update rom orange

• 18 Odpowiedzi
  • 1962 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline 12nala34

• 916
  • All I ask is a tall ship and star to steer her by.
    • smartphone HTC
  • Sprzęt: IBM & PalmOne
update rom orange
« dnia: Czerwiec 10, 2006, 15:42:05 »
Witam,

na moim spv c500 mam rom uk, czy jak zrobie update (najnowysz ze strony orange.uk) to strace wszystkie dane i ustawienia i czy wróci mi simlock i blokada microsoftu?

Czy ten najnowszy rom UK odtwarza pliki mp3 jako dzwonki?
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
  • Sprzęt: xperia x8 , n95 8gb
update rom orange
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 10, 2006, 16:00:56 »
A nie lepiej wgrać rom od imate sp3? bedziesz miał pl... a wszystkie dane stracisz i blokada wróci a sim lock nie wiem (to przy zmianie na rom uk) a przy zmianie na sp3 wszystko stracisza blokad nie będziesz miał :)

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
update rom orange
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 10, 2006, 16:11:27 »
hymmm, muszę się zastanowić - może nie zmienie wcale romu :D
--
Było: HTC Typhoon | HTC Wizard | Nec MobilePro 900c | HTC Universal | SE P990i | LG KS20 | Samsung GT-i5700
Teraz: IBM T60 | Sony Clie PEG-T425 | Palm m515 | Palm Tungsten T3 | FSC Loox 720 | Motorola Milestone

update rom orange
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 10, 2006, 23:42:58 »
Nie zmieniaj... bedziesz mial potem problem z MMSami - jak ja :( Przynajmniej w tej proponowanej wersji z PL.

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
update rom orange
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 11, 2006, 18:09:23 »
Cytat: "Bernard_Kr"
Nie zmieniaj... bedziesz mial potem problem z MMSami - jak ja :( Przynajmniej w tej proponowanej wersji z PL.

ja i tak mms'ów nie wysyłam - nie działają mi z ustawianiami z orange.pl

Wiem, że było to przerabiane wiele razy na forum, ale ja i tak nie łapie jak zrobić backup romu - czy może ktoś podaćmi co mam dokładnie robić krok po kroku i jak wgrać rom (od zrobienia backupa do włączenia telefonu :D ). Znalazłem stronkę, na której pisze jak wgrać polski rom - http://www.smartphone.net.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=124&Itemid=2 - ale co do backupu napisali tylko: Zmiana firmware skasuje wszelkie dane z telefonu, więc należy zrobić kopię zapasową oraz zsynchronizować telefon przy pomocy ActiveSync. Do kopii zapasowej najlepszy wydaje się SpriteBackup. Osoby które rozważają powrót do oprogramowania Orange, powinny wykonać również jego kopię zapasową, ponieważ Orange nie udostępnia żadnego oprogramowania z polskim językiem. Wykonanie backupu oprogramowania polega na zmianie bootloadera (sposobem opisanym tutaj a następnie zrzut oprogramowania na kartę pamięci, sposobem opisanym tutaj. Należy pamiętać, że backup oprogramowania z c500 sprzedawanych w Polsce nie mieści się na karcie 32 MB - musi być ona większa, czyli nie mniej niż 64 MB.
to wkońcu "SpriteBackup" robi backup romu, czy plików na telefonie :?:
--

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
update rom orange
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 14, 2006, 23:40:06 »
Tu jest jak zrobić beckup ROMu - szkoda, że po angielsku...:

Getting Started
Hardware
- You are going to need a 32MB or larger MinSD card and MiniSD to SD adaptor if you already have a SD card slot on your machine. I got mine from eCOST.com and it came with a MiniSD to SD adaptor.
Software
- Modified version of Tera Team Pro which can connect to the WinCE USB development port.
- ItsUtils

Backup Instructions
1. Turn off the phone and unplug the USB cable from the phone.
2. Press the Camera power button and plug in the USB cable.
3. The phone will automatically start and you should see the 3 colors screen with USB text on the bottom of the phone screen. If this is your first time connecting the phone to your computer via engineering mode, Windows will take some time to install the USB driver. So please be patient.
4. Launch Tera Team Pro (ttermpro.exe) and select USB under the Serial menu. If connection is made successfully, you should see a terminal window with a blinking cursor.
5. You can initial the backup sequence in several steps with the following commands, but I encourage you to use r2sd all as some users were having problems with other commands. Please note that it will wipe out your MiniSD card and one card can only store one backup at any given time.

r2sd ipl
save the phase 1 bootloader
r2sd spl
Save phase 2 bootloader
r2sd gsm
Save GSM radio code
r2sd os
Save Windows CE operating system
r2sd splash
Save boot splash screen
r2sd all
Save everything

6. After backup operation is finished, you will see a blinking cursor again. You can now safely turn off the phone by pressing the power button or you can type ResetDevice in the terminal window to reboot.
7. I have different ways to copy the ROM to the computer. So if you want to know the original method, please check the original article.
8. To save the backup file, you will need to know the ROM size listed below. All in byte(s).
CODEAll: 31328768
9. Take out the MiniSD card from the phone and connect it to your computer via the adaptor or x-in-1 media reader.
10. If you haven’t done so already, download the ItsUtils suite and unzip it to a folder.
11. Open a Command Prompt window.
12. Navigator to the unzip folder and enter build folder in the command prompt window.
13. Enter psdread X: 0 YYYY filename.bin in the command prompt window. Replace X with the drive letter to the MiniSD card, YYYY with the byte number listed above, and filename.bin with a desired file name. For example, psdread E: 0 31328768 ipl.bin will backup everything to a local file named ipl.bin.

Restore Instructions
1. Take out the MiniSD card from the phone and connect it to your computer via the adaptor or x-in-1 media reader.
2. Open a Command Prompt window.
3. Navigator to the unzip folder and enter build folder in the command prompt window.
4. Enter psdwrite X: filename.bin in the command prompt window. Replace X with the drive letter to the MiniSD card and filename.bin. For example, psdwrite E: ipl.bin will copy the ROM file to the MiniSD card.
5. Turn off the phone and put the MiniSD card back to the phone
6. Press the Camera power button and plug in the USB cable.
7. The phone will automatically start and before you see the 3 colors screen, it will ask you if you want to restore the ROM by pressing Volume Down key within the next 5 seconds.

tekst pochodzi ze strony: http://www.modaco.com/Backup_your_Typhoon_ROM-t201334.html

SpriteBackup, chyba jednak robi beckup plików na telefonie.... Czy jest konieczne robienie beckup'a romu, przed wgraniem nowego :?:
--

update rom orange
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 15, 2006, 09:29:37 »
Cytat: "12nala34"

SpriteBackup, chyba jednak robi beckup plików na telefonie.... Czy jest konieczne robienie beckup'a romu, przed wgraniem nowego :?:

Nie jest konieczne ale nie będziesz miał możliwosci powrotu do systemu w takim stanie jak jest teraz (wszystkie ustawienia). Jeśli zajdzie taka potrzeba to wgrasz czysty soft.

*

Offline Pele^^

• 588
    • http://www.pele.go.pl
  • Sprzęt: °SE_W995 °NDS_Lite
update rom orange
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 15, 2006, 15:54:14 »
ja nie robiłem zadnego backupu softu, tylko po 3 jak dniach jak dostałem c500 zrobiłem zmiane softu na ruski bez jakiejkolwiek praktycznej wiedzy   :lol:  i co najwazniejsze skutecznie  8)
°Sony Ericsson W995 + R1HA035 CID 81 RED + RODRIGUEZ HDX 3.0 FINAL + Sennheiser MX 760 + Sandisk MemoryStick Micro 8GB 
°Nintendo DS Lite + EDGE DS + Kingston MicroSD 2GB

... T-Mobile SDA -> SPV C600 -> SE D750i -> SE K550i - SE K810i -> SE W995

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
update rom orange
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 15, 2006, 22:00:56 »
a możesz napisać z czego barłeś informacje :?: - jeżeli z głowy, to proszę o ich przekazanie :D
--

*

Offline Pele^^

• 588
update rom orange
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 16, 2006, 10:50:37 »
mozna powiedziec ze korzystałem tylko z tego:
http://www.smartphone.net.pl/index.php?option=com_simplefaq&task=answer&Itemid=43&catid=80&aid=4

mialem tylko problemy Vendor-ID ale po kilku próbach i wpisaniu róznych danych udalo :)
°Sony Ericsson W995 + R1HA035 CID 81 RED + RODRIGUEZ HDX 3.0 FINAL + Sennheiser MX 760 + Sandisk MemoryStick Micro 8GB 

update rom orange
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 16, 2006, 17:12:10 »
12nala34 a po co Ci zmieniac ROM ? najelpeij wgraj sobie ten najnowszy rom ze strony orange.ukna nim smigaja mm'y. oblusga telefonu nie ejst trudna. a wgranie oryginalnego romu to nic trudnego. pozdrawiam    7651047 gg

*

Offline R.E.D.

• 484
update rom orange
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 16, 2006, 17:45:26 »
ale na orange.uk nie znajdziesz romu z jezykiem polskim raczej, a imate takowy posiada  8)

*

Offline R.E.D.

• 484
update rom orange
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2006, 18:08:08 »
Cytat: "12nala34"

SpriteBackup, chyba jednak robi beckup plików na telefonie....

nie na telefonie, ale na karcie mini sd  :wink:

co ciekawsze to jest troche pokrecony ten opis i wywnioskowalem, ze najlepiej miec 2 karty, wtedy nie trzeba wkladac do kompa i sprawdzac ile dokladnie ma bytow rom na telefonie. wystarczy wlozyc po backupie inna karte i zainstalowac inny rom. a kiedy cos sie nie powiedzie to wsadzic karte z backupem i wlaczyc w trybie serwisowym, po czym przywrocic stary rom.

jesli sie myle poprawcie mnie  :oops:

*

Offline Pele^^

• 588
update rom orange
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 16, 2006, 18:20:43 »
a jak to jest jak sie kupuje C500 od Orange w Polsce, chyba wtedy jest wgrany jezyk Polski  :?:

*

Offline R.E.D.

• 484
update rom orange
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 16, 2006, 19:02:15 »
niestety nie wiem czy c500 byly oferowane w polsce bo wtedy bylem na etapie se t610  :oops: , ale c600 jest w wersji pl, a orange nie udostepnia aku2 w takowej  :evil:

*

Offline Pele^^

• 588
update rom orange
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 16, 2006, 19:34:12 »

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
update rom orange
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 16, 2006, 20:55:54 »
Cytat: "R.E.D"
wystarczy wlozyc po backupie inna karte i zainstalowac inny rom

ale z tego co wiem, rom instaluje się z komputera na talefon, to po co tu karta :?:
--

*

Offline 12nala34

• 916
    • smartphone HTC
update rom orange
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 16, 2006, 20:58:14 »
Cytat: "R.E.D"
a kiedy cos sie nie powiedzie [z tym romem] to wsadzic karte z backupem i wlaczyc w trybie serwisowym, po czym przywrocic stary rom.

To w końcu "SpriteBackup" zrobi mi beckup ROMU, czy plików, programów itp., które są na telefonie :?:
--

*

Offline R.E.D.

• 484
update rom orange
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 16, 2006, 21:10:13 »
z opisu wynika, ze spritebackup robi kopie romu i robi ja na karte  :wink:
przywraca sie tez z karty  8)

rom z netu flashuje sie z kompa, ale spritebackup robi to z karty (chyba, ze zle przeczytalem)  :oops: