SPV C500 - padł, dość poważnie!

• 11 Odpowiedzi
  • 1374 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akanid

• 20
  • Sprzęt: HTC Kaiser + SD8GB - WM 6.1 PL oficjalny
SPV C500 - padł, dość poważnie!
« dnia: Kwiecień 21, 2007, 11:34:50 »
Witam

Ot kilka dni temu w nocy rozładowała mi sie bateria.    Podłączyłem Tel do ładowania i rano włączam.   Wsio OK Windows 2003 SE startuje pięknie i prosi o pin.   No to wpisujemy.  .  .   ale.  .  .   kurde co jest klawiatura nie działa.  .  .   nie mogę wpisać PIN-u naciskam klawisze kursor miga i zero reakcji! i nagle bach telefon sie wyłącza.  .  .  .   Nie można go włączyć do momentu wyjęcia i włożenia ponownie baterii.   Sytuacja powtarzała sie kilka razy.   Wyjąłem kartę pamięci, to samo, kartę sim to samo (tzn.   wyłącza sie).   Dane na karcie są nienaruszone jeśli ma to znaczenie (sprawdziłem w kompie przez czytnik).   Oddałem wiec tel do serwisu do znajomego.   Próbował go zrobić tydzień.  .  .  .   w sumie nie wiem czy tylko leżał u niego i on próbował sie nim zająć czy tez na prawdę cos robił.   Wczoraj powiedział ostatecznie ze nie zrobi bo próbował wgrywać soft od nowa w rożnych wersjach i nie pomogło.  .  .   No cóż odbiorę dziada w poniedziałek to stwierdzę czy próbował cos robić.   Miałem tam WM2003 SE a dokładniej  i-mate SP3.   Panowie pomóżcie toto naprawić! On twierdzi ze to sie da zrobić tylko ze nie ma czasu nad tym siedzieć bo sie z bieżącą robota nie wyrobi.   Ostatecznie będę próbował tez w innym serwisie ale najpierw proszę o pomoc Was szanowni forumowicze.   Co to może być? Da sie naprawić? Jak? Chce spróbować sam zrobić a do poniedziałku mam czas aby się jakoś przygotować wiec dlatego wcześniej pytam.   Na chwile obecna nie zależy mi na odzyskaniu książki telefonicznej czy smsów.   To jest mniej istotne.   Ja chce odzyskać wyłącznie sprawność telefonu.   Resztę odzyskam choć częściowo z kopii zapasowej. 

Z góry dziękuję i pozdrawiam
akanid

----------------- UPDATE

Zapomnialem dodać: Hard Reseta się nie da zrobić ze wzgledu na niedzialajacą klawiature.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 21, 2007, 11:39:27 wysłana przez akanid »
--
Koniec Modlitwy.
Pozdrawiam
akanid

*

Offline bikekowal

• 13104
Odp: SPV C500 - padł, dość poważnie!
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 21, 2007, 11:46:57 »
Podstawowa sprawa to załączenie telefonu i wejście do bootloadera. Jeśli zdołasz wejść do bootloadera i jeśli PC widzi telefon to próbuj wgrać nowy ROM, jeśli natomiast AS nie widzi telefonu to będziesz musiał wgrywać ROM z karty pamięci. Nie ma co na razie gdybać, najlepiej poczekać i zobaczyć co narobił Twój kolega.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline akanid

• 20
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 21, 2007, 13:54:10 »
No jednak dziś zdązylem odebrać telefon.      Sprawy się mają tak.      Koleś nic nie zrobil Przed i po jest ta sama wersja softu (2.     2.     33.     12).      Wszystkie SMSy i ksiązka telefoniczna jest.      A skąd to wiem? Otóż tak odebralem telefon i sa dokladnie te same objawy.      Włączylem pare razy teleon i za którymś razem jakby przemietolilem klawiature i poszlo! Telefon sie normalnie odpalil raz z karta i raz bez.      Myslalem że jednak cos zrobil ale moja radosc dlugo nie trwala sprawdzilem tylkio smsy i ksiazke tel i wsio jest.      MP3 gra bez problemu jednak po kilku minutach telefon sie wylączyl i znow jest tak jak było.      Udalo mi sie uruchomić pare minut temu bootloadera.      Telefon teraz lezy niepodpiety kablem i wyswietla menu które widac na jedym z poniższych zdjęć.      Skoro udalo mi sie raz przeklikac i dzialalo OK to chyba potwierdza fakt ze sam telefon jest OK tylko soft padl.      A moze się mylę? OK w każdym razie proszę o pomoc! z góry dziękuję.     

