Trinka a wyższa temperatura...problemy

• 21 Odpowiedzi
  • 2468 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jarba

• 27
  • Sprzęt: HTC P3600 TRINITY/ HTC Touch HD
Trinka a wyższa temperatura...problemy
« dnia: Czerwiec 30, 2009, 17:07:44 »
Witam
Zaczęło sie lato i nieco wyższa temperatura otoczenia...i zaczeły się moje problemy...
Mianowicie jak tylko urządzenie nieco sie nagrzeje natychmiast sie zawiesza.... Nie pomaga wówczas nic ...nie daje sie już ponownie uruchomić w żaden sposób... albo mam czarny ekran , albo się wiesza przy ładowaniu windy , albo ekran miga , po prostu cuda...
Pomaga schłodzenie urzadzenia ....wówczas normalnie się uruchomi i działa poprawnie...oczywiście do czasu jak sie ponownie nagrzeje nieco.
Problem występuje także podczas ładowania lub po podłączeniu do komputera , chwile działa , nieco sie podgrzeje i zwiecha...
Mam podejrzenie uszkodzenia urzadzenia , choć mam nadzieję że się mylę..
Czy ktoś miał jakieś podobne doświadczenia?
Zeszłego lata nie robiła takich cudów  :mysli:

Ewentualnie zorientowanych proszę o poradę jaki serwis obsługuje te urządzenia pogwarancyjnie?

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
Odp: Trinka a wyższa temperatura...problemy
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 30, 2009, 19:02:15 »
Nigdy czegoś takiego nie miałem, możliwe że przyczyną jest bateria, a nie coś bardziej sprzętowego. Jakiś telefon (chyba mpx200) cierpiał na taką dolegliwość że przy mocno nagrzanej baterii sam się resetował.

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 30, 2009, 19:04:19 »
zmień radio na niższe.
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline jarba

• 27
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 30, 2009, 23:19:33 »
zmień radio na niższe.
No ale na tym radio i romie co mam juz pracuje ponad rok i do tej pory nie było tego problemu.
Sądzisz że to jednak może być wina softu ?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 01, 2009, 10:50:50 »
obawiam się, że analogia do hermesa, radia z serii 1.5X powodowały przegrzewanie się układu i jego niszczenie :S
w końcu układ jest ten sam...

paypal

*

Offline amonlb

• **
  • 103
  • Show me what you got
  • Sprzęt: HTC Trinity, Samsung Omnia, Zte Blade
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 01, 2009, 15:29:43 »
Ja mam Radio - 1.56.70.11 i zadnych problemow z przegrzewaniem sie trinki nie mam a ostatnie pare dni pracuje w malo przyjaznej temperaturze.
Nie potrafie ci pomoc ale jestem przekonany ze to nie radio. Przynajmniej na podstawie dzialania mojej ci moge powiedziec.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 01, 2009, 19:34:33 »
globalbus ma wieksze doswiadczenie z tym sprzetem wiec radze zrobic to co on sugeruje,jak nie poskutkuje to moze byc za puzno...

o problemach radiem 1,56 slyszalem juz dawno,sam uzywam 1,38 od dwoch lat i nie mam zadnych problemow ale to nie swiadczy o niczym.

nie wiecie czy macie te same podzespoly w trinkach i nie wiadomo ile poszczegolne podzespoly zniosa,jedne przetrwaja inne zdechna uposledzajac caly uklad lub zabijajac go .
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 01, 2009, 19:38:35 »
mi zaczęła się gubić sim na hermesie, zmieniłem radyjko na 1.4X i tylnia klapka się taka dziwnie zimna zrobiła :wink:
nic się potem nie działo, chyba jeszcze ktoś z niego korzysta. Przypadki totalnego uszkodzenia są na forum, to niemożliwość wgrania innego radia, noGSM na boocie i mnóstwo innych komplikacji.
Czytaj -> "masz radio 1.5X i wszystko jest ok to je zostaw, jeśli nie jest ok to jak najszybciej zmień".

paypal

*

Offline jarba

• 27
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 02, 2009, 08:53:43 »
Wygląda na to że jednak to nie wina Romu w moim przynajmniej przypadku.

Po tym jak Trinka nie chciała odpalić kolejny raz zrobiłem HR i ku mojemu zdziwieniu odpaliła bezproblemowo sekunde po tym jak niby sie nagrzała... i o dziwo działała bezproblemowo..
Dało mi to do myślenia...przyjrzałem się co instalowałem ostatnio przed awarią , zainstalowałem homeScreen bo kojarzyłem że jest tam podawana jakaś temperatura.
No i wnioski: Najwyższą temperaturę jaką zaobserwowałem i pokazało to 56 st.
Ale najważniejsze .... wg.mnie problemy robi najnowszy SKYPE 3.0 po jego zainstalowaniu natychmiast problemy wróciły.
Wcześniej nie skojarzyłem faktu dokonania aktualizacji skyp-a do nowszej wersji z awarią  :shock:
Narazie jest ok , są drobne zwierzy , ale to norma.
Dziękuje za podpowiedzi , bo bardzo bałem się uszkodzenia sprzętu mechanicznie ..

*

Offline tomme45i

• 859
    • Jeżeli chcesz się jakoś odwdzięczyć kup mi piwo :)
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 02, 2009, 17:26:57 »
problemy robi najnowszy SKYPE 3.0 po jego zainstalowaniu natychmiast problemy wróciły.
Sam jeszcze nie instalowałem nowego skypa, ale napewno zwrócę na to uwage jeżeli pojawią się jakieś problemy z przegrzewaniem. Dzięki za info :ok:

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 02, 2009, 18:34:58 »
wypadalo by zglosic to do producenta softu po potwierdzeniu tego przez wieksza ilosc uzytkownikow.
moze zmienic tytul watka na jakies "problemy z nowym skype"
tob by wiecej osob sklonilo do przetestowania i wyrazenia swojej opinii...
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline jarba

• 27
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 02, 2009, 21:45:10 »
Obserwuje ten wątek...     http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=138622.0

Zobaczymy czy ktokolwiek będzie miał jeszcze jakieś problemy podobne do moich , czy tylko u mnie wystapiły bo coś naprzykład się pogryzło z moim softem.

*

Offline Pako72

• 10
  • Sprzęt: Trinity
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 07, 2009, 16:20:59 »
Potwierdzam problemy z nowym Skypem. Co prawda trinka się nie gotuje ale po każdej rozmowie debilny komunikat " aby używać telefonu podłącz radio bezprzewodowe" .. po odinstalowaniu badziewia brak tego komunikatu.
Nie ma jak zapach napalmu o poranku....

Phone: HTC Trinity
Radio: 1.56.70.11
Rom: 033s by Tommi

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 17, 2009, 21:04:23 »
Niestety, u siebie zaobserwowałem podobne problemy...
Przeinstalowanie softu nic nie daje, w pewnym momencie - podpięta do komputera, lub używana wiesza się, na wyświetlaczu pokazują się artefakty ( zupełnie jak w przegrzanej grafice w komputerze) i po chwili nie daje się już uruchomić.
Do czasu schłodzenia nie reaguje na nic.
Skype nie instalowałem.
Ma ktoś może jakieś pomysły?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 17, 2009, 21:39:26 »
zmień radio na starsze.

paypal

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 17, 2009, 21:45:48 »
które radzisz wybrać?

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 17, 2009, 21:46:22 »
tak stare jak się da, ale żeby gps był. (może 1.38?)

paypal

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 18, 2009, 19:45:37 »
to niestety nie radio :/ testowałem wszystkie wersje  jakie są na forum...
może wie ktośjaką temperaturę powinien pokazywać homeScreen ?? i jaki pobór prądu powinien być mniej więcej?
chyba że może ktośzna jakiś programik do przetestowania ?

*

Offline goofy3

• 1530
  • Sprzęt: LG 4X P880, Samsung i600
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 19, 2009, 16:02:21 »
Przy podłączonej ładowarce mam w okolicach 38C, pobór prądu 130-180mA. Wszystko działa u mnie ok niezależnie od temperatury, więc chyba te wartości są poprawne :) Radio 1.56, rom Tommi 033

*

Offline wojt

• 351
  • Sprzęt: SPVm700 - BlackBerry9900 - Transformer TF300TG
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 22, 2009, 15:54:05 »
może wie ktośjaką temperaturę powinien pokazywać homeScreen ?? i jaki pobór prądu powinien być mniej więcej?
HS++ pokazuje ok 40,5`C i z przygaszonym ale włączonym ekranem pobór ok 45mA
Jak ja nie lubię tych forów :|

Life Is Hard And Brutal And Full Of Zasadzkas And Sometimes Gives You Kopa W Dupę
But Sometimes Gives You Friendship, Love And Somebody Kogo Lubisz Aż Do Bólu

« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 23, 2009, 01:25:25 »
hmm... nie wiem jak mam to interpretować... może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów coś by podpowiedział??? jestem posiadaczem HTC m700 od połowy czerwca więc moja wiedza niestety jest niewielka:/

moja trinka jest po przejściach. kupiłem ją na allegro, poprzedni właściciel wydarł z niej przycisk od aparatu (o HR w razie zwiechy mogę zapomnieć, a znajomy elekrtonik nie podjął się usprawnienia w związku z brakiem schematu niestety).
Przez kilka dni kiedy temperatura była wysoka (w mieszkaniu miałem ponad 30 stopni w ciągu dnia bo niestety na wszystkie okna słońce cały dzień) trinka zachowywała się bardzo dziwnie.
Objawy:
- w trakcie wżytkowania CZEGOKOLWIEK -nawet program szachowy, któty jak sądzę nie ma zbyt wygórowanych wymagań(nawet w trakcie wykonywania połączeń głosowych) ekranik generował różne dziwne artefakty (jak komputer z przegrzaną kartą graficzną) , raz nawet pokazał brak synchronizacji pionowej (zawartość ekranu przemieszczała się z góry na dół).W tym czasie instalowałem różne radia(wg rad kolegów z forum), zmieniałem również romy(przeważnie by tomme) - żadnego efektu.
Niemniej jednak od 3 dni padają deszcze i temperaturę w domu mam <30 stopni (około 24)i z trinką NIC się nie dzieje, wg HTC HOME pobór prądu waha się od około 50 do 250 mA,temperatura (sprawdzałem w dniach kiedy były problemy potem przestałem, ale nie wiem jakiego elementu, może procka?????? od 39 do 48 stopni).
W związku z powyzszym mam kilka pytań do kolegów z forum z większym doświadczeniem:
jak postąpić w związku z zaistniałą sytuacją?, czy te objawy które opisałem to ”ostatnie podrygi mojej trinki” czy ”ten typ czasami tak ma”??? Nie ukrywam że gdybym miał opcję zakupu (i wymiany) płyty głównej - to bym wymienił, jednakże od mmiesiąca jak szukam nie znalazłem gdzie można by kupić ( może któryś z Was Szanowni Koledzy ma jakiś namiar lub zbędną sprawną kompletną płytę??)
Będę wdzięczny za każdą opinię

*

Offline viwaldi

• 45
  • Sprzęt: HTC P3600
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 06, 2009, 14:32:46 »
Zaczęło sie lato i nieco wyższa temperatura otoczenia...i zaczeły się moje problemy...

hi
uzywam trinki m.in. jako navi i mialem w tym roku z nia problemy wlasnie z temp.

wiadmo ze navi przyssawkowane jest na przedniej szybie, gdzie slonca dostatek (zwlaszcza na poludniu europy) i praktycznie stale musi byc podlaczone pod zasilanie zapalniczkowe.
jakis czas jest ok (zalezy od temp i czy slonce bezposrednio pada na czarna trinke) ale po jakims czasie pomaranczowa leda ladowania zaczyna migac jak po nieodebranym polaczeniu. laduje - nie laduje - laduje i po jakis czasie zostajemy bez gps ;) pomaga zdjecie tylnej czesci obudowy i podstawienie "rozbranej" trinki na kratki nawiewu z wlaczona klima. skutek jest praktycznie natychmiastowy i bateria jest znowu ladowana.

ciekawi mnie czy to zabezpieczenie w samej baterii, w trince czy tez wariuje przegrzana elektronika.

w m600 czy artemisie takiego problemu nie bylo a jezdzilem z nimi rok i dwa lata wstecz po balkanach i turcji.

pozdr
viwaldi

HTC P3600 Trinity