[HOWTO] Upgrade MDAPro

• 448 Odpowiedzi
  • 102791 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline icemont

• 507
  • Sprzęt: HTC Touch Pro WM 6.5 WWE; HTC P3300 - WM 6.0 PL
Odp: [HOWTO] Upgrade MDAPro
« Odpowiedź #180 dnia: Kwiecień 24, 2007, 11:43:45 »
Oczywiście w opcjach telefonu masz ustawiony band na UMTS?
Jeżeli tak to całkiem możliwie, że teraz masz słabszy zasięg bo w tym ROMie Ery jest radio 1.10.03, a mając inny ROM mogłeś mieć i inne radio np. 1.14.10 czy nawet 1.15.00, a te z kolei mają ponoć lepszą czułość.
max 4 linijki - Regulamin !!
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline murek

• 25
« Odpowiedź #181 dnia: Kwiecień 24, 2007, 11:52:18 »
Oczywiście w opcjach telefonu masz ustawiony band na UMTS?

spodziewałem się tego pytania.  .  .   :)
tak

Jeżeli tak to całkiem możliwie, że teraz masz słabszy zasięg bo w tym ROMie Ery jest radio 1.  10.  03, a mając inny ROM mogłeś mieć i inne radio np.   1.  14.  10 czy nawet 1.  15.  00, a te z kolei mają ponoć lepszą czułość.  

.  .  .  ale poprzednie radio miałem 1.  06.  xx .  .  . 
dlatego się dziwie i pytałem, czy może akurat to radio (1. 10. 03) było jakieś wyjątkowo złe

pzdr
murek

ps.   a czy można zmienić samo radio, bez zdejmowania tych cidów i innych locków?
czy samo radio też musi być zgodne z dotychczasowym operatorem?

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #182 dnia: Kwiecień 24, 2007, 11:58:49 »
Radio wgrywasz tak samo jak ROM , nie musi być zgodne z operatorem.
potrzebna zgoda

*

Offline murek

• 25
« Odpowiedź #183 dnia: Kwiecień 24, 2007, 23:04:41 »
Witam,

to znów ja :)

znów pojawił się problem - zauważyłem, że nie mogę korzystać z WiFi :(
MDA łączy się z moją siecią, dostaje IP i wszystko wygląda OK, mogę nawet 'zapingować' MDA, ale nie mogę korzystać z IExpl.
IE wypisuje 'Locating" i tak mu już zostaje na pewien czas, a potem pojawia się komunikat:
"The page cannot by displayed or download because the connection was lost.  check connection ant try again"

ma ktoś jakąś koncepcję co to może być?
czy może mieć to związek z tym, że tel.  "ma słaby zasięg"
w końcu i tel i WiFi to 'radio"

czekam na info i pzdr

murek

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #184 dnia: Kwiecień 25, 2007, 09:41:28 »
Co znaczy "zapingować MDA?"
Jeżeli możesz pingować w świat to czy po adresie IP czy po nazwie? Jeżeli to pierwsze to wygląda na brak przypisanych adresów DNS.
Niestety MDA czasem łączy się z siecią pomimo tego, że w sieci router nie przypisuje adresów DHCP, a ty masz je też na automat. W takich przypadkach często jesteś „Conected” ale oczywiście nic nie działa.

Jak masz słaby zasięg GSM/UMTS czy też zupełny brak sygnału (nawet wyłączysz moduł tel) to i tak Wi-Fi będzie działać jeżeli oczywiście będziesz w zasięgu Wlanu.
Motorola A925 > MDA III (Blue Angel) > MDA Pro (HTC Universal) > HTC P3300 (HTC Artemis) & HTCTouch Pro (HTC Raphael)

*

Offline murek

• 25
« Odpowiedź #185 dnia: Kwiecień 25, 2007, 10:02:23 »
Co znaczy "zapingować MDA?"

otwieram 'cmd' na komp w sieci, wpisuje "ping <IP jakie dostał MDA>" i wciskam enter. . .  :)

