Nie odkryje na pewno Ameryki tym postem i wiele z tych rzeczy będzie oczywista, ale napiszę już o wszystkim krok po kroku. Zrobię to na przykładzie sieci Idea (ooops... Orange :-P ). W przypadku innych operatorów należy wprowadzić odpowiednie wpisy dla ich sieci.
Na początku ustawiamy połączenie WAP dla MMS. Robimy to w
Start->Ustawienia->Połącz trans. danych . Tam wybieramy
Menu->Edytuj połączenia, potem "Połączenia GPRS" i bierzemy
menu->dodaj i wpisujemy (uwaga: dane dla orange!):
Opis: np. "MMS Orange"
Połączenie do: Bezpieczna sieć WAP
Punkt dostępu: mms
Nazwa użytkownika: mms
Hasło: mms
Podstawowy serwer DNS: 194.9.223.79
Pomocniczy serwer DNS: 194.204.159.1
Adres IP pusty.
Teraz przyciskamy 3 razy "Wykonano" i ustawiamy w polu "Bezpieczne połącz. WAP" ten wpis który właśnie stworzyliśmy, czyli np. "MMS Orange". Klikamy teraz dwa razy "Wykonano".
Teraz wybieramy
Start->Konfiguracje->Ustawienia MMS. Tutaj nie ważne co wpiszemy (zależy jak chcemy mieć ustawione MMSy), byle by było wpisane w
Connect via "Bezpieczna sieć WAP". Teraz wybieramy
menu->MMSC Settings, następnie
menu->new lub gdy mamy już jakiś wpis, to wybieramy edit. Tutaj wpisujemy dane (np. dla Orange):
Name raczej jest nie ważne, ja mam "Sample"
MMSC URL:
http://mms.orange.plWAP Gateway: 192.168.6.104
Port: 9201
Nie ważne co wpiszemy w "Max. Sending Size" - zależy jakiej wielkości MMSy chcemy wysyłać. Ja mam 100K.
Teraz akceptujemy "Done".
No i tyle MMSy już powinny już nam działać :-)
Mam tylko jedną wątpliwość... Konfigurator MMSC nie jest spolszczony... Ja nie instalowałem sobie tego softu, tylko zrobił to kolo z jednego serwisu, który zresztą sprzedaje angielskie SPVki z softem i-mate i językiem polskim (jakby co, to mogę dać namiary). Możliwe, że jakoś doinstalował ten konfigurator. Dlatego czy może ktoś z Was sprawdzić, jeśli używa i-mate 2.2.33.12, czy w katalogu /Windows ma plik MMSSettings.exe? Jeśli standardowo go nie ma to widać, że trzeba to doinstalować.
Pozdrawiam wszystkich, mam nadzieję że coś pomogłem...