mp3 w SPV C600 i kilka pochodnych kwestii

• 15 Odpowiedzi
  • 1650 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Styczeń 25, 2006, 14:59:24 »
Witam,
Przymierzam się do zmiany telefonu w Orange'u i zainteresował mnie SPV C600. Przeczytałem już sporo o tym fonie na forum pdaclub.pl :) ale nie znalazłem kilku informacji: jaka jest jakość odtwarzacza mp3 w tym modelu SPV? Czy można spokojnie ten fon używać do słuchania mp3, czy też jest to taki sam bajer, jak większość aparatów fotograficznych montowanych w komórkach - niby jest, ale mp3 lepiej słuchać z osobnego odtwarzacza lub innego fona (np. Nokii 6230i, która ma podobno bardzo dobry odtwarzacz).
Kolejna rzecz: czy ktoś z Was używa w C600 karty o pojemności 1GB - już nie pamiętam gdzie czytałem, że jest to możliwe, ale chciałbym uzyskać potwierdzenie od kogoś, kto rzeczywiście korzysta z takiego rozwiązania.
I już ostatnie pytanie: czy pliki (audio lub video) wrzucane do tego telefonu muszą być konwertowane do niego w jakiś specjalny sposób (np. plik mp3 zmienia się w .aac albo .hgw co :), czy też wystarczy je wrzucić na kartę (np. poprzez czytnik podpięty do PC, albo przez kabel bezporednio do fona) i już mogą być czytane przez SPV-kę?

Z góry dzięki za pomoc

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 25, 2006, 16:10:08 »
Po pierwsze C600 odtwarza MP3 w takiej jakosci jak sa zapisane. Jesli masz "lipnie" skompresowane mp3 to i bedzie to lipnie gralo ale jesli mp3 jest ok to brzmi tak samo jak z PCta lub innego urzadzenia do otwarzania mp3 (oczywiscie na sluchawkach, nie na glosniczku).

C600 na bank obsluguje karty 1GB i odtwarza pliki mp3 oraz mp4 (video) bez zadnej konwersacji. Wrzucasz je po prostu na karte i jazda.
SPV odtwarza takze wiele innych formatow muzycznych oraz video. Poza tym zawsze mozna dograc jakis soft ktory poszerzy mozliwosci odtwarzania zadanych plikow.

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 25, 2006, 16:30:17 »
Dzieki wielkie za szybką odpowiedź na wszystkie pytania!
Oczywiście - jakość pliku mp3 jest podstawowa, bo "z pustego i Salomon..." - chodziło mi tylko o to, czy dobrze skompresowany plik (np. EAC + lame w rozsądnym bitrate) będzie równie dobrze brzmiał - czyli - czy można SPV C600 bez zastrzeżeń używać jako mp3 player bez męczarni dla uszu.

*

Offline waflo

• 334
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 25, 2006, 16:57:42 »
C600 (jak rowniez C500, C550) "gra" swietnie. Mozesz uzyc kabelka/przejsciowki z microjacka (wbudowanego w telefon) na minijacka dzieki czemu mozesz podlaczyc dowolne sluchawki. Ja uzywam telefony ze sluchawkami sony phantopia i brzmi to rewelacyjnie. Polecam.

*

Offline sajlent

• Redaktor
  • 3714
  • Sprzęt: Mate 20 Pro
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 25, 2006, 17:31:02 »
Ja co prawda mam Qteka 8310 ale podejrzewam, ze uklad dzwiekowy bedzie na 99% taki sam jak w c600. Zgadzam sie z przedmowca, ze dzwiek wychodzacy jest swietny i moim zdaniem kupno osobnego odtwarzacza mija sie z celem. Lepiej zainwestowac w pojemna karte.

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 26, 2006, 09:04:56 »
No to rewelacja - taką informację miałem nadzieję otrzymać :)
Dzięki wielkie.

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2006, 08:31:04 »
Cytat: "Behemot"
Dzieki wielkie za szybką odpowiedź na wszystkie pytania!
Oczywiście - jakość pliku mp3 jest podstawowa, bo "z pustego i Salomon..." - chodziło mi tylko o to, czy dobrze skompresowany plik (np. EAC + lame w rozsądnym bitrate) będzie równie dobrze brzmiał - czyli - czy można SPV C600 bez zastrzeżeń używać jako mp3 player bez męczarni dla uszu.

