joystick w c600

• 15 Odpowiedzi
  • 1452 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

joystick w c600
« dnia: Listopad 11, 2006, 23:20:20 »
witam forumowiczów mam problem z joystickiem po czterech miesiącach użytkowania padł, gdzie mogę to naprawić lub wymienić bo orange się ociąga, zgóry dzięki za pomoc.

*

Offline chaosseba

• 30
  • Sprzęt: ASUS My Pal A636 IGO2006+TT5WE
joystick w c600
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2006, 23:34:16 »
mam ten sam problem-przylanczam sie do pytania!!!!

*

Offline bikekowal

• 13104
joystick w c600
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2006, 23:42:45 »
jerzyr

Jeśli posiadasz gwarancję, to nie ma możliwości aby tego nie przyjęli. Przynajmniej nie powinni odmówić naprawy. Jeśli jednak tak sie zdarzyło że nie uznali gwarancji, to jeśli masz trochę narzędzi i umiejętności, rozebrałbym ten sprzęt, i spróbowałbym wyczyścić na początek ten joystick. Na początek może pomóc. Jeśli nie pomoże, to raczej w Twoich okolicach (Kluczbork) nie będzie zbyt łatwo o fachowca. Na początku męczyłbym Orange gwarancją.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline R.E.D.

• 484
joystick w c600
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2006, 10:16:17 »
jesli masz gwarancje to oczywiscie idz do orange - jesli maja jakies ale  to zawsze powinna pomoc wizyta u rzecznika praw konsumenta  :]

jesli nie masz gwarancji to spytaj sie w orange o najblizszy serwis, ale z tego co pamietam to jedyny oficjalny serwis jest w wawie (poszukaj - juz o tym ktos pisal - orange wlasnie tam wysyla wszystkie spvki bo sami nie zajmuja sie naprawa tych telefonow  ;) )

*

Offline bikekowal

• 13104
joystick w c600
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2006, 10:21:03 »
W wawie na wjeździe od strony Janek znajduje się serwis.  Dokładny adres znajduje się gdzieś na Forum.

*

Offline johan

• 42
  • Sprzęt: SPVc600, SD 2GB
joystick w c600
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2006, 19:42:55 »
Coś mi się zdaje, że duży % właścicieli SPV ma problem z dżojem i może jest ktoś, kto już rozbierał np c600. Rada bikekowala jest dobra , ale tu konieczna jest wiedza, gdzie na obudowie są zatrzaski, bo łatwo je wyłamać a jeszcze łatwiej porysować obudowę, bo trzeba trochę robić to troszkę na siłę. Jak rozbierałem ( pracowałem w serwisie ) piloty, to najbezpieczniej jest podważać obudowę paznokciem, przejeżdżając wzdłuż. Jest wtedy szansa wyczuć zatrzask, ale i tak często się łamią. A może jakiś serwisant złamie zasadę i zdradzi coś na ten temat. Ideałem byłyby fotki rozebranego sprzętu.

jystick c600
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2006, 21:34:20 »
dzięki za porady oczywiscie najpierw atakuję orange a co z tego wyniknie dam znać.Pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
joystick w c600
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2006, 22:52:48 »
Ja mam fotki rozebranego C500.

*

Offline johan

• 42
joystick w c600
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 12, 2006, 23:57:07 »
Jak możesz, to zaznacz na fotkach zatrzaski i będziemy ci wdzięczni za wrzucenie tych fotek na forum.

*

Offline bikekowal

• 13104
joystick w c600
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2006, 13:31:42 »
podaj maila to podrzuce Ci cały plik, bo to jest plik z fotami i opisami.

