Zawieszający się P3600

• 14 Odpowiedzi
  • 1508 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline PitEr1412

• 25
  • Sprzęt: HTC P3600
Zawieszający się P3600
« dnia: Sierpień 25, 2008, 10:32:16 »
Witam wszystkich klubowiczów.
Nie wiem tylko czy ten wątek tu może być ale juz nie daje rady z nerwami i dlatego mam pytanie.
Po odwiedzeniu mojego 'trini" w serwisie CRC (na gwarancji jeszcze) ciągle mi sie zawiesza. Cokolwiek zainstaluje, zrobię, odpalę program wiem, ze za chwile będę musiał robić restart bo sprzęt sie zawiesi. Mało co pomaga mi reset, musze wyciągać baterie a i tak zanim "zatrybi" to potrzeba wiele czasu i cierpliwości. Po każdej próbie restartu dzieje mi sie cos takiego co na fotkach :(
Co może być nie tak?
Kobieta powinna znać 70 rzeczy - gotować i 69  :)

*

Offline daras28-82

• 2158
Odp: Zawieszający się P3600
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 26, 2008, 12:57:48 »
albo soft albo grafika...oddaj im spowrotem niech robia!!!

post w jak najbardziej odpowiednim miejscu.
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline PitEr1412

• 25
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 26, 2008, 13:28:28 »
Tak też myślałem, że soft może być nie odpowiedni. Ostatnim razem jak oddawałem do serwisu napisałem Im w pismie, ze prawdopodobnie soft jest zły. Trzymali ponad miesiąc czasu i nic nie zrobili. Spisałem wszelkie dane:

Rom ver    - 1.23.405.2
Rom Data - 03.11.07
Radio ver - 1.38.00.11
Protocol  - 32.71.7020.12H
Ext Rom  - 1.23.405.103

Na moje nic nie zostało zmienione.
A czy grafika? No dzieja sie rózne rzeczy jak próbuje zresetowac ale watpie aby po wymianie płyty glównej (tak mi napisali po oddaniu z serwisu) cos takiego sie działo. Na moje to sprawa oprogramowania.
Serce się tylko kraje jak mam oddać i poraz kolejny miesiąc ponad czekania  :-| :mad:

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 26, 2008, 18:36:16 »
Tak sie dzieje, jak zepsuta jest pamiec graficzna, jestes pewny, ze oni wymienili ta plyte glowna? :P

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 26, 2008, 19:22:41 »
masz akceleracje ATI,ona jest troche bardziej skomplikowana od standardu.
mogla pasc,mogli ja zepsuc,masz dwa lata gwarancji i przez pozostaly czas nie mozesz uzytkowac urzadzenia...odsylaj im pocketa i niech robia do skutku,zakladam ze nie z tego powodu odsylales im trinke wczesniej?
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline PitEr1412

• 25
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 28, 2008, 21:40:34 »
Witam.

Co do pytania "czy faktycznie wymienili mi płytę główna?" - nie wiem, nie zaglądałem ani wczesniej, ani później do środka. Napewno jest nowy IMEI.
Tak mam tylko w opisie naprawy napisane.

Nie jest tajemnicą jaki był powód oddania HTC do serwisu. Cały czas po zakupie wszystko działało bez zastrzeżeń. Obchodziłem sie bardziej jak z jajkiem, sami chyba wiecie, pierwszy taki gadżet. Zanim zakupiłem poczytałem wiele forum (te tutaj najwiecej) więc do zakupu byłem przygotowany. Pewnego dnia kiedy zauważyłem słaba baterie postanowiłem podłaczyć jak zawsze do ładowarki (tej orginalnej, załaczonej) i ku mojemu zdziwienu nastała "cisza". Podłaczyłem do komputera i był ten sam efekt. Zaintrygował mnie fakt, że AktiveSync nie "obudził" się. Jak go wyłaczyłem (na kiepskiej jeszcze bateri) w ogóle nie "odpalił, tak jak by "umarł :( dlatego oddałem do serwisu. Sam nie wiedziałem jak z tym tematem poradzić.

A jest jakis program do sprawdzenia tej akceleracji ATI lub samej pamięci graficznej? Abym mógł sam sobie zdiagnozować.

"Tisher" - piszesz o pamięci graficznej, a czy fakt , ze dwa razy pod rząd byłem zmuszony zrobić Hard reset tez może być z pamięcią grafiki związany? Nie wspomne o dalszych próbach jak wyciaganie bateri.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 29, 2008, 00:34:06 »
hmm no teoretyzujac... jesli trinka startuje po wyciagnieciu baterii na xx minut, z po wlozeniu dziala przez kilka i wysiada to moze cos sie tam grzeje. No a jesli tak jest i patrzac na ekranik widzimy, ze znieksztalcenia obejmuja rozne czesci ekranu to mozna wywnioskowac, ze nie jest to np zle podlaczenie ekranika, bo wtedy byloby za kazdym razem podobnie nieczytelny. Problem z mechanizmem wyswietlajacym to raczej pierwsza rzecz jaka sie w oczy rzuca :P Oczywiscie teoretyzowac mozna, a telefonik potrzebuje specjalisty ;)

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 29, 2008, 06:41:17 »
kurde no a ja zawsze bylem pewien ze mam palmtopa a nie"telefonik"
nie zastanawiaj sie co sie moglo stac tylko odsylaj im,niech robia az zrobia!

*

Offline hanibal0

• **
  • 119
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Omnia i900
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 29, 2008, 21:23:19 »
kurde no a ja zawsze bylem pewien ze mam palmtopa a nie"telefonik"
nie zastanawiaj sie co sie moglo stac tylko odsylaj im,niech robia az zrobia!

fakt, telefoniku trinka nie przypomina pod rzadnym wzgledem. Zarowno gabaryty jak przede wszystkim mozliwosci nie pozwalaja nazwac trinki w ten sposob  :E

drobne przejezyczenie kolegi  :wink:

co do zawieszania sie, popieram wypowiedzi poprzednikow, czyli wyslanie pda do serwisu i niech naprawiaja. Nawiasem mowiac, serwis ma prawo do 3 napraw w okresie gwarancyjnym, przy czwartej masz prawo rzadac nowego pda, wiec teraz byla by juz druga naprawa, pozniej jesli nie bedziesz zadowolony to cos wymyslisz   B)
« Ostatnia zmiana: Sierpień 29, 2008, 21:26:43 wysłana przez hanibal0 »
life is only one... live quickly and fuck everything.

*

Offline PitEr1412

• 25
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 29, 2008, 22:56:44 »
Hmm... to juz by było trzecie wysłanie do serwisu. Nadal nie jestem zadowolony bo cały czas sie zawiesza :(
"Tisher" wspominał cos o ekranie.  :ok:
Załozyłem nowa folie na ekran i tylko musze wyciągnac baterie aby restart był OK.
Może być sam fakt, że ekran jest zabrudzony pyłkiem i cos tam "uciska" ...... ale i tak pojawiają sie te same screny co mam na foto :(

oczywiscie, nie dam za wygrana - nie małe to pieniądze kosztuje.
O efektach bede tu powiadamiał

Pozdro All

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
  • Sprzęt: HTC Touch Dual & HTC Trinity
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 30, 2008, 09:56:26 »
Wysyłasz do serwisu z adnotacją przez Ciebie napisaną, że to już 3-ci raz usterka uniemożliwiająca korzystanie z urządzenia w przewidziany przez producenta sposób i żądasz skutecznej naprawy lub wymiany na sprawny egzemplarz. To trzeci raz, więc pewnie naprawią, ale zobaczą, że wiesz jakie masz prawa i zwykle tak naprawiają, że już usterek nie ma. Jak czwarty raz nawali - to zgodnie z naszym prawem wysyłasz do serwisu producenta z pismem, że już 4 razy pojawiła się główna usterka uniemożliwiająca korzystanie... i nie spowodowana przez ciebie i żądasz tym razem wymiany. Wg prawa serwis ma ostateczną szansę na naprawę teraz (przy 4-tym wystąpieniu głównej usterki). Jak tego nie zrobią - to ine ma bata - walcz, bo producent musi ci dać nową sztukę wolną od wad!

Acha - jak urządzenie zakupiłeś nie dalej jak pół roku temu to idź oddać do serwisu, ale nie na gwarancję! Weź ze sobą cały komplet tak jak kupiłeś i oddaj go "na niezgodność z umową" w punkcie, gdzie kupowałeś (i tylko tam) i jako żadanie podaj, że chcesz nowy.