Jesli chodzi o jakosc toru audio to w C600 jest lepsza niz w C500 gdzie bylo takie slynne syczenie slychac co jakis czas. Prawdopowobnie poprawa wynika z lepszego procesora w C600.  Co do MP3 to ja bym polecal nie polecal, raczej juz mp4 (czyli AAC) albo WMA PRO.  
Koder mp4 ma np. NERO a WMA PRO jest za darmo od MS (chyba razem z WM SDK - nie pamietam).  Tak jak AAC tak i WMA daje lepsza jakosc przy porownywalnych bitrates - przy 128kbps oba formaty bija MP3 na glowe. No coz, MP3 to juz stara technologia. Gdyby tak C600 gral MP3PRO....
HTC Touch Pro

Jak zakodowac dźwięk do WMA PRO?
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2006, 11:00:57 »
Robi się trochę [OT] ale: co potrzeba, żeby Windows XP SP2 z WMP10 chciał kodowac dźwięk do WMA PRO?
Poczytałem trochę w necie, trochę na stronach MS, ściągnąłem jakiś WMEncoder od 9-tki, który nie daje się zainstalowac (jakiś konflikt wersji) i nadal jak otwieram WMP -> Narzędzia -> Opcje -> Zgraj muzykę to mam do wyboru tylko:
- Dźwięk Windows Media (max. 192kb/s)
- Windows Media Audio VBR
- Bezstratne Windows Media Audio (tu przy najlepszej jakości pliki wychodzą całkiem spore)
- Mp3

*

Offline yachu

• *
  • 65
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 31, 2006, 08:23:36 »
Muzyka w c600 gra znosnie, sam go dla tej muzyki kupiłem. z 512 kingstona chodzi bez problemów, z mp3 mam tylko 1 problem : gdy mam dlugie pliki muzyczne np po 60min to są problemy z przewijaniem , joystick sie resetuje jakby nie wiedzial czy ma przeskoczyc na nastepny utwor czy przesuwac w przód. (testował ktoś jakiś dobry odtwarzacz pod wm50? )Oryginalne słuchawki od c600 również nie są najlepsze, ponieważ kontrola głośności umieszczona przy uchu jest duza i ciezka, przez co 1 słuchawka cały czas wypada. osobiscie wolę uzywac swoich starych od classica. pzdr

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 17, 2007, 14:53:46 »
Potwierdzam, że karta miniSD Kingston 2GB działa w C600 doskonale - zwłaszcza w kontekście playera mp3. W drodze jest do mnie przejściówka na mini-jack - podłączę wtedy swoje KOSSy portaPro...

A teraz moje pytanie uzupełniające: Jaki jest najlepszy (obsługa playlist *.m3u, equalizer, wygodna obsługa plików) player mp3 jako dodatkowa aplikacja (alternatywna do Windows Media). Na własnej skórze sprawdziłem, że np. PocketMusic Player powoduje zamieszanie w systemie (nie są odtwarzane pliki mp3 wogóle - nawet przez Windows Media). Na Nokii 6680 używam "PowerMP3 for Nokia by MobiFactor" - działa wyśmienicie. Jest coś analogicznego na C600? Może być płatne, byle by działało...

*

Offline arturaro

• **
  • 104
  • Sprzęt: BB 9780; SE NeoV
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 18, 2007, 22:59:15 »
Cytat: "Cat^"

A teraz moje pytanie uzupełniające: Jaki jest najlepszy (obsługa playlist *.m3u, equalizer, wygodna obsługa plików) player mp3 jako dodatkowa aplikacja (alternatywna do Windows Media).

Polecam Mini Lyrics Magic 14,95$ http://www.mycnknow.com/lyricsmagicsp.htm ma chyba wszystko albo nawet więcej niż oczekujesz, jak dla mnie najlepszy player mp3.

