problem z ladowaniem c500

• 20 Odpowiedzi
  • 1404 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Wrzesień 28, 2006, 19:08:13 »
witam. mam problem a mianowicie podpinam do ladowania c500 i dioda czerwona sie pali przez jakas minute i potem sie zapala zielona tak jak by bateria byla juz naladowana:( dzieje sie tak jak chce przez usb podladowac i tak samo dzieje sie z ladowarka sieciowa?jest to normalne?

a jak zostawie na noc wlaczony kabel sieciowy do telefonu to mi naladuje, ale obawiam sie ze cos jednak moze byc albo z tel albo z ladowarka?! bo powinno wskazywac ze laduje.. moze mam cos z ladowarka?bo ladowarka jest ang jak i sam tel.

*

Offline XyniX

• **
  • 161
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 28, 2006, 20:28:09 »
ja też mam angielską ładowarkę (+przejściówka) i wszystko mam OK

jak ładuje się telefon to włącza się pomarańczowa dioda a jak naładowało to zielona  :S

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 28, 2006, 23:11:38 »
sprawdź czy cały czas masz połączenie ładowarki z telefonem, poruszaj kablem, sprawdź czy we wtyczce wszystko działa poprawnie
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 28, 2006, 23:34:36 »
wszystko wyglada ok. bo stan bateri pokazuje mi po zgasnieciu lampki ladowania na max. wiec prad dochodzi..

*

Offline Graf

• *
  • 67
  • Sprzęt: TG01
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2006, 13:19:48 »
A ile pracuje po tym ładowaniu?
Miałem podobnie, ale trzymało kilka sekund - przypuszczam, że bateria padła. Czasem w ogóle nie wchodzi na zielone (ostatnio to już wcale).
MDA I, MDA III, OMNIA, TG01

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 01, 2006, 13:49:51 »
Bateria w tych modelach składa się z kilku częsci, jeśli coś by z nimi było ne tak, to w najlepszym przypadku bateria trzymałaby pare godzin, po czym wyłączałaby się, nie świeciłaby się zielona diodka po naładowaniu, bo nigdy uzyskało by się pełnego naladowania.

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 01, 2006, 19:17:17 »
bateria jest w miare nowa ma moze z miesiac.. jest to bateria z allegro.. o mocy 850mAh i trzyma tak z jeden dzien mniej wiecej..a co do ladowania dzieje sie podobnie jak podlanczam do usb.. tzn jak bateria jest gdzies w polowie naladowana i chce doladowac to wtedy zapala sie pomaranczowa lampka i laduje normalnie baterie.. moze mam zla ladowarke sieciowa?ladowarka jest z angli
o to jej parametry:INPUT AC 100V-250V 200mA 47-63Hz;; OUTPUT DC4.5V-13.5V MAX 500mA

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 01, 2006, 20:09:10 »
Ale zapala sie wogole dioda zielona podczas łądowania?

Poza tym normalna bateria do C500 ma 1050mAh. Jesli to samo sie dzieje poprzez USB i z sieci to raczej nie wina łądowarki. Jeśli nie może sie zaświecić zielona dioda to moze byc wina baterii. Mogą być jeszcze inne przyczyny, ale najlepiej to sprawdzić wrzucając inna baterie na czas ładowania. Parametry ładowarki sa poprawne, mniej wiecej powinna byc ok.

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
  • Sprzęt: xperia x8 , n95 8gb
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 01, 2006, 21:01:25 »
Ta ładowarka to jakaś podróbka ;p spv potrzebuje 5v 1A.

*

Offline XyniX

• **
  • 161
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 01, 2006, 21:32:06 »
Cytat: "holtex"
Ta ładowarka to jakaś podróbka ;p spv potrzebuje 5v 1A.

chyba masz rację, oto co jest napisane na mojej ładowarce (też angielskiej):
MODEL: ADP-5HF D
INPUT: 100-240V~0.2A 50-60HZ LPS
OUTPUT: 5.15V---1A

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 01, 2006, 21:51:12 »
Tyle,że kablem USB też musi się dac naładować ten sprzęt. Poza tym nie wydaje mi się żeby ta ładowarka była niestabilizowana, to co jest podane na obudowie to są wartości znamionowe, to nie jest to czym jest zasilana bateria. Żaden telefon nie jest ładowany prądem 1A!

Po prostu podaj odpowiedź na proste pytanie, czy po długim ładowaniu pomarańczowa kontroka zapali się na zielono?

