Sprzęt: Atom N450 1,66GHz, 1GB RAM, grafa zintegrowana Intel GMA3150. Dostęp do internetu chyba musi być cały czas - po zalogowaniu musisz się połączyć z netem, bo inaczej nie wyświetli Ci ekranu domowego (wirtualnych pulpitów ze skrótami do aplikacji). Ekran główny opiera się na przeglądarce Chromium i jest napisany w HTML5. Z aplikacjami nie ma problemu, bo jeśli nie ma ich w graficznym instalatorze to można zainstalować z konsoli. Standardowe menu Ubuntu jest dostępne pod przyciskiem menu na klawiaturze. Jeszcze nie udało mi się zmusić do działania Javy (flash działa), ale jeszcze pokombinuję. Szybkość działania: bez porównania z Windowsem, który był zainstalowany na OEM w netbooku. Sprawdzę jeszcze zużycie RAMu, ale podejrzewam, że nie przekracza 300MB przy otwartej przeglądarce i komunikatorach (tyle zajmuje mi mniej więcej "cywilne" Ubuntu z włączonymi efektami i wieloma kartami).
Jeśli chcesz możesz sprawdzić jak to mniej więcej działa przez przeglądarkę:
http://my.jolicloud.comMnie irytuje pewna rzecz: po zainstalowaniu Google Chrome cały czas odpala mi Chromium (nawet wtedy, gdy używam komendy do odpalenia chrome z konsoli). Irytujący jest również fakt, iż Gmail jest aplikacją Webową. ;x Aplikacje instalowane poza graficznym menedżerem z oficjalnymi aplikacjami dla Joliclouda nie pokazują się na ekranie głównym (na pewno nie same, możliwe, że da się je dodać).
Później napiszę więcej.

PS: Można bez problemu działać bez internetu, jednak część aplikacji działa webowo w oparciu o przeglądarkę.