Znikająca pamięć RAM po zmianie romu. HELP!!!

• 9 Odpowiedzi
  • 1607 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline czarek_p3600

• 9
  • Sprzęt: HTC Desire
Znikająca pamięć RAM po zmianie romu. HELP!!!
« dnia: Październik 30, 2008, 12:34:59 »
Witam!

Mam do Was prośbę o rozwianie moich wątpliwości... Jestem szczęśliwym posiadaczem trinki od dłuższego czasu, ale niestety z różnych powodów nie siedze w temacie tak mocno jak powinienem stąd moje wątpliwości. W czym rzecz? Otóż... W momencie kiedy zakupiłem swoje urządzenie po wejściu w settings>memory urządzenie wskazywało że całkowity rozmiar pamięci ram wynosi 64 mb no i tutaj wszystko się zgadzało... Po pewnym czasie postanowiłem wgrać nowy ROM w czym pomógł mi kumpel, w efekcie poziom wyżej wspomnianej pamięci ram spadł na ok 55 mb. Uznałem że widocznie tak musi być i jakoś specjalnie sie tym nie przejmowałem. Problem pojawił sie po kolejnej zmianie romu kiedy to wartość pamięci ram spadła do poziomu 48 mb w efekcie czego mam ok 16 mb ram mniej za funkcjonowanie urządzenia przez co jego wydajnośc spada a praca na nim staje się coraz bardziej uciążliwa.

Pytanie moje brzmi... Czy to co powyżej opisałem jest normalne? Być może coś namieszałem przy wgrywaniu romu (np. ne wykasowałem starego i on teraz miesza). Jeżeli to nie jest normalne to jak to naprawić?

P.S. jestem laikiem także prosze o wyrozumiałosć

Z góry diżekuje za pomoc
Pozdrawiam

*

Offline tomme45i

• 859
    • Jeżeli chcesz się jakoś odwdzięczyć kup mi piwo :)
Odp: Znikająca pamięć RAM po zmianie romu. HELP!!!
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2008, 14:54:47 »
To co jest ważniejsze, to nie ile jest ogólnie, a ile jest dostępnej pamięci RAM dla użytkownika. Jeśli wgrałeś jakiś rom z manillą to jest jak najbardziej normalne, że RAMu szybko ubywa. Napisz jaki masz rom i ile masz dostępnej (wolnej) pamięci RAM.

*

Offline czarek_p3600

• 9
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2008, 15:11:18 »
W tej chwili mam wgrane ROM NiAx 6.1.70 (rom ten zawiera touchFLO ale ja tą opcji wyłączyłem)

po uruchomieniu urządzenia stan pamięci wygląda następująco:

total;      48.68 mb
in use:    27 mb
free:       21 mb

*

Offline tomme45i

• 859
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2008, 16:57:02 »
Rom zawiera to co pisałem: 2DManila. Chwile się pobawisz i z 21 robi się 17MB, a później jeszcze mniej... Jak każdy rom z Manilą pamięć będzie znikać i jest to normalne. Do mnie w ogóle nie przemawia ten nowy interfejs, tak samo jak do niedawna bardzo modny Cube. Moim zdaniem lepiej użyć HomeScreen++ z interfejsem manilii - zżera mniej zasobów, a uzyskujesz to samo.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2008, 18:34:57 »
nie wiem skad wy te romy bierzecie i poco skoro sa swietne romy i w jezyku polskim dostepne...
wracajac do teematu to popieram slowa Tommiego.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline czarek_p3600

• 9
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 31, 2008, 09:52:17 »
Dzięki za pomoc, pozdrawiam

*

Offline pood181

• *
  • 88
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2008, 21:04:43 »
Możecie mi powiedzieć jedno....? Czy po wgraniu romu z manilla ram znika na stałe? czy po wgraniu innego bez niej bedzie normalnie? Może i głupie pytanie ale wole zapytac specjalistow niż potem pluc sobie w brode. hehe   B)
Phone: HTC Touch Pro 2
Radio: 4.49.25.91
Rom: Jackos S3 JackFULL 1.7.1 PLK

*

Offline tomme45i

• 859
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2008, 23:38:58 »
Czy po wgraniu romu z manilla ram znika na stałe? czy po wgraniu innego bez niej bedzie normalnie?
Nie zniknie na stałe, tylko tymczasowo ;) w tym sensie, że jak korzystasz z pocketa to są mniejsze lub większe wycieki pamięci RAM i jest to normalne, ale na romach z manillą te wycieki są zdecydowanie większe... Po SR odzyskujesz utraconą pamięć, jeśli programy do hibernacji sobie z tym nie poradziły. Oczywiście jak wgrasz inny rom to wszystko wróci do normy.

*

Offline pood181

• *
  • 88
  • Sprzęt: HTC Touch Pro 2
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2008, 10:33:26 »
No i właśnie o to mi chodziło  :evil: teraz bede testowac wszystkie romy jak leci więc jak ktoś potrzebuje testera to ja się zglaszam :)
Phone: HTC Touch Pro 2
Radio: 4.49.25.91
Rom: Jackos S3 JackFULL 1.7.1 PLK

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2008, 04:30:04 »
wgrywanie co popadnie? dziwna zabawa...
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!