, 00:10:25 »
Typowy objaw padnietego akumulatorka . Jesli masz mozliwość zrób regenerację , ewentualnie opisywany sposób z zamrażaniem ( ale to działanie na krótką metę)
Szukaj najlepiej nowej ,  produkcji Dynapack - bywają takie na Allegro  ( jest to jeden z oficjalnych dostawców dla HTC) a jednocześnie producent sporej ilości zamienników - wtedy ma się pewność co do pojemności i trwałości akumulatora.
Ani ROM ani RadioRom nie maja tu wielkiego znaczenia - ale znakomicie możesz obniżyć pobór prądu ( czyli wydłużyć czas działania  Universala )  o ile wyłączysz na stałe UMTS lub skorzystasz z band switchera - oczywiście  właczając wyłacznie wtedy gdy jest to Ci niezbędne ( vidoeorozmowy czy transmisja danych przez UMTS)
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 05, 2007, 00:18:29 »
hmmm sorki za lamerskie pytanie, ale szukam i juz nie wiem co mam wpisac zeby mi to znalazlo, jak wylaczyc na stale umts :D

*

• 7793
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 05, 2007, 00:29:43 »
Telefon - opcje - pasmo( band) - zmieniasz  auto na GSM .
Możesz też przetestować Bandswitch( załączyłem dwa - nie pamietam który dobrze działa).
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 05, 2007, 00:49:37 »
dzieki
sprawdze jak bedzie teraz siorpalo baterie jak przelaczylem to na gsm.
ale baterka i tak pewnie do wymiany, na allegro cos nie moge znalesc takiej baterki o ktorej mowicie.

*

Offline ksnar

• 9
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 05, 2007, 23:15:27 »
Radio: Ta wersja radia jest używana wyłącznie do ściągania SIMLocka .
Czesc
czy jak wrzuce CALY nowy rom, to radio sie z upgraduje niejako samo, przy okazji?
No i jeszcze sie spytam: jak moge rozpoznac, czy mam blokade cid?
sorry za lammin questions, ale miesza mi sie wszystko, im wiecej czytam o upgradzie, a nie chce sobie zepsuc maszyny.
pozdrawiam
Krzysztof
PSION Revo, ERICSSON MC218, HP 4150, HP rx1950, HTC UNIVERSAL - oto krotka historia ewolucji

*

• 7793
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 06, 2007, 00:11:19 »
Możesz osobno flashować RaioROM ,  OS ROM i Extended_ROM.
Nie ma możliwości zdjęcia CID locka ale istnieje program do jego omijania , w nazwie  posiada wyróżnik No_Id.
Oraz czytać , czytać i czytać ( było to wielokrotnie poruszane)
Ponieważ masz problem z akumulatorem - to lepiej zmień przed flashowaniem - trafiły do mnie takie w których siadał w czasie flashowania - a wtedy szanse na odratowanie maleją W czasie flashowania energia niezbędna do zapisania nowego obrazu w pamieci ROM  urządzenia pobierana jest wyłącznie z akumulatora a potrzeba jej naprawdę sporo.
potrzebna zgoda

*

Offline ksnar

• 9
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 06, 2007, 15:51:40 »
bateria wlasnie kupiona na alledrogo.pl, jak wroce do domu z zeslania to bedzie czekala. Wlasnie facet sprzedaje DYNAPACKI za 50 pln...  :)

Jeszsze jedno pyt. dotyczace ugr. .... skoro nie ma mozliwosci jak piszesz zdjecia cid, to znaczy ze kazdy kto wgrywa nowy rom (oprocz sytuacji, gdy do uni z orange wgrywam rom z orange, uni z ery - rom z ery itp.) MUSI uzywac programu do omijania cid??? dobrze zatrybiam??
pozdrawiam

*

Offline ksnar

• 9
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 08, 2007, 00:11:15 »
W dziale zastosowania / hotspoty w watku "hotspoty za granica" zlozylem pewna propozycje. Pomyslalem ze dam wam znac "po znajomosci", moze komus sie przyda.
pozdrawiam
Krzysztof

*

• 7793
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 08, 2007, 00:37:21 »
@ksnar;
1.Jesli podajesz ciekawą dla wielu informację że ktoś coś dobrego sprzedaje w dobrej cenie to moze pokieruj - ja nie widzialem akumulatorów  producenta DYNAPACK ze znakiem firmowym  DYNA   tylko akumulatory z nazwą  dyna za 60 zł ( a to nie jest to samo )  .
2. Tak musisz użyć programu do omijania CID - lub sprawdzić czy najnowszy unloker do Universala nie zdejmuje też CID-a
3. Edytuj watki i nie zmieniaj tematu wątku
potrzebna zgoda

