Rom Maya
To nie jest jego ROM... on dodał tylko polski język (mówię o tym, który można jeszcze nazwać wanilią).
Obydwa nie są moje. Obydwa pochodzą od Vanilla z XDAdev która znowu nie jest autora samego Vanilla.
Pomijam fakt że właścicielem ROMu jest MS

to (można powiedzieć) właścicielem "portu" jest ktoś z XDAdev.
I dalej idąc - jeśli mówimy o właścicielu ROMu to co przez to rozumiemy ? Jakie zmiany należy wprowadzić żeby stać się "właścicielem" ?

Czy wystarczy dodać kilka aplikacji i zmienić skiny ?, dodać PL (to przygotowane przez tezet1 ma minimum potrzebnych rejestrów, spróbujcie na tej PL nakładce zmienić język na EN i wrócić na PL to się zdziwicie), "wygładzić" menu, wyczyścić rejestry, XMLe, PROVXMLe ze śmieci ? Na czym, jak nie na "przegotowaniu" polega przygotowanie ROMu ?
Wszystkie build'y wyszły kiedyś z MS i on jest prawowitym właścicielem każdego ROMu, reszta to tylko jego wariacje

I nie chodzi o to że próbuję wykazać jakąś swoją wartość intelektualną bo tak naprawdę jedyne czynności jakie wykonałem to dokładnie przeglądnąłem rejestr dodając PL w każde miejsce gdzie powinien się pojawić, wyczyściłem XMLe z innych niż EN i PL języków (gdzie brakowało PL to dodałem), wywaliłem zbędne grafiki, te co zostały "upakowałem", wywaliłem programy IA (jak Vanilla to Vanilla, WM posiada już task i file manager), dodałem T9PL i wiele innych drobiazgów których nie pamietam a które wychodziły w trakcie pichcenia. Pomijam grafikę bo nie jestem jej autorem, tylko ją wgotowałem.
Chodzi mi o podejście polskich użytkowników generalnie. Wszystko co pochodzi z Polski jest BE, jeśli ROM zostanie znaleziony na jakimś zapyziałym forum w emiratach lub nawet na XDAdev gdzie też nie znamy autora (może nim być 15 letni Bob z Kentucky) to piejemy z zachwytu, bo amerykanskie albo choć napisane w amerykanskim MUSI być dobre. Zachowujemy się jak ostatnie wieśniaki Europy.....sorry

tak to niestety widzę.
Bez urazy @Malys

Pokażcie mi ROM który wyszedł bez błędów i wydawanych potem poprawek. Nawet zachwalany przez Was v3.2 doczekał się w krótkim czasie uaktualnienia do v3.3, na "wielkość" ROMów z XDAdev pracują ich autorzy tylko w pewnym sensie, reszta to robota każdego który odda swój krytyczny głos znajdując/wytykając jakiś błąd. U nas jedyne co potrafimy to ściągnąć ROM z rapida i tyle. Nawet wgrać niewielu* potrafi (pomijam częste wgrywanie do innych modeli HTC i uwalanie sprzętu-dobrze że RUU nie działa na Nokiach

). Za to bardzo dobrze potrafimy krytykować inicjatywę, w tym jesteśmy mistrzami

Nikt* się nie zabierze za ugotowanie czegoś swojego i wystawienie na forum.
*Są jednostki - można je spokojnie wymienić z pamięci.