Witam. Od jakiegos czasu posiadam Toshibe e 740 z wifi i mam kilka problemów. Po pierwsze - nie moge sie za nic połączyć z żadnym spotem WIFI- program konfiguracyjny tośki widzi spoty, łączy sie z nimi , ale za nic nie chce pobrać adresu sieciowego i nic więcej zrobić (w ustawieniach kart sieciowych wszedzie mam ustawione automatyczne pobieranie adresu, a i tak zawsze po polaczeniu tośka ma 169.254.107.72 niezależnie od tego z jakim spotem sie łączy - laptop z kartą wifi łączy sie z tymi samymi spotami bez problemów i pobiera adres sieciowy od nich) no i nie mam za bardzo pojecia jak poustawiać parametry połączeń - połączenie automatyczne z internetem przy pomocy parametrów: i do wyboru mam: Parametry internet, parametry miejsca pracy, moje połączenie, lub "nowe", ale wszedzie mnie pyta o modem??? a ja nie chce przez modem tylko przez wifi ... no i jestem w kropce - gdyby ktoś mnie łopatologicznie wyłożył co i jak ustawić żeby tośke zmusić do współpracy ze spotem - byłbym wdzięczny.
Druga sprawa - od niedawna zaczyna mi troche fixować GPS (holux ultra na cf GM-270) Zaczął mi robić sztuczki kiedy to zacząłem sie bawić bitrate portu COM w TT5 przy wyborze GPSu. Jest poznawany przez TT5 jako inny przewodowy odbiornik GPS NMEA, szybkość transmisji 4800 (ale zmieniałem żeby zobaczyć co sie stanie - komunikacja z GPS była - światełka mrugały , ale nie dawał prawidłowego sygnału GPS) i po wybraniu szybkości mam CF_CARD GE - i zawsze na tych ustawieniach chodził. A teraz sie mu czasem coś dziwnego dzieje - kiedy GPS zgubi sygnał w TT5- to gaśnie wszystko , wyświetla sie komunikat że komunikacja z GPS niemożliwa i możliwość wyboru CF_CARD GE też znika. W programie diagnostycznym od holuxa sie pojawia komunikat że albo port jest niedostępny (open failed) albo że jest COMPORT problem. No i nie bardzo wiem czy coś uwaliłem w GPS czy sie posypał pocket PC 2002 i to on miesza. Więc ze strony toshiby pobrałem ROM nk-e740-1.0624.040C.bin - podobno do mojej tośki z językiem francuskim , zgodnie z opisem wprowadziłem ją w stan flashowania ... i pokazało mi komunikat że rom nie jest do mojego modelu. Więc nie bardzo wiem co i jak . Tośke kupiłem od hiszpana przez net wiec byc może on zmieniał już język , ale czy dane o tym są zaszyte gdzieś w pamięci i maszyna ciągle myśli że jest hiszpańska? Z angielskim językiem jest to samo (wrong device). Może ktoś wie jak wgrać "na siłe ROM do tośki i sie podzieli tą wiadomością. dzięki za sugestie i oświecenie. Pozdr.