Android na Universala Takie sobie westchnienie....

• 67 Odpowiedzi
  • 11891 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
Odp: Android na Universala Takie sobie westchnienie....
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 18, 2011, 20:39:42 »
dosyć szybko

Też tak uważałem... aż magica dostałem. Przynajmniej w wakacje chodziło to do bani, w sumie można było to określić jedynie mianem 'proof of concept'

Skoro Magic mając armv6 i 288mb ramu muli na CM6.0 to Uni z armv5 i 128mb ramu (64 nawet nie patrzę) nie ma prawa chodzić szybciej...

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
  • Sprzęt: Sony Xperia U
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 18, 2011, 20:51:18 »
jeśli chodzi o 2.2 to muli niemiłosiernie ale 1.6 nawet sie wyrabia.

EDIT: Postaram sie coś zrobić może zadziałają niektóre stery z froyo.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2011, 20:59:49 wysłana przez dzemik112 »
Jeśli się o coś pytasz, zawsze czekaj na mądrzejszego ode mnie :)

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
Android
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 12, 2011, 21:31:48 »
Postanowiłem rozpowszechnić dość starą już wieść że istnieje android na uniego, ponieważ nie wszyscy go znaleźli. Do rzeczy: do działania androida potrzeba karty min. 250 mb i dostępu do linuxa. Strona poświęcona temu tematowi to: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=658664 . Znajduje się tam zawsze najnowsza wersja systemu. Dla 128mb ramu polecam froyo a dla 64mb donuta (patrz na linki). Po pobraniu tworzymy dwie lub trzy partycje zależnie od ilości ramu (przy 64mb tworzymy jeszcze SWAP) 40mb fat32, ext3 140mb. Następnie ściągamy najnowszą wersję systemu. Teraz wpisujemy w terminalu:

sudo tar zxf (miejsce pliku/nazwa pliku.tar.gz) -C /media/(nazwa karty pamięci).

Później ściągamy plik zimage.zip z dołu postu notime2d8. Na chwilę obecną najnowszy to zimage-host.zip. Rozpakowywujemy  i wklejamy zawartość na partycje fat32. Uruchamiamy plik haret-w.exe i cieszymy się androidem. Ale żeby cieszyć się jeszcze bardziej wchodzimy w spare parts i wyłączamy windows animations, a później settings, sounds & display i ustawiamy adjust screen timeout na never.

Lista zmian:
v.1.0
Oryginalny rom notime2d8.

v.1.0.1:
dodany eoeappinstaller i taskiller

v1.0.2
-zmieniony wygląd (wzięty z cyanogenmod 4 dla magica)
-kilka tapet
-kilka przydatnych programów
-root

Wiem że lista nie jest potrzebna ale może kogoś zainteresuje rozwój :P.

Linki:
Android Donut (1.6): donut1.0.2.tar.gz
 Nie działa w nim, bluetooth, kamery, wifi, GSM, zarządzanie energią (bateria znika w oczach) i dzwięk.

Android Froyo(2.2) v1.0.1: http://www.4shared.com/file/M7IrHxwW/cmfroyo_v101tar.html
Jest to troche odchudzona wersja Froyo Notime2d8.

"niespodziewanka": można mieć język PL. wystarczy wejśc w settings, locale&text, pierwsze od góry, odnaleźć Polski i gotowe  :D .

Postanowiłem umieścić tu prawie czystą wersję donuta, ponieważ moze komuś innemu uda się lepiej zrobić ten system niż mnie:
http://www.4shared.com/file/WvCOBO5-/donut-oryginalnytar.html
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2011, 12:14:32 wysłana przez dzemik112 »

*

Offline Luby

• **
  • 155
  • Vaillant/Aero Developer
  • Sprzęt: Himalaya, Alpine, Universal
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 13, 2011, 22:45:57 »
W sumie i tak zbyt ogolnie to opisałeś.

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem było by stworzenie rootfs dla androida, obeszło by się bez partycjonowania karty, bez instalacji linuksa specjalnie dla tego celu. Starczyło by przekopiować jeden pliczek.

Swoja droga, zrobiłem bootowanie z NAND więc jak w koncu wybrnę z problemów poza-informatycznych zrobie rootfs i ładnie wszystko się opisze.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
~Albert Einstein
Avatar niezgodny z Regulaminem (przekleństwo).

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 13, 2011, 23:31:16 »
rootfs

a tar.gz to co zawiera jak nie rootfs? chyba pomyliłeś z partycją w loopbacku

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 14, 2011, 16:42:00 »
do Lubego: Bardzo dobry pomysł. Sam by to zrobił, ale prgramować nie umiem :-|.
W sumie i tak zbyt ogolnie to opisałeś.
Wiem, ale chciałem żeby każdy zrozumiał.
EDIT: Zaraz dam wam niespodziewanke :P
« Ostatnia zmiana: Marzec 14, 2011, 16:44:08 wysłana przez dzemik112 »

*

Offline Luby

• **
  • 155
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 14, 2011, 17:17:39 »
rootfs

a tar.gz to co zawiera jak nie rootfs? chyba pomyliłeś z partycją w loopbacku

tar.gz nie da się wykorzystac jako rootfs.
"Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to właśnie robi."
~Albert Einstein

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 15, 2011, 14:59:53 »
Ja już dość dużo dałem od siebie, teraz czas na was :P. Podawajcie nazwy aplikacji które mogłyby się znaleźć lub które wywalić w następnym uploadzie (lub ewentualnie zrobię wersję lite żeby było więcej radości z systemu, chociaż probowałem przed chwilą angry birds i nie działa :-|).

PS: za jakąś godzinę wrzuce obraz z wifi (o ile bedzie dzialac), bo przekombinowałem obraz :-| A dokładniej probowalem ulepszyć ustawienia i sie zepsulo :P.

*

Offline Luby

• **
  • 155
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 15, 2011, 17:44:57 »
Wróce do domu to sobie sam przygotuje wersje na karte, przetestuje jeszcze raz loader i jak zadziała, pośle wam.
~Albert Einstein

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 15, 2011, 19:20:53 »
Powiem krótko: JESTEŚ WIELKI. Ja troche pokombinuje, może coś jeszcze uda sie wykombinować  :P. Tak na dobrą sprawe to mamy polski support androida na uniego (tyle że przerabiam amerykańska wersję :E).

EDIT: Teraz zauważyłem że na dole postu notime sa linki do steru wifi!!! A to znaczy że może uda sie coś zrobić w sprawie steru do titchy linux. Dla zainteresowanych: link do titchy: http://pdaclub.pl/forum/universal/linux-na-universalu-czyli-jak-si281-uwolni263-od-ms/270/ ostatni (na ta chwile) post. Napisalem tam o problemach z instalacja serwera x'ów ale nikt nie odpowiedział.

Połączone: [time]Marzec 18, 2011, 16:56:40[/time]
I jak tam w sprawie tego loadera?

Połączone: Marzec 19, 2011, 19:39:47
i jeszcze jedno: proponowałbym zrobić oddzielny watek z mojego postu i przykleić go. Ta sprawę zostawiam moderatorom...
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2011, 19:39:47 wysłana przez dzemik112 »

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
  • Sprzęt: Feeler | Tornado | Universal | Tungsten E |
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 20, 2011, 11:47:43 »
Odpaliłem wreszcie androida 2.2 na unim. Fakt laguje ale nawet jest język polski :E Muszę powalczyć jeszcze z Debianem i zUbuntu.
Ciekawe czy host usb działa. Na wm wgrałem zeneo  ale muszę zrobić kabel i zasilanie. Próbował już ktoś to ruszyć?

Edit: Zrobiłem kabel, zasilanie ale nie działa.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 13:19:40 wysłana przez Marcin1989 »
HTC Feeler || Qtek 8310 || HTC Universal || Tungsten E || Galaxy Ace || Mio 168

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 20, 2011, 13:30:20 »
Androida 2.2 przyspieszysz wyłączając animacje w spareparts, ustaw end button behavior na home, w settings -> display wyłącz animacje, poźniej przycisk menu i znowu jestes w opcjach przechodzisz do zakładki ADW settings wyłącz czujnik ruchu i deskop scrolling ustaw na 400 lub mniej i w drawer settings wyłącz animacje drawera.Wiem że troche nieskładnie, ale tłumaczyłem z xda.

EDIT: widze duże zainteresowanie tematem, szczególnie po ilosci pobran których zawrotna liczba  wynosi uwaga uwaga 1 :ok: słownie "jeden"
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 13:35:58 wysłana przez dzemik112 »

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 20, 2011, 13:50:47 »
Wiem zrobiłem to na początku. Teraz na androidzie próbuje ruszyć hosta. Przy odpalaniu wyskakuje że zamontowano scsii removable disk i ewidentnie łączy się z flashem bo miga ( nie może zamontować karty sd z androidem ). Wywala jednak kernel panic za jakiś czas. Spróbuję odpalić andka i dopiero podłączyć flasha może ruszy. W każdym razie widać, że coś działa :)  Ciekawe czy na wm jest możliwość, żeby to ruszyło.

Odczytał nawet poprawnie pojemność karty :)

Ha odpaliłem androida z karty z usb :E
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 14:52:23 wysłana przez Marcin1989 »

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 20, 2011, 15:34:55 »
To gratuluje. A poza tym to co ci wymieniłem to jest tylko część tego co można zrobic: spareparts -> wyłącz haptic feedback, settings->ADW Launcher->poszukaj a znajdziesz kilka rzeczy które można wyłączyć, zmień tapete, usuń ikony z pulpitu (wyszukiwarke z góry też), uruchom przeglądarke plików, wejdź w /system/app/ i usuń niepotrzebne programy. Zobaczysz duży wzrost szybkości. A właśnie: działa ci wifi? Bo notime pisał że na tym kernelu nie działa... w każdym razie coś wymyśliłem, i być może mi sie uda coś z tym zrobić.

PS: też masz pisk jak podniesiesz telefon??? bo mój musi leżec bo jak nim zaczne machać to piszczy. Dziwna sprawa...

Edit:
Ciekawe czy na wm jest możliwość, żeby to ruszyło.
O co chodzi?
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 15:40:15 wysłana przez dzemik112 »

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 20, 2011, 15:56:14 »
To nie jest pisk tylko mikrofon jest włączony i słychać :) Wifi nie próbowałem jeszcze odpalić ale z tego co czytałem to jeszcze nie działa.

Chodziło mi czy host na wm ruszy. Bo drivery od zeno nie działają. Niby jednemu to działa na unim ale chyba jakaś ściema.
« Ostatnia zmiana: Marzec 20, 2011, 15:58:13 wysłana przez Marcin1989 »

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 20, 2011, 16:01:45 »
Aha. A da sie wyłączyć mikrofon? Bo właśnie wprowadziłem froyo i sie zastawiam...

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 20, 2011, 16:08:38 »
Nie wiem jak się pogrzebie to może się da. To moje pierwsze spotkanie z androidem.
Edit: podłączyłem hub usb, i android wykrywa  zarówno myszkę logitech nawet nazwa jest i odpala się z karty pamięci w czytniku :) Po uruchomieniu nie wykrywa mi tylko karty która siedzi w universalu. Zrobiłem 2 filmiki, na jednym jest podłączona myszka, czytnik kart ( partycja z androidem ) i pendrive 8gb i wszystko jest wykryte poprawnie :E

Obraz2 001(1).mp4  myszka i czytnik kart pamięci (partycja z androidem)

Obraz2 0022(1).mp4 myszka, czytnik, SanDisk Titanium U3 8GB.  Wszystko jest wykryte poprawnie. Niestety ale dalej nie bootuje andka i się restartuje. Odpalił normalnie jeżeli był sam czytnik kart podpięty bez huba, wtedy android z niego odpalił bez problemu. Pobawię się jeszcze i może uda się odpalić androida z hubem i gratami.
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2011, 01:31:46 wysłana przez Marcin1989 »

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 21, 2011, 15:41:22 »
No to świetnie :ok:. Android nam sie rozwija w naszym Polskim supporcie :P. Jak by nas policzyć to mamy (nieoficjalną) trzyosobową grupę :E

PS: A probowałeś se w coś zagrać? Bo ja bym zagrał, ale po włączeniu trubu cichego zamula i chyba bede musiał znowu wrzucać :-| .

PS2: Zna ktoś może bardzo szybki motyw/system z takim motywem najlepiej android 2.2? Raczej nie zależy mi na wyglądzie, a na szybkości. Jeśli tak to pisać tutaj albo na PW.

PS3: Do szczęscia brakuje mi już tylko żeby ktoś sie zainteresował Titchym i pomógł mi w jego konfiguracji, bo oficjalna strona titchiego juz nie istnieje, a chciałbym zobaczyć jak działa...

EDIT: nono, Marcin... właśnie zajrzałem na xda i widze że trochu sie tam udzielasz. Masz nawet podziękowania od notime'a za tą informacje o hub usb. Może ja też zamieszcze swojego donuta na xda  :P . Tylko najpierw coś zrobie żeby na początku było PL  :E .
« Ostatnia zmiana: Marzec 21, 2011, 16:52:29 wysłana przez dzemik112 »

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 21, 2011, 18:37:49 »
Nie próbowałem grać bo to chyba jest bez sensu w tej chwili.
To jakąś okrojoną wersję chyba masz tego donuta, w tym 2.2 jest język polski co widać na filmie ;)
Odpaliłem właśnie klawiaturę i myszkę na andku, jak obrobię film to wstawię ;)

HTC Universal Host Usb

Edit: Wykrył jeszcze drukarkę (i wbudowany w nią czytnik kart), joystick, kierownicę.

HTC Universal Host Usb
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 13:44:00 wysłana przez Marcin1989 »

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 21, 2011, 20:10:51 »
Napisałem na początku, a nie że trzeba se po wrzuceniu przestawiać :ok: . Jak uda sie mi to zrobic na donucie to i z froyo sie uda.

EDIT: a walczył z debianem to bedziesz z shiroikumą czy titchym? bo jak z titchym to od razu ja bym powalczył, ale nie wiem jak zrobic żeby srodowisko graficzne działało, a nie ma nigdzie jak się połączyc po usb... Jak z titchym to pisz na pw może razem coś wykombinujemy  :wink:.  Wiem że mam szybki zapłon :E

EDIT2: mógłby mi ktoś ściągnąć zeamlauncher? z góry dzięki.
« Ostatnia zmiana: Marzec 22, 2011, 15:56:46 wysłana przez dzemik112 »

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 22, 2011, 16:14:49 »
Odpaliłem androida z hubem i samą myszką, i co ciekawe uruchomił się, podłączyłem klawiaturę i o dziwo bez problemu zadziałała i można było pisać ;) Podłączyłem więc pamięć 8gb, zamontowałem i bez problemu można było przeglądać pliki :)

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 22, 2011, 16:55:04 »
Coraz lepiej ci idzie. Zaraz sie okaże że jakoś monitor podłączysz  :P .

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 22, 2011, 17:10:43 »
Bez przesady, chociaż widziałem monitor na usb :)

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 24, 2011, 08:26:15 »
Mały offtopic: wszedłem jako tysięczny  :D

EDIT: Mógłby ktoś ściągnąć moją wersję i przetestować? bo nie jestem pewien czy dobrą wrzuciłem :-| . Bo jak teraz patrze na rozmiary to ta moja przygotowana ma 32,4 mb a ta 36 mb :shock: :mysli:

Edit2: Udało mi sie sporo przyspieszyć wyłączając kilka rzeczy w settings->ADW Launcher->UI Settings
« Ostatnia zmiana: Marzec 26, 2011, 17:49:42 wysłana przez dzemik112 »

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 28, 2011, 13:40:37 »
Kolejna ciekawostka. Odpaliłem donuta z podłączonym pendrivem. Wyłączyłem donuta, zrestartował się sam i w windowsie wywaliło mi nieznane urządzenie :o Patrzę i dioda od pendriva nie miga jak zawsze w widnowsie a świeci się ciągłym światłem. Po resecie przyciskiem nic się nie dzieje. Wychodzi na to jakby android aktywował hosta i po restarcie był wykrywany w wm, więc wystarczy tylko przeprogramować sterownik aby aktywował hosta po starcie systemu i nie trzeba wtedy odpalać androida :)

OMG Odpalił mi host w wm :E Działa host w unim właśnie odpaliłem pendrive :E Trzeba zainstalować tylko sterowniki zeno usb host :) Działa tylko niestabilnie bo po chwili się wyłączył ale testuje dalej :E

Działa i myszka, musi być włączony moduł gsm bo inaczej się wyłącza, w razie zawieszenia wyłączyć moduł gsm i włączyć ;)

Klawiatura również działa, jedynie jest problem z czytnikiem kart pamięci i pendrivem, czytnik z kartą 32 mb odczytuje, jednak nie można np odpalić z niego piosenki bo wywala błąd z odczytem, nie można również otworzyć pliku txt bo wywala jakieś krzaki. Zaś pendrive 2gb czyta ale przywiesza się system i praktycznie nie można nic wybrać. Prawdopodobnie wina drivera. Za to myszka i klawiatura śmigają pięknie ;)

HTC Universal Host Usb Windows mobile Na szybko, słabej jakości ale coś widać.
« Ostatnia zmiana: Marzec 28, 2011, 15:43:52 wysłana przez Marcin1989 »

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 28, 2011, 16:24:35 »
 :ok: :ok: :ok: . Świetna sprawa. To teraz mow gdzie widziałeś ten monitor USB i robimy zrzute :E

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 28, 2011, 16:28:41 »
Może wystarczy http://allegro.pl/przejsciowka-usb-dvi-przejsciowka-usb-hdmi-i1512384404.html :)  Podobno na nexus one to zadziałało.

*

dorsz85

« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 28, 2011, 16:32:48 »
Czy tylko mi się wydaje, że cenę powinien podzielić przez dziesięć?

*

Offline Marcin1989

• **
  • 208
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 28, 2011, 16:36:32 »
Za taką kasę to wolę ramu do uniego dołożyć co pewnie zrobię, bo host jest tylko do poprawki :) Ciekawi mnie bardziej dvb-t ze sprzętowym dekodowaniem bo raczej uni nie da rady, a w nexus one dvb-t śmiga.

Edit; jednak działa pendrive 8gb smiga bez problemu nie wiem czemu z tamtymi 2 mam problem.

Kupiłem dzisiaj najtańszy mostek usb to ide/sata i podłączyłem dysk 40gb seagate, system go wykrył, niestety ale nie udało mi się odpalić jeszcze dvd-romu. Może inne stery muszę zassać.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 06, 2011, 00:06:36 wysłana przez Marcin1989 »

*

Offline dzemik112

• **
  • 141
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 29, 2011, 22:14:50 »
Prawdopodobnie jutro wrzuce obraz froyo przerobionego przezemnie

EDIT: Froyo ma drobne problemy techniczne, ale może to poprawie i wtedy wrzuce. A jak tam Luby postępy z rootfs?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 04, 2011, 20:58:28 wysłana przez dzemik112 »