E350 z GPS zawiesza się po 1 minucie działania

• 3 Odpowiedzi
  • 1857 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Marzec 10, 2005, 01:04:56 »
Posiadam TOshiba e350 z WIN Mobile 2003 DE, GPS Rikaline 6010 PS2 z kablem Rikaline z Car Chargerem.
W celu podłączenia GPS (PS2) zainstalowałem wirualny port USBSER na COM2 (PL2303 dedzkowan do PPC 2003 - choć podczas instalacji system krzyczy że nie jest zgodny).
SOft (Automapa, Holux GPS Viewer, NAvigo Professional Demo) widzi port, działa ale po ok. 1 minucie się zawiesza.
Wcześniej miałem GPS Altina i było to samo. Wymieniłem GPS ale problem pozostał.
Co jest przycyzną, jak sprawić aby GPS dizałał normalnie - bez zawieszania się po ok. minucie pracy?

Krzysiek

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2005, 06:54:55 »
Nierozumiem tylko po co USB SER... skoro podlaczasz szeregowego GPSa (PS/2) a nie USB do szeregowego portu palmtopa?

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 10, 2005, 12:01:41 »
Bez tego nie działa wcale. Żaden z programów nie może otworzyć portu. Dopiero po instalacji sterownika port wirtualny (w PPC 2003 jest to COM2) staje się widoczny. Wszystko zaczyna działać. Niestety tylko przez ok. 1 min.
Sterowniki tego typu są do pobrania u producentów kabelków PS2>Toshiba>Car Charger. Podobno tylko PDA Toshiby wymagają tych sterowników. W przypadku innych PDA działa bez tego...

A to wyjaśnienie z innego forum
"Toshiba is using USB interface on the bottom flat connector unlike other PPC using Serial interface (e.g.iPaq, etc). It requires a special driver USBSER.."

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 10, 2005, 17:47:13 »
Aaa chyba ze tak. Po prostu Toshiba ma hosta USB... i GPSy szeregowe nie dzialaja. W dziale Download PDAclub sa takie sterowniki. Zobacz... moze to nowsza wersja.