Pozdrawiam
Akanid
--
Koniec Modlitwy.
Pozdrawiam
akanid

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 21, 2007, 14:01:03 »
a czy po wyłączeniu telefonu można go od razu ponownie włączyć? Pytam, żeby wyeliminować ew. awarie baterii... Jeśli to nie bateria to nie ma problemu większego w przypadku, gdy AS będzie widział telefon, po prostu przegrasz mu inny ROM...tylko musisz mieć zmieniony CID...

*

Offline akanid

• 20
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 21, 2007, 14:12:33 »
nie moge od razu wlaczyc.  musze wyjac i wlozyc ponownie.  ale. . . .  telefon znowu udalo mi sie normalnie odpalic. . . .  jak uda sie juz go normalnie odpalic to wtedy moge go wlaczac i wylaczac do woli bez wyjmowania baterii.  normalnie czary. . . . sciagnalem SP3_RUS_2. 2. 33. 12. exe to jest ten co mam.  Chyba sproboje zrobic kopie i przeflashuje go na nowo.  a jest moze jakas nowsza wersja? bo jesli mam juz flashowac to czemu by nie wgrac czegos nowszego. . . .  Zastanawiam sie nad WM2005 (czytalem ze zdjecia wtedy sa do dupy ale do zdjec to ja go malo co uzywam).

Pozdrawiam
Akanid
--
Koniec Modlitwy.
Pozdrawiam
akanid

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 21, 2007, 14:18:28 »
osobiście odradzam WM5.0 do C500, strasznie spowalnia sprzęt...naprawdę szkoda dobrego softu, I-Mate jest dużo wydajniejszy i stabilniejszy

*

Offline akanid

• 20
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 22, 2007, 14:43:12 »
Witam

Pora zakończyć wątek więc kilka słów końcowych. Moja SPVke uratowałem bez większych problemów. "Kolega" co to serwis prowadzi nie mógł jej zrobić przez 1,5 tyg a ja w jeden dzień. Wyraźnie nie umiał i nie chciało mu sie nauczyć. Skoro ja sobie z tym poradziłem czytając różne arty w sieci (podziękowania głownie dla całego forum PDAclub.pl) to każdy "lipton" (żółtodziób w języku nurkowym jakby kto nie skumał )sobie z tym poradzi. Postawiłem słuchawkę na nogi i wgrałem WM2005. Pobawiłem sie potestowałem i nawet mi się spodobał ale w moim przypadku potwierdzam, że WM2005 to łot ciekawostka ładna i przyjemna ale jednak u mnie za wolno chodzi. No wiec z czym było trochę kłopotu wróciłem do WM2003 (mogłem dokonać naprawy przez flashowanie bootloadera ale jakoś nie miałem odwagi, wiec skorzystałem z opisu wgrywania całego ROMu z karty, jeno kłopotu trochę było znaleźć ROMa) i nawet zrobiłem to lepiej jak miałem bo nawet polski T9 sie znalazł :) Zyskałem tez na tym to że zrobił sie w telefonie wręcz niesamowity porządek :) Miałem sporo śmieci które mi zostały z pierwszych dni (około 8 mies. temu) i zabaw z C500. A co straciłem.... Hmmm  po części nic i wszystko :) Otóż wykonałem kopie Sprite Backupem ale po próbie odzyskania kopii telefon sie wywalał. Kontakty i smsy były wszystkie ale nie wiedzieć czemu sie win wywalał i trza było hard reset zrobić. Nie próbowałem odzyskiwać drugi raz bo trwało by to coś kole godziny i se dałem spokój. Tak wiec straciłem część kontaktów i smsy. Może poszukam jakiegoś programu co z tej kopii zapasowej "wyciągnie" smsy i je jakoś zapisze do przyzwoitego formatu tabeli Excela czy może jakoś w XML+HTML. I wszystko w tym temacie :) Dziękuje za pomoc szczególnie bikekowal-owi i całej rzeszy ludzi piszących na tym forum jak i gdzie indziej. Dzięki Wam chłopaki! Oszczędziliście mi wydatków na naprawę lub ewentualnie kupno nowego telefonu przed zbliżającym mi sie ślubem ach te koszta...)

akanid

----- EDIT -----
Ortografia i powtórzenia. Pisałem na szybko i nie sprawdziłem przed wysłaniem.

« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2007, 15:10:48 wysłana przez akanid »
--
Koniec Modlitwy.
Pozdrawiam
akanid

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 22, 2007, 15:20:34 »
a w sprawie backupu niestety na to nic nie poradzisz...on działa tylko z jednym systemem i nie można go stosować zamiennie pomiędzy różnymi systemami...to jest powód problemów z odzyskaniem danych...może by się udało gdybyś wrócił ponownie do wyjściowego ROMu, wtedy pewnie byłyby szanse, ale na innej paczce raczej szans nie ma...

*

Offline akanid

• 20
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 22, 2007, 15:36:10 »
Ale przed tym wszystkim miałem wersje od i-mate 2.2.33.12 i po wszystkim tez taki wgrałem (odzyskiwanie robiłem na tej wersji nie na WM2005). Ale chyba jednak jest to nieco inna wersja pomimo oznaczenia takiego samego skoro różni się juz obecnością T9. Nic to poczaruje pokabinuje i może wyciągnę pliki smsów i potem je jakoś sie uda może skonwertować. Jeszcze raz dzięki.

P.S. Od początku posiadania SPVki nie mogłem ustawić w niej MMSów. Próbowałem ustawiac setki razy jak piszą na tym forum i sam tez kombinowałem problem polega chyba na tym, że jak każą ustawić połączenie do: Orange to niestety nie mogę tego zrobić bo nie mam takiej opcji. Jeśli masz czas chęć i ochotę to napisze Ci PW z tym co mam ustawione i co mogę ustawić. Może byś coś wykąbinował? Oczywiście jesli mogę :)

Pozdrawiam
akanid
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2007, 15:40:48 wysłana przez akanid »
--
Koniec Modlitwy.
Pozdrawiam
akanid

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 22, 2007, 15:49:31 »
z MMSami w przypadku ROMu Imate są czasem spore problemy, chociaż niedawno udało się na to znaleźć lekarstwo, było to opisane na forum. Oczywiście, możesz napisać, ale nie obiecuję, że uda mi się problem rozwiązać.
Pozdrawiam

*

Offline akanid

• 20
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 23, 2007, 01:09:41 »
Witam

Krótko: Szukajcie a znajdziecie!. No i przeszperałem szukajką cale forum pod katem słów kluczowych MMS, era , ustawienia i sie znalazło :) A jakże  :) Szkoda, że temat nie dopisany w temacie przyklejonym lub w ogóle nie przyklejony.

Odpowiedzi na temat jak skonfigurować MMS na sofcie SP3_RUS_2.2.33.12 znajdują się tutaj :
http://www.pdaclub.pl/forum/index.php?topic=43729

W tym przypadku opis jest dla Orange ale po zmianie parametrów na "erzane" śmiga bez kłopotu. Ech... czemu ja wcześniej nie pomyślałem szukać tej konfiguracji tak zawzięcie? Podejmę sie napisania tematu na temat konfiguracji MMS na tym sofcie o ile temat zostanie przyklejony tak aby byl z tego jakiś pożytek.

Pozdrawiam
Akanid
--
Koniec Modlitwy.
Pozdrawiam
akanid

*

Offline Krejzi

• **
  • 133
    • Moja Muzyka
  • Sprzęt: HTC HD2  ( LEO )
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 23, 2007, 01:30:27 »
fajnie kurcze ale u mnie nie idzie tych mmsów skonfigurowac przewalkowalem juz tutaj tych tematow o tych smsach zaden sposob nie dziala.. na c500 wm5 ... nie mam w wiadomosciach nic takiego jak mms czy w menu mms config jedyne co mam do mmsow to odzielny programik odrazu w sofce mms composer .. niby są tam ustawienia ... niby tak ustawiam jak jest napisane ... ale ani nie odbiera ani nie wysyla kicha totalna grrr