qtek 8020 , windows mobile 2003, duzo pytan i klopotow

• 7 Odpowiedzi
  • 924 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Grudzień 21, 2006, 08:19:20 »
A wiec jestem nowy i na wstepie chcialem sie przywitac hello.
 Od 3 dni jestem posiadaczem telefonu qtek 8020 dzialajacym na windows mobile 2003 se, mam troche pytan zwiazanych z tym systemem i telefonem, a wiec:

1. kupilem ladowarke do tego telefonu od motoroli jak i oryginalna nowa baterie od qtka , jednak po podlaczeniu nic sie nie dzieje i nie laduje baterii, na usb pod kompem z ladowaniem jest wszystko , czy to znaczy ze ladowarka jest zwalona czy moze trzeba ja jakos przerobic zeby dzialala , jesli tak to jak ?

2. wazne pytanie dla mnie zwiazane z porzadkiem w menu start- stworzylem sobie folder "polaczenia" i chcialem tam wrzucic skroty  od programow no i tu pojawia sie problem z atrybutami plikow i tak np. pliku activesync nie moge ani usunac ani przenies dlatego ze ma ustawione atrybuty "archiwalny" i "systemowy" i tych atrybutow nie moge zmienic, probowalem to zrobic w resco explorer, smart explorer, total commander i dzieje sie tak ze jak zmieniam atrybuty"odchaczam te ptaszki przy nich" klikam na ok to te atrybuty sie same znowu ustawiaja na te systemowe i za zadne skarby nie potrafie sobie z tym poradzic , a dodam ze tych plikow jest duzo wiecej , ktos moze mi pomoc w tym bo mam duzy balagan w telefonie telefon jest od kogos kupiony i jest tam duzo rzeczy tego kogos i chcialbym to uporzadkowac  , a nie wierze w to ze nie da sie tego zmienic bo jesli tak to bylby bezsens.

3. bluetoth-a) wysylajac pliki przez blutoth niemam zadnego paska postepu tylko klepsydra-czy to normalne ? b)wysylajac plik na inny telefon idzie bardzo powoli , wyslanie pliku 1 mb zajmuje cos kolo 3-4 minut, czy to normalne?, jesli to dlugo to jak to zmienic ?

4. kupielm karte pamieci 2 gb firmy sandisk z poziomu telefonu i programow nie moge sformatowac karty jest opcja do formatu jednak przy probie wyskakuje acces dennied, czy mozna jakos to ominac ?

5. mam duzy metlik juz w glowie bo tyle sie naczytalem ze w tym momencie niewiem jak ten telefon sie nazywa chodzi mi ze np szukajac gier na jaka platforme ich szukac ? np. pocket pc ? smartphone czy jak ? bo np. co sciagne jakas gre to przy probie instalacji cab wyskakuje ze ten plik nie jest przeznaczony do tego urzadzenia.

6. bardzo czesto przy normalnej zabawie z telefonem , nie uruchamiajac programow tylko chodzac po menu itp telefon sie tak jakby na chwile przywieszal , w procesach niby niema nic otwartego a on sie przywiesza zanika na chwile glos itp. cos jakby mu pamieci brakowalo jednak niby tej pamieci jest sporo, czym to moze byc spowodowane i czy mozna to jakos poprawic ?

7. czy w tym qtku jest normalne ze zielona lampka miga przez caly czas na zielono ?

8. mam caly czas wlaczona na glownym ekranie litere G "domyslalm sie ze chodzi tu o gprs ? czy mozna to wylaczyc jakos, bo i tak z netu w telefonie nie korzystam.

9. wycztalem ze w tym telefonie procesor powinien miec 200 mghercow u mnie program pokazuje ze ma 173 mgherce czemu tak sie dzieje ? czy mam go podkrecic do 200 i bedzie ok ? czy moze ten telefon mozna wiecej podkrecic zeby chodzil stabilnie i nic mu sie nie dzialo ? jakie macie z tym doswiadczenia? czy moze zostawic tak jak jest ?

10. czy jest na ten telefon gra super mario bros taka jak to sie za starych czasow pocinalo na pegazusie ? jesli jest to co trzeba zrobic zeby w nia pograc ?

11. szukam instrukcji do tego telefonu czyli qtek 8020 czy ktos taka posiada ? mile widziana pl jesli taka jest

12. jakie emulatory gier na tym telefonie beda dzialaly i ktore wybrac z waszych doswiadczen, mam 2 gb pamieci wiec  trzeba to jakos wykorzystac .

dodam ze w telefonie mam oczywiscie zdjetego simlocka i zdjelem tez blokade microsoftu ta w rejestrze w policies i niby jest odblokowany

troszke sporo tych pytan jednak ja jako poczatkujacy nie potrafie sobie sam z tym jak narazie poradzic , a bardzo mnie te rzeczy nurtuja , jesli ktos mi pomorze moge mu postawic browar :] , pewnie bede tu jeszcze duzo pytan zadawal , a poki co to ide spac bo po nocce z pracy wrocilem i w razie bledow sorry :]
htc tytn II kaiser (orange)

