Karty powyżej 2GB kompatybilne z Trinity

• 22 Odpowiedzi
  • 3457 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
Karty powyżej 2GB kompatybilne z Trinity
« dnia: Marzec 01, 2008, 12:04:55 »
Ponieważ obawiam się że support Automapy może mieć już dosyć ciągłych zmian urządzeń i zwolnień licencji postanowiłem przypisać licencję do karty SD i przy okazji zwiększyć pojemność :) Jeżeli to możliwe to chciałbym aby posiadacze Trinity (i klonów) oraz kart pamięci 4, 6 lub 8 GB wpisali się wraz z informacją jakiej firmy jest to karta. Osobiście chcę kupić microSD z przejściówką na miniSD i SD (jako przyszłościowo najbardziej uniwersalna) 8GB ale nie wiem czy każdej firmy karty współpracują z Trinity bezproblemowo. We wcześniejszych wątkach czytałem że komuś Trinity uwaliła jakiegoś Corsaira, gdzieś czytałem że GoodRAM nie współpracuje i stąd moje wątpliwości.

Z góry dziękuję (thx from the mountain :) jak mawiają rodacy w Irlandii) za pomoc.

*

Offline wojt

• 351
  • Sprzęt: SPVm700 - BlackBerry9900 - Transformer TF300TG
Odp: Karty powyżej 2GB kompatybilne z Trinity
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 01, 2008, 13:34:46 »
posiadacze Trinity (i klonów) oraz kart pamięci 4, 6 lub 8 GB wpisali się wraz z informacją jakiej firmy jest to karta.

mam mini SD 4GB producent: PROTEC cena 98zł
Jak ja nie lubię tych forów :|

Life Is Hard And Brutal And Full Of Zasadzkas And Sometimes Gives You Kopa W Dupę
But Sometimes Gives You Friendship, Love And Somebody Kogo Lubisz Aż Do Bólu

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2008, 09:39:42 »
zadziala kazda byle nie mini SDHC(tak one sie chyba nazywaja)high capacity-jeżeli walnalem zbuka w literowce to sory ale tych kart trin nie czyta było opisane.

jeżeli chodzi o producenta to polecam sandiska
jest bezproblemowy - 5 lat gwarancji...

aha - w trin 4 giga to chyba max!

i tu ja dolacze pytanie-czy ktos uzywa karty wiekszej niż 4GB???
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline wojt

• 351
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2008, 10:02:27 »
zadziala kazda byle nie mini SDHC
no właśnie z tym miałem problem :(
jedyną kartą [w miarę dostępną, 4GB i nie będącą SDHC] którą udało mi się namierzyć to był właśnie PROTEC
jeżeli chodzi o producenta to polecam sandiska
jest bezproblemowy - 5 lat gwarancji...
identycznie z PROTEC`kiem

Life Is Hard And Brutal And Full Of Zasadzkas And Sometimes Gives You Kopa W Dupę

*

Offline jezjacek

• *
  • 72
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Acer Iconia Tab
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2008, 10:37:14 »
U mnie działa bezproblemowo Kingston SD HC 4GB

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2008, 12:56:30 »
wlasnie jakis czas temu ktos pisal ze hc za cholere nie chca trybic w trince cos tam z bitem parzystosci czy czyms takim, ale skoro hc jednak poszla to moze 6 czy 8 lub nawet 12 giga poruszy...
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline literat

• 428
  • Sprzęt: Obecnie na etapie poszukiwań
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 02, 2008, 15:43:42 »
wlasnie jakis czas temu ktos pisal ze hc za cholere nie chca trybic w trince cos tam z bitem parzystosci czy czyms takim,

Wątek czytałem :) ale to raczej było "pojechanie" po koledze który był "lekko na bakier" z językiem polskim :D Pytałem na forum xda i tam mi odpowiedzieli że właściwie wszystkie SDHC powinny działać, ale wolałbym dowiedzieć się u kogo DZIAŁA karta. Z odpowiedzi wynika że Kingston 4GB oraz PROTEC 4GB działają na pewno. Czy jest również ktoś z 8GB ?

*

Offline wojt

• 351
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2008, 17:12:17 »
Z odpowiedzi wynika że Kingston 4GB oraz PROTEC 4GB działają na pewno.
z tym, że PROTEC jest "zwykłe" miniSD a Kingston SDHC
ja bałem się ryzykować z SDHC i dlatego poszukiwałem SD i realnie tylko PROTECa znalazłem

*

Offline hanibal0

• **
  • 119
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Omnia i900
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 02, 2008, 18:02:22 »
u mnie 4GB SDHC sandisca dziala super, jest szybka i jeszcze nie zdazylo mi sie zeby cos z niej zniknelo, trinka karte widzi zawsze, czasami po wyjeciu i ponownym wlozeniu karty bywaly problemy i trzeba bylo zrobic reset ale to byla wina ROMu, po zmianie na nowy wszytko jest ok, karte mozna wyjmowac i wkladac na wlaczonym sprzecie :)
life is only one... live quickly and fuck everything.

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2008, 19:07:58 »
u mnie SDHC Kingston działa bez problemów - polecam
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2008, 13:29:59 »
a ma ktos moze 6 albo 8 czy tez czekacie az ktos inny przetestuje???

moze jakas zrzute na egzemplarze badawczo testowe zrobimy??? :E

kurna ze tego badziewia nie mozna se w sklepie wsadzic i wziac dopiero jak dziala...
chetnie bym se powiekszyl pamiecioche do tych 6 czy 8 giga ale poco ja to kupie jak nie wiem czy bedzie trybic...

*

Offline wojt

• 351
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2008, 22:16:35 »
kurna ze tego badziewia nie mozna se w sklepie wsadzic i wziac dopiero jak dziala...

widocznie słabe sklepy wybierasz :wink:
ja powiedziałem, że przed kupnem musze sprawdzić czy działa i sprzedawca przy mnie delikatnie przecinał blister

*

Offline hanibal0

• **
  • 119
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 08, 2008, 19:39:32 »

ja powiedziałem, że przed kupnem musze sprawdzić czy działa i sprzedawca przy mnie delikatnie przecinał blister

to idz do tego sklepu i powiedz temu sprzedawcy zeby sprawdzil ci 8GB, zaloze sie ze koles odmowi, bo sprzedanie 2GB w otwartym opakowaniu nie stanowi problemu ale kto kupi 8GB w otwartym blisterze jako nowa karte za 100% ceny???

*

Offline wojt

• 351
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 09, 2008, 01:13:14 »
to idz do tego sklepu i powiedz temu sprzedawcy zeby sprawdzil ci 8GB, zaloze sie ze koles odmowi, bo sprzedanie 2GB w otwartym opakowaniu nie stanowi problemu ale kto kupi 8GB w otwartym blisterze jako nowa karte za 100% ceny???
po pierwsze nie kupowałem 2GB  :wink:
po drugie ja się spytałem czy mogę sprawdzić ten towar który mnie interesuje
i po trzecie jeżeli sprzedawca się zgodzi otworzyć blister do sprawdzenia, to naprawdę nie interesuje mnie czy później ja sprzeda za 100% ceny czy za 10% - to jego ryzyko
IMHO dając możliwość sprawdzenia i ewentualnego odstąpienia od kupna sprzedawca zachował się poprostu profesjonalnie
i może inaczej
kupowałem tu: http://www.znak.pl korzystając z formularza na stronie, przy składaniu zamówienia w uwagach zaznaczyłem, że przed kupnem chcę sprawdzić kartę w sklepie, na drugi dzień zadzwonił handlowiec dograliśmy szczegóły: musieli ściągnąć kartę z "centrali", upewniłem się co do możliwości sprawdzenia karty przed zakupem, zostałem poproszony o wpłacenie zaliczki bo w całej historii firmy sprzedali jedną taką kartę - miniSD 4GB, natomiast karty SDHC schodzą codziennie.
Jak pisałem wcześniej: sprawdziłem, zadziałało, kupiłem.
I jeżeli będę jeszcze coś potrzebował to dzięki takiej postawie tam właśnie w pierwszej kolejności będę szukał.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 09, 2008, 02:26:43 »
w pierwszej kolejnosci bierzesz z polki towar ktory ma zamkniety kartonik i nikt go nie tykal przed toba-norma

ale prawem konsumenta jest sprawdzenie towaru przed jego zakupem...

karty pamieci sa towarem ktory sprzedawcy bardzo niechetnie rozpakowuja do sprawdzenia,podobnie zreszta jak i inne nosniki..

*

Offline hanibal0

• **
  • 119
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 09, 2008, 09:40:07 »

upewniłem się co do możliwości sprawdzenia karty przed zakupem, zostałem poproszony o wpłacenie zaliczki bo w całej historii firmy sprzedali jedną taką kartę - miniSD 4GB,
Jak pisałem wcześniej: sprawdziłem, zadziałało, kupiłem.

popatrz jak ladnie sam sobie odpowiedziales  :ok: to fakt ze sprzedawca byl wyjatkowo uprzejmy ze pozwolil ci sprawdzic karte a pozniej zadecydowac o jej kupnie ale zwroc uwage ze zostales poproszony o wplate zaliczki i to nie wazne co sprzedawca wcisnal ci zebys wplacil ta zaliczke, mogl mowic prawde ale rownie dobrze mogl klamac zebys wplacil zaliczke, a w razie gdyby karta nie spasowala i nie chcialbys jej zakupic, sprzedawca wcisnalby ci kolejny bajer ze zaliczka przepadla na koszty zwiazane ze sprowadzeniem karty do sklepu i BARDZO NAM PRZYKRO ALE ZALICZEK NIE ZWRACAMY  :mrgreen:

mam troche doswiadczenia w poslkim handlu i znam takie triki, sam wiele razy nie oddawalem zaliczek, poniewaz zaliczka ma byc gwarancja ze klient jest zdecydowany na zakup ale z jakiejs przyczyny zakup ten musi zostac odlozony w przyszlosc (czasami z winy sklepu a czasami klienta). To nie istotne, zaliczek sie nie oddaje, no chyba ze okaze sie ze sklep nie jest w stanie dostarczyc zamawianego towaru, ale to juz inna bajka.

*

Offline wojt

• 351
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 09, 2008, 12:50:33 »
w pierwszej kolejnosci bierzesz z polki towar ktory ma zamkniety kartonik i nikt go nie tykal przed toba-norma
i ja tak robię  :smile:
ale prawem konsumenta jest sprawdzenie towaru przed jego zakupem...
karty pamieci sa towarem ktory sprzedawcy bardzo niechetnie rozpakowuja do sprawdzenia,podobnie zreszta jak i inne nosniki..
dokładnie tak - dlatego jestem zadowolony że sprzedawca umożliwił sprawdzenie przed zakupem
Napisane: 09 Marzec 2008, 12:15:03
popatrz jak ladnie sam sobie odpowiedziales  :ok:
tylko, że ja nie zadawałem żadnego pytania, zeby później na nie odpowiadać :wink:
to fakt ze sprzedawca byl wyjatkowo uprzejmy ze pozwolil ci sprawdzic karte a pozniej zadecydowac o jej kupnie
ja również tak sądzę - przynajmniej w czymś się zgadzamy :smile:
ale zwroc uwage ze zostales poproszony o wplate zaliczki i to nie wazne co sprzedawca wcisnal ci zebys wplacil ta zaliczke, mogl mowic prawde ale rownie dobrze mogl klamac zebys wplacil zaliczke, a w razie gdyby karta nie spasowala i nie chcialbys jej zakupic, sprzedawca wcisnalby ci kolejny bajer ze zaliczka przepadla na koszty zwiazane ze sprowadzeniem karty do sklepu i BARDZO NAM PRZYKRO ALE ZALICZEK NIE ZWRACAMY  :mrgreen:
za dużo trybu przypuszczającego w Twojej wypowiedzi :wink:
jeżeli już tak dokładnie analizujesz ta konkretną sytuację to może podam więcej danych odnośnie uzgodnień "zaliczkowych": chcę kupić kartę pamięci miniSD 4GB firmy PROTEC [innego renomowanego producenta nie znalazłem], nie chcę kupować karty SDHC bowiem nie miałem pewności czy zadziała, w ostateczności jestem gotów kupić kartę 2GB - taką miałem do tej pory, zostałem poproszony o wpłacenie zaliczki, od razu uzgodniliśmy, że gdyby wybrana przeze mnie karta nie działała, wtedy sklep wybierze inną kartę [działającą] o pojemności 4GB lub ostatecznie kartę 2GB [taki zakup również brałem pod uwagę] a zaliczka zostanie zaliczona w poczet należności
ufff, teraz już chyba wszystko jasne
mam troche doswiadczenia w poslkim handlu i znam takie triki, sam wiele razy nie oddawalem zaliczek, poniewaz zaliczka ma byc gwarancja ze klient jest zdecydowany na zakup ale z jakiejs przyczyny zakup ten musi zostac odlozony w przyszlosc (czasami z winy sklepu a czasami klienta). To nie istotne, zaliczek sie nie oddaje, no chyba ze okaze sie ze sklep nie jest w stanie dostarczyc zamawianego towaru, ale to juz inna bajka.
jako polski doświadczony handlowiec [BTW w handlu zagranicznym jest bardzo podobnie] masz zapewne świadomość, że zaliczka z definicji jest bezzwrotna :wink: a może i nie, bo sam piszesz o niej jako o "triku", co IMHO nie najlepiej świadczy o świadomości polskich handlowców
polecam jeszcze zapoznanie się z terminem zadatek :wink:
dla ułatwienia: handlowiec najchętniej przyjmuje zaliczkę
klient chętniej wpłaca zadatek
i to tyle, z mojej strony EOT bo dyskusja zaczyna nie mieć nic wspólnego z tematem wątku :S