*

Offline przemyslaw84

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 18, 2007, 23:02:35 »
witam! bylem posiadaczem c600 przez jakis czas, moim glownym powodem kupna bylo polczenie mp3 playera i telefonu w malych rozmiarach. kiedy przyszlo co do czego, okazalo sie ze jest wielkie rozczarowanie pod wzgledem jakosci dzwieku na c600. a mianowice kiedy wlaczamy podbicie basow (bass boost) telefon najprosciej w swiecie zaczyna charczec ;/ niejest w stanie wyrobic na basach. i z gory informuje iz moje sluchawki to creativy ep-630. ten sam utwor na moim Hx4700 przy najwiekszym podbiciu basow gra slicznie! zadnego charczenia czy przesterowan. z tego wlasnie powodu sprzedalem c600 i kupilem iRivera T10 (ktory gra przeslicznie! ) i nokie 8910i :) do kombinowania mam Hx4700 i to rozwiazanie wydaje mi sie doskonale :) pozdrawiam.
Palm m105 -> iPaq 1930 -> Fujitsu Siemens Loox xxx -> iPaq 2215 -> iPaq 6340 -> MDA II -> MDA Compact -> HTC Wizard -> HTC Universal -> HTC TyTn -> SE p990i -> PALM Treo 680 -> PALM Treo 750 -> XDA Stealth -> HTC Diamond

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 19, 2007, 01:13:48 »
przemyslaw84 -  a wystarczylo poprostu pre-amp zmniejszyc i nie bylo by zadnego harczenia. Nie tak dawno sprawdzalem jakosc odtwarzania dzwieku poprzez porownanie z karta muzyczna w laptopie . Odbylo sie to na tej zasadzie :  rownozednie podpiety do wzmacniacza byl telefon przez chincha oraz laptop przez swiatlowod. Nastepnie puscilem rownoczesnie ta sama piosenke na laptopie i telefonie i przelaczalem miedzy wejsciami. Roznica byla minimalna. Laptopowe karty muzyczne to nie cuda techniki tylko dziadostwo od realteka :) aczkolwiek mysle ze owo dziadostwo jest i tak lepsze przynajmniej od 90% odtwarzaczy mp3 na rynku. Co wiecej muzyki z telefonu raczej nie slucha sie w ciszy i spokoju a raczej na ulicy wiec nie popadajmy w audiofilie :). Trzeba jednak zaznaczyc ze projektujac orginalny zestwaw sluchawkowy ktos najwyrazniej nie bral pod uwage ze w istnieja w swiecie niskie dzwieki :P
A tak na marginesie w MX sennhrisera z equalizerem na +6 nic nie buczy :P

*

Offline przemyslaw84

• **
  • 153
  • Sprzęt: HTC Diamond
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 19, 2007, 21:23:33 »
Cytat: "Dusiolek"
przemyslaw84 -  a wystarczylo poprostu pre-amp zmniejszyc i nie bylo by zadnego harczenia. Nie tak dawno sprawdzalem jakosc odtwarzania dzwieku poprzez porownanie z karta muzyczna w laptopie . Odbylo sie to na tej zasadzie :  rownozednie podpiety do wzmacniacza byl telefon przez chincha oraz laptop przez swiatlowod. Nastepnie puscilem rownoczesnie ta sama piosenke na laptopie i telefonie i przelaczalem miedzy wejsciami. Roznica byla minimalna. Laptopowe karty muzyczne to nie cuda techniki tylko dziadostwo od realteka :) aczkolwiek mysle ze owo dziadostwo jest i tak lepsze przynajmniej od 90% odtwarzaczy mp3 na rynku. Co wiecej muzyki z telefonu raczej nie slucha sie w ciszy i spokoju a raczej na ulicy wiec nie popadajmy w audiofilie :). Trzeba jednak zaznaczyc ze projektujac orginalny zestwaw sluchawkowy ktos najwyrazniej nie bral pod uwage ze w istnieja w swiecie niskie dzwieki :P
A tak na marginesie w MX sennhrisera z equalizerem na +6 nic nie buczy :P

a wystarczylo poprostu pre-amp zmniejszyc i nie bylo by zadnego harczenia - tym akurat bawilem sie przez wiele godzin w poszukiwaniu optymalnego dziweku basu i w miare czystego dzwieku pozostalych tonow, niestety cos bylo kosztem czegos ;/ a mowa w mojej wczesniejszej odpowiedzi niebyla o jakims tam mp3 playerze tylko o iRiverku :) a co do szomow z ulicy, creativy ep-630 sa sluchawkami dokanalowymi :) ktore dzialaja jak stopery i jesli ma sie je w uszach przy wylaczonej muzyce nawet jak ktos cos do nas mowi trzeba wyjac sluchawki z uszu bo inaczej nic nie slychac. moim zdaniem jesli ktos chce od czasu do czasu posluchac od tak muzyki i nie przyklada wiekszej wagi do jakosci dzwieku to c600 w pelni sprosta jego oczekiwaniom. jednak jesli ktos liczy na dobre i czyste brzmienie, a przy okazji mocne i wyraziste podbicie bassu polecam iRivera T10 (ok 250zl za 512Mb) + sluchawki creative ep -630 (koszt ok 90zl) pozdrawiam :)
Palm m105 -> iPaq 1930 -> Fujitsu Siemens Loox xxx -> iPaq 2215 -> iPaq 6340 -> MDA II -> MDA Compact -> HTC Wizard -> HTC Universal -> HTC TyTn -> SE p990i -> PALM Treo 680 -> PALM Treo 750 -> XDA Stealth -> HTC Diamond

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 20, 2007, 17:58:12 »
Cytat: "arturaro"

A teraz moje pytanie uzupełniające: Jaki jest najlepszy (obsługa playlist *.m3u, equalizer, wygodna obsługa plików) player mp3 jako dodatkowa aplikacja (alternatywna do Windows Media).

Polecam Mini Lyrics Magic 14,95$ http://www.mycnknow.com/lyricsmagicsp.htm ma chyba wszystko albo nawet więcej niż oczekujesz, jak dla mnie najlepszy player mp3.

Program bardzo ciekawy, gra całkiem nieźle, nawet na "firmowych" słuchawkach można coś z nich wycisnąć brzmieniowo za pomocą Equalizer'a. Trochę przesada z tym Sorround'em, Reverb'em, Echem i 3D ale do monofonicznych plików - kto wie... Testy 14-dniowego trial'a trwają. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Skąd wziąć do niego dodatkowe skiny (np. a'la WinAmp) - te ze strony producenta chyba nie działają, a przeglądając dołączone w tych skórkach bitmapy - mam wrażenie, że nie są one przystosowane do 240x320...?!?

*

Offline arturaro

• **
  • 104
  • Sprzęt: BB 9780; SE NeoV
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 22, 2007, 15:20:13 »

Program bardzo ciekawy, gra całkiem nieźle, nawet na "firmowych" słuchawkach można coś z nich wycisnąć brzmieniowo za pomocą Equalizer'a. Trochę przesada z tym Sorround'em, Reverb'em, Echem i 3D ale do monofonicznych plików - kto wie... Testy 14-dniowego trial'a trwają. Mam tylko jeszcze jedno pytanie: Skąd wziąć do niego dodatkowe skiny (np. a'la WinAmp) - te ze strony producenta chyba nie działają, a przeglądając dołączone w tych skórkach bitmapy - mam wrażenie, że nie są one przystosowane do 240x320...?!?

Dla mnie najważniejszy był dźwięk i tu ten player mi odpowiada, fakt poza equalizerem i bassboostem inne "ulepszacze" dźwięku są tylko zbędnym bajerem. Mi bardzo przypadła do gustu opcja timera, często zasypiam przy słuchaniu muzyki i bezsensem byłoby żeby playerek grał całą noc. Co do skinów te fakt te na stronie producenta są na 176x220 a innych nie szukałem zbyt intensywnie. Można wyedytować plik *.gps i w linii Background zmienić rozdzielczość z 176x220 na 240x320 i trochę lepiej ta skórka wygląda, tylko szkoda że i tak bitmapa służąca za tło ma rozdziałkę 176x180. W sumie to widać, że bardzo łatwo jest tworzyć własne skiny, może wieczorkiem się pobawię ;)
Pozdrawiam