*

Offline ksnar

• 9
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 08, 2007, 19:26:13 »
ad1. No wiec szczegolow nie chcialem podawac zeby nie zostac okrzyczanym pod zarzutem kryptoreklamy, ale oto link
http://allegro.pl/item239372595_bateria_spv_m5000_mda_pro_qtek_9000_nowa_gw.html
Na aukcji jest zdjecie "pogladowe", ale sprzedawca na moja prosbe przeslal zdjecie fakrycznie sprzedawanej baterii. Jest na niej logo dynapacku i napis DYNA. A jak sie sprawuje, to sie okaze jak dojdzie i ja pomecze. Dam wtedy znac.
ad2. Dzieki za info, ale chyba wiecej zaciemniles niz wyjasniles. Jaki unlocker?

pozdrawiam
Krzysztof

*

• 7793
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 08, 2007, 20:40:53 »
Masz specjalnie przerobiony RUU ( Rom Update Utility) które nie sprawdza CID-a,  pozwala wgrywać dowolny ROM:
http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=36715&d=1176001960
A ten nowy unloker to  UNIversal_SIM_CID_unlock ( nowa wersja z maja07  ale go nie testowałem bo nie trafiło się ostatnio nic do sciągania zawiera radio z maja 06  )
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 08, 2007, 20:43:44 wysłana przez jas_pik:: Janusz Piwiński »
potrzebna zgoda

*

Offline murek

• 25
« Odpowiedź #19 dnia: Październik 02, 2007, 09:09:32 »
A jak sie sprawuje, to sie okaze jak dojdzie i ja pomecze. Dam wtedy znac.

witam

udało już się jakoś ocenić tę baterię???
czy naprawdę jest to ORYGINAŁ i jak się sprawuje?
Warto?

będę wdzięczny za info, bo zakup baterii mam w planach

dzięki
pzdr

*

Offline ksnar

• 9
« Odpowiedź #20 dnia: Październik 04, 2007, 20:48:40 »
Cześć!
1. Czy oryginał - pewności nie mam. Znaku wodnego albo hologramu nie wykryłem :)
2. Cas działania - wytrzymuje z górką cały dzień intensywnego używania
3. Uni odstawia się przy 5% pojemności
4. Pełnego cyklu Power Detectem nie robiłem, ale po odstawieniu się (czyli 5%) było napięcie 3,75 - czyli jest ok.
5. A na pewno jest duuuużo lepiej, bo nie odstawia się przy 50% :)
6. A jeszcze pochwalę się, że jestem po pierwszym flaszowaniu - ROM KDSKamal WM 5.0 Ullinate Ed, radio 1.14, no ExtROM. Wszystko poszło ok.
7. Pozdrowienia i podziękowania za wiedzę dla jas_pik:: Janusz Piwiński.

Krzysztof

*

Offline slawrumia

• 3932
  • The Best Game UT3
    • filmiki
  • Sprzęt: Galaxy s4 96GB
« Odpowiedź #21 dnia: Październik 31, 2007, 11:08:25 »
co do bateri to mi zaczela sie wylaczac po 20% kupilem nową 3200 i schodzi ladnie az za mocno nie wylaczyl sie nawet po wejsciu na czerwone pole ale za to szybko schodzi ze 100% po kilku minutach nawet na 80 pare ale potem juz trzyma caly dzien wzrost mocy o 100% w stosunku do raczej padnietej 1620

ale po kupieniu podstawki do ladowania bateri wymieniam tylko na przemian dobra sprawa polecam nie cierpie jak mam pda przykutego do usb

ROM: Włąśnie wrzuciłem WM6 PRO Business V7 VIDEOCALL i jestem zadowolony http://vidmes.com/Uni/ROMs/L26%20WM6%20PRO%20Business%20V7%20Videocall%202.rar

wgralem wczoraj ten rom faktycznie jest poprawa mialem radio 000 i jak ktos do mnie dzwonil to po odebraniu bylem slyszalny po 2 sek choc ja slyszalem od razu reszta tez chodzi jakby wszystko lepiej tyle ze mi ramu 6MB ubylo mam niecale 20MB ale wszystko smiga nawet automapa

czy on obsluguje SDHC ? jesli tak to jaka klase czy komus chodzi 8GB? albo nie poszlo? na allegro sa pamieci juz po 200zl SDHC 8GB class 6 wiec chetnie bym kupil 4GB juz mi mało

Mda II --> Mda Pro --> Toshiba G910 --> HTC Diamond --> SE Xperia X1 --> Asus P565 --> OmniaHD i8910 24GB --> IPhone 3G  --> Nokia N810 --> i780 --> Galaxy s --> IPhone 4 32GB --> Galaxy Note 80GB exFAT -- Galaxy s4 96GB