C600 - backup ROMu - ciąg dalszy

• 3 Odpowiedzi
  • 749 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline orjan

• 33
« dnia: Czerwiec 17, 2006, 18:47:51 »
Witam
Wreszcie udało mi się zrobić backup ROMu mojego C600 korzystając ze wskazówek zawartych na http://www.gpcarreon.com/?p=157 oraz http://www.modaco.com/Backup_your_Typhoon_ROM-t201334.html
i mam parę pytań istotnych dla sprawy, a mianowicie:
1.  Jaka jest oryginalna wielkość ( wyrażona w bajtach ) pliku obrazu ROMu Orange Pl który dostajemy z telefonem .  Deklarowana przy backupie wielkość tj 31328768 bajtów wydaje mi się za mała i chyba dotyczy ROMu z C500. Gdzie taką informacje można pozyskać bo od wczoraj grzebię w necie i ... nic.
2.  Na stronie http://www.business.orange.co.uk/servlet/Satellite?pagename=Business&c=OUKDevice&cid=1135315315905 jest dostępny SPV C600 AKU2 ROM. Czy ktoś to już wypróbował? Najważniejsze - czy zawiera język polski?
Generalnie zamierzam z ciekawości władować rom i-Mate ale chcę mnieć w razie czego możliwość powrotu do pierwotnej postaci. Wszystkie uwagi przyjmę z zainteresowaniem.

orjan

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 17, 2006, 19:07:44 »
heh i pomyslec, ze wlasnie sie zaczalem do tego przymierzac  8)

ma dokladnie ten sam problem  :roll: tylko teraz jest pytanie: czy to rzeczywiscie dziala?

probowales go przywrocic?

wszedzie pisza, ze nie ma romow w polskiej wersji jezykowej ufundowanych przez orange, wiec ten tez raczej nie bedzie mial obslugi naszego jezyka
 :?

dokladna wielkosc romu jest potrzebna do zgrania backupu z karty na pcta, ale nie musisz tego robic. najlepiej wyjmij karte i wgraj rom z i-mate i pozniej sprobuj wlozyc karte i przywrocic rom z orange  :twisted:

*

Offline orjan

• 33
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 17, 2006, 20:21:04 »
Problem w tym że mam dwie karty : tę którą dostałem z telefonem 32MB
i dokupioną 1GB. Okazało się że zgrywany rom nie mieści się na tej 32MB więc wsadziłem gigówkę. Wszystko odbyło się cacy, lecz ku mojemu zaskoczeniu okazało się że karta została przeformatowana tak że nigdzie w zadnym managerze nie było jej widać,a po zrzuceniu ROMu na HD z trudem udało mi się ją przeformatować z powrotem do 1024 MB.
Tak więc wiedza ile ma ten cholerny rom jest niezbędna, albo do tych potrzeb trzeba kupić extra 64 MB miniSD.

Orjan

*

Offline R.E.D.

• 484
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 17, 2006, 22:31:23 »
o formacie pisze na obu stronach, z ktorych zaczerpnales wiedze  :lol:

wiedza ile zajmuje rom jest potrzebna do skopiowania jej na hdd. jesli masz 2 karty to moglbys sprobowac wgrac soft z i-mate na 32 mb karcie, a pozniej wlozyc ta z backupem - powinien sie spytac o przywrocenie romu, no i przywrocic  8) jesli tak bedzie to sobie kupie extra karte bo i tak bedzie tansza od utraty gwarancji   :wink: