Radio ROM

• 10 Odpowiedzi
  • 1697 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Radio ROM
« dnia: Maj 15, 2009, 10:08:53 »
Może ktoś wie czy jest możliwa edycja Radio ROMu ?  - na  forum Pdaclub nie znalazłem żadnej informacji na ten temat

*

Offline tomme45i

• 859
    • Jeżeli chcesz się jakoś odwdzięczyć kup mi piwo :)
Odp: Radio ROM
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 15, 2009, 13:03:53 »
W jakim celu chciałbyś edytować RadioROM :?:  :mysli:

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 15, 2009, 15:16:14 »
W jakim celu chciałbyś edytować RadioROM :?:  :mysli:
A w jakim celu edytuje się - poprawia "zwykły" ROM z WM?
-  Przy silnym sygnale UMTS i GSM i przeciążonym BTSie UMTS fon ma kłopoty z przełączeniem na GSM. Dotyczy to połączeń głosowych i transmisji danych. Zestawiam połączenie na UMTS cisza w słuchawce lub nie przechodzą żadne pakiety. Po ręcznym, przełączeniu na GSM wszystko działa dobrze ale dane chodzą wolniej. Więc jest na stałe w trybie UMTS/GSM. Nie ma problemu jak jest słabszy sygnał na UMTS - natychmiast przełącza się na GSM. Sprawdzałem różne Radio ROMy. Chciałbym usunąć opisany problem.

*

Offline tomme45i

• 859
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 15, 2009, 16:36:22 »
A w jakim celu edytuje się - poprawia "zwykły" ROM z WM?
-  Przy silnym sygnale UMTS i GSM i przeciążonym BTSie UMTS fon ma kłopoty z przełączeniem na GSM. Dotyczy to połączeń głosowych i transmisji danych. Zestawiam połączenie na UMTS cisza w słuchawce lub nie przechodzą żadne pakiety. Po ręcznym, przełączeniu na GSM wszystko działa dobrze ale dane chodzą wolniej. Więc jest na stałe w trybie UMTS/GSM. Nie ma problemu jak jest słabszy sygnał na UMTS - natychmiast przełącza się na GSM. Sprawdzałem różne Radio ROMy. Chciałbym usunąć opisany problem.
RadioRom to jedno, a Rilphone.dll to drugie. Poczytaj ten wątek: Radio rom and Rilphone.dll.
Rom i radiorom współpracują ze sobą i są od siebie zależne. O ile rom możesz wyedytować to co do radia nie spotkałem się z wątkiem dotyczącym jego edycji, ale jeśli taki znajdziesz to daj namiary ;)
Myślę, że gdyby to było takie proste to już dawno mielibyśmy nowe radioromy, ale życzę powodzenia w poszukiwaniach i zagłębianiu tematu :ok:

*

Offline globalbus

• Ekspert PDA
  • 6139
  • Power User // ROM Developer
  • Sprzęt: N900
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 15, 2009, 16:38:18 »
jedyne edycje radio romów to te do odblokowania obszaru pamięci, w którym jest zapisany simlock (tak działa unlocker dla hermesa i trinity).
"Wiedza zdobyta samodzielnie jest więcej warta niż przekazana przez inną osobę"

"ponieważ gotowanie to nie jest copy/paste"
paypal

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 15, 2009, 20:19:03 »
ciagle nie rozumiem w czym tkwi problem,jakie masz radio i jaka siec?
mi trinka na fabrycznym 1,38 dziala w orange bez zadnych problemow nie wylaczajac jednoczesnego transferu i rozmowy...

moze poprostu twoj operator sie nie wyrabia?
skoro tak to zapewne jest plus...
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 16, 2009, 09:49:14 »
ciagle nie rozumiem w czym tkwi problem,jakie masz radio i jaka siec?
moze poprostu twoj operator sie nie wyrabia?
skoro tak to zapewne jest plus...
Problem występuje tylko przy silnym sygnale UMTS i GSM i przeciążonym BTSie  - jak jest słabszy sygnał na UMTS natychmiast przełącza się na GSM. Sprawdzałem różne Radio ROMy.
w tym najnowszy. Co do operatora to masz rację - PLUS. Opisany problem występuje w miejscach gdzie jest podobny poziom sygnału na UMTS - GSM i wygląda na błędy w interpretacji informacji o zajętym BTSie - chyba że niektóre UMTSowe BTSy tego nie wysyłają.  Coś podobnego było w telefonach innych producentów - najczęściej pomagała wymiana softu na nowszy.
Więc jeśli można to naprawić poprzez modyfikację radia to dlaczego tego nie zrobić.
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 09:53:41 wysłana przez malpa »

*

Offline tomme45i

• 859
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 16, 2009, 13:38:22 »
Sprawdzałem różne Radio ROMy.
Sprawdzałeś różne radia, a to co wyżej napisałem też sprawdzałeś :?:

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 16, 2009, 22:42:23 »
zadna zmiana ci nie pomoze,chociaz...
zmien operatora...
przez ponad tydzien uzywalem simdaty ojca i mialem te same problemy,zwlaszcza w centrum miasta...
na obrzezach gdzie siec nie jest tak okupowana bylo wszystko si ale w centrum....
to wyraznie wina plusa bo modem iplus tak samo reaguje.
poprostu plus sobie nie radzi.
pociesze cie ze w lipcy plus zmienia regulaminy i bedzie mozna zrezygnowac bez konsekwencji.
polecam orange bo naprawde wypada olsniewajaco przy plusie.
sprawdz sam jak chodzi orange free na karte na trince,strter nie jest drogi.
gwarantuje ze w innych sieciach nie bedziesz mial tego problemu
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

« Odpowiedź #9 dnia: Maj 17, 2009, 16:25:32 »
Sprawdzałeś różne radia, a to co wyżej napisałem też sprawdzałeś :?:
tak i jak rozumiem Radio ROM musi mieć właściwą wersję Rilphone.dll.
Korzystam z Twoich Roomów do których polecasz najnowsza wersję radioromu - Rilphone.dll  powinno być dobre.
Chyba że coś źle zrozumiałem.
zadna zmiana ci nie pomoze,chociaz...
zmien operatora...
Chętnie zmienię operatora ale żaden nie da mi tyle minut co mam w tej chwili - ponad 12h/miesiąc za niecałe 8 dych

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 17, 2009, 17:59:42 »
nie mozna miec wszystkiego,ale pogadaj z konsultantem orange bo mi proponowali 1000 minut za dodatkowe 12 zeta do abo...stary jak ty to wygadujesz?
ja mam problem z wygadaniem dwoch godzin...