c600 problem z dźwiękiem. jest tam gdzie go być nie powinno i na odwrót

• 2 Odpowiedzi
  • 602 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bubbel

• 3
Jest tu juz kilka tematów na temat problemów z dźwiękiem na c600, przejrzałem je ale jednak nie znalazłem odpowiedzi :/
Mój problem wygląda następująco:
Gdy ktoś do mnie dzwoni lub wysyła smsa to dzwonek słyszę normalnie, tzn jak są podłączone słuchawki to przez słuchawki, a jak nie to przez głośnik.
Jeśli próbuje z kimś rozmawiać przez telefon bez słuchawek to ani ja nie słyszę rozmówcy, ani on mnie (ja nie słyszę nawet dźwięku czekania aż ktoś odbierze).
Jeśli chcę z kimś rozmawiać a mam podłączone słuchawki to ja słyszę przez słuchawki wszystko co powinienem a osoba po drugiej stronie nic.
Gdy chcę słuchać muzyki to przez słuchawki nie ma problemu, bez słuchawek jest głucho.

Sprawdzałem już wszystkie możliwe konfiguracje związane z ustawieniem profilu, dzwonka, głośności, bluetooth i wszystkiego co mi się wydawało związane ze sprawą. Przed chwilą zainstalowałem wm6 więc sądzę że nie jest to problem softwarowy. Problem ciągle pozostaje.
Smartphona mam dopiero 3 tygodnie więc jeszcze nie wiem o nim wszystkiego.
Kolejna opcja jaką rozważam jest taka, że poluzował sie wtyk od słuchawek i przez to kom źle odczytuje na jaki profil ma zmienić (swoją drogą dziwne bo jak napisałem wcześniej tymi ustawieniami juz sie bawiłem).
Pytania do was:
1. jaka może być przyczyna tego dziwnego zachowania i jak sie jej pozbyć.

I jeszcze kolejne pytania które mi się wymyśliły podczas pisania tego postu:
2. Czy update ROMu resetuje wszystkie ustawienia tak jak hard reset?
3. Głośniczek odtwarzający muzykę wydaje się być tyłu, a przy rozmowach słyszę głos z przodu, więc to są różne głośniki. Jaki jest podział ich funkcji, tzn co mogę usłyszeć przez jeden a co przez drugi. (to pytanie wydaje mi sie lamerskie, ale teraz nie mam jak sam tego sprawdzić)

Z góry dzięki za odpowiedź, mam nadzieję że serwis nie będzie potrzebny.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 03, 2007, 13:38:44 wysłana przez bubbel »

Odp: c600 problem z dźwiękiem. jest tam gdzie go być nie powinno i na odwrót
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2007, 21:07:30 »
2. Zmiana romu resetuje ustawienia telefonu tak jak Hard Reset
3. Tak jak napisales, glosniczek z przodu sluzy sluchania rozmowcy, glosniczek na przedniej bocznej krawedzi ( ta wypustka) do dzwiekow, dzwonkow przychodzacego polaczenia, sms.

Skoro piszesz ze podejrzewasz poluzowanie sie wtyka od sluchawek, najlepiej gdybys to sprawdzil rozkrecajac telefon. Cos tam obilo mi sie kiedys o uszy, ze wystarczy wsadzic szpilke w ten wtyk i lekko poruszac na boki, albo wykonac HR czasem to pomaga ponoc.

Pozdrawiam

*

Offline bubbel

• 3
Odp: c600 problem z dźwiękiem. jest tam gdzie go być nie powinno i na odwrót
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2007, 22:01:10 »
glosniczek na przedniej bocznej krawedzi ( ta wypustka) do dzwiekow, dzwonkow przychodzacego polaczenia, sms.

no to tutaj też widzę problem. Dzwonki przychodzącego połączenia i sms słyszę normalnie, ale jak puszczam muzykę to jej nie słychać.
W rozkręcanie i grzebanie jeszcze sie nie bawiłem, ale będzie trzeba spróbować.