Jeżeli możesz pingować w świat to czy po adresie IP czy po nazwie? Jeżeli to pierwsze to wygląda na brak przypisanych adresów DNS.

nie mogę 'pingować' Z MDA, bo nie wiem jak to zrobić. . .  (jest jakiś program którym można to robić?)

wpisanie IP zamiast adresu w PIExpl.  nie powoduje wyświetlenia strony - więc to chyba nie DNS

Niestety MDA czasem łączy się z siecią pomimo tego, że w sieci router nie przypisuje adresów DHCP, a ty masz je też na automat.  W takich przypadkach często jesteś „Conected” ale oczywiście nic nie działa.

nie do końca rozumiem. . .  :(

MDA dostaje IP w mojej sieci, router przypisuje też IP innym komp.  połączonym przez WiFi, inne komp.  działają, MDA nie. . .
W LOGach z routera jest napisane że MDA (taki a taki MAC Adress) dostał IP (więc DHCP jakoś działa), ale nie ma już żadnego śladu po próbach połączenia między MDA a (choćby) routerem, czy innym IP. . .

pzdr
murek

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #186 dnia: Kwiecień 25, 2007, 10:45:16 »
Do pingowania używam wtyczki ekranu IP Dashboard 1.9 (ma taką funkcję) albo takiego małego „kombajnu sieciowego” Cambridge vxUtil v. 2.0.4.
A jak z filtrowanie MAC adresów na routerze – jeżeli jest oczywiście?

W każdym bądź razie ten problem ma mało wspólnego z samym ROMem ;).
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 25, 2007, 10:47:48 wysłana przez icemont »

*

Offline murek

• 25
« Odpowiedź #187 dnia: Kwiecień 25, 2007, 22:26:12 »
A jak z filtrowanie MAC adresów na routerze – jeżeli jest oczywiście?

bylo z wpisanym MAC Adresem MDA - nie działało
wyłączyłem filtrowanie - nie działało :(

W każdym bądź razie ten problem ma mało wspólnego z samym ROMem ;).

. . .  a więc z czym?
myślisz że akurat w tym momencie MDA padło??
bybły to ciekawy  i bardzo nieprzyjemny zbieg okoliczności. . .  :(

pzdr
murek

PS.  a może taki ROM ma powpisywane jakieś domyślne blokady, firewalle i inne wynalazki? szczególnie, że od razu jest wpisane kilkadziesiąt sieci WiFi, które MDA "przeszukuje" po uruchomieniu modułu WLAN. . . 
wiecie gdzie coś takiego można posprawdzać? czy są jakieś takie blokady?
Napisane: Kwiecień 25, 2007, 10:15:49
Witam

zmagań ciąg dalszy:

zainstalowałem IP Dashboard 1. 9 i okazuje się, że mogę sobie zapingować via WiFI co tylko chcę - zarówno adres IP, jak i zwykły adres. . .

co ciekawe w tym samym czasie nie mogę połączyć się poprzez PIExpl. , ani poprzez IP, ani zwykły adres. . .

to tyle nowości! :)

czy ten ROM, który był ty ostatnio podesłany, to był całkowicie działający - bo to chyba jednak jest wina ROMu

pzdr
murek
Napisane: Kwiecień 25, 2007, 19:59:17
kryzys udało się zażegnać...

przyczyna była tak błaha, że wstyd mi o tym pisać :)

sorry za zamieszanie, dzięki za uwagę

pzdr
murek

*

• 7793
« Odpowiedź #188 dnia: Kwiecień 26, 2007, 19:04:12 »
To napisz jaka była przyczyna - jak innemu się zdarzy będzie wiedział  ;D
potrzebna zgoda

*

Offline icemont

• 507
« Odpowiedź #189 dnia: Kwiecień 26, 2007, 19:10:08 »
Pewnie się okazało, że jakiś brak kropki w adresie lub ukośnik nie w tą stronę – hehe. Ale najważniejsze, że się udało.

