Problem ze stanem baterii w c500 i z ładowniem!

• 11 Odpowiedzi
  • 2003 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Listopad 30, 2005, 10:43:21 »
Witam. Mam problem z moim c500. Mianowicie chodzi o stan baterii. Kiedy telefon nie jest podłączony do komputere przez usb- stan baterii w tej chwilii jest około 40%. Kiedy go podłączam- przez chwilę zapala sie czerwona dioda, i ikonka- "gniazdko i wtyczka", potwierdzajace fakt, ze telefon jest naładowny. Po 15 sekunach dzieje sie cos dziwnego. Otóż nagle stan naładowania baterii skacze na 100% i telefon przestaje się ładować! Odłączam go od kompa, za chwile znów wskakuje na wartość 40% (i ta wartość normalnie spada- bateria się wyczerpuje wraz z użytkowaniem telefonu).  Włączam telefon- i to samo...15 sekund ładuje, potem bateria jest według telefonu "pełna", odłaczam- znowu wartośc spada do około 40 % (teraz mam juz 39%). Ratujcie- bo w końcu mi sie cały wyczerpie i bedzie niedobrze :) Nie mam ładowarki sieciowej, ładuję jedynie przez usb. Z telefonem nic nie kombinowałem, żadnych nowych romów, grzebania w rejestrach, itd. Jeszcze wczoraj wszystko było dobrze. Przez ten czas nagrałem tylko kilka gier oraz programów.
Ma ktoś jakies pomysły?

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2005, 00:37:36 »
Czy ktoś ma jakies pomysły, sugestie, itp?

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2005, 10:04:58 »
Dodam jeszcze, ze nie wyglada na to, zeby bateria była juz na wyczerpaniu i trzeba by było ją wymienić. Bo powiedzmy od tych 40%, ktore mi zostało, bateria zachowuje sie normalnie, tzn szybkość jesj rozłdowywania jest w normie- wskazania baterii nie skaczą, schodzi płynnie i powoli. Tylko własnie jak podłącze pod usb nagle wskakuje 100% w skutek tego USB automatycznie przestaje ładować. Proszę o jakies sugestie

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2005, 10:45:01 »
Już było na forum. Ze zwykłeo USB można ładować jedynie prawie naadowanego SDA (SPV C500) . Ten telefon do ładowania wymaga ZWARCIA nieużywanego pinu wtyczki mini USB do masy

[Dodano: 2005-12-01 10:48:19]
Tak jak na schemacie
http://www.rinckelectronic.de/rinck2001/bilder/sda/usb1.gif
Niestety ładowarka miniUSB do motki Forevera (450mA) bya za słaba i musiałem używać 1A od palmtopa

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2005, 17:07:54 »
Wiem , ze rozładowanego c500 nie da sie naladowac z usb komputera. Sam tego doswiadzczylem, o czym pisalem kilka tygodni temu na tym forum. Wtedy jednak telefon bł calkowicie padniety i wystarczyło ze przez 3 minuty w komisie facet mi podładował baterie z zasilacza- wrocilem do domu i wszystko było ok- usb zaczęło ładować. USB nie ładuje jedynie CALKOWICIE rozładowanej baterii. Sam kilkakrotnie ładowałem telefon z usb przez kompa jak stan baterii był 5% i wszystko było ok. Teraz jednak sytuacja wyglada inaczej telefon ma obecnie 20 % naładowania- a jak podłaczam do usb to chwile ładuje i nagle telefon "robi sie naladowany" z tych 20% w mgnieniu oka skacze od razu na 100%, wiec według c500 bateria jest całkowicie naładowana i ładowanie zostaje odcięte. Wyjmuje wtyczkę USB a tu znowu skacze mi na te 20%....I teraz nie wiem co robic, bo nie chce rozladowac go do konca, gdyz znowu bede musial isc do komisu i prosic, zeby podladowali mi baterie. A jak podlaczam pod usb, to telefon "mysli sobie nagle" ze bateria jest naładowana (co widac na pasku baterii- faktycznie nagle skacze na 100%) i odlacza ladowanie...
ufff....troche pokręciłem, ale mam nadzieje, ze teraz sie ajsno wyrazilem :)
czy ktos mial kiedys podobny przytpadek?
ja osobiscie uwazam ze w sofcie sie cos pochrzanilo i ze pewnie hard reset by naprawil usterkę, ale wtedy strace wszystko co mam a i gwarancji na to nie ma ze bedzie ok....
pomocy! :)

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 06, 2006, 21:38:00 »
i Co bad811 rozwiazales problem z ladowaniem bo mam taki sam problem?

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
  • Sprzęt: xperia x8 , n95 8gb
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 06, 2006, 22:39:14 »
spróboj zrobić twardy reset

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 07, 2006, 10:19:58 »
Ja bym raczej stawial na niski prad plynacy z USB. Po pierwsze wylacz telefon i podlacz go wowczas do USB, wowczas powinien naladowac sie bez problemu. Po drugie oryginalna ladowarka daje az 1A co swiadczy wyraznie jaki prad SPV potrzebuje do ladowania i jednoczesnego uzywania telefonu. Ja mam hub usb z zewnetrznym zasilaniem (sa do kupienia takie modele). Zasilacz do tego huba dostarcza prad 1A i mysle ze podlaczajac SPV do takiego huba mozna bylo by naladowac nawet calkowicie rozladowana baterie przez zwykly kabel miniUSB(nigdy tego nie sprawdzalem ale tak mozna wywnioskowac).

B.T.W. Ja mam podobne jaja z moim IPAQiem. Gdy podlacze go do PCta zaczyna sie automatycznie ladowac i wszystko wyglada ok, ale jak go odlacze i zostawie na noc to rano bateria jest juz pusta. Po prostu prad ladowania jest za niski, wskaznik pokazuje ladowanie ale tak na prawde bateria sie wcale nie laduje (bo PDA jest wlaczony przez co sam zuzywa zbyt duzo energi).

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 13, 2006, 17:36:52 »
Witam. Udało się komuś naprawić tą usterkę, bo ona też gnębi mojego c500. Może to ma to coś wspólnego z nieoryginalnymi bateriami?

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 22, 2006, 23:16:20 »
Tak więc panowie - chodzi tutaj o to, że macie padnięte koncówki mocy..

Sam miałem taki przypadek w SPV C550..  Do wymiany płyta główna - chyba, że dostaniecie jakieś części.. Powodzenia

*

Offline Graf

• *
  • 67
  • Sprzęt: TG01
Odp: Problem ze stanem baterii w c500 i z ładowniem!
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 21, 2007, 19:57:06 »
Nie wiem czy końcówka mocy. Miałem padniętego z uwagi na zwarcie. Kupiłem nowy, ładował i chodził 3 miesiące. Pewnego dnia rozładował się i nie chce naładować oryginalną ładowarką. Wskaźnik na przemian czerwony, pomarańczowy i zielony. Sama z siebie nie powinna paść.

Wiek ktoś jak naładować samą baterię, bez udziału telefonu, jak podpiąć zasilanie i czy trzeba coś zwierać, i co?
MDA I, MDA III, OMNIA, TG01

*

Offline Graf

• *
  • 67
  • Sprzęt: TG01
Odp: Problem ze stanem baterii w c500 i z ładowniem!
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 16, 2007, 22:10:34 »
Witam ponownie. Nikt nie znał odpowiedzi. Mój C500 zaczynał mieć coraz większe problemy. Skorzystałem kiedyś z kabla do komputera z filtrem magnetycznym i od razu zaczął się ładować (nie był wyładowany do końca). Wynika z tego, że problem tkwi w zakłóceniach. Filtr na końcówce kabla ładowarki też pomaga.

Cóż, metoda z magnesem pomogła na pewien czas. Pokusiłem się  po tym o przelutowanie wtyczki ładowarki i to był strzał w 10 - kupiłem wtyczkę miniusb B 5 pinową i plusik na 1 i masa na 4 i 5. O to chodziło, oryginalna wtyczka się wyrabia, albo utlenia i pomaga czyszczenie co jakiś czas albo wymiana wtyczki. Wszystkim mającym problemy z ładowaniem radzę najpierw wymienić wtyczkę, jak ktoś chce mieć osobny kabelek do zwykłego zasilacza USB, może tak samo jak podałem zlutować wtyczkę 5 pinową.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 19:46:38 wysłana przez Graf »
MDA I, MDA III, OMNIA, TG01