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 21, 2006, 09:02:35 »
p0gr0m
ten model to nie PPC tylko smartphone - przenoszę do właściwego działu

5 dla smartphone
7 normalne - GSM
8 tak GPRS - musi tak być nie znaczy że jest włączony tylko, że można włączyć, włączony będzie jak G bedzie mniejsze a pod nim małe kreseczki zasiegu

koledzy
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 24, 2006, 17:18:22 »
czytac czytac i odpowiadac na pytania ktore wiecie :]

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 24, 2006, 18:01:58 »
Trochę bezsensowne jest pisanie tego samego kilka razy, jesli coś już zostało wczesniej napisane.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

wiesz
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 25, 2006, 16:59:33 »
przeszukalem juz dawno forum i gdybym znalazl to bym nie pytal, moze i dla kogos jest to bezsensowne, jednak dla mnie sa wazne te pytania bo mnie nurtuja , a odpowiedzi sensownej nie znalazlem, wiec jak znasz odpowiedz na nie to pomoz a nie karć.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 25, 2006, 19:06:05 »
dobra, z okazji Świąt będzie wyjatek:

Ad1. Niekoniecznie kupiłeś zepsutą ładowarkę, musisz się zorientować czy ładowarka posiada prąd znamionowy min 1A. Wtedy możesz się spodziewać ładowania. Możliwe jest również, że ładowarki z Nokii mają jakieś inne rozwiązania które ograniczają współpracę z HTC.

Ad.2 Resco Explorer pozwala zarządzać skrótami menu start, jednak nei wiem czy standardowe skróty Windowsa są modyfikowalne.

Ad3. Z BT to normalne ze mruga sobie klepsydra, długość przesyłu jest też niezadowalająca, jest możliwość polepszenia transferu poprzez zainstalowanie odpowiednich programów (obecnie możesz poczytać o jednym z nich na stronie głównej) jednak jak narazie są  to aplikacje wyłącznie pod WM 5.0

Ad4. Po prostu sformatuj ją w innym czytniku

Ad5. Musisz szukać aplikacji pod WM for smartphone

Ad6. Instaluj wszystko na kartę pamięci, możliwe ma jednak zbyt mało pamięci wewnętrznej, a może po prostu to WM się wiesza sam z siebie...

Ad.7 Tak, normalne, jeśli się ładuje to świeci stale na pomarańczowo, jeśli jest naładowany i pod zasilaniem zewnętrznym to świeci ciągle  na zielono

Ad.8 Możesz po prosu wyłaczyć GPRS w ustawieniach, ale to nie zawsze oznacza że ikona zniknie. To że ta ikona jest wyświetlana niczego nie wnosi jesli chodzi o opłaty w momencie jeśli nie korzystasz z netu.

Ad.9 Możliwe że to co masz wyświetlane jest taktowaniem faktycznym, i może odbiegać od znamionowego, po prostu rozrzut produkcyjny, możesz sobie go podkręcić, są do tego narzędzia, ale ja nie podkręcałem.

Ad.10 Nie gram

Ad.11 poszukaj w necie, ale wątpliwe aby komuś się chciało to spisywać. Poza tym instrukcja jest na FORUM! Użyj szukaj!

Ad.12 Patrz Ad. 10

dzieki za odpowiedzi
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 26, 2006, 16:07:48 »
ale:

1. mam ladowarke od motoroli i telefon nie laduje a pod usb i kompem jest ok, wiec pytanie ta kupiona ladowarka ma takie oznaczenia:
model: dch3-05eu-0300
input: 100-240v~50/60hz 0,2A
output: 5.0V-550mA

czyli z tej ladowarki nic nie bedzie ?

4. skad sie bierze ten acces denied skoro przeciez resco ma opcje formatowania ?

6. no wlasnie o to chodzi ze instaluje wszystko na karcie pamieci , robilem tez hard reset i dalej jakos to mulowato chodzi, nie wspomne juz o filmikach , teledyskach ze tam to juz co chwile sie wiesza na 1-2 sek.

11. probowalem znalezc instrukcje na forum jednak nie potrafie :/ albo poprostu jej tu nie ma

no i mam jeszcze takie pytanko , jaki program najleszpy wedlug was do kontaktow i do smsow ? bo ten standardowy wiadomosci jest troche uciazliwy w uzytkowaniu

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 26, 2006, 16:45:17 »
Ad1.No jak widzisz, sam napisałeś że output current to 550mA, czyli prawie połowa mniej niż 1A. Takim prądem nie naładujesz tego telefonu.

Ad4. Pewnie z Windowsa
 ]:>  ]:>  ]:>

Ad6. filmy musisz miec w odpowiednim formacie i odpowiednim rozmiarze, inaczej będą się przycinały. Poza tym to wszystko wina Wielkiego Billa

Ad.11 to może jej faktrycznie nie ma....