joystick w c600
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 13, 2006, 15:43:56 »
Witam, ja też miałem problem z dzojstkikiem w spv c600, padł po jakiś 6 miesiącach. Niestety zniechęcony tym że serwis jest aż w Warszawie postanowiłem rozebrac go sam. I oto kilka wniosków: jesli telefon jest na gwarancji NIGDY ale to NIGDY nie starajcie się go rozbierać. Dzojstkika nie da się w żaden sposób samemu naprawić, nie pomoże czyszczenie. Nadaje się tylko do wymiany. Jako że rozebranie go nic nie dało poszedłem do serwisu, który wysyła te telefony do Warszawy (mieszkam w Lublinie), całkowity koszt wynosi 25zł- jest to cena kosztorysu naprawy. Po jakimś tygodniu dostałem taki kosztorys- ponad 400zł (jako że telefon był już bez gwarancji). A wszystko dlatego że serwis udziela gwarancji na telefon a co za tym idzie chcieli wymienić nie tylko dżojstik ale też obudowę (bo była troszkę zarysowana) jakiś transmiter czegoś i co najśmiesniejsze: płytę główną!!!
Po takim kosztorysie telefon wrócił oczywiście bez naprawy. Zainteresowanym podaję adres strony: http://www.crc-polska.com.pl/pl/
Traf chciał że po odebraniu telefonu po drodze miałem komis więc wstąpiłem.
W komisie tym wymienili mi dżojstik na nowy oryginalny od SPV i jeszcze wypolerowali szybkę :D Właśnie dzisiaj go odebrałem, zapłaciłem w sumie 70zł, śmiga jak nowy. Do tej pory zachodzę w głowę dlaczego w serwisie w Warszawie chcieli mi wymienić płytę główną???
Tak samo zachodzę w głowę skąd w komisie w Lublinie wzięli nowy dżojstik od SPV, ale to już ich sprawa, faktem jest że działa lepiej niż tamten kiedy był jeszcze nowy:D
Jeśli ktoś z Lublina ma taki problem pisać na bumbas@plusnet.pl to podam adres komisu, pozdrawiam:)

*

Offline johan

• 42
joystick
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 13, 2006, 20:15:01 »
Dzięki Bibekowal, czekam na Twój e-mail mimo poniższej wiadomości.
Bumbas, to cenne uwagi, bo może ratują nasz sprzęt.
Ale do rzeczy: po 2 tygodniach od nagłego zaniku ruchu dżoja do góry, wszedłem w aparat fot. i ruch ten nagle sam wrócił i już pozostał. Sugeruje to blokowanie dżoja poprzez oprogramowanie. Może ktoś ma tu jakieś sugestie. Nasuwa się pytanie, czy, zamiast próbować naprawiać , może najpierw zrobić hard reset ?

*

Offline bikekowal

• 13104
joystick w c600
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 13, 2006, 22:18:34 »
Można próbować, ale nie wiadomo, czy to coś pomoże.

joystick w c600
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 14, 2006, 10:23:23 »
Ja też zauważyłem podobna rzecz, mianowicie po resecie telefonu dżojstik zaczynał działać poprawnie przez jakiś czas. Ale tak było ok 3 tygodnie. Po 3 tygodniach od kiedy zauważyłem ze pomaga reset, hard reset przestał pomagać i dżojstik zaczął przycinać coraz bardziej. Dziwna sprawa ale tak jest że reset telefonu na początku pomaga. Ale nie ma się z czego cieszyć bo najprawdopodobniej za jakiś góra miesiąc padnie Ci zupełnie...

P.S. Jeśli będziesz go jednak rozbierał to pamiętaj o zdjęciu górnrj części obudowy (tej od oczka aparatu cyfrowego) - jest na zatrzaski ale pod nią jest jedna lub 2 śrubki które trzeba odkręcić. Dżojstik inaczej niż w innych telefonach nie jest wbudowany w płytę główną ale jest zamocowany na jednej podstawce razem z klawiaturą, która jest przyczepiona taśmą sygnałową do płyty głównej. Teoretycznie wystarczy więc mieć nową klawiaturę i w prosty sposób ją wymienić (naprawdę jest to dziecinnie proste).
Problemem jest tylko skąd taką klawiaturę wziąć? Ja szukałem wszędzie i nic. W centrum w Warszawie dowiedziałem się tylko że klawiatura ta kosztuje 30zł, ale NIKT MI JEJ NIE SPRZEDA :kill:  I tu jest problem:)

*

Offline chaosseba

• 30
  • Sprzęt: ASUS My Pal A636 IGO2006+TT5WE
joystick w c600
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 19, 2006, 00:02:22 »
bardzo ciekawe rzeczy tu piczecie -ale ze w komisie mieli i wymienili??????

*

Offline johan

• 42
joystick w c600
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 19, 2006, 12:23:27 »
Widocznie ci z komisu są  już w świecie praw rynku a ta reszta jeszcze w komunie, ale nawet wtedy można było kupić część jak dorzuciłeś za robociznę.
A powrót mojego dżoja do normalności spowodował brak reakcji klawiszy " home " i " wył." ale tylko w niektórych sytuacjach, np gdy używam dżoja na ekranie głównym.
Pozdrowienia dla orłów z Microsoftu.