Ponieważ ostatnio niema kto testować rom'ów stwierdziłem, że skoro i tak sam wgrywam prawie wszystkie które wychodzą podzielę się informacjami o romie który w końcu stanowi pełno wartościową całość
Nie taki znów finalSłówko "Final" w nazwie romu może sugerować że prace nad nim zostały zakończone. Nic bardziej mylnego. Autor "vjgrace" od wersji 3.0 (która także była 'Final') dodał parę użytecznych tweeków.
Do rzeczy Ogólnie rzecz biorąc przy kolejnych ROM'ach autorzy chwalą się zaoszczedzoną ilością Ramu i Storage w przypadku tego romu mamy:
Available Memory:
48.69 Mb Total
31.28 Mb Free (według mnie jest 30 zaraz po reboocie / 28,5 przy wlaczonym kliencie sms)
Po wgraniu facade i vito audio notes mamy juz a moze az 28 Mb zas z otwartym klientem sms ok 25 Mb - co uznaje za swietny wynik
Available Storage:
21.94 Mb Total
19.99 Mb Free (po wgraniu kontaktow 18,7 Mb)
W ramach zajetego miejsca w pamieci telefonu (storage) mamy do dyspozycji
-Cyberon Voice Speed Dial 1.7.16
-HTC File Manager 1.41
-Right Menu v1.97 (User able to create link/shortcut to New SMS with this program)
-CeleTask 2.2.2433.4986
-Commanager 1.6
-GPSCom Utility
-HTC SIM Manager 6.31
-MultiFlashLight 1.1
-OMAPClock 0.21
-Oxios Memory 1.40
-Oxios Alarms 1.31
-PIM Backup v2.5
-SMS Delivery Receipt Fix 0.3 by Intruder
-tgetfile.dll 5.0.11
-VoIP DLLs - VoIPiser 0.1
-WM5torage 1.78 beta 2
Ponieważ nie każdy wie co to za programy omówię po krotce ważniejsze rzeczy które dostajemy wraz z romem:
tgetfile.dll - M$ aby "pomoc " użytkownikowi w otwieraniu plików ograniczył dostęp tylko do folderu moje dokumenty ten "program" stanowi alternatywę dla rozwiązań M$
MultiFlashLight - Włącza najwyższą jasność wyświetlacza i na cłej jego powierzchni wyświetla biały ekran dziki czemu tel może służyć jako latarka (w brew pozorom czasem sie to przydaje)
WM5storage - podstawowy program umożliwiający dostęp do karty SD w telefonie bez użycia ActiveSynca
PIM backup - potrafi zarchiwizować smsy mmsy listę kontaktów połączenia... niezastąpiony przy częstych zmianach romu (jako cab)
OMAPClock - służy do podkręcania procesora w telefonie
Voip - w polskich warunkach nieprzydany
TC SIM Manager - zarządzanie informacjami na karcie sim np kopiowanie kontaktów z sim -> tel
HTC File Manager -> prosty manager plikow (ja wole totalcomandera)
Right Menu v1.97 -> Program do tworzenia w miejscu przycisków start / contacts rozwijanych list z poleceniami i skrótami (np do sms'ow)
Cel task - manager programów według mnie jedyną alternatywą dla niego jest xBAR pozwala na przełaczanie sie pomiędzy programami kilowanie ich itd.
Czym sie wyróżnia?Rom mam wgrany od dwóch dni... jak dotąd żadnych problemów w postaci zawieszania itp.
Niesamowitą sprawą jest ogromna ilość opcji i modyfikacji jakie możemy wprowadzić do telefonu. Podkreślam że z zmiany takie nie są bzdurne ale mają duże zastosowanie praktyczne jak np: wielkość fontów, ustawienia opcji w commenagerze itd itd... wszystko pięknie wypisane w ustawieniach które zajmują teraz 3 ekrany! to tez zabawa z rejestrem ogranicza sie do minimum.
W przeciwieństwie do niektórych romów ten ma rozdzielone SMS i MMS co uważam za duży plus.
W końcu działa mi pobieranie daty i czasu od operatora (po zmianie baterii nie muszę tego wprowadzać recznie)
Działa przywracanie połączenia z EDGE/GPRS w wielu romach miałem z tym problem jak raz zasięg GPRS uciekł trzeba było resetować tel aby znów mógł się połączyć
Miło również, że dzięki SMS Delivery Receipt Fix w potwierdzeniach dostarczenia mamy imię osoby do której wysłaliśmy sms zamiast samego nr tel.
Jako wadę uznaje brak możliwości zrobienia zdjęcia / nagrania filmu wprost z klienta mms
PodsumowanieRom jest stabilny, ma wiele udogodnień, opcji i jako pierwszy spełnia wszystkie moje oczekiwania. Nadmienię jeszcze że używam wraz z telefonem zestaw stereo bt i wszystko działa pięknie. Jesli nie wymysla czegos znacząco lepszego ja przy nim zostaje