*

Offline murek

• 25
« Odpowiedź #190 dnia: Kwiecień 27, 2007, 10:27:45 »
wstydzę się :)

a tak poważnie - po wgraniu nowego ROMu był wpisany adres IP jakiegoś serwera proxy...
byłem prawie pewny że to sprawdziłem na samym początku, alu musiało "mi się sprawdzić" coś innego (np. profil WorkNetwork zamiast Internet) i potem już nie zwracałem na to uwagi

pozdrawiam
murek

*

Offline Baronik21

• 382
  • "Olsztyn kocham, moją małą Amerykę"
  • Sprzęt: Qtek 1010 (komplet erowy) i Qtek 9000
« Odpowiedź #191 dnia: Maj 03, 2007, 18:36:10 »
czy ktoś może ma ten ROM_v2.10.06_PDAVIET_UNI.rar
i może go gdzieś udostępnić :?:
"Powinien być prosty jak zegarek świat Po każdym "tik" byłoby "tak""

*

Offline Mr Groch

• 347
  • Sprzęt: Galaxy S (I9000)
« Odpowiedź #192 dnia: Maj 04, 2007, 00:40:37 »

Ja mam ;) I nawet moge udostepnic, choc troche to potrwa, ale wpierw chialbym tylko powiedziec,
ze aktualnie osobiscie polecam tylko i wylacznie Jwrightmcps Crossbow ROM Update 2.02.02 WWE
Jestto aktualnie najbardziej dopracowany i stabilny ROM z WM6 na Universala... Po pierwsze - tylko
na nim jak narazie nie ma problemu z dzwiekiem z zewnetrznych glosnikow przy wykonhywaniu polaczen
VoIP, nowy CommManager i nareszcie brak problemow ze stabilnoscia modulow bezprzewodowych. Najlepiej
dopracowane aplety ustawien, dzialajace wsyztskie aspekty sprzetowe Universala (takze czujnik oswietlenia)
i brak problemow z mapowaniem klawiszy (nareszcie Press & Hold dziala jak nalezy) Jest takze wyraznie szybszy
od pozostalych releasow (wczesniej za bardzoi szybkiego byl uwazany DarkForce - ten tutaj jest mniej wiecej
2x szybszy :) )

Mozesz swie do mnie zglosic po ROM, ktory wybrales :)

Pozdrawiam

*

• 7793
« Odpowiedź #193 dnia: Maj 05, 2007, 13:11:16 »
Wyglada na to że czytasz po łebkach. Jesli tak jest nie zmieniaj ROM-u bo zostaniesz z cegiełką.
Najlepsze i nanowsze ROM-y znajdziesz tu: ftp://ftp.xda-developers.com/Uploads/Universal/Jwrightmcps/Crossbow/
Ewentualna zmiana BL tylko wtedy gdy masz 0.xx - w innym przypadku nie musisz - a nawet nie jest to wskazane.
Odblokowanie Ext_ROM jesli nie potrzebujesz zawartości - wystarczy odpowiedni cab.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #194 dnia: Maj 05, 2007, 15:25:04 »
staram sie wszystko czytac dokladnie, ale nie wszystko do mnie dociera. . . zwlaszcza gdy temat ma tyle stron (po pierwszych trzech jest juz tylko coraz gorzej :P)

gdy wchodze w tryb BL pojawia mi sie jedynie u gory napis SERIAL i na dole 1. 00 natomiast przy HR zamiast te 'if continue press x or 0' mam cos jak e'nable KILTL (czy jakos tak) mode : yes/no; clear registry hive : yes/no; format storage data : yes/no'
o co w tym chodzi? dlaczego to nie wyglada jak typowy HR o jakim wszyscy pisza, z jakim mialem doczynienia z htc wizardem?

jakby co mam konkretnie Xda Execa od o2 z oryginalnym romem, bez simlocka (no. . . co prawda tego nie wiem, ale no nie wyobrazam sobie jakby mogl mi ten palmfon dzialac z simem z orange, gdyby byl zalozony simlock :) )

ostatnio tez mialem dziwaczna przygode z moim universalem - tak jakby cos z bateria bylo (?) - po uruchomieniu prawie od razu sie wylaczal, podlaczanie do ladowarki nic nie pomagalo, dopiero po HR (wybieralem wszytko na 'no' z wyjatkiem tego 'registry hive') i wylaczeniu ekranu postanawial sie nie resetowac tylko uruchomic dalej i przy wylaczonym wyswietlaczu ladowac. . . chyba chodzi o to, ze dopiro przy wylaczonym wyswietlaczu starczalo baterii energi na dojscie do momentu wpisania PIN, a dopiero wtedy zaczyna sie ladowac(bo cos takiego slyszalem), czy jak? teraz troche sie boje cokolwiek robic, bo bylo zaznaczane, ze przy jakiejkolwiek zabawie z romami trzeba sie upewnic o zupelnie pelnej baterii. . . chociaz juz chyba jest ok, po prostu chocdzilo o to ladowanie dopiero po PINie i wylaczonym ekranie, jako taki HR byl niepotrzebny. . .

ten link od ciebie  cos teraz mi nie dziala - wywala blad ftp 'acces denied 530' czy jakos tak:P z  reszta, sciagnalem juz rom wm6 PDAVIET ( forum. xda-developers. com/showthread. php?t=296794 ) z drugiego, wspomnianego wczesniej topiku. . chyba moge go przeciez wgrac? tylko rapidshare usunal tamtego utility do flashowania i nie mam skad go sciagnac. . bo nie znalazleminnego linka niz ten na poczatku tego topiku (moze mi umknal?) :P

oraz jakiego szukac programu/caba do odzyskiwania tego ext romu? w szukajce ciezko mi bylo cokolwiek znalezc. .

sory za numbostwo ale jestem totalnym newbie, poki co nic nie robie, chce sie troche doedukowac. . jak to mowia, kto pyta, ten nie bladzi - zna juz kazda dziure. . ;)

*

• 7793
« Odpowiedź #195 dnia: Maj 05, 2007, 16:28:06 »
Pomyliłeś wejście do KITL ( i lepiej tego nie ruszaj ) z HR.
HR w Universalu : dwa softkeje +RESET a następnie 0- HR oraz  X-wyjście .
Wejście na FTP xda-developers login/pass : xda/xda
Aby odblokować Ext_ROM wystarczy Ci użyć chociażby TC( total commandera) wpisując w sćieżkę dostępu Extended_Rom i już masz dostęp. ;D
Przy wprowadzeniu w tryb BL zawsze uzyskasz u góry SERIAL a zmieni się na USB gdy podłaczysz do kompa. 
W podanym linku miałeś jeden z najlepszych/najszybszych ( dla mnie ) ROM 2.10.02 w wersji na O2 - nie musisz niczego innego stosować.
Jesli chcesz PDAViet - to szukaj najnowszej wersji - bo było już ich sporo.
potrzebna zgoda

« Odpowiedź #196 dnia: Maj 05, 2007, 17:28:09 »
hxxp: forum.     xda-developers.     com/showthread.     php?t=301662
zatem mam tego uzyc do samego flashowania?
oraz jjednak znalazlem nowszego PDAVIET, tutaj: hxxp: 218.    93.    115.    138/D900/

EDIT:
ale ze mnie durak.   .   przeciez ten program do flashowania byl razem z romem.   .   .   
do katalogu update dorzucilem jeszcze tylko to nowe radio (1.  15 czy jakos tak) i jeszcze tylko doladuje go na maxa zeby miec pewnosc pelnej baterii i wtedy sprobuje wgrac nowy rom :)
EDIT #2:
wgralem. . . uau. . . . normalnie z kapci mnie wywalilo. . . wszystko na nawet clear typie i w ogole wszystkim smiga niesamowicie, szybko, stabilnie, latwo sie ogarnia i ma jzu w zestawie MASE przydatnych bajerow ktore wczesniej dniami kompletowalemkazdy z osobna i w wersjii freeware bardzo ciezko bylo mi ich znalezc. . . uozesz genialna sprawa :)))))))))))))
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2007, 21:14:37 wysłana przez sylkis »

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #197 dnia: Maj 31, 2007, 20:10:05 »
to zależy co teraz masz,
ja mam teraz u siebie WM6 Midget_1990 v1.0 (rom 2.20.02 z 05/07/07, i radiem 1.15.00) i jestem naprawdę zadowolony, uważam że na razie najlepszy  ;D

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #198 dnia: Maj 31, 2007, 20:23:29 »
mam ROM_v2.10.03_PDAVIET z radiem 1.15.00 i wlasnie zastanawiam sie nad tym Midget'em - jakies znaczace zmiany wniosl ?
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline Baronik21

• 382
« Odpowiedź #199 dnia: Maj 31, 2007, 21:36:54 »
już dokładnie nie pamiętam co tam mnie denerwowało w PDAVIET :(
ale na pewno Midget ma więcej wolnego po SR i szybciej oraz stabilniej działa
a ba chodziły na tym samym radiu

PS. już pamiętam - miałem problemy z gsm-em - często się zawieszał jak ktoś długo dzwonił i byłem w słabym zasięgu - nonstop dzwonił a przytym na nic niereagował
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2007, 17:57:15 wysłana przez Baronik21 »

*

Offline azmo

• 424
    • szymtech.pl
« Odpowiedź #200 dnia: Czerwiec 01, 2007, 00:02:47 »
HMM ale GSM zalezy chyba od radia (1.15 obecnie) ... no ale czy tak czy siak - okazja do zmiany rom'u jest wiec why not :)
Sprzęt: HTC TP2, TyTN II, Toshiba G900, SPV m650, Xda Exec + TomTom MkII, SPV M3000, Acer n35, Motka A920

*

Offline darekd1985

• 25
    • moje zdjecie
  • Sprzęt: SPV M5000
« Odpowiedź #201 dnia: Czerwiec 06, 2007, 08:40:19 »
witam
HTC Universal (spv m5000)wm6 SD 4GB:)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #202 dnia: Czerwiec 06, 2007, 08:48:40 »

*

Offline MaciejK

• 706
  • Sprzęt: HD2, Iphone 3gs 32gb
« Odpowiedź #203 dnia: Czerwiec 11, 2007, 07:14:52 »
Witam mam taki problem dostalem m5000 od kolegi i nie znam jego przeszlosci, chodzi o to ze telefon dziala tylko jako palmtop nie da sie zainstalowac radia... wyskakuje blad a gdy instaluje romy z radiem to wogule tylko rom sie wrzuca telefon byl formatowany doc i nic to nie dalo :/...

Warsztat 4x4 Modyfikacje Aut Ternowych Na Wyprawy i Przeprawy, Wyciągatki Zderzaki, Halogeny, Lifty Zawieszeń itp!
Za Pół roku w Polsce bedzie tak jak w Stanach Uwieżcie...

*

Offline piotrz

• 431
    • http://www.telepolis.pl
  • Sprzęt: Axim x50v, nokia 9300, Siemens Sx1 (zmarł :( )
« Odpowiedź #204 dnia: Czerwiec 12, 2007, 18:13:22 »
wItam. ja mojego mda pro już flashowałem na ten rom z ery, jednak ten pda jest dla mnie nadal bardzo bardzo wolny. nie ma wieszania, ale filmu w vga się nawet obejrzeć nie da. szukam czegoś szybszego. jaki rom jest w tej chwili najszybszy? i czy jeśli to crossbow, to czy wgrywa sięgo tak samo jak wm5?

dobra, wgrałem sobie tego wm6  :-\
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 13, 2007, 16:52:26 wysłana przez piotrz »

*

Offline djstrobo

• 23
  • Sprzęt: HTC Kaiser, SONY VAIO X505
« Odpowiedź #205 dnia: Czerwiec 18, 2007, 08:32:55 »

Ja mam ;) I nawet moge udostepnic, choc troche to potrwa, ale wpierw chialbym tylko powiedziec,
ze aktualnie osobiscie polecam tylko i wylacznie Jwrightmcps Crossbow ROM Update 2.02.02 WWE
Jestto aktualnie najbardziej dopracowany i stabilny ROM z WM6 na Universala... Po pierwsze - tylko
na nim jak narazie nie ma problemu z dzwiekiem z zewnetrznych glosnikow przy wykonhywaniu polaczen
VoIP, nowy CommManager i nareszcie brak problemow ze stabilnoscia modulow bezprzewodowych. Najlepiej
dopracowane aplety ustawien, dzialajace wsyztskie aspekty sprzetowe Universala (takze czujnik oswietlenia)
i brak problemow z mapowaniem klawiszy (nareszcie Press & Hold dziala jak nalezy) Jest takze wyraznie szybszy
od pozostalych releasow (wczesniej za bardzoi szybkiego byl uwazany DarkForce - ten tutaj jest mniej wiecej
2x szybszy :) )

Mozesz swie do mnie zglosic po ROM, ktory wybrales :)

Pozdrawiam
Witam.
Probuje zainstalowac wm6. sciagnalem plik 9000_WWE_20202_20307_11500.zip z ftp://ftp.xda-developers.com/Uploads/Universal/Jwrightmcps/Crossbow/2.02.02_WWE/   ale to jest plik .exe i wyskakuje mi error  120 country id.... Czy ktos ma sam obraz tego systemu?
Prosze o mozliwie szybka odp, poniewaz jutro wyjezdzam za granice.
Ważniejsze zabawki:
HTC Kaiser, HTC Universal, HP TX1000, SONY VAIO X505, NIKON D200, Technics sl-1200, NUMARK PRO SM-1, MAZDA MX-5, BARCO DATA 701's, pool 7ft.

*

• 7793
« Odpowiedź #206 dnia: Czerwiec 18, 2007, 09:57:50 »
Do ładowania musisz użyć tego: http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=36715&d=1176001960
Aby ominąć CID .

potrzebna zgoda

*

Offline djstrobo

• 23
  • Sprzęt: HTC Kaiser, SONY VAIO X505
« Odpowiedź #207 dnia: Czerwiec 18, 2007, 23:45:56 »
Do ładowania musisz użyć tego: http://forum.xda-developers.com/attachment.php?attachmentid=36715&d=1176001960
Aby ominąć CID .

jak to dokladnie zrobic? po rozpakowaniu wczesniej wspomnianego pliku otrzymuje aplikacje o wadze okolo 75MB, a tu potrzebuje obrazu. *.nbf.
Ważniejsze zabawki:
HTC Kaiser, HTC Universal, HP TX1000, SONY VAIO X505, NIKON D200, Technics sl-1200, NUMARK PRO SM-1, MAZDA MX-5, BARCO DATA 701's, pool 7ft.

*

Offline darekd1985

• 25
    • moje zdjecie
  • Sprzęt: SPV M5000
« Odpowiedź #208 dnia: Czerwiec 19, 2007, 08:33:51 »
Wlassnie zmienilem w swoim spv m5000 rom na ten 2.10.06 WWE
I po tygodniu uzywania,sa male problemy typu podswietlenie klawiatury dziala w dzien I w nocy,to troche ingeruje w zywotnosc aku,a tym bardziej jak siedzi sie w nien na gg I duzo pisze,I czasem wiesza sie jak ktos dzwoni zalancza sie wibracja I juz koniec zostaje reset,I jeszcze ma problem z netem przez wi-fi ale tutaj to moze moja wina :P.Bede sklonny zgozic sie z przedmowcaze ten rom jeszcze nie jest dopracowany chyba skusze sie na 2.02.02 WWE
Takie male spostrzezenie
HTC Universal (spv m5000)wm6 SD 4GB:)

*

• 7793
« Odpowiedź #209 dnia: Czerwiec 19, 2007, 08:59:53 »
@ djstrobo
Rozpakuj jeszcze raz otrzymany plik
potrzebna zgoda