problem z ladowaniem spv c500

• 9 Odpowiedzi
  • 1227 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

problem z ladowaniem spv c500
« dnia: Kwiecień 28, 2007, 12:18:59 »
witam.
problem polega na tym ze ostatnio gdy podlacze telefon do ldadowarki to telefon przez chwile sie laduje (dioda swieci sie na pomaranczowo) i po ok 5 sekundach przestaje (dioda zmienia kolor na zielony lub wogole gasnie). nie ma znaczenia czy telefon jest wylaczony czy wlaczony. czy to problem z ladowarka czy raczej z bateria? a moze cos z samym telefonem??
jesli ktos sadzi ze potrafi pomoc, prosze o glos!;)
pozdrawiam

Robert

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
  • Sprzęt: xperia x8 , n95 8gb
Odp: problem z ladowaniem spv c500
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 28, 2007, 15:57:19 »
Masz oryginalną ładowarkę?

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 29, 2007, 22:35:29 »
Miałem dokładnie takie same problemy w swoim C550 a powód był banalny - obluzowana przejściówka z "angielkiej" ładowarki do polskiego gniazdka

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 30, 2007, 08:36:59 »
kolega podał za mało faktów aby móc powiedzieć co jest przyczyną...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline Ganwilk

• **
  • 122
  • http://jakieautko.eu/
  • Sprzęt: Iphone 3g 8gb
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 16, 2007, 17:34:31 »
Ja powiem tak mam to samo i mam nie oryginalną ładowarkę. Dioda zmienia kolor na zielony ale to nie znaczy że nie  ładuje. Zostawiam na noc a rano mam już 100 %

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 16, 2007, 18:53:03 »
Można też ładować z usb :)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2007, 19:07:40 »
ładując z usb efekt będzie dokładnie taki sam...to jest wina tego akurat, że bateria podczas ładowania osiąga wcześniej wymagane napięcie niż maksymalną pojemność, a wszystkie wskaźniki naładowania baterii reagują na napięcie panujące na zaciskach aku, nie na faktyczną pojemność...

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2007, 21:42:26 »
ładując z usb efekt będzie dokładnie taki sam...to jest wina tego akurat, że bateria podczas ładowania osiąga wcześniej wymagane napięcie niż maksymalną pojemność, a wszystkie wskaźniki naładowania baterii reagują na napięcie panujące na zaciskach aku, nie na faktyczną pojemność...

Miałem ładowarkę nie oryginalną i miałem problem taki jak kolega napisał. Ładowanie przez usb rozwiązywało problem. Ładowało mi do 100% z pomarańczową lampką. :)

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2007, 21:51:55 »
a ja nigdy nie mogłem do końca naładować mojej c500 za pomocą kabla usb...problem w tym, że aby rozmawiać o ładowaniu aku w C500 trzeba najpierw określić z jakim aku mamy do czynienia, bo jak już kiedyś pisaliśmy na forum, jest ich dość dużo i wiem, że oprócz pojemności różnią się innymi parametrami (rezystancja etc.).

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 23, 2007, 17:13:01 »
witajcie!
minal miesiac i w sumie nic sie nie zmienilo. gdy telefon jest podlaczony do ladowarki dioda albo nie swieci sie wogole, albo na czerwono. czasem, gdy lezy tak i "laduje sie" diodka zaczyna swiecic przez kilka minut na zielony kolor...
probowalem ladowania przez usb, ale bez rezultatu. czy wogole mozna ladowac ten telefon przez usb gdy jest wylaczony (i rozladowany w dodatku)??:/
korzystam teraz z zapasowego telefonu ale w koncu musze cos z tym zrobic. czy oplaca sie kupowac baterie do niego (nie wiem czy to problem baterii i nie mam jak sprawdzic - brak znajomych co by mieli spv). wydaje mi sie ze to problem zwiazany z ladowarka (sprawdzalem przejsciowke, telefon zachowuje sie tak samo na nowej przejsciowce takze), albo z obluzowanym wejsciem mini-usb...
jakies pomysly jak moge to sprawdzic? kupowac baterie czy moze telefon sprzedac po prostu (ale gdzie w tym stanie go sprzedam://)
Bede wdzieczny za kazda odpowiedz.
pozdrawiam
PS. czy ladowarka z wejsciem miniUsb np. od motorolii V3xxx bedzie w stanie naladowac spv c500??
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 25, 2007, 20:46:52 wysłana przez robs23 »