*

Offline hanibal0

• **
  • 119
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 09, 2008, 16:33:41 »

wojt zobacz sam w poscie napisales ze kolega wybiera kiepskie sklepy bo tobie bez problemu sprzedawca pozwolil sprawdzic karte, jak sie w dalszej czesci dowiedzielismy, to nie tak bez problemu bo faktem jest ze wplaciles wczesniej zaliczke czyli zagwarantowales sprzedawcy ze jesli karta nie zadziala to nie bedzie on stratny (sprzeda rozpakowana karte za cene pomniejszona o zaliczke). Owszem w przypadku gdyby karta nie zadzialala w ostatecznosci moze nie bylbys stratny bo kupil bys 2GB ale sklep rownoczesnie tez zarabia marze (na 2GB wieksza niz na 8GB) i w ten sposob wszyscy sa "zadowoleni" ale tylko teoretycznie poniewaz my mowimy tu o kartach powyzej 4GB, i wiesz co jesli ta 8GB mialaby niezadzialac w trince to nie usmiecha mi sie kupno kolejnej 4GB, a wplacajac zaliczke tak wlasnie musialbym zrobic. A wiec nie dokonca to jest tzw dobry sklep.
Ponadto kazdy klient ma prawo sprawdzenia czy sprzet dziala, owszem ale niekompatybilnosc to nie wada, jesli sprzet bylby wadliwy to kazdy szanujacy swoja marke sklep wymieni go na nowy lub przynajmniej naprawi. Ale nie mozna mowic o sprawdzeniu wszystkiego w sklepie bo wtedy nigdy nie mielibysmy mozliwosci kupienia czegos zupelnie nowego, zapakowane trwale = nowe w mniemaniu wiekszosci ludzi.

Najlepszym rozwiazaniem byloby znalesc sklep gdzie maja wystawiona karte pokazowa (do testow), ktora pozniej oczywiscie sprzedana zostanie za nizsza kwote.

wojt moze zle mnie zrozumiales, nie chce sie czepiac twojego posta ale sam widzisz ze nam chodzi o fakt sprawdzenia czy karty powyzej 4GB beda dzialac w TRINITY ale bez rzadnych zobowiazan (ze jesli nie zadziala to bede zmuszony do zakupu zamiennika lub strace zaliczke)

to tyle, koniec Off Topic'a...

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 09, 2008, 21:09:00 »
Karta SANDISK 8GB (tak - osiem) ale microSD przez przelotke miniSD dziala!!! Nie mam żadnych problemów juz 3-ci miesiąc. Czekam na nowość 12 GB w microSD - juz SANDISK rozesłal jakiś misesiąc temu chyba do testowania do dystrybutorów.
pozdrawiam fanów TRINITY - bigfoot

*

Offline hanibal0

• **
  • 119
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 10, 2008, 13:36:17 »
teraz zaluje ze nie zaryzykowalem kupna 8GB wczesniej. Nie ukrywam ze fajnie bylo by zmienic karte ale chyba zaczekam na ta 12GB. Swoja droga nie orientujecie sie jaka ma byc cena tej 12GB ?

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 10, 2008, 14:55:53 »
no prosze to juz nawet 8 gigulcow mozna tachac w trince? huuuuuuuuuurrrrrrrrraaaaaaaaaa!!!!!

najsampierw klawiatura BT potem karta...

producenci testuja juz od bardzo dawna!!!
osemki nokia dostala jako pierwsza i sadze ze to wlasnie ta karta pracuje we wszystkich osmio gigowych nokiach w ramach testu :E

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #21 dnia: Maj 22, 2008, 04:12:25 »
mam czworeczke micro sdhc i dziala wybornie
kingstona kupilem za 90 zlociszy... :ok:
mysle nad wieksza.

*

Offline slawekxc

• *
  • 59
    • moja stronka
  • Sprzęt: HTC Trinity, HTC Touch Diamond, trek elite 9.9ssl :)
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 06, 2008, 17:44:28 »
U mnie sandisk 8gb microshc z przejściówką na mini śmiga elegancko.
OT302 – 3210 – M3588 – 8810 – c35 - C45 – M55 – 3660 – X700 – 6120c – trinity – 3110c – trinity- diamond