Mam taki problem. Kiedy wlacza sie w Treo tryb telefonu GSM, inicjalizacja calego tego systemu trwa okolo 30s. Jesli w tym czasie przyjdzie SMS to nierzadko zdarza sie, ze telefon nic o nim nie wie i co za tym idzie nie komunikuje mnie o tym. Sam SMS zostaje zapisany na karcie SIM i dopiero sprawdzenie SMSow na tej karcie (np. podczas odbierania nastepnego SMSu) odkrywa, ze sa tam nowe SMS i pojawia sie opcja skopiowania ich do pamieci palma.
Moje pytanie brzmi - czy ktos juz doswiadczyl takich problemow, czy to problem mojego egzemplarza tylko? Jesli chodzi o sposob sprawdzenia jaki wydaje sie najbardziej "niezawodny" to oto jak ja to sprawdzam:
1) Dobrze miec karte SIM w IDEI pop. A to dlatego, ze IDEA uzywa SMSow do powiadamiania o nowej poczcie glosowej (z jakiegos powodu SMSy wyslane np. z bramki internetowej dzialaja "gorzej", tzn. dochodza OK. Moze maja nizszy/wyzszy priorytet i dochodza pozniej/wczesniej? Nie wiem, ale SMS o powiadamianiu o poczcie glosowej dzialaja u mnie niemal w 100%, czyli nie dochodza jak nalezy. Inne SMSy gorzej, czyli dochodza znacznei czesciej w sposob "jak nalezy").
2) W IDEI pop jest automatyczne przekierowanie na poczte, gdy telefon jest poza zasiegiem. Wiec nalezy wylaczyc Treo z trybu GSM, a nastepnie zadzwonic na swoj numer (na pop-a). z innego telefonu Zostawic informacje na poczcie glosowej.
3) Po odczekaniu jakiejs minuty wlaczamy tryb GSM, podajemy swoj PIN, a nastepnie zamykamy klapke, zeby wylaczyc palma.
4) Trzeba odczekac przynajmniej 30s (choc pewno lepiej ciut wiecej, zeby dac czas na zalogowanie do systemu). Telefon nie informuje o SMSie (zadnego dzwieku, czy wibracji, nie ma go takze na liscie SMSow). Zeby zobaczyc tego SMS (jest zapisany na karcie SIM) mozna:
a) wyslac drugiego SMSa, nie wylaczajac trybu GSM, wtedy po odebraniu SMSa Treo "odkrywa" istniejace SMSy na karcie SIM i oferuje mozliwosc ich skopiowania.
b) wlaczyc i wylaczyc tryb GSM, ale bez zamykania klapki palma. Wtedy po skonczeniu inicjalizacji GSMa telefon wykryje nowe SMSy na karcie i da mozliwosc ich skopiowania.
Potrafie w pewien sposob obejsc ten problem. W preferencjach - Buttons2 (mam angielska wersje) nalezy zdefiniowac akcje dla "otwierania klapki". Wtedy juz po otworzeniu klapki (po wlaczeniu trybu GSM) bedzie wiadomo, czy sa jakies SMSy na SIMie czy nie. Mozna tez nie zamykac klapki i czekac te 30s za kazdym razem po wlaczaniu GSMu. Ale chyba to przedefiniowanie jest ciut wygodniejsze.
To jak, spotkal ktos podobny problem? Sorka za to przydlugie rozpisanie sie, ale nie wiedzialem jak to krocej opisac bedc jednoczesnie precyzyjnym.