Polskie znaki w SMSach wysyłanych z C500

• 7 Odpowiedzi
  • 1276 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline hadji

• 49
« dnia: Sierpień 10, 2005, 09:40:19 »
Hej!

C500 standardowo w SMSy wciska polskie znaki (jeżeli korzystamy z T9). Można w ustawieniach wyłączyć używanie znaków UNICODE (czyli nie zapłacimy więcej za SMS ze znakami), ale niestety kiedy moja dziewczyna odczytuje SMS ode mnie to w miejsu gdzie byly polskie znaki pojawiają jej się znaki zapytania, co jest dość irytujące....

Czy jest ajkiś sposób żeby móc korzystać z T9 i jednocześnie pozbyć się tycvh znaków zapytania?

*

Offline rydzo

• *
  • 86
    • http://tnij.com/rydzo
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 17, 2005, 13:22:14 »
Cytat: hadji
Hej!

C500 standardowo w SMSy wciska polskie znaki (jeżeli korzystamy z T9). Można w ustawieniach wyłączyć używanie znaków UNICODE (czyli nie zapłacimy więcej za SMS ze znakami), ale niestety kiedy moja dziewczyna odczytuje SMS ode mnie to w miejsu gdzie byly polskie znaki pojawiają jej się znaki zapytania, co jest dość irytujące....

Czy jest ajkiś sposób żeby móc korzystać z T9 i jednocześnie pozbyć się tycvh znaków zapytania?

mam dokladnie ten sam problem

jesli ktos ma jakies pomysly to dajcie znac

smsy z SDA Music na N8210

POzdrwiAM
rydzo

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2005, 23:00:50 »
to chyba standardowa przypadlosc SPV C500 draze temat od 3 dni i nic zadnego sladu pomocy ;( ani pomyslu jak tego uniknac :( ja to rowiazuje w ten sposob, ze pisze MMS-a kosztuje tyle co 2 SMSy a polskie znaki przechodza ok :) pozatym w mms za cene 2 sms-ow mozna napisac prawie Pana Tadeusza :P
REGULAMIN

*

Offline rydzo

• *
  • 86
    • http://tnij.com/rydzo
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2005, 11:52:04 »
Cytat: Andrew_j
to chyba standardowa przypadlosc SPV C500 draze temat od 3 dni i nic zadnego sladu pomocy ;( ani pomyslu jak tego uniknac :( ja to rowiazuje w ten sposob, ze pisze MMS-a kosztuje tyle co 2 SMSy a polskie znaki przechodza ok :) pozatym w mms za cene 2 sms-ow mozna napisac prawie Pana Tadeusza :P

Wszystko byloby pieknie ladnie gdyby cudo mojej Kobiety (Nokia 8210) odbieralo MMSy :(

*

Offline Andrew_j

• 251
    • www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2005, 08:16:32 »
czy ktos z bardziej doswiadczonych niz ja wpadl na inny pomysl? bo ten z mms-ami ma jedna powazna wade. jezeli telefon docelowy jest wylaczony to macie 99% szans ze odbiorca otrzyma sms-a kierujacego go na strone operatora z informacja o czekajacym tam na niego mms-sie a chyba nie o to chodzi :P
REGULAMIN

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2005, 22:41:20 »
podobna sprawa jest w mpx200 ;] gdy wysylam smsy do wlasnej sieci to spoko bo kosztuja 1gr ale gdzie indziej to juz wiecej ;] moze zmodyfikowac plik t9 i usunac polskie znaki?

*

Offline darekkot

• 705
  • Sprzęt: Acer n311,HTC Touch Pro
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 16, 2005, 16:32:25 »
Nie wiem, czy to pomoze, ale znalazlem klucz w rejestrach, ktory odpowiada za wysylanie SMSow w trybie Unicode HKCU\Software\Microsoft\Inbox\Settings\SMSUnicode.
Prosze sprobowac przelaczyc te wartosc z 1 na 0 i sprawdzic jaki to da efekt.
HTC Touch Pro,ROM: Lite v.3.0 by qsqa,Radio: 1.02.25.28

*

Offline Kikus

• **
  • 168
  • Sprzęt: Mpx200
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 16, 2005, 16:49:36 »
Nie wiem co to miał oby rozwiązać, przecież w menu telefonu jest opcja wyłączenia unicode więc poco to robić w rejestrze. Zresztą jak wyłączymy unicode to za smsa zapłacimy mnie jale polskie znaki najprawdopodobniej nie dojdą.