Przydatny link przy zakupie telefonu nie tylko smart :)

• 4 Odpowiedzi
  • 855 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przydatny link przy zakupie telefonu nie tylko smart :)
« dnia: Luty 13, 2008, 23:08:26 »
Ostatnio przyszedł do mnie znajomy z telefonem E650, w każdym bądź razie wyglądał tak po obudowie; oczywiście kupiony na allegro. Miał z nim problemy tzn z instalacją programów wykrywaniem przez Activesynca itd, po zobaczeniu telefonu oraz softu okazało się, że ktoś do obudowy po E650 wpakował kompletnie inny telefon.
Podobno na allegro pojawia się coraz więcej telefonów, smartfonów itd podrobionych.
Najprostsza znana mi metoda sprawdzenia tego przed zakupem jest poproszenie o numer IMEI oraz sprawdzenie w bazie jako jaki telefon jest zarejestrowany.
Mam nadzieje, że nie powtarzam linka lub postu jeśli tak admin może do usunąć.

Przyklejam linka wystarczy wstukać IMIE pokaże nam model i całą resztę przydatnych informacji.

http://www.numberingplans.com/?page=analysis&sub=imeinr

*

Offline Multiaplikator

• *
  • 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
Odp: Przydatny link przy zakupie telefonu nie tylko smart :)
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 14, 2008, 23:35:26 »
Czy te informacje są pewne to ja tak do końca nie wiem, na pewno są trochę zagmatwane. Z ciekawości wbiłem IMEI swojego telefonu - Cingular 3125 i jako "Mobile Equipment Type" widzę "HTC Qtek S300". No i teraz zaczynają się schody. Mój telefon występuje także pod nazwami: HTC Star Trek, Dopod S300, i-Mate Smartflip, Qtek 8500, SPV F600.  Niby elementy nazwy się zgadzają ale tak jakoś dziwnie. Jedyne co jest pewne to HTC :). No bo Qtek OK, ale dlaczego S300 skoro oznaczenie Qtek S300 ma smartphone znany także jako HTC Muse, czyli całkiem coś innego. S300 zgadza się ale z Dopod'em a tego określenia na stronie internetowej zabrakło. Pragnę dodać, że mam oryginalne pudełko do swojego telefonu i IMEI na pudełku się zgadza z tym w telefonie.

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 16, 2008, 23:00:27 »
Ja też sie spotkałem z tym
Jest to uzależnione prawdopodobnie od regionu albo jak to jest określone tam miejsca przeznaczenia - na jaki rynek telefon wychodzi, nie bardzo wiem jednak na jakiej zasadzie odbywa sie rejestracja każdego numeru imei.
U mnie w C600 pokazuje C600 przeznaczony na rynek brytyjski, jednak mój znajomy ma C500 i pokazuje już jako HTC C500, przy określeniu że telefon jest przeznaczony na rynek europejski.

Musiał by w temacie rejestracji numerów imei wypowiedzieć ktoś, kto coś o tym wie, zawsze można poszukać na google.

generalnie linka ma służyć sprawdzeniu czy jak kupujemy jakiś telefon, smart itd z wyższej półki czy w środku na pewno jest to co powinno i jak on jest zarejestrowany, tak jak pisałem znajomy chciał zmienić 500 na coś wyższego i kupił bubel w ładnym pudełku:]

A może zada naiwne pytanie a jak sprawdzałeś numer imie? wpisałeś *#06# ? przez naklejkę ?

*

Offline Multiaplikator

• *
  • 98
  • Sprzęt: iPhone 4, Eten Glofiish M700
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 17, 2008, 00:06:16 »
Jak juz napisałem, mój numer IMEI nieważne czy przez kod, czy przez naklejkę jest ten sam.

*

Offline Fazarro

• **
  • 156
  • The Arsonist
  • Sprzęt: LG P920
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 17, 2008, 12:31:49 »
mam htc muse....nawet ine wiedzialem :/
I jesteś tego na 100% pewien?