Jak to w koncu jest z tym c600?

• 41 Odpowiedzi
  • 4340 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nadro

• 43
    • Francuska firma placaca za przbywanie przed kompem
  • Sprzęt: Wizard
« dnia: Kwiecień 05, 2006, 10:44:42 »
Witam...to jest moj pierwszy post na tym forum i dopiero zaczynam zabawe z bardziej zaawansowanymi, przenosnymi urzadzeniami. Mialem juz n-gage z Symbianem ale musze przyznac ze wlasciwie wszystkie jego mozliwosci poznalem i mi sie po prostu znudzil. Aplikacji wlasciwie nie dochodzilo juz, itd.

Zainteresowalem sie c600 tylko cos mi nie pasuje...otoz na roznych stronach podawane sa inne jego specyfikacje dot. WiFi. Na niektorych jest napisane ze posiada on WLAN a na niektorych, ze nie. Nie wiem z czego to wynika.

Bo jak rozumiem to: Qtek8310, c600 i HTC Tornado to jest to samo urzadzenie...wiec dlaczego czasem jest WLAN a czasem nie. Mysle ze dla kazdego jest to bardzo wazna rzecz...no ja glownie dlatego chcia;bym go kupic bo jest to to co bardzo rozni ten sprzet od innych smartphonow...

Podobnie jak z niewiadomym WLAN'em jest z cena. Czasem cena jest ok.1400zl a czasem 1800. Niby za ten sam model...

Dodam moze jakies linki zeby pokazac ze tak jest:
http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/440968;jsessionid=B6B85D347A7C6138F5D7E51BF80AA2CD
http://www.telepolis.pl/telefony.php?id=859
option=com_content&task=view&id=100&Itemid=2

Bede wdzieczny za jakas odpowiedz...najpierw sie od was naucze, a pozniej bede mogl tez nauczac innych :)
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656 - stronka dzieki ktorej mam kase na akcesoria do wizarda! :)
instalujesz programik, rejestrujesz sie, kasa naliczana za czas kiedy masz laczony program :)

*

Offline ..::przemek::..

• 326
  • Sprzęt: iMac G4 Flat Panel - piekny :) | Palm T|T3 | Motorola V6 Maxx | iBook G4 - pol zywy :(
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 05, 2006, 10:54:58 »
C600 nie ma wlanu. Wiem bo mam ;)

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 05, 2006, 16:39:50 »
http://www.smartphone.to.pl/telefony.php?smartphone=15

to jest link jeden z wielu gdzie napisane jest ze wlasnie c600 ma WLAN.
Ucieszylem sie ze wreszcie jakis smart z WiFi a tu chyba lipa!

No bo nie rozumiem dlaczego doslownie na polowie specyfikacji jest napisane ze WLAN jest a na polowie ze nie ma ;/
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656 - stronka dzieki ktorej mam kase na akcesoria do wizarda! :)
instalujesz programik, rejestrujesz sie, kasa naliczana za czas kiedy masz laczony program :)

*

• 326
  • Sprzęt: iMac G4 Flat Panel - piekny :) | Palm T|T3 | Motorola V6 Maxx | iBook G4 - pol zywy :(
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 05, 2006, 16:41:08 »
8310 chyba ma wlan i stad moze te niescislosci.

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 05, 2006, 16:49:03 »
http://www.qtek.fi/qtek8310.htm
tu jest to samo...

no ale to przeciez z zalozenia c600 i q8310 to to samo...a na dodatek moge podeslac tez wiele linkow gdzie po prostu te nazwy sa stosowane zamiennie, czyli jako ten sam model.

to juz nie rozumiem...

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:02:58 »
właśnie nie spv c600 i qtek 8310 to nie to samo,
qtek ma wifi i jest... ładniejszy  :P

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:14:16 »
ok marcinl... to w takim razie jaki jest odpowiednik w nazewnictwie 'spv' dla qtek'a 8310?

ale todziwne...bo jezeli chodzi o ceny to niekiedy ten bez WiFi kosztuje ok.1800...a na stronach podaja ze wlasnie ten model (i to majacy WLAN) kosztuje nie iwecej jak 1400

Ma ktos moze ten model z WiFi? jak on sie konkretnie nazywa i ile zaplaciliscie za niego?

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:24:47 »
z tego co wiem nie ma odpowiednika qteka 8310 w spv

jeśli chcesz z wifi to właśnie qtek 8310 poszukaj na allegro teraz pewnie 1.200 lub nawet niżej, jak chcesz nowy zobacz na www.karen.com.pl

na niektórych portalach dają zdjęcie qtek 8310 i podpisują 8310 i spv c600
na innych fotka c600 i podpis c600 i 8310
ale to są inne modele

a może w tej cenie kup sobie jakiegoś PocketPC - wieksze możliwości...
Compact (900 zł) i wizard - spv m3000 (1000 zł)

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:39:52 »
Wiesz...wlasnie marzyl mi sie dlugo spv3000 ale nie moge zaprzeczyc ze chce go tez uzywac do rozrywki...
Mialem poprzednio telefon z Symbianem i jego mozliwosci wlasciwie wyczerpalem...skorzystalem z wszystkich aplikacji i zaczelo mi juz brakowac...no gry i mp3 to wlasnie wazna rzecz...
Nie moglem kurcze znalezc jakiejs dobrej ipinii jak chodzi MP3 i jakies gry...

Bo iwadomo ze procesorek ma slaby a studiujac, na wykladach czasem jest baprawde nudno. Na uczelni tez mam hotspot wiec potrzebuje koniecznie WIFi.

Compact juz nie jest podobny do telefonu. Ciezko mi sie by pisalo nawet smsa i w autobusie rysikiem wymachiwac to srednio :P:)

Wlasnie w Qtek'u znalazlem to co potrzebuje czyli w sumie normlanie wygladajacy telefon z WM2005 (czyli duzo mozliwosci) i z WiFi

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:48:13 »
to bierz qtek'a 8310 - to dobry sprzęt

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:52:20 »
Faktycznie na Allegro jest w normlanych cenach :)
Dziekuje za azainteresowanie tematem i pomoc :)

*

• 326
« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 05, 2006, 18:59:25 »
A ja powiem, ze mam coraz gorsze zdanie o smartphonach na wm. Symbian to jest jeszcze spoko, ale funkcje telefonu sa beznadziejne w spv. Zeby zobaczyc smsy wyslane musze wejsc w skrzynke odbiorcza potem zmienic folder i nie zapomniec zmienic spowrotem. W sx1 ruch joy w prawo i jest kolejna skrzynka. Ja sklaniam sie coraz bardziej w strone palmtop + prosty telefonz bt i gprs (ericsson t39m lub nokia 6310i). Co do uzywania wifi to moje doswiadczenia sa tylko na bt, bo w c600 nie ma wifi, ale jest to zblizone no moze oprocz predkosci i zasiegu. Ale po kolei, nie da sie ogladac stron. Ekran jest za maly, nie da sie obrocic go o 90 stopni i trzeba suwac strony w poziomie i pionie. Teraz zapewne kolejna rzecz ktorej bys uzywal to gg. Nie da sie pisac na zwyklej klawiaturze telefonicznej. Jest to zbyt wolne i bola palce, bo dluzszym gadaniu. Jako telefon to jest to beznadzieje i tesknie za sl45i. Jako proste pda sie nadaje. Co do zalet to synchronizacja ksiazki telefonicznej to jest cud-miod. Tylko wtkam kable do spv, czekam chwile i mam poprawiona/uzupelniona ksiazke w spv. Wyswietlacz jest ladny, ale fakt ze mnie troche oczy bola. Przemysl to sobie i nie wiem czy nie lepiej kupic jakis sprzet z wifi. Kumpel ma toske e800 i jest bardzo fajna. Nad wifi siedzialem z 15 minut, ale to dlatego, ze menu jest po niemiecku, a po nie miecku jdyne slowo jakie znam to 'ja' ;) Toshiba jest szybka, w sloncu tez widac pomimo, ze bez folii. Ja bym podazal w ta strone, ale Ty zrobisz jak uwazasz. Ja teraz kupuje wlasnie jornade 680 i fakt, ze to zabytek, ale wsadze karte orinoco gold i bede mial lepszy zasieg niz w lapie z wbudowana karta.

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:17:34 »
Dzieki Przemek za tak dluga wypowiedz :)
No iwec do Symbiana napewno nie wroce bo jednak ma swoje ograniczenia. Ilosc aplikacji jak czytalem na forach jest nieporownywalnie wieksza na WM2005 niz na Symbiana.
Fajnie ze wreszcie ktos napisal ze ogolnie sa jakies wady smartphonow! w sumie mi WiFi potrzebne jest do podstawowych zadan, zeby zabic nude, soprawdzic poczte i ciut do gg. Nie jestem biznesmenem ktory potrzebuje idealnego obrazu. Ten net w telefonie ma byc takim luksusem ze na wykladach moge sobie cos sprawdzic, itd. WIem jak to wyglada bo juz korzystalem z netu dzielonego przez BT i w sumie mialem na SYmbianie Opere i nie bylo fatalnie :)
Tym bardziej ze mialem n-gage'a a tam wyswietlacz jest slaby. No Qtek ma niby super wyswietlacz i przede wszystkim wysoka rozdizelczosc.
CHce isc wlasnie o krok w przod jesli chodzi o to jak zaawansowany mam telefon a zarazem nie dojrzalem jeszcze do czegos co jest telefonem a nie ma 12 klawiszy tylko rysik :)
Jednak jestem mlodym studentem ktory jezdzi autobusem i nie chce wyjmowac czegos co sie tak strasznie rzuca w oczy, a jednak taki M3000 tai jest...
Dlatego wogole patrze na smartphony i w ciagu tygodnia przeczytalem juz chyba milion watkow i testow :)
ten qtek mi sie bardzo podoba z wygladu no i ze ma WiFi. Po prostu mialbym zupe;nie normlanie wygladajacy telefon z bardzo odbrym wyswietlaczem (jak na telefon), darmowym netem, muzyka i grami. No i te aplikacje ktorych jest nibybardzo duzo... (na SYmbiana juz nic odkrywczego nie wychodzi - naprawde!!!!) same tylko nowsze wersje poprzednich programow, albo takie co juz dawno byly)

*

• 326
« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:29:48 »
Widze, ze Cie nie zniechecilem i dobrze. Nie mam zamiarunarzucac komus swojego zdania :) Moze moja wypowiedz zabrzmiala mozna krytycznie, ale fakt, ze ogolnie nie jest zle ;) Co do softu to fakt, ze na symbiana nie ma zadnych rewolucyjnych programow, ale to chyba nie ta platforma. Symbian ma bcy czyms wiecej niz telefonem, ale nie moze byc skomplikowany jak wm. Mam nadzieje, ze niedlugo wymienimy sie opiniam co do uzytkowania wifi na dwoch skrajnie innych urzadzeniach. Ja wlasnie szukalem czegos z dotykowym, ale z klawiatura. Fajne jest to, ze jornada jest zamykana i wyswietlacz sie nie uszkodzi tak latwo. W spv tez to jest dobre, ze jest ta 'zwykla obsluga', ale przy pewnym stopniu skomplikowania fajnie by bylo zeby wyswietlacz byl jak w p990i.

A na koniec zycze milego uzytkowania :)

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:38:08 »
a mozesz cos napisac wiecej o 'jornada'...co to jest xza urzadzenie?
Ma to modul GSM i WiFi? bo moze w to sie wkrece...

Chce wlasnie cos skomplikowanego...tak zebym mogl cos z tym robic...
Zaczybnalem od Siemensa SL45i i juz wtedy mozna go bylo patchowac itd., pozniej Siemens S55 a na koncu N-gage. Tak wiec oczekuje czegos jeszcze dalej...dlatego do Symbiana wracanie chce.

no i wlasciwie cos co miesci sie w kieszeni i ma Wi-Fi a przy ytm da sie pisac smsy nie rysikiem to tylko smartphony, i tylko Q8310...
Tak przynajmniej wyczytalem :)

Dzieki Przemek, ze poswiecasz czas :)

*

• 326
« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:45:36 »

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 05, 2006, 19:58:10 »
O kurcze! zaczalem czytac co to wogole jest ten jornada ale to jeszcze nie na mnie czas :)
To jest chyba cafanie sie...no bo to jest stary sprzet, ciezko chyba o programy no i o mp3, czy grach mozna zapomniec :)

Najsmieszniejsze jest to ze tak naprawde nie ma laternatywy dla Q8310. Nie ma czegos innego co jest w sumie normlanym telefonem i ma WiFi

*

• 326
« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 05, 2006, 20:20:32 »
JA szukam sprzetu do uzywania jako prostego laptopa. Laptopa mam, ale nie ma komu go za mnie nosic, a samochodu sie nie dorobilem ;) No chyba, ze sobie komarka kupie, bo na dowod mozna jezdzic ;) Ta jordana ma sluzyc w zasadzie do dwoch rzeczy: przegladania stron i glownie jakies newsy, mbank i allegro oraz sciagniu poczty :) Reszta bedzie czekc na mnie w domu razem z laptopem ;)

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 05, 2006, 20:31:47 »
O! wlasnie czegos takiego przy okazji potrzebuje! doslownie takiego sprzetu! bo chodze ze starym , wielkim laptopem!
Tak zebym mogl WiFi zamontowac i notowac! no...jeszcze moze IR by sie przydala :)
Napisalem do Ciebie na prov tez

*

Offline Shade_

• *
  • 98
    • www.raborski.com
  • Sprzęt: Qtek 8310, HTC Kaiser, X61 Tablet
« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 06, 2006, 13:16:51 »
mialem jornade 720 i mp3 chodzily superowo. Bardzo fajny sprzet, tylko dostep do oprogramowania BARDZO ograniczony, ale do www, pisania notatek, word i excel to rewelacja !!! Uwazam, ze najlepszy sprzet do tego. Pisalo mi sie na nim rownie dobrze jak na stacjonarnym komputerze. Nie mialem do niego WiFi, ale karte sieciowa na pcmcia, a smsy pisalem na J720 i wysylalem przez BT (na CF) i telefon N6310i

Aktualnie mam Qteka 8310 i rowniez jestem z niego zadowolony, ma wszystko co mi potrzeba, tylko wiadomo, pisze sie na nim jak na telefonie, a nie komputerze ;)
Użytkuje: Qtek 8310 WM6.5, HTC TyTNII WM6.5 + MBW-150, IBM X61 XP Tablet, Atari Portfolio, Jornada 720
... kiedyś: Apple Newton, Psion S5, Jornada 680, Jornada 720, XDA IIi, N9300

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #20 dnia: Kwiecień 06, 2006, 15:51:39 »
Shade...masz tego Qtek'a z WiFi?

Bo wczoraj bardzo dlugo szukalem i np. na Allegro nie ma zadnego modelu z WiFi. Sa c600, ale one sa bez modulu WLAN.

Dlaczego tak jest ze Orange sprowadza model slabszy? I dlaczego wogole ludzie kupuja c600 chociaz to jest wlasciwie zubozala wersja i do zludzenia podobna do c550. B o wkoncu 8310 odroznia wlasnie od poprzednich modeli to ze ma WiFi

*

• 326
« Odpowiedź #21 dnia: Kwiecień 06, 2006, 15:57:09 »
Kupuja c600 bo mozesz miec go za 1zl w orange.

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
« Odpowiedź #22 dnia: Kwiecień 06, 2006, 15:58:21 »
kupują c600 bo jest dostepny w ofercie polskiego opka
na allegro c600 też jest tańszy
jak chcesz kupić nowego Qtek'a - karen notebook

*

Offline holtex

• 1277
  • Białystok
  • Sprzęt: xperia x8 , n95 8gb
« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 06, 2006, 19:27:48 »
A jak jest z oglądaniem filmów (pełnometrazowych) na jornadzie?

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 06, 2006, 20:10:49 »
No, ale mimo wszystko kupowanie c600 to wlasciwie kupowanie c550 bo nie roznia sie one niczym...w c550 tez mozna miec WM2005 a rezzta jest ta sama...Wlasnie WLAN to jest cos co faktycznie zacheca i jest super sprawa...No chyba zesie myle

A czy jest tu moze ktos kto korzysta wlasnie z Qtek'a 8310?
Chcialbym sie dowiedziec gdzie i za ile kupil,jak mu sie sprawuje i jak dziala mu WLAN...

Kurcze...ciezko dostac dobra jornade...patrzylem na Allegro wczoraj bo sie nakrecilem, ze takie male a mozna w sumie normlanie na tym pisac, nawet w cos zagrac itd...

Tylko wciazn ie iwem czy dsa sie w koncu podlaczyc WLAN jakos, czy zupelnie nie ma takiej opcji...

*

• 326
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 06, 2006, 20:46:53 »
Kupujesz karte pcmcia, polecam orinoco, bo sa chyba sterowniki pod kazdy system i chulasz po necie. Fakt, ze ciezko dostac 680 w dobrym stanie, ale mi to nie przeszkadza, bo i tak mi sie poniszczy zaraz i bedzie mi zal, ze byla taka ladna, a ja ja tak poniszczylem ;)

*

Offline nadro

• 43
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 08, 2006, 10:33:35 »
Cytat: "nadro"

Chcialbym sie dowiedziec gdzie i za ile kupil,jak mu sie sprawuje i jak dziala mu WLAN...

*

Offline Shade_

• *
  • 98
    • www.raborski.com
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 10, 2006, 16:54:53 »
Cytat: "nadro"
No, ale mimo wszystko kupowanie c600 to wlasciwie kupowanie c550 bo nie roznia sie one niczym...w c550 tez mozna miec WM2005 a rezzta jest ta sama...Wlasnie WLAN to jest cos co faktycznie zacheca i jest super sprawa...No chyba zesie myle

Kurcze...ciezko dostac dobra jornade...patrzylem na Allegro wczoraj bo sie nakrecilem, ze takie male a mozna w sumie normlanie na tym pisac, nawet w cos zagrac itd...

Tylko wciazn ie iwem czy dsa sie w koncu podlaczyc WLAN jakos, czy zupelnie nie ma takiej opcji...

jestem w pelni zadowolony :) WLAN dziala super :)
Użytkuje: Qtek 8310 WM6.5, HTC TyTNII WM6.5 + MBW-150, IBM X61 XP Tablet, Atari Portfolio, Jornada 720

*

• 326
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 10, 2006, 17:24:08 »
A jak kwestia zasiegu? Pytam tak z ciekawosci. Wiem, ze najwiecej zalezy od anteny w ap, ale chodzi mi o to czy szybko traci sygnal wraz ze wzrostem odleglosci.

*

Offline Shade_

• *
  • 98
    • www.raborski.com
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 10, 2006, 17:59:09 »
..::przemek::.. powiem Ci ze nie ma co sie zbyt duzo spodziewac po wbudowanej antenie w telefonik, ale powiem Ci, ze jakbym kupil telefon bez WiFi to bym sobie w brode plul :) teraz ide sobie do knajpki na kawke lub herbatke, jak jestem na miescie i chce sobie sprawdzic poczte, siadam w wygodnym fotelu i buszuje po necie, pewnie ludziki sie dziwia co ja tak dlugo pisze tego "smsa" albo w jaka to gierke na komorce sie zabawiam ;)

z tego co zauwazylem, ze jak juz zlapie lacznosc z AP to niewazne czy sygnal jest slaby czy mocny to komfort pracy jest taki sam, nie odczuwam znacznego spadku transferu.