Omap clock

• 10 Odpowiedzi
  • 1300 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Omap clock
« dnia: Sierpień 22, 2006, 22:27:19 »
Siemka gdy chce odpalic program Omap clock wyskakuje mi komunikat:
Initialization failed
Reason: Can't map I/O
co jest nie tak?

*

Offline R.E.D.

• 484
Omap clock
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2006, 22:33:34 »

Omap clock
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 23, 2006, 00:05:58 »
tak to byla bolokada microsoftu ale zdejmowalem ja sposobem o jakim pisales i nic nie dalo dopiero sda unlocker pomogl.

*

Offline KuK

• *
  • 90
  • Sprzęt: SPV C600  ROM i-mate > w oczekiwaniu na WM6 :)
Omap clock
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 23, 2006, 01:49:22 »
Skoro mowa o podkręcaniu procka... jaka jest bezpieczna górna granica?
Na bodajże modaco przeczytałem ze koleś testował (TiOmap 850 czyli c600, 8310, itd.) na 276MHz i chodziło, dopiero przy 288MHz telefon się zawieszał...
Jakie według was wartości podkręcania są bezpieczne, które mogą być ustawione na stałe? :)

*

Offline R.E.D.

• 484
Omap clock
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 23, 2006, 10:59:48 »
ja czytalem ze przy 252 jest wporzo  ;)  a przy 276 po jakims czasie wywalal bledy w niektorych programach  :)

poza tym nalezy pamietac o wyzszym wydzielaniu ciepla (zwlaszcza przy wyzszej temperaturze powietrza)  ;) i o tym, ze jezeli nie mialoby to duzego znaczenia to zapewne i producent sprzedawalby procesory z wyzszymi zegarami  :P

*

Offline KuK

• *
  • 90
Omap clock
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 23, 2006, 17:13:38 »
@R.E.D a sam masz podkręconego? Ja w sumie obecnie używam Tornado PowerControl :proud: , który działa w tle i sam reguluje wartością procesora w 3 poziomach (najniższy mam ustawiony 116, normalny 180 i wysoki 226 - niestety nie da sie wyższego).

Co do producentów to oni prowadzą bardzo dziwną politykę, nie rozumiem dlaczego, np. taka Motorola blokuje wiele funkcji w swoich telefonach. Dopiero bardziej oczytany użytkownik musi sobie uaktywnić wiele przydatnych fuknkcji, które przecież mogły być odblokowane fabrycznie...  :S Tak samo z tą prędkością procesora, wydaje mi sie, ze często dają mniej, niż mogliby dać w rzeczywistości... :bored:

Omap clock
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 23, 2006, 17:25:12 »
np. taka Motorola blokuje wiele funkcji w swoich telefonach. Dopiero bardziej oczytany użytkownik musi sobie uaktywnić wiele przydatnych fuknkcji, które przecież mogły być odblokowane fabrycznie...

Chodzi o to, że Motorola wykorzystuje to jako chwyt marketingowy. Jeśli jakiś telefon źle się sprzedaje, to firma wypuszcza jego następce który ma odblokowane funkcje i jest sprzedawany z wyższą kasę.

Omap clock
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 24, 2006, 13:13:07 »
Cytat: "KuK"
@R.E.D a sam masz podkręconego? Ja w sumie obecnie używam Tornado PowerControl :proud: , który działa w tle i sam reguluje wartością procesora w 3 poziomach (najniższy mam ustawiony 116, normalny 180 i wysoki 226 - niestety nie da sie wyższego).

jaki sens ma podawanie mniejszego taktowania niz fabrycznie?
Mniejszy pobor prądu = dłuższa zywotność ? dobrze mysle
Czy taki c600z zegarem na 116 spokojnie pociagnie mp3?

*

Offline KuK

• *
  • 90
Omap clock
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 24, 2006, 14:34:32 »
Cytat: "darthklu"
jaki sens ma podawanie mniejszego taktowania niz fabrycznie?
Mniejszy pobor prądu = dłuższa zywotność ? dobrze mysle
Czy taki c600z zegarem na 116 spokojnie pociagnie mp3?

