Na początek kilka zdjęć porównania z eee 901.

Porównanie rozdzielczości 1280x768 do 1024x600, przy tej samej wielości matrycy 8,9. Zdjęcia robione z takiej samej odległości.
Gigabyte m912 jest dość mało popularny na tle rynku netbooków. Zapewne spowodowane jest to ceną. Podstawowy test już jest
tutaj, więc nie będę opisywał tego samego. Posiadam model m912x już ponad miesiąc, więc kilka słów mogę napisać.
Skąd, gdzie i jak, czyli krótki wstęp.Ja kupiłem w MD-C (totalnawyprzedaz). Nie jest to urządzenie dostępne wszędzie jak eee czy wind, dlatego też miałem mały problem z zakupem. Miałem oczekiwać około jednego tygodnia, ale przedłużyło się to do ponad miesiąca. Ale z korzyścią dla mnie, ponieważ otrzymałem gratisowy uchwyt samochodowy. A to tego cena, która była stronie sklepu w chwili gdy otrzymałem towar była o 350zł większa niż ta którą ja zapłaciłem. Także takie urządzonko kosztowało mnie 1900zł. Różnica wstosunku do modelu m912m była zaledwie 50zł. A ja po prostu wolę dużą rozdzielczość, tym bardziej, że już przyzwyczaiłem się do 1680x1050 na matrycy 15,4.
Czemu akurat m912x. Raczej rzecz gustu, ale dla własnej wygody potrzebowałem urządzenia z obrotowym i dotykowym ekranem (stąd też myślałem o Toshibie m200).
Wykonanie.Wykorzystane materiały dość dobre. Czarne elementy dośc wytrzymałe, jasne łatwo odpryskują. Zupełnie inaczej jest z jakością wykonania. Gumki, które znajdują się na polu pod nadgarstki już pierwszego dnia odpadły, musialem na sztywno przykleić. Pokrywa matrycy jest lekko wygięta. Przez co w chwili gdy jest zamknięta można ją spokojnie przekręcić w lewo. Nie jestem jedyny w taką wadą. Zauważyłem, że wytępuje to w egzemplarzach produkcyjnych, natomiast prototypy są dopasowane idealnie. W kilku miejscach ugina się coś, czasami trzeszczy. Zawias matrycy sztywny i mocny.
Bateria.To chyba jeden z misunów tego netbooka (jeśli porównywać go do eee 901). W Zestawie jest cztero komorowa, o pojemności 4500mAh. Co pozwala na 3,5 w porywach do 4 godzin. Wersja m912m ma podświetlanie ledowe, dzięki czemu pozwala na dłuższy czas. Po nowym roku będzie w sprzedaży sześcio komorowa (taka przyjemność 300zł). Poczekam na pierwsze testy i być może kupię.
Swoją drogą zastanawiam się, czemu tylko 4 godziny? Miałem lapotpa z procesorem Pentium M i grafiką radeon 9700
(więcej info tutaj). Był to laptop pełnej wielkości 15,4, bateria również była taka sama. Laptop ten bez problemu wytrzymał 6 godzin ciągłej pracy z baterii (pisanie w notatniku). Wątpie aby gigabyte też tak potrafił. Nieukrywam, że wymieniony przeze mnie laptop był bardziej wydajny niż gigabyte.
Wydajność.Jak dla mnie sprawa drugorzędna, więc nie robiłem specjalnych testów. Parametry takie same jak wind, czy eee. Więc nie ma co podziewać się czegoś innego. Chociaż jest mała różnica. Wraz ze znajomym zrobiliśmy mały test w GTA vice city. Wynik podobny, według Frapsa ilość fpsów wacha się w granicach 15 do 25. Z tą róznicą, że znajomy na eee 901 miał rozdzielczość 640x480, a ja 1280x768. W obu przypadkach sterowniki prosto z obrazu producenta. Więc nie wiem jaka w tym zależność. Jak już w temacie gier jestem, to myślałem, że do tego będzie można wykorzystać ekran dotykowy, ale niestety niebardzo to działa (testowałem jedynie z GTA VC). Inne gry, które ogółem uruchomiłem to Hard Truck2 bez żadnego problemu, TrackMania Nations Forever da się grać, Rigs of Road już nie ma sensu gra.
Aplikacja codziennego uzytku bez problemu. Jedynie odtwarzacze (winamp, gom, subedit) dość długo uruchamiają się. Z udziwnień to tylko Visual Studio 2005 zainstalowałem i korzystałem, bez żadnych problemów. No może nieznacznie wolniej kompilowało się niż na Compalu IFL90 z T7500.
Inne.Na uwagę moim zdaniem zasługuje płyta główna. Ma dwa złącza mini-PCIe (jedno wolne, można śmiało włożyć modem HSDPA, natomiast w planach gigabyta jest ponoć wersja m912t czyli z tunerem TV). A do tego ma złącze na express card 34mm, czego nie ma chyba żaden netbook.
Wiatrak, no niestety jak już się włączy to nie ma końca. Ale chodzi dość cicho.
Pewnie ktoś pomyśli po co ta czarna obramówka wokół ekranu? A no właśnie potrzeba. Przy obróconym ekranie można bez problemu złapać jedną dłonią.
Ekran dotykowy jest bardziej czuły niż ten w Etenie x800.
Minusy:- krótki czas pracy na baterii
- niska jakość wykonania
- brak wsparcia przez zapaleńców jak to jest w przypadku eee czy winda (gigabytebuntu nie ma, eeebuntu jest)
- ubogie oprogramowanie w zestawie (szczególnie brak jakiegokolwiek zarządzania energią)
Plusy:- wiadomo ekran dotykowy i obrotowy
- rozdzielczość ekranu 1280x768