Wtedy oni ślą do serwisu i mają 14 dni na udzielenie ci odpowiedzi. Zwykle w ciągu 14 dni aparat wraca do klienta naprawiony elegancko (w 90% przypadków - wyjątek to serwis Nokii - tam i dwa miesiące potrafią trzymać!). Jak w ciągu 14 dni od daty zgłoszenia nie dostaniesz przynajmniej informacji (zwykle list polecony) to oznacza, że sprzedawca uznał twoje żądanie i musi ci dać nowy. Jak będą marudzić - rzecznik praw konsumenta i za kilka dni dostaniesz nowy :)

W razie pytań pisz na priv - "siedzę" w tym biznesie więc mogę coś pomóc czy podpowiedzieć.
HTC Touch Dual: WM6.1 Phoenix
HTC Trinity: WM 6.1 PL by Tommi 020
Motorola F3, Nokia 6280 oraz Nokia 6020
Kiedy będzie słuchawka na 4 SIM karty?

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 30, 2008, 14:24:04 »
nie sadze aby HTC zamierzalo walic w gumy...
predzej serwis,poprostu musisz odsylac i nie zastanawiac sie!!!
na marginesie,to nie jest zwykle zawieszanie mozliwe do wyeliminowania zmiana romu tylko wyrazna usterka!

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 10, 2008, 13:02:38 »
PitEr1412 - ja miałem podobny problem do Twojego. Oddałem trinke w połowie czerwca do CRC z powodu podobnego do Twojego - zawiesiła mi się podczas rozmowy i po softresecie już nie odpaliła. Jak wcześniej wspomniałem odesłałem HTC do serwisu CRC. Po miesiącu odesłali działającą z adnitacją wymiany płyty głównej a co za tym idzie zmianą IMEI. Była sprawna, ale nie do końca...nie działała przednia kamera. Odesłałem z powrotem z reklamacją naprawy. Po 2 tyg. dzwoniąc do nich, usłyszałem, że będzie wystawiony kosztorys na obudowę obudowe, która jest powiązana z przednią kamerą  :shock: .  Kategorycznie odmówiłem i po miesiącu czasu od 2 oddania napisałem pismo, że nie życzę sobie odpłatnej wymiany obudowy i żądam natychmiastowej naprawy sprzętu pod rygorem oddania sprawy do UOiK. W przeciągu tygodnia Trinke przywiózł kurier DHLem z nową wymienioną obudową i niedziałającym urządzeniem  :mad: . Było także pismo z przeprosinami za zainstniałą sytuację. Nie wiedziałem czy mam się śmiać czy płakać. Na 2 dzień poświęciłem swój czas i paliwo i pojechałem tam osobiście. Pokazałem im "naprawiony" sprzęt i zarządałem rozmowy z jakimś kierownikiem, szefem lub z osobą ktora pisała pismo z przeprosinami. Niestety powiedziano mi, że Ci ludzie są nieosigalni i najwżej mogę zostawic telefon do naprawy. Oczywiście zarządałem naprawy natychmiastowej. Nie zgodzili się - Kiedy pakowałem HTC do pudełka z zamiarem wyjścia powiedziałem że jak rzecznik praw konsumenta się tym zajmie to wszyscy będziecie osiągalni. Wtedy wyszedł jakiś gość kazał mi zaczekać - przedstawiłem całą sprawę i sytuacjię. W ciągu godziny sprzęt był naprawiony - znów wymiana płyty głównej. Jak narazie działa bez zarzutów do dzisiaj.
Jedyne co mogę Ci poradzić to oddaj go do CRC i staweiaj sprawe twardo bo ładnie walą w hu**

*

Offline PitEr1412

• 25
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 12, 2008, 09:29:06 »
Obawiam się, że ze mną też będą chcieli tak postępować, bo raczej nie robi im różnicy jeden więcej wyrolowany klient. Ja w każdym razie nie pojade do firmy bo mam daleko ale będę walczył.
Dziwie się tylko, że przedstawicielstwo HTC wybrało tylko tą jedyną firmę jako serwisanta, zważywszy jakie opinie można tu przeczytać pod adresem CRC  :evil:

*

Offline PitEr1412

• 25
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 29, 2008, 20:23:35 »
Odebrałem swoją Trinkę  :ok: fachowcy w tym CRC - nie mieli pomysłu więc wymienili ponownie płytę główną, he he.
Dziękuje za wasze podpowiedzi i pomysły.
Pozdrawiam