Na logike taki powinien być efekt... :) ale osobiście nie testowałem o ile wydłuża się żywotnośc baterii.
Z Tornado PowerControl jest tak, że jeśli masz ustawione te 3 wartości, to on sie automatycznie przełącza pomiędzy nimi w zależności od tego co robisz. Jkabyś uruchomił TCPMP to prawdopodobnie zegar byłby taktowany fabryczną prędkością albo podwyższoną, a jak nic nie robisz to obniża prędkość...
Jeśli chciałbyś na stałe obniżyć prędkość, to albo dla 3 pozycji ustawiasz tą samą, albo uruchamiasz OmapClock (jest w pakiecie Tornado PowerControl, ponadto jest też tam  Tornado Low Light).
Przeprowadziłem testy na TCPMP na kilku różnych prędkościach i wygląda to tak ;):
---------------------------------------------------------------------------------
-bez podkręcania (OmapClock wykrywa procka jako 180 MHz)
TCPMP Version 0.71 Benchmark Results

Average Speed                  622.14%
Audio Samples                  20287000
Amount of Data                 7166 KB

Bench. Time                    1:13.941
Bench. Sample Rate             274367
Bench. Data Rate               794 kbit/s

Original Time                  7:40.022
Original Sample Rate           44100
Original Data Rate             128 kbit/s

URL                            \Storage Card\Test\Interphace - Fly Away Extended Version)(www.djwitek.prv.pl).mp3
Size                           7337984
Platform                       SmartPhone
OS Version                     5.01
OEM Info                       SPV_C600
Clock speed                    172 Mhz
Audio output                   Wave Output 44100Hz 16Bits 2Ch.
---------------------------------------------------------------------------------
- z obniżonym taktowaniem (OmapClock ustawiony na 116 MHz)

Average Speed                  373.85%
Audio Samples                  20273549

Bench. Time                    2:02.967
Bench. Sample Rate             164873
Bench. Data Rate               477 kbit/s

Original Time                  7:39.717

URL                            \Storage Card\Test\Interphace - Fly Away (Extended Version)(www.djwitek.prv.pl).mp3
Clock speed                    110 Mhz
- z obniżonym taktowaniem (OmapClock ustawiony na 80 MHz)

Average Speed                  234.45%
Audio Samples                  20266370

Bench. Time                    3:16.009
Bench. Sample Rate             103398
Bench. Data Rate               299 kbit/s

Original Time                  7:39.554

URL                            \Storage Card\Test\Interphace - Fly Away (Extended Version)(www.djwitek.prv.pl).mp3
Clock speed                    80 Mhz
- dla ciekawostki z podwyższonym taktowaniem (OmapClock ustawiony na 276 MHz) :))

Average Speed                  995.50%
Audio Samples                  20304444

Bench. Time                    0:46.250
Bench. Sample Rate             439065
Bench. Data Rate               1.3 Mbit/s

Original Time                  7:40.418
Original Data Rate             127 kbit/s

Clock speed                    264 Mhz

Także, nawet przy 80 MHz, mp3 nie przycinało mi się podczas słuchania, coprawda podczas progresywnego przeszukiwania ścieżki reakcja była troszkę dłuższa, aczkolwiek wciąż wszystko chodziło bez większych zastrzeżeń. :)

Omap clock
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 24, 2006, 15:29:28 »
no to teraz kwestia czy obnizenie np do 120 zaowocyje jakims zauwazalnym wydluzeniem pracy telefonu to wtedy bylo by naprade ciekawie. bo jednak c600 slabiutko sobie radzi. ale mialem kedys n-gage tez nie bylo lepiej.
2-3 godziny sluchania muzyki z godzina grania w gry pare krotkich rozmow i tel starczy na 1,5 doby.

Acha jak to ejst z tym podkrecaniem ( w sumie to chyba jedynie zeby pograc w gry z emulatorow np morphgear bo normalnie chodzi za wolno. w sumie to i tak tylko do RPG czy jakis planszowek sie nadaje bo zadne gry akcji to raczej zadowalajaco nie pojdea)
czy spotkal sie ktos z opiniami ze takie podrecanie oczywiscie czasowe (np z 2,3 godziny dziennie) aby pograc wlasnie w cos. spowodowalo jakies uszkodzenia w telefonie itp jakie sa konsekwencje. Bo jezeli tak to szkoda telefonu

*

Offline R.E.D.

• 484
Omap clock
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 24, 2006, 20:04:20 »
ja osobiscie nie mam teraz podkreconego  ;)

jezeli chodzi o skrecanie w dol procka to czytalem, ze to mija sie z celem bo procesory ti omap sa wlasnie stworzone z mysla o jak najmniejszym poborze pradu (stad tak niskie czestotliwosci samych ukladow) i to po prostu praktycznie nic nie daje. oczywiscie nie potwierdzam tej infoermacji, ani nie zaprzeczam wiec byc moze ktos sprawdzi czy sa jakiekolwiek roznice (chociaz na czesto uzywanym numerze telefonu bedzie to nie lada wyczyn bo trzeba by pilnowac kiedy i na jak dlugo odbierac telefony  :P