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 02, 2006, 09:21:46 »
tak laduje sie ale ze tak dziwnie dlatego sie pytam, a boje sie uszkodzic baterie, bo wedlug mnie cos nietak jest.

*

Offline Graf

• *
  • 67
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 04, 2006, 09:53:38 »
Sorry że dołączam się do postu.

Wcześniej myślałem, że to wina baterii, jednak dostałem nową i dopóki się całkowicie nie rozładowała to było dobrze. Teraz jest cały czas czerwone i telefon się nie włącza oraz nie ładuje. Ładowarka jest oryginalna.
Jest to wina tego, że nie mając ładowarki (zapomniałem jej zabrać) ładowałem telefon kabelkami podpiętymi do aku w telefonie z 4 aku AA. Został chyba uszkodzony moduł ładowania, bo telefon działa bezproblemów jak jest naładowany.
Mam ktoś pomysł jak to naprawić, gdzie i jaki ewentualny koszt.? Czy układ ładowania jest na płytce głównej fona, czy jest to osobny układ?

*

Offline Graf

• *
  • 67
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 13, 2006, 23:19:00 »
Ktoś to w ogóle naprawia???? Może jest ktoś z Częstochowy co zna się na tym??

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 13, 2006, 23:30:30 »
Bardzo mądry patent z tym ładowaniem. Sorry że sie smieje, ale chyba prąd jaki pobrał ten telefon był "minimalnie" za wysoki. Takim pradem to już można lutować...
Jeśli chodzi o sam element odpowiedzialny za ładowanie to najprawdopodobniej jest to któryś ze scalaków na płytce, musiałbym do niego zajrzeć. Generalnie jest to do zrobienia, ale nie ukrywam, że w zależności od tego od wielkości elementu i jego ceny można rozmawiać na temat opłacalności.

*

Offline Graf

• *
  • 67
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 01, 2006, 22:44:06 »
Oddałem telefon do autoryzowanego serwisu HTC w Polsce - CRC w Raszynie. Stwierdzili awarię baterii i zażądali akceptacji kosztorysu. Odmówiłem, zrobiłem awanturę i po kilkunastu telefonach technik łaskawie przyjrzał się telefonowi i stwierdził, że nie naprawią, bo jest do wymiany płyta główna, wspomnieli też, że telefon nie był na rynek polski. I tyle stwierdza autoryzowany serwis.
Świat zmierza ku upadkowi - program serwisujący i co pokaże to święte, a obsługujący nawet nie ma pojęcia jak to działa. Program wykrył złą baterię, no to siup. Wykrył awarię płyty - całość do wymiany. Niedługo będzie awaria komputera w samochodzie - samochód do wymiany.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 01, 2006, 23:31:15 »
Odpowiem Ci na Twoją teze w ten sposób. Mam bardzo dużo z elektroniką do czynienia na codzień i powiem, że żadko jakikolwiek technik może cokolwiek naprawić w takim sprzęcie. To dziedzina na której albo się ktoś zna bo sie siedziało nad nim kilka dobrych lat z lutownicą, albo sie studiowało jakieś schematy, albo po prostu ma się do tego "papier". Naprawa urządzeń w których większość budowy stanowi scalak bardzo żadko jest opłacalna. Drugą rzeczą są same chęci naprawiającego, wiadomo, dla chcącego nic trudnego. A to że ktoś ocenia usterkę na podstawie programu diagnozującego, może po prostu gość w serwisie był niedouczony, moze nie wiedział co robi, może mu się nie chciało, a może po prostu chciał zarobić.

*

Offline Graf

• *
  • 67
« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 03, 2006, 21:54:21 »
Ma ktoś schemacik do c500?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 03, 2006, 22:19:17 »
Schemat budowy płytki drukowanej? Poszukaj na elektrodzie, znalazłem go tam kiedyś, choć nie był zbyt dokładny.

A po co Ci taki schemat?

*

Offline Graf

• *
  • 67
« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 04, 2006, 07:47:56 »
Szukałem. Nie chciałem w ciemno macać po telefonie, a mam nadzieję, że spalił się jakiś element bierny na początku, bo w sumie telefon działa.

No więc po rozebraniu spaleń nie widać, na jakąś diodę mi to wygląda. Do sprzedania.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #20 dnia: Grudzień 04, 2006, 13:51:01 »
Tak szczerze jak się przyglądałem, to faktycznie bez schematu łatwiej coś zepsuć niż naprawić.  :P