(Nie)adowanie podczas synchronizacji AS kablem.

• 18 Odpowiedzi
  • 1275 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
  • Sprzęt: HTC Touch Dual & HTC Trinity
(Nie)adowanie podczas synchronizacji AS kablem.
« dnia: Sierpień 29, 2008, 23:21:50 »
Pytanie - czy da sie jakos wylaczyc ladowanie aparatu podczas synchronizacji? Nie mam w zwyczaju "podladowywac" telefonow i wole tego nadal nie robic (do tej pory nawet 2-3 letnie sluchawki trzymaly praktycznie jak nowe przy ladowaniu zawsze od pustej (lub prawie) do pelnej). Jakis program do tego lub edycja rejestru?
NIKE niby ma taka opcje, ale cos nie dziala - i tak laduje (chyba, dioda swieci jak przy ladowaniu). A Trinity?
HTC Touch Dual: WM6.1 Phoenix
HTC Trinity: WM 6.1 PL by Tommi 020
Motorola F3, Nokia 6280 oraz Nokia 6020
Kiedy będzie słuchawka na 4 SIM karty?

*

Offline jareklie

• 260
  • Sprzęt: S Galaxy Tab + HTC HD2 +T-Mobile move +SPV M650
Odp: (Nie)adowanie podczas synchronizacji AS kablem.
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 29, 2008, 23:29:05 »
Z tego, co czytałem, ogniwa litowo-jonowe i litowo-polimerowe nie mają efektu pamięci i że bardziej im szkodzi (niemal) całkowite rozładowanie niż podładowywanie.
Inna sprawa, że nie podejrzewam, żebym miał jakiś sprzęt dłużej niż trzy lata ;)
już było (od 2002 r.): SE p800, MDA Compact, Dell Axim x50, FS Loox 720, HTC Wizard , HTC Universal, HTC Trinity, HTC Artemis, (UMPC) Samsung Q1, HTC Touch HD, HP iPAQ 614c, (UMPC) Sony ux280p, Qtek 8310, Omnia2  + AKTUALNE   -> co dalej? ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 30, 2008, 00:50:58 »
Nozyk w lapke, nadetnij izolacje kabla USB, znajdz kabelek koloru czerwonego i czarnego, ciach i po klopocie.
Zostaw tylko bialy i niebieski bo to kabelek od danych.
Osobiscie uzywalem litowo-jonowe i litowo-polimerowe calymi latami doladowywane codziennie i po 5 latach trzymaly tyle samo co za czasow nowosci, wiec najlepiej nic nie robic i cieszyc sie postepem technologi. No ale jak nie to na upartego rozwiazanie wyzej ;P

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 30, 2008, 09:48:40 »
Ja z wykształcenia elektronik i coś wiem o tych "nie mających efektu pamięci" ogniwach ;) Pic na wodę. Efekt ten jest w każdym ogniwem - w tych nowszych po prostu mniej odczuwalny. Każdy ma swoje sposoby na dbanie o baterię i już - nie mam siły tłumaczyć moich racji, bo i może nie są do końca słuszne ;)

Podejrzewam, że w rejestrze windy może być jakiś wpis za to odpowiedzialny. Siądę i popatrzę jak znajdę chwilę czasu. A na razie - czas ruszać w drogę z GPSem i go przetestować w trasie dłuższej! (Automapa 5.0.5).

*

Offline hanibal0

• **
  • 119
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Omnia i900
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 30, 2008, 10:19:54 »
Ja z wykształcenia elektronik i coś wiem o tych "nie mających efektu pamięci" ogniwach ;) Pic na wodę. Efekt ten jest w każdym ogniwem - w tych nowszych po prostu mniej odczuwalny. Każdy ma swoje sposoby na dbanie o baterię i już - nie mam siły tłumaczyć moich racji, bo i może nie są do końca słuszne ;)

Podejrzewam, że w rejestrze windy może być jakiś wpis za to odpowiedzialny. Siądę i popatrzę jak znajdę chwilę czasu. A na razie - czas ruszać w drogę z GPSem i go przetestować w trasie dłuższej! (Automapa 5.0.5).

zaczne moze od wyjasnienia, ze nie uwzialem sie na Ciebie, ale w ciagu zaledwie 2 dni, widze ze powieliles przynajmniej 4 tematy, ktore sa juz na tym forum!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Proponowal bym usiasc przed monitorem, przegladnac 4 strony tematow dotyczacych trinity, a pozniej zadawac pytania, rozumiem ze roznie jest z czasem ale to juz przesada, skoro twierdzisz ze jestes elektronikiem to tak sie sklada, ze ja podobnie i wiem ze aby cos na temat elektroniki wiedziec, trzeba troche posiedziec przy ksiazkach. Jesli ty spedziles przed nimi, tyle ile szukajac odpowiedzi na swoje pytania, to juz wiem jaki z ciebie elektronik.
Ale nie o to chodzi, nie bede kwestionowal twoich kwalifikacji czy racji. Zrobisz jak uwazasz, natomiast nastepnym razem zastanow sie przed powielaniem watkow, tworzysz w ten sposob smietnik z tego forum i utrudniasz innym zycie, pozniej odpowiedzi trzeba szukac w kilku takich samych watkach. Zastanow sie jaki to ma sens, skoro wszystko moglo by byc w jednym miejscu  :|

odpowiedz na nurtujacy cie problem znajdziesz po linkiem (zwroc uwage ze jest to to samo forum):
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79431.0
life is only one... live quickly and fuck everything.

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 30, 2008, 10:39:48 »
hanibal0 dzięki serdeczne :) Przeglądałem forum Trinity ręcznie (wszystkie strony z tematami), ale jakoś mi tamten wątek umknął... Może któryś z moderatorów podjąłby się zrobienia i przyklejenia FAQ (a w nim choćby linki do odpowiednich tematów)?

Wybacz powielanie. Przepraszam, to się już (raczej) nie powtórzy)!

Temat do zamknięcia.

*

Offline hanibal0

• **
  • 119
  • Sprzęt: HTC HD2, Samsung Omnia i900
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 30, 2008, 12:48:52 »
nikt tu nie ma zlych zamiarow, a juz napewno nie ja. Ale jesli nikt nie bedzie zwracal uwagi to niedlugo wszyscy bedziemy mieli problem znalesc cokolwiek na tym forum, jakichs zasad nalezy sie trzymac, zarowno w zyciu jak i w necie  :ok:
life is only one... live quickly and fuck everything.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 30, 2008, 14:11:58 »
jedyne faq to -czytaj zanim zapytasz,masz tu tylko 4 strony o trin i juz sie gubisz? :ohreally:
wlasnie przez powielanie watkow potrzeba bedzie niedlugo robic mape dzialu trin... :wink:
wystarczy poswiecic pol godziny na przeczytanie tytulow i zajrzec do tych co cie interesuja...

co do baterii to zamiennik kosztuje okolo 50 zlociszy...
batimex sie firma nazywa i maja naprawde nieustepujace orginalom zamienniki...
jezeli chodzi o baterie do trinki to maja nawet o troche wiekszej pojemnosci...

co do zywotnosci baterii w trince to przez rok uzywam dosc extremalnie bo przez ponad pol roku uzywalem jako mademu do kompa....
nie zauwazylem zmian w zywotnosci...
jedyne zmiany zauwazam miedzy latem a zima-zima 3ma znacznie krocej... :|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 30, 2008, 14:16:07 wysłana przez daras28-82 »
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 30, 2008, 22:49:41 »
Nie wiem czy zamiennik będzie mi potrzebny. Dziś testowałem jeżdżąc po dolnym śląsku GPS + GSM (oba moduły odpalone) - po ok. 4h pracy i kilkunastu minutach rozmów bateria wskazała 20% - moim zdaniem to bardzo dobry wynik jak na taki kombajn wszystkomający. A nie oszczędzam mu zasobów - SPB Shell 2, SPB Clock i trochę innego cały czas działa. Batimex powiadasz? Zaraz pogooglam sobie i może zamówię na dłuższe wypady w trasę (szkoda jakby pośrodku Wygwizdowa Maleńkiego GPS mi wysiadł ;P ). A co do tematu (ładowanie przez USB) - zainwestuję w Blututa do kompa i problem się rozwiąże sam, heh. Od dobrych dwóch lat się wzbraniam przed BT do kompa, bo nigdy tak naprawdę tego nie potrzebowałem, ale teraz chyba czas zakupić. Albo jakiś serwer odpalić na pececie i synchronizować przez WiFi (sieć w domu już mam bezprzewodową).

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 31, 2008, 03:11:44 »
i to jest rozsadne gaanie misio....
ale zamiast batermany zaopatrzylbym sid w ladowarke samochodowa bo uwierz mi(tak jak nikt nie katuje sprzetu,zwlaszcza baterii...) bateria trinki jest chyba niezniszczalna....

zawsze ta sama zywotnosc(po pelnym nakadowaniu)...
Xiaomi Redmi 9T 4/128+200GB, ThinkPad T480 , Romet ZXT125, Author Kinetic + Mystic... Fiesta!

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 31, 2008, 10:17:23 »
A powiesz mi jak podpiąć ładowarkę samochodową pod instalację elektryczną w skuterze, ale w taki sposób, aby mi aku nie rozładowywało (a brało z magneta), ale również musi prądu starczyć na światła drogowe + kierunkowskazy!

(Próbowałem - magneto niestety za mało daje i jak wszystko odpalę to wszystko świeci jak by chciało, a nie mogło :/... Pod aku nie chcę podpinać bo wiadomo - w motorku bateria mała i bardzo łatwo ją rozładować).

Samochód sprzedałem, aby zakupić jednoślad - i nie żałuję. Ale koniec Offtopowania (wybacz moderatorze).

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 01, 2008, 10:59:36 »
a skuter nie ma przez przypadek 6V  instalacji jak motory??? :ohreally:
jezeli tak to podpwiem ci ze ladowarka samochodowa dziala na 12V...

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 01, 2008, 15:34:42 »
6V to jest w motorach, ale starych. Wszystkie nowe już 12V mają. I mój skuter też :)

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 01, 2008, 15:42:10 »
to w czym widzisz problem?wykrec stacyjke i tam podlacz,najlepiej tak aby ladowarke podlaczalo po przekreceniu kluczyka...
sprawdz wydolnosc ukladu zasilajacego czy uciagnie obciazenie 1 ampera...

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 01, 2008, 17:42:54 »
(Próbowałem - magneto niestety za mało daje i jak wszystko odpalę to wszystko świeci jak by chciało, a nie mogło :/... Pod aku nie chcę podpinać bo wiadomo - w motorku bateria mała i bardzo łatwo ją rozładować).

daras a co ja napisałem? Podłączyć można tak jak piszesz. Tylko, że wtedy niestety magneto (w moto takie coś jest, nie ma alternatora) nie wyrabia. Chyba, że na bardzo wysokie obroty go wkręcę, a to mija się z celem. Jak podepnę ładowarkę, to normalnie światła mi przygasają zauważalnie, a jak kierunkowskaz do tego odpalę albo długie włączę - to lipa straszna się robi. Tak myślę coby jakąś prądniczkę gdzieś upchać - w końcu 5V/1A to nie tak strasznie dużo (raptem 5W) więc powinno się dać wykonąć. Tylko jakoś trzeba by to pod wał lub coś innego co się kręci podpiąć.

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 01, 2008, 17:59:43 »
poczytaj fora uzytkownikow skuterow i motorow,moze tam znajdziesz jakis patent na pradnice do skutera...

*

Offline misioooo

• *
  • 88
  • Moja marka - HTC!
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 02, 2008, 14:28:55 »
E tam. Kończmy ten offtop bo nas bananami obrzucą ;) Zakupię sobie podróżny akumulator z USB i będzie po kłopocie. 4h na baterii ciągnie. Więc przy drugim tyle (8h) raczej problemu nie bedzie - jakieś gniazdko się znajdzie do tego czasu (choćby w restauracji).

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 03, 2008, 14:42:06 »
biedaku,tylko 4 godziny?
a ja myslalem ze to mi malo 3ma...
minimum 6 godzin wzisu na hsdpa...

*

Offline daras28-82

• 2158
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 03, 2008, 18:39:27 »
tu kupisz baterie do trinkihttp://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=2814&menu=51&menu2=408