Ładowarka samochodowa spv c500

• 13 Odpowiedzi
  • 795 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Lipiec 08, 2006, 19:18:16 »
Witam
Mam taki problem kupiłem ładowarke samochodowa uniwersalna na usb
http://www.allegro.pl/item113737761_przetwornica_12v_5v_z_gn_zapalniczki_na_usb_1_a.html. I nie ładuje mi a jak podłaczam kabel do telefonu to tylko zapala mi sie podswietlenie, Dzieki za pomoc,
pozdrawiam.

Oprogramowanie
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 08, 2006, 19:37:56 »
Moze Twoj Samochod XP nie rozpoznaje nowego urzadzenia "zapalniczka USB"... ? Sprobuj hakiem pociagnac z internetu aktualizacje... ...albo jesli Samochod jest za stary to go Smartphone nie rozpoznaje po USB, sprobuj polaczyc ta ladowarke po Bluetooth. Pozdro.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 08, 2006, 19:44:27 »
Telefon wykrywa ładowarke samochodowa na usb, ale nie ładuje telefonu.
Najprawdopodobniej problem tkwi w oprogramowaniu telefonu.

nie
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2006, 19:49:45 »
program sie nie myli, tylko problem jest na kablu. z ladowarki masz "duze" USB, w telefonie "male" USB, wiec zapewne na kablu ktory "konweruje" - wyjscia: masa (-) lub zasilanie/ladowanie (+) sa na nie tych co trzeba "nozkach". (biorac pod uwage, ze "masa" idzie po ekranie kabla i obudowie koncowek wtyczek, zakladam ze problem lezy w miejscu podania zasilania. Jesli masz lekkie pojecie o elektronice badz uwazales na fizyce to wiesz o czym napisalem. Oprogramowanie nie ma tutaj nic do...

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2006, 19:56:25 »
Kabel mam dobry bo ładuje telefon poprzez usb przez kompa. A moze problem tkwi w tym, tak jak na kompie żeby połaczyc telefon z urzadzeniem przez usb trzeba zainstalowac active sync??

*

Offline Pele^^

• 588
    • http://www.pele.go.pl
  • Sprzęt: °SE_W995 °NDS_Lite
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2006, 19:59:19 »
a może musisz kupic ładowarke dedykowaną do SPV  :mysli:
°Sony Ericsson W995 + R1HA035 CID 81 RED + RODRIGUEZ HDX 3.0 FINAL + Sennheiser MX 760 + Sandisk MemoryStick Micro 8GB 
°Nintendo DS Lite + EDGE DS + Kingston MicroSD 2GB

... T-Mobile SDA -> SPV C600 -> SE D750i -> SE K550i - SE K810i -> SE W995

Re: Ładowarka samochodowa spv c500
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2006, 23:39:13 »
Cytat: "kubat1991"
A moze problem tkwi w tym, tak jak na kompie żeby połaczyc telefon z urzadzeniem przez usb trzeba zainstalowac active sync??

Chcesz W SAMOCHODZIE instalowac ActiveSync??? zeby jeszcze obslugiwal port zapalniczki ??????? :terrified:

poza tym, to jesli kabel jest OK, to cos jest nie tak z sama ladowarka zapalniczkowa, bo zauwaz, ze sieciowa ladowarka nie potrzebuje ActiveSync'a zeby ladowac telefon... no chyba ze w elektrowni zainstalowali ActiveSync i otworzyli porty komunikacyjne przez gniazdka sieciowe...  ]:>

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
  • Sprzęt: xperia x8 , n95 8gb
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 10, 2006, 00:13:09 »
W ładowarce sieciowej są poprzestawiane piny dla tego nie potrzebuje as do ładowania ;] a jak w kablu usb zewrzesz (chyba tak:P) pin 4i5 to będziesz miał ładowanie z tej ładowarki samochodowej ;]

*

Offline sp4xkp

• 356
  • Sprzęt: GT-i8000
" Zrozum człowiecze drugiego, a i on ciebie zrozumie" Kazimierz Pawlak.

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 18, 2006, 20:32:08 »
wow chyba pierwsza aukcja, na ktorej sa podane specyfikacje ladowarki :mrgreen:

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 19, 2006, 10:16:29 »
Toż to tylko zasilacz. Ładowarkę ma każdy telefon w środku. Dla mnie ważny jest tylko przewód z wtyczką, bo sam zasilacz to nie jest problem zrobić sobie samemu.

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 19, 2006, 11:05:08 »
Cytat: "sp4xkp"
Toż to tylko zasilacz. Ładowarkę ma każdy telefon w środku. Dla mnie ważny jest tylko przewód z wtyczką, bo sam zasilacz to nie jest problem zrobić sobie samemu.

to moze zapodaj jakis tuto dla laikow z lutownica i kawalkiem cyny  :P

*

Offline sp4xkp

• 356
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 19, 2006, 20:50:41 »
Przepraszam, nie chciałem nikogo urazić.

Kiedyś w ramach eksperymentu zrobiłem zasilacz do telefonu metodą "na piechotę".
Do tego celu użyłem trzech stabilerów i dwóch kondensatorów:
7812 ->7808 -> 7805+dioda prostownicza, która podbiła mi napięcie na 5,7V. Kondensatory elektrolityczne na wejściu i wyjściu, wartości nie pamiętam. Chodziło tylko o odfiltrowanie śmieci z instalacji samochodowej, podczas pracy silnika. Śmigało, aż miło. I najważniejsze, że tylko trochę się to grzało. A to dlatego, że spadki napięć były niewielkie na dwóch pierwszych stabilerach. Montarz był prosty. Każdy z tych układów ma trzy wyprowadzenia: wejście, masę i wyjście. Wystarczy połączyć je w szeregu, natomiast na wyjściu dołączyć odwrotnie spolaryzowaną diodę i mamy podbicie nap. o 0,7V. Reszty dokonuje moduł ładowarki w telefonie. Stosując np. tylko 7805 mielibyśmy duży spadek napięcia i potrzebowalibyśmy dość sporego radiatora.

A tak w ogóle, nie czarujmy się. Ładowarki w telefonach są przystosowane do szybkiego ładowania, co niekorzystnie wpływa na akumulatory. Prawidłowy proces ładowania i rozładowywania, wygląda zupełnie inaczej. Prawidłowym prądem ładowania jest 0,1Q, czyli 10% pojemności akumulatora, ale wtedy ładowanie trwa ok. 15 godzin. I między bajki można włożyć informację, że rzekomo aku Li-Jon oraz Li-pol nie posiadają efektu pamięciowego. Wprawdzie jest on mniejszy jak w starszych typach akumulatorów, ale jest i nie został wyeliminowany. Cwaniacy, którzy na Allegro w ten sposób zachwalają swoje towary, poprostu kłamią. Żeby akumulator długo pracował musi być przed ładowaniem rozładowany do max. 0,9V/ogniwo. I w połączeniu z porządną ładowarką, która wyposażona jest w płynną regulację prądu, akumulatorki będą cieszyć się młodością przez długi czas. Ale wtedy potrzebowalibyśmy przynajmniej dwóch akumulatorów. Bo nikt nie chciałby, żeby bateria ładowała się przez 15 godzin :terrified:

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 19, 2006, 23:21:01 »
Ludzie pomozcie prosze!

Mam problem, bo w srode rano jade w trase (Polska, Slowacja, Wegry, Austria, Czechy), a nie moge znalezc ladowarki do mojego telefonu SPV C600e.

Przyznam, ze myslalem, ze wystarczy mi ladowarka samochodowa, ktora dostalem z BT GPS'em (samochodowa ladowarka USB), ale okazalo sie, ze nie chce mi ladowac. Przeczytalem informacje o potrzebie zwarcia 4 i 5 pinu w koncowce miniUSB... nawet sprobowalem, ale skonczylo sie to zniszczeniem jednego kabla - kabelki byly zalane guma.

Aktualnie sam juz nie wiem jak uzyskac ladowanie mojej komorki w samochodzie...

Czy musze dorwac inny kabel i sprobowac zewrzec piny - osobiscie wole nie kombinowac, by nie zniszczyc telefonu.

Moze ktos z was ma C600 i uzywa, z powodzeniem, jakiejs ladowarki samochodowej?

Moze mozecie polecic jakas konkretna ladowarke na allegro? Poprosilbym o kuriera i mialbym ja na wtorek.

O to co znalazlem na Allegro:

http://www.allegro.pl/item120442345_ladowarka_samochodowa_qtek_9100_spv_m3000_i_inne.html
http://www.allegro.pl/item121817183_ladowarka_samochodowa_spv_m3000_mda_qtek_gwar_12m.html

Na koniec:
1. Czy jezeli dostane do swojej komorki ladowarke samochodowa, to czy bedzie ona w stanie utrzymac ja przy "zyciu" mimo ciaglego uzytkowni - nawigcja.
2. Slyszalem o zew. zasilaniu z akumulatorkow, np. AA? Wiecie cos moze na ten temat?

PROSZE POMOZCIE! BARDZO PILNE!