App do wyłączania GPRSu

• 7 Odpowiedzi
  • 745 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Oofol

• **
  • 107
  • Sprzęt: Exec + 8GB, SGS 8GB +8GB
App do wyłączania GPRSu
« dnia: Czerwiec 09, 2009, 12:48:58 »
Witam,
szukałem ale nie znalazłem...
Czy istnieje jakaś aplikacja do wyłączania GPRSu? NIe potrzebne mi to jest w zupełności a bateria pewnie będzie więcej czuwać...

*

Offline wredny89

• **
  • 216
  • Sprzęt: Mio p550 wm 6.1 + Treo 750v + Nokia 5800XM
Odp: App do wyłączania GPRSu
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 09, 2009, 15:55:25 »
Jedyna aplikacja która przychodzmi mi na myśl to NO DATA. Jest ona w dziale o oprogramowaniu...

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 11, 2009, 13:42:48 »
Dopóki nie ma nawiązanego połączenia albo otwartej sesji GPRS, nie ma to wpływu na żywotność baterii.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego

*

Offline blady.bb

• 720
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC Leo
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 11, 2009, 23:49:36 »
Witam,
szukałem ale nie znalazłem...
Czy istnieje jakaś aplikacja do wyłączania GPRSu? NIe potrzebne mi to jest w zupełności a bateria pewnie będzie więcej czuwać...

Najlepiej po prostu przełącz sobie pasmo na GSM. Będziesz miał co prawda "aktywny" GPRS (bez UMTS'u), ale nie zużywa to baterii w więkzym stopniu.

Dopóki nie ma nawiązanego połączenia albo otwartej sesji GPRS, nie ma to wpływu na żywotność baterii.

Ja jestem innego zdania. Zauważyłem, że przy paśmie obsługującym sieć 3G bateria szybciej się rozładowywuje. Nie tylko przy aktywnej transmisji. Przy sieci 3G mam tylko dwie kreski w moim mieście, a jak wiadomo im gorszy zasięg tym bardziej wysila się urządzenie,  co za tym idzie - szybciej zużywa się bateria.
HTC Universal [G3]
Radio: 1.17.00
ROM: Tomal v8.81 Regular (64MB device) WM6.1 - Hybrid Build: 21042.1.6.0
MiniSMS

*

Offline wredny89

• **
  • 216
  • Sprzęt: Mio p550 wm 6.1 + Treo 750v + Nokia 5800XM
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 12, 2009, 10:49:15 »
Wszędzie piszą 2 czasy czuwania!! Dla UMTS (3G) jest dużo niższy... Bo 3g więcej prundu ciągnie :proud:
Ja mam cały czas przełączony na GSM i czas czuwania jest o wiele dłuższy niż przy jego ciągłym wyszukiwaniu zasięgu UMTS...

*

Offline blady.bb

• 720
  • Sprzęt: HTC Universal, HTC Leo
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 12, 2009, 11:30:05 »
Wszędzie piszą 2 czasy czuwania!! Dla UMTS (3G) jest dużo niższy... Bo 3g więcej prundu ciągnie :proud:
Ja mam cały czas przełączony na GSM i czas czuwania jest o wiele dłuższy niż przy jego ciągłym wyszukiwaniu zasięgu UMTS...

Dokładnie, ja mam to samo.
HTC Universal [G3]
Radio: 1.17.00
ROM: Tomal v8.81 Regular (64MB device) WM6.1 - Hybrid Build: 21042.1.6.0
MiniSMS

*

Offline Oofol

• **
  • 107
  • Sprzęt: Exec + 8GB, SGS 8GB +8GB
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 13, 2009, 23:34:16 »
Czyli jeśli mam nawiązanie połączenie GPRS to PPC nie bierze więcej prądu? Coś mi się w to nie chce wierzyć - w tym momencie chodzi przecież dodatkowy mduł...

*

Offline vladymir

• 610
    • Laboratorium Energii Subtelnych
  • Sprzęt: Prestigio 5517, Lenovo A3000-H
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 17, 2009, 22:42:08 »
Czyli jeśli mam nawiązanie połączenie GPRS to PPC nie bierze więcej prądu? Coś mi się w to nie chce wierzyć - w tym momencie chodzi przecież dodatkowy mduł...
GPRS i GSM korzystają z tego samego modułu radiowego. Co innego UMTS - ten, jeśli włączony, rzeczywiście znacząco skraca żywotność baterii.
"Komputer służy do ułatwienia pracy, której bez niego wcale by nie było" - Prawo Murphy'ego