QTEK 8310 - kilka pytań nowego użytkownika

• 8 Odpowiedzi
  • 1329 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Marchelius

QTEK 8310 - kilka pytań nowego użytkownika
« dnia: Czerwiec 03, 2008, 11:28:35 »
Witam i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów.

Zanim napisałem tego posta dość sporo czytałem wątki na forum jako gość i poradziłem sobie z większością rzeczy które chciałem zrobić. Zdjąłem blokady, simlock, wgrałem nowy ROM (WM6.1 Clean 0.4b), poustawiałem MMS'y itp., mam jednak 4 pytanka, na które nie potrafię znaleźć konkretnej odpowiedzi. Proszę o pomoc.

1. W moim fonie budzik nie działa gdy wyłączę telefon. Czy to normalne ??? (przecież nawet stare komórki mają działające budziki przy wyłączonym telefonie!!)

2. Po wyjęciu baterii nawet na 1 sekundę resetuje mi się zegar i data. Czytałem że to wina baterii backup'owej, jednak u mnie w informacjach systemowych jest informacja o sprawnej i 100% naładowanej tejże baterii. W czywm więc leży problem ??

3. Po wysłaniu lub  odebraniu sms'a lub mms'a w folderze "drafts" pojawia mi się pusty sms już odpowiednio zaadresowany (do odbiorcy mojego sms'a lub nadawcy od którego otrzymałem wiadomość). Jak to wyłączyć ??

4. Jak zmienić funkcje przycisków znajdujących się nad czerwoną i zieloną słuchawką ?? (mam teraz odpowiednio WMP oraz MSIE) a chciałbym mieć np. nad czerwoną strzałką wejście do SMS'ów a nad zieloną do Task Managera

Z góry dzięki za każdą pomocną informację.

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
Odp: QTEK 8310 - kilka pytań nowego użytkownika
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 03, 2008, 14:33:15 »
polecałbym wgrac ROM WM 6.1 [From Emulator] bo ten co masz nie jest rozwijany

2. gdzie znalazłeś stan baterii backupowej?? jak pamietam pokazują go tylko palmtopy i to też nie wszystkie
4. operując skrótami w folderze windows na telefonie (np Long_Home, itp. Kopiujesz skrót na PC i w notatniku zmieniasz program)

reszty nie wiem
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Marchelius

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 03, 2008, 20:20:15 »
polecałbym wgrac ROM WM 6.1 [From Emulator] bo ten co masz nie jest rozwijany

2. gdzie znalazłeś stan baterii backupowej?? jak pamietam pokazują go tylko palmtopy i to też nie wszystkie
4. operując skrótami w folderze windows na telefonie (np Long_Home, itp. Kopiujesz skrót na PC i w notatniku zmieniasz program)

reszty nie wiem

Co do punktu 2: w menu pojawiła się ikona "system information" po instalacji Resco Explorer'a
Co do punktu 4: ze skrótami sobie poradziłem, dzięki (za te dwa przyciski odpowiadają pliki Short_AP1.lnk i Short_AP2.lnk)

A co do ROM'u: u mnie na razie wszystko działa OK a przeraża mnie instalacja i konfiguracja wszystkiego po raz kolejny.
Czym dokładnie różni się ten ROM od tego co ja mam wgrany? Bo jakoś w opisie nie widzę żadnych znaczących zmian, a do tego dochodzi ta blokada aplikacji do zdjęcia, kupa roboty a efekt praktycznie niewidoczny ...  chyba nie chce mi się tego robić :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 03, 2008, 20:44:36 wysłana przez Marchelius »

*

Offline revanmj

• 3203
  • PW to nie support.
    • revanmj's home place
  • Sprzęt: Galaxy Nexus, Desire Z, iPad, iPod touch
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 04, 2008, 06:35:44 »
no głównie na tym co masz (przynajmniej mnie) przesyłanie plików przez Bluetooth nie działa (można wysyłać ale odbierać już nie), a na tym co poleciłem już działa
Galaxy Nexus: Shiny ROM 4.4.4
iPad Air: iOS 7.1 | iPod touch 4: iOS 6.1 JB
Lumia 520: Windows Phone 8.1 Update 1
Google+

*

Marchelius

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 04, 2008, 08:36:21 »
no głównie na tym co masz (przynajmniej mnie) przesyłanie plików przez Bluetooth nie działa (można wysyłać ale odbierać już nie), a na tym co poleciłem już działa
No to jest niezaprzeczalny argument, ale chyba i tak na razie sobie odpuszczę.
Poczytałem dokładnie oryginalny wątek i okazuje się że WIFI nie działa jak należy, a dla mnie to podstawa, (mam darmową sięć w zasięgu jak jestem w domciu hehe)  więc ta wersja dla mnie zdecydowanie odpada.
Z działającym częściowo Bluetooth jakoś przeżyję, ale może mógłbyś mi podesłać pliki odpowiedzialne za działanie Bluetooth z tamtego softu?? Może po podmianie będzie działać jak należy (i wtedy będzie już bardzo OK).  Do pełni szczęścia zostanie tylko dodanie langPL.

Czy gdzieś jest jakaś instrukcja jak wykorzystać (do przeróbki) plik z PL z WM6 aby dostosować go do WM6.1 ??
Zająłbym się tym i udostępnił efekt, tylko że nie mam pojęcia jak się za to zabrać :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 04, 2008, 09:03:11 wysłana przez Marchelius »

*

Offline tezet1

• **
  • 104
  • Sprzęt: HTC Tornado, Dell D620, Fender Stratocaster AM STD ;-)
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 04, 2008, 10:53:42 »
Niestety obecnie żaden rom WM6.1 nie jest bez wad. Chociaż ten z emulatora jest już całkiem niezły, to jednak oprócz niedziałającego wifi, mialem  problem z TomTomem - kompletnie nie działał, co nie zdarzyło mi się na żadnym innym romie.
Jeśli chciałbyś, aby wszystko działało bezproblemowo, to proponuję zastanowić się nad jakimś romem WM6. WM6.1 za wiele nie wnosi głównie - sliding panel, wątkowane smsy (które i tak wyłączam) i wyszukiwanie w smsach. U mnie lepiej sprawdza się WM6, tym bardziej, że wolę wersje PL.

*

Marchelius

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 04, 2008, 19:57:12 »
...  proponuję zastanowić się nad jakimś romem WM6. WM6.1 za wiele nie wnosi głównie - sliding panel, wątkowane smsy (które i tak wyłączam) i wyszukiwanie w smsach. U mnie lepiej sprawdza się WM6, tym bardziej, że wolę wersje PL.

Dzięki za odpowiedź.
Polskiego WM6 już miałem i cuda się na nim działy, po jakimś czasie część rzeczy była po polsku a część po angielsku. Angielski troszkę znam  :D więc brak PL nie jest dla mnie druzgocącym problemem. Na WiFi mi zależy a na ROM'ie którego używam działa bezproblemowo. Co do BT to słuchawka łączy się z telefonem bez problemu i działa jak należy, a to dla mnie też bardzo ważne.

Troszkę offtopic'owo: czy możecie mnie oświecić jak (i czy w ogóle można) włączyć wybieranie głosowe kontaktów? Przydałoby się podczas jazdy samochodem ....  :ok:

*

Offline tezet1

• **
  • 104
  • Sprzęt: HTC Tornado, Dell D620, Fender Stratocaster AM STD ;-)
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 04, 2008, 21:19:06 »
Są różne wersje WM6 :) Ja zostałem przy takiej, gdzie wszystko co używam działa mi bez problemu. Ale to bardzo indywidualna sprawa...
W menu kontaktu powinno być "Dodaj znacznik głosowy". Potem mozna go wybrać po dłuższym przytrzymaniu klawisza głośności (tego na dole).
Ja nigdy z tego nie korzystałem, ale obiły mi się o uszy programy Microsoft Voice Command i Cyberon Voice Commander.

*

Marchelius

« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 05, 2008, 20:10:18 »
W menu kontaktu powinno być "Dodaj znacznik głosowy". Potem mozna go wybrać po dłuższym przytrzymaniu klawisza głośności (tego na dole).
No właśnie tego u mnie nie ma, a po dłuższym przytrzymaniu klawisza głośności "w dół" odpala mi się aplikacja aparatu  :O Poza tym jakoś nie potrafię przekopiować wszystkich kontaktów do pamięci urządzenia, zawsze odczytuje je z karty SIM ...

Ja nigdy z tego nie korzystałem, ale obiły mi się o uszy programy Microsoft Voice Command i Cyberon Voice Commander.
No ale to są kombajny do całościowego sterowania pocket'em lub telefonem za pomocą głosu, ja potrzebuję tylko wybieranie głosowe i nic więcej.