128MB Ram HTC Universal - kośći RAM

• 182 Odpowiedzi
  • 23202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
Odp: 128MB Ram HTC Universal - kośći RAM
« Odpowiedź #150 dnia: Październik 21, 2008, 22:14:13 »
Do wewnętznej kieszeni marynarki się nie mieści,ale do zewnętrznej na styk. Wewnętrzna kieszeń kurtki jesiennej na styk - ale ja zawyczaj noszę w teczce - bezpieczniej. Oczywiście można bez klawiatury - wtedy jest znacznie cieńszy - ale klawiatura jest jednak bardzo potrzeba - i jako podstawka i oczywiście wprowadzanie znaków. Dość dużo raportów piszę własniena niej używając kciuków do w miarę szybkiego pisania jeśli trzymam w ręku lub czterech palców gdy mam możliwość położenia na twardym stabilnym podłożu
potrzebna zgoda

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
« Odpowiedź #151 dnia: Październik 21, 2008, 23:09:18 »
fender80s

Jak już się rozejrzysz i zrobisz upgrade, to się pochwal, ja bardzo chciałbym sobie zrobić, ale za duży mętlik tu panuje. Nie musisz chwalić się wrażeniami, tylko bardziej interesuje mnie rzetelna opinia i namiar na kogoś, kto Ci to zrobi i oczywiście jak będziesz zadowolony...
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #152 dnia: Październik 21, 2008, 23:33:29 »
ja powoli się zastanawiam na swapie uni na athenę, bo w sumie i tak telefon chcę oddzielić... Aczkolwiek zobaczymy ile przetrwam z "głupim" telefonem :) W sumie to będzie nie pierwsze podejście ;D

*

Offline fusse

• **
  • 164
  • smd & bga
  • Sprzęt: htc wizard & blue angel & Omnia
« Odpowiedź #153 dnia: Październik 22, 2008, 08:17:54 »
jak juz chcecie nosic w tobie, to moze msi wind?
a36>>c35>>s55>>NEC 200>>e398>>mpx200>>Wizard>>Universal>>Kaiser>>Blueangel>>Omnia

*

Offline Adamerso

• :)
  • 4139
  • abonent czasowo niedostępny
  • Sprzęt: Oneplus 9 pro + Teclast T50 PRO + Jornada 728 :))
« Odpowiedź #154 dnia: Październik 26, 2008, 00:39:49 »
chyba ameo nie widziałeś :)

jest niewiele większe niż uni i spokojnie by wlazło do kieszeni :) (sprawdzałem :P )

a winda ani eee raczej nie :) (już prędzej co mniejsze umpc)
« Ostatnia zmiana: Październik 26, 2008, 00:42:27 wysłana przez Adamerso »

*

Offline fender80s

• 1317
  • Sprzęt: Blackberry z10, Nec MobilePro 900c, Intermec 6651
« Odpowiedź #155 dnia: Październik 26, 2008, 12:27:12 »
fender80s

Jak już się rozejrzysz i zrobisz upgrade, to się pochwal, ja bardzo chciałbym sobie zrobić, ale za duży mętlik tu panuje. Nie musisz chwalić się wrażeniami, tylko bardziej interesuje mnie rzetelna opinia i namiar na kogoś, kto Ci to zrobi i oczywiście jak będziesz zadowolony...

Niestety na razie bez powodzenia. Osoba na którą bardzo liczyłem nie podoła. Nie ma gdzie kości załatwić, a poza tym boi się, że przy wymianie uszkodzi sprzęt :(

*

• 7793
« Odpowiedź #156 dnia: Październik 26, 2008, 13:41:43 »
Zdobycie kości nie jest trudne -potrzebne kości masz w BlueAngel - a te uwalone urządzenia ( płyty główne) są tanie i łatwe do zdobycia. Gorzej z dobrym ich wlutowaniem - łatwo zrobić zwarcie lub zły lut - bez dostępu do urządzenia do prześwietleń ( X-Ray - czyli rentgena) trudno jest osiągnąć poprawny efekt.
Pamiętaj aby przed wymianą najpierw wgrać ROM z obsługą powiększonego RAM.
potrzebna zgoda

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #157 dnia: Październik 26, 2008, 14:19:04 »

O tym nie wiedziałem. Dzięki za info. W razie czego będę o tym pamiętał :)

*

Offline Paveu69

• 1174
  • Sprzęt: BlackBerry KeyOne, Galaxy Note 3, iPad mini 2
« Odpowiedź #158 dnia: Październik 27, 2008, 23:49:39 »
Jak juz mowilem kto sie boi , to moge dac swojego Uni do pocwiczenia :E
Ja juz i tak ze swoja plyta nic kostruktywnego nie zrobie, a moze komus sie uda wylutowac i wlutowac kosci z powrotem. Tylko niech mi ktos znajdzie jakas sprawna plyte glowna niedrogo na zamiane :E
Nienawidzę Androida!

*

Offline czarusGG

• **
  • 236
    • http://www.kowszun.waw.pl
  • Sprzęt: HPC JORNADA 680, WALLABY, HIMALAYA, BLUEANGE
« Odpowiedź #159 dnia: Październik 28, 2008, 22:36:23 »

Raczej po, przed wymianą taki ROM nie będzie się wieszał i resetował, gdy UNI ma jeszcze 64MB?

Poza tym, chyba nawet na 'clasic" romach będzie widać efekt w aplecie MEMORY lub HARDWARE, może nie wykorzystywać dodatkowego RAMU, ale "widzieć" powinien odrazu (tak przypuszczam, nie sprawdzalem)...

PS. To tylko spekulacje, a nie fachowe, potwierdzone i przetestowane stanowisko :)
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2008, 22:39:23 wysłana przez czarusGG »
Trzeba wiedzieć coś o wszystkim i wszystko o czymś.

*

• 7793
« Odpowiedź #160 dnia: Październik 28, 2008, 22:38:50 »
Doświadczenie - lepiej przed - o ile PP jest mały to ROM-y przeznaczone dla 128 MB Ram działają bez problemu.
potrzebna zgoda

*

Offline ornitolog

• 2466
    • Odkrywczy
  • Sprzęt: Nokia Lumia 630
« Odpowiedź #161 dnia: Październik 28, 2008, 22:38:53 »
takie ROMy współpracują zarówno z 64MB RAM jak i 128MB RAM :smile: wiec można spokojnie wgrywać przed

« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 02, 2008, 00:17:16 »
ktos ma namiary na jakies akcje albo sklepy gdzie mozna kupic dodatkowy RAM? jakie to mniej wiecej koszty przy samodzielnym montazu?

*

Offline fender80s

• 1317
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 03, 2008, 11:25:35 »
ktos ma namiary na jakies akcje albo sklepy gdzie mozna kupic dodatkowy RAM? jakie to mniej wiecej koszty przy samodzielnym montazu?

Popytaj naszych serwisantów, może coś będą mieli na zbyciu :)

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
  • Sprzęt: Sony Xperia Z3, Sony Smartwatch 3
« Odpowiedź #164 dnia: Grudzień 31, 2008, 00:14:32 »
Przepraszam że odgrzebuję, ale poruszę niebo i ziemię żeby otrzymać tą kość, bo z wlutowaniem nie będzie problemu.
Czytam ten temat, ale tu totalny mętlik, zero konkretów, zresztą nie dziwcie mi się.

Kości z BA, czyli rozumiem że wystarczy HotAir, ale czy ktoś jest w stanie mi podać namiary na te kości, mam na mysli model lub adres kogoś kto może je mieć, oczywiście poza klubowymi serwisantami? Od razu mówię że interesują mnie wyłącznie kości, wymieniam sam.

Jak to jest z tym romem na 128MB? Czy on działa w miarę znośnie? Bo z tego co widzę, to każdy z romów ma jakąś wadę. W jednym nie działają wideokonferencje, w drugiej becie przyciski niektóre nie działają, w trzecim nie działa realVGA, czwarty zżera baterię i tak dalej i tak dalej...

*

Offline re_

• 4165
  • Sprzęt: Galaxy S2, Galaxy Tab 10,1", i5800, Nokia E6
« Odpowiedź #165 dnia: Grudzień 31, 2008, 00:23:41 »
umiesz lutowac hotairem? jakby ci sie to udalo podjalbys sie przelutowywania nie tylko w swoim pockecie?
a romy jak to romy, kazdy ma swoje wady. trzeba posprawdzac i pouzywac, inaczej sie nie da. ja uzywalem tomala v 8 , trzeba go bylo dopiescic po przeflashowaniu(cleartype, irda, br i costam jeszcze nie dzialaly) ale dalo sie to zrobic w 3 minuty i potem dzialal ok. tylko ta bateria.... ogolnie wm 6.X zjada baterie duzo szybciej niz 5.0. dla mnie 5.0 byl zbyt mulowaty :(

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #166 dnia: Grudzień 31, 2008, 00:28:35 »
Przepraszam że odgrzebuję, ale poruszę niebo i ziemię żeby otrzymać tą kość, bo z wlutowaniem nie będzie problemu.

Zapomnij...
Jedyny sposób to kupujesz uszkodzonego BA i sobie sam to wymieniasz.
Potrzebne kości to:  Infineon HYB25L512160AC-7.5
Nienawidzę Androida!

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #167 dnia: Grudzień 31, 2008, 00:35:19 »
Trochę to prostackie, ale dowiedziałem się że ojciec umie, a hotaira mamy od kogo pożyczyć. Zresztą ja też się powoli uczę, ale na razie nie podjąłbym się zabawy na żadnych innych pocketach, wybacz.
Tylko z tego co widzę, to wymiana tej kości jest możnaby powiedzieć prawie niemożliwa, gdzie to dostać, uszkodzone BA kosztują około 200zł, a potrafią i wyżej... Czyli prawie połowa ceny universala, hmm, drogo...
Napisane: Grudzień 31, 2008, 00:31:38
Okej, widzę że Tomal 8.2 działa na 128MB ramu, także jest dobrze.  :ok:

*

Offline Paveu69

• 1174
« Odpowiedź #168 dnia: Grudzień 31, 2008, 00:38:42 »
Dlatego ja sam zrezygnowałem, bo teraz korzyści płynące z tego zabiegu nie są adekwatne do ceny.
Lepiej jest wgrać porządny ROM i mieć wszystko płynne i stabilne, nić cieszyś się tylko świadomością 128MB a w zamian mieć zwiechy itp
Wcale Ci te 128MB ram wiele nie da IHMO.
Nienawidzę Androida!

*

• 7793
« Odpowiedź #169 dnia: Grudzień 31, 2008, 00:44:52 »
Jak kupisz uszkodzonego BA za 200 to po sprzedaży części odzyskasz sporo  :grin:
A tak naprawdę to musisz szukać samych mb ( a propos jak zanjdzesz sprawną MB od BA to odkupię - dam w zamian taką z uszkodzonym torem GSM )
Ze znalezieniem samych kości może być problem bo Infeon zakończył ich produkcję w połowie 2007 roku , nie mozna ich już  poprosić o przesłanie kilku sztuk do testów( za darmo  :mrgreen: )  . Musisz szukać u dystrybutorów , serwisach , e-bay itp .
Sam hotair  to nie wszystko - musisz mieć odpowiednie sita oraz dostęp do rentgena ( tzw X-ray ) do przeswietlenia płyty po postawieniu układów . Dwa lata temu gdy robilismy to po raz pierwszy w Polsce  na moim egzemplarzu  to dopiero po którymś z kolei postawieniu kości wszystko było OK .
Dobry ROM to podstawa , ale róznicy w szybkości nie odczujesz znacznej - to tak naprawdę usunięcie ograniczenia uruchamiania kilku aplikacji na raz .
Ale jak się podszkolisz w tym temacie to znajdziesz chętnych do powiększania RAM w hw 65XX/ 69XX oraz FS N560 a ostatnio także w Asusach P750
potrzebna zgoda

*

Offline Kajetan Krykwiński

• 6211
    • Kocham Wieluń: dziennik internetowy poruszający zagadnienia związane z Wieluniem i okolicami
  • Sprzęt: Karton antyków. Albo i dwa.
« Odpowiedź #170 dnia: Grudzień 31, 2008, 13:04:40 »
No i nie zapominaj że używając kości z odzysku musisz na nich postawić od nowa kulki...

A co do hw6515 - po co tu powiększać ram?  Non-stop 35MB i więcej wolnego  :P Tylko brakuje BigStorage zrobić  :P (LINK, niestety odnośniki nie działają :?)

*

Offline fusse

• **
  • 164
  • smd & bga
« Odpowiedź #171 dnia: Grudzień 31, 2008, 14:20:13 »
prosze bardzo, mialem kiedys zajac sie tymi kosciami, hotair to moje narzedzie pracy na codzien:)

oto link do aukcji : http://cgi.ebay.com/DRAMs-Mobile-RAM-HYB25L512160AC-7-5-64MB_W0QQitemZ110319901216QQcmdZViewItemQQptZPDA_Accessories?_trksid=p3286.m20.l1116

pisalem kiedys do tego Pana odnosnie tych pamieci, to jego odpowiedz:
Dear Sir,

Thanks for your inquiry. Yes, we ship to Poland. We have the last 3-40 pcs for this item at this moment and there will be no stock in the coming 2 months at least.

The price for 2-30 pcs is $14.99 / pc and shipping will be $10.0 for them. Please kindly advise your Paypal address if you would accept.

Thanks and Best Regards,

Sisi

pytalem tego Pana pod koniec sierpnia, moze cos sie pozmienialo. ale aukcje widze ma caly czas. pozdrawiam! mam nadzieje ze pomoglem!
a36>>c35>>s55>>NEC 200>>e398>>mpx200>>Wizard>>Universal>>Kaiser>>Blueangel>>Omnia

*

Offline Konrad Radwan

• 2583
  • LIONEL HUTZ!
« Odpowiedź #172 dnia: Grudzień 31, 2008, 14:47:24 »
Nawet jeśli to akurat te kości (ktoś potwierdzi?), to tak jak kolega pisał sam hotair chyba nie wystarczy... Możnaby napisać do kogoś, kto ma tego całego rentgena, ale zapewne wyjdzie nieopłacalnie... Ja osobiście z każdą minutą tracę nadzieje...

Ale pomogłeś, dzięki wielkie!  :ok:

*

Offline fusse

• **
  • 164
  • smd & bga
« Odpowiedź #173 dnia: Grudzień 31, 2008, 15:29:55 »
kosci sa to na 100% te. potrzeba na jeden telefon dwie sztuki po 64mb . akutalnie masz w telu dwie sztuki po 32mb. trzebabyloby je zdjac. pola wyczyscic linka z pasta lutownicza. nastepnie nalozyc paste lutownicza, odpowiednio polozyc pamiec, zeby kulki wpadly w pola i grzac:)

samym hot airem nie dasz rady, poniewaz potrzeba do tego jeszcze podgrzewacza, ktory rozgrzeje laminat plytki do okolo 180stopni wtedy nakladasz kostki i grzejesz powietrzem. trzeba uwazac, na laminat zeby nie zrobic na nim babla. kazdy laminat roznie sie zachowuje,zalezy jakiej jest jakosci.  pracuje w serwisie asusa, plyt glownych, laptopow.  lutuje wszelkie uklady SMD i BGA . nawet te 500 nozkowe i te przygrzewane:) uwierz mi:) pozdrawiam!

a co do x-raya, to nie uzywam tego, za dlugo by to wszystko trwalo gdybym musial sprawdzac czy wszystkie kulki sie przylutowaly:) troche praktyki i mozna obyc sie bez rentgena:)
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2008, 15:34:18 wysłana przez fusse »

*

• 7793
« Odpowiedź #174 dnia: Grudzień 31, 2008, 15:33:23 »
@ fusse To może Ty lub Twoja firma weźmie się za rozbudowe RAM-u ?
potrzebna zgoda

*

Offline fusse

• **
  • 164
  • smd & bga
« Odpowiedź #175 dnia: Grudzień 31, 2008, 15:41:02 »
kiedys chcialem sie tym zajac, nawet pisalem czy beda chetni, ale ostatecznie dalem sobie spokoj.  ja jestem tylko malym pracowniczkiem w serwisie, we wlasnym zakresie moglbym sobie zrobic plytke czy dwie,ale wiecej to troche przypal, raczej zabronione w firmie. przez to ze kiedys pracownicy kupowali walniete pcb'y na allegro, naprawiali i sprzedawali, takie zachowanie bylo tepione:) spkojnie druga pensje mozna bylo zrobic na tym miesiecznie:) wiec moge tylko wiedza pomoc.pozdrawiam!

a druga sprawa ,ze nie mam paru plytek na ktorych moglbym postestowac. wiadomo,ze kazdy laminat potrzebuje innej temperatury, jednego latwo uszkodzic innego trudniej, dla przykladu, moj serwis dal sobie spokoj z acerem,bo ich laminaty to byla tragedia, palil sie jeden po drugim. zepsulbym komus plytke to za duza odpowiedzialnosc, jak dla mnie.

*

Offline AdrianKocinski

• *
  • 63
  • Motorola a925 -> Xda EXEC -> Toshiba G900
  • Sprzęt: Motorola a925 -> Xda EXEC -> Toshiba G900
« Odpowiedź #176 dnia: Grudzień 31, 2008, 20:02:11 »
hyym przeglądając ten temat zacząłem sie zastanawiać a nie można by było wziąć tych kości z tytn lub hp ...... :evil:
przecież to to samo a taniej by było same płytki chodzą po 30zł?? :grin:
Motorola a925 -> Xda EXEC -> Toshiba G900 i co dalej??

*

• 7793
« Odpowiedź #177 dnia: Grudzień 31, 2008, 20:17:08 »
Przeciez pisałem że odpowiednie kości są wyłacznie w BA - i mogą słuzyć do pwiększenia pamięci prawie we wszystkich urzadzeniach HTC ( od Magicana począwszy )
potrzebna zgoda

*

Kordus

« Odpowiedź #178 dnia: Grudzień 31, 2008, 20:35:40 »
;];];]

mój BA miał iść na części jak uni przybędzie(obudowa i klawiatura są do kasacji i nie działa złącze micro jack)
ciekawe czy ktoś podejmie się w miarę tanio prze lutowania i wystawie na allegro sam wyświetlacz;]

*

Offline fusse

• **
  • 164
  • smd & bga
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 01, 2009, 15:00:19 »
przy przekladaniu pamieci jest problem z kulkami w takim ukladzie. te kulki trzeba odnowic, a przy sciaganiu pamieci trzeba uwazac zeby jej poprostu nie zabic. za duzo